Arhiv Značk: sladkor

Sladkor se skriva povsod

Sladkor je sestavljen iz dveh molekul, in sicer iz glukoze in fruktoze. Je naravno sladilo, ki sodi med ogljikove hidrate, pridobiva pa se predvsem iz sladkornega trsa ter sladkorne pese. Seveda ne bi bilo nič narobe, če bi si življenje sladili zmerno, pri tem pa uporabljali le sladkor v najbolj surovi obliki.
A človek največkrat uporablja sladkor v prečiščeni obliki… V procesu prečiščevanja pa se uničijo prav vsi encimi, vlaknine, vitamini in minerali, ki se nahajajo v sladkornem trsu ali pesi. To se zgodi zaradi tega, ker iztisnjen sok najprej segrevajo, da se zgosti in kristalizira. Nato s postopkom, ki se imenuje centrifugiranje, iz snovi odstranijo sirup. Ko sladkor sperejo in filtrirajo, odstranijo prav vse, kar ni saharoza, nato ga še posušijo ter zapakirajo. Končni produkt je brez kakršne koli prehranske vrednosti. Vsebuje kar 99,9 % saharoze ter prazne kalorije. To po domače pomeni, da boste po zaužitju sladkorja spet kmalu lačni, pogosto pa vas bo spremljal tudi občutek izčrpanosti.

Kje vse najdemo sladkor?

Na žalost sladkor ni le to, kar v trgovini najdete zapakirano v večje ali manjše ovitke, na katerih piše sladkor. Ta nepridiprav se pravzaprav nahaja povsod, in sicer v skriti obliki, tako da nas lažje pretenta. Zato je še kako dobro vedeti, da ga najdemo v že pripravljenih izdelkih, kamor sodijo pecivo, kandirano sadje, sladoled, čokolada, celo različni mlečni namazi ga imajo… Sladkor pa se uporablja tudi kot konzervans, ki izdelkom podaljša obstojnost ter izboljša videz ter okus. Zato ni prav nič čudnega, da ga najdemo tudi v sadni skuti, sadnem jogurtu, marmeladah, v pločevinkah fižola in koruze, v majonezi, ketchupu, alkoholu in kruhu. Seznam se seveda lahko še nadaljuje.

Kakšna so priporočila za uživanje sladkorja?

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča naslednje: sladkor ne bi smel predstavljati več kot 10% kalorij, ki jih zaužijemo na dan. To predstavlja približno 10 – 12 čajnih žličk na dan, seveda je pri tem potrebno upoštevati tudi skriti sladkor. Najbolj zdrav je naravni sladkor v sadju ali medu, po prečiščenem sladkorju pa posezite le ob kakšni posebni priložnosti. Tako boste na najboljši način poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

Preverite kaj prinaša zasvojenost s sladkorjem ter kako si pomagati.