Arhiv Značk: vietnam

Potovanje v Vietnam, Azija

Vietnam je obmorska država

Vietnam je obmorska država jugovzhodne Azije. Na zemljevidu sveta Vietnam najlažje prepoznamo kot dolg obalni pas severozahodnega dela južno kitajskega morja.

Strateška lega ima prednosti in slabosti

Zemljepisna lega na severozahodnem delu južno kitajskega morja ima prednosti in slabosti. Območje je razdeljeno na Kitajsko na severu, ki ima daleč največje apetite, Vietnam na severozahodu, na severovzhodu najdemo Tajvan in Filipine, južni del pa si Malezija in Indonezija. Na drugi strani je Vietnam jugovzhodni del polotoka Indokina. Na severu meji s Kitajsko, na zahodu na Laos in Kambodžo, vzhod pa predstavlja obala južno kitajskega morja oziroma ožje Tonkinškega zaliva. Vietnam ima skupno skoraj sto milijonov prebivalcev, ki živijo na preko tristo trideset tisoč kvadratnih kilometrih velikem ozemlju. Prestolnica Hanoj ima preko tri milijone prebivalcev, obkrožena je z bogastvom vodnih virov. Na vzhodu je to Rdeča reka, na severu stara struga reke, skozi mesto teče reka To Linch, na zahodu je jezero Hoan Kiem. Jezero ima povprečno globino nekaj več kot meter, največja globina je dva metra. Značilnost jezera je tempelj na otočku, ki Ngoc Son. Posvečen je zlati želvi, ki je bila za mnoge kralje totem in zaščitnica. V templju se nahaja spominska soba generalu Tran Hung Daou, ki je ob koncu trinajstega stoletja premagal Mongole. Druga posebnost templja je dvesto petdeset kilogramov težka preparirana želva, ki so jo v jezeru našli leta tisoč devetsto osem in šestdeset. Prestolnica Hanoj zaseda površino približno devetsto kvadratnih kilometrov, njena značilnost je med drugim tudi preko dva kilometra dolg most Chuong Duong. Preko Rdeče reke povezuje prestolnico z trideset kilometrov oddaljenim letališčem Noibai. Hanoj se je spreminjal podobno, kot Vietnam. Med enajstim in petnajstim stoletjem so ga vietnamski kralji imenovali Thăng Long, kar pomeni Mesto vzdigujočega zmaja. Do začetka devetnajstega stoletja je bilo mesto izključno kraljeva palača ter citadela, prestolnica celotne države Vietnam je od leta tisoč devetsto šestinsedemdeset.

Preverite termine potovanj v Vietnam.

Vietnam

Vietnam v zgodovinski in sodobni perspektivi

Vietnam je država, ki leži v jugo vzhodnem delu Azije. Zavzema pa velik delež vzhodnega dela polotoka Indokina. Meji na tri države in sicer na Kitajsko, Los in na Kambodžo. Glavno mesto je Hanoj, sicer pa je mesto z največjim številom prebivalstva Hošiminh. Uradni jezik je vietnamščina, poleg njega pa se v državi govorijo tudi drugi lokalni jeziki in dialekti. Vietnam je glede na upravljanje socialistična republika z generalnim sekretarjem, predsednikom in ministrskim predsednikom. Vsekakor je vredno omeniti tudi to, da je bil Vietnam pod Francijo vse do leta 1945, ko je razglasil neodvisnost, priznanje pa je dobil šele v letu 1954.

Vietnam je relativno velika država, ki obsega malo manj kot 331 tisoč kvadratnih kilometrov. Prebivalcev pa ima okrog 90 milijonov. Sicer pa ima Vietnam zelo bogato kulturno zgodovino, ki pa je bila velik del zgodovine pod vplivom kitajskega cesarstva. Tako je kitajsko cesarstvo vladalo območju, ki a pokriva sedanji Vietnam, od približno 3 stoletja pred našim štetjem pa vse do 10 stoletja našega štetja. Takrat je vietnamski general Ngo Quyen premagal imperialno Kitajsko in Vietnam osvobodil iz več kot tisočletnega jarma. Vse do 16. stoletja, ko v Vietnam stopijo evropski misijonarji, je Vietnam gospodarsko in kulturno cvetel, navkljub nenehnim spopadom s Kitajsko.

Danes je Vietnam ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Aziji. V nekaj desetletjih se je močno gospodarsko okrepil in se povsem vzdignil iz bede, ki jo je pustila vietnamska vojna. Danes se Vietnam deli na revni ruralni del, kjer lahko občudujemo prekrasna riževa polja, in bogatejši urbani del z velikimi mesti, modernimi stolpnicami in sodobnimi življenjskimi navadami prebivalcev. Kdor obišče Vietnam ne ostane ravnodušen. Na vsakem koraku je kaj zanimivega in vabečega. Predvsem pa je fascinantno to, kako hitro lahko iz tradicionalnega življenja sestopimo kot obiskovalci v moderno urbano življenj z zabavami in nakupovalnimi centri.