Arhiv Značk: računalnik

Stacionarni računalnik za osebno in poslovno rabo

Stacionarni računalnik ima številne prednosti, zaradi katerih je prava izbira tako za osebne kot poslovne uporabnike. Najpomembnejši dejavnik je pogosto cena, ki je prepričljivo na strani namiznih računalnikov, saj glede na zmogljivost in funkcionalnosti ponujajo bistveno več v primerjavi s prenosniki v istem cenovnem razredu. To je še posebej dobra značilnost za tiste, ki se odločajo za nakup večjega števila računalnikov – to so poslovni uporabniki, ki želijo opremiti svoje delovno okolje. V vsakem primeru bo stacionarni računalnik cenejša možnost, če se posvetimo primerjavi zgolj na podlagi zmogljivosti vgrajenih komponent. Prav s tem bodo namizni računalniki prepričali tudi zahtevne osebne uporabnike, predvsem ljubitelje računalniških iger, saj nudijo bistveno več zmogljivosti kot prenosniki, pravzaprav je možno to praktično v nedogled nadgrajevati. Prav vsi uporabniki pa bodo veseli prilagodljivosti, ki jo ponuja stacionarni računalnik. Prilagoditi je možno tako komponente v notranjosti ohišja kot tudi periferne naprave, na tak računalnik lahko priklopimo še mnoge druge naprave, ki razširijo osnovne funkcionalnosti računalnika.

Stacionarni računalnik ima tudi nekatere pomanjkljivosti

Seveda pa stacionarni računalnik nima le prednosti, temveč tudi nekatere pomanjkljivosti. Omeniti gre predvsem nepremičnost, ki je odločilni dejavnik za mnoge uporabnike, ki bodo na račun te pomanjkljivosti raje izbrali prenosnik. Stacionarni računalnik zasede veliko prostora, poleg tega ga ni enostavno prestavljati, predvsem pa ga ne moremo vzeti s seboj in dela nadaljevati na drugi lokaciji, kar omogočajo prenosniki. Poleg tega so namizni računalniki običajno precej bolj potratni pri porabi električne energije, kar je lahko pomemben dejavnik pri izbiri računalnika v nekaterih primerih. Seveda je ponudba izjemno pestra in je možno dobiti zelo različne naprave, ki s svojimi značilnostmi ne ustrezajo stereotipom, tako da tudi omenjene pomanjkljivosti ne veljajo za vsak stacionarni računalnik. Poleg tega včasih ti dejavniki sploh niso problematični, odvisno od uporabnika in njegovih potreb.

Prenosni gaming računalniki

Še do nedavnega je veljalo, da si s prenosnim računalnikom ljubitelji računalniških iger ne morejo prav nič pomagati. Sodobne igre so namreč izjemno zahtevne in potrebujejo zmogljivo strojno opremo, ki je v kompaktno ohišje prenosnika pač ne moremo vgraditi. A tudi to se spreminja – danes na trgu najdemo tudi igričarske prenosnike, ki predstavljajo spodobno alternativo vrhunskim namiznim računalnikom. Imajo dodaten plus, da so prenosni, seveda pa se bo treba sprijazniti tudi z nekaterimi kompromisi.

Če iščemo igričarski računalnik med prenosniki, bo treba pobrskati po višjem kakovostnem razredu. Tu izstopajo posebej igričarske znamke ASUS, Razer in MSI, prenosnik iz te kategorije pa bo vsekakor primeren tudi za zahtevnejše uporabnike. Seveda se je smiselno izogibati cenovno ugodnim prenosnikom, ki obljubljajo dovolj zmogljivosti za poganjanje iger – dobri gaming računalniki pač zahtevajo določeno investicijo, bližnjic preprosto ni.

Kateri prenosnik izbrati za igranje iger? V končni fazi je dokaj vseeno, ali izberemo ASUS, Razer ali MSI prenosnik, ali pa se morda obrnemo na kakšno drugo znamko. Veliko več povedo vgrajene komponente, ki se lahko precej razlikujejo med posameznimi modeli tudi pri isti znamki. Pravzaprav večina proizvajalcev ponuja več igričarskih prenosnikov za kupce z različnimi zahtevami. Tako lahko dobimo na primer MSI prenosnik, ki bo brez težav poganjal tudi najnovejše in najzahtevnejše igre, v ponudbi istega proizvajalca pa najdemo med igričarskimi prenosniki še nekoliko manj zmogljive modele, ki so namenjeni tistim, ki nimajo v načrtu igranja tako zahtevnih iger.

Prenosni gaming računalniki zahtevajo nekaj kompromisov, ki zagrizenim igričarjem verjetno ne bodo po godu. Prenosniki imajo na primer dokaj skromno površino zaslona, prav tako ne morejo vključevati zares vrhunske tipkovnice in miške. Tudi detajli, ki jih lahko pri namiznih računalnikih povsem prilagodimo za optimalno izkušnjo (npr. zvočni sistem), bodo pri prenosnikih morda razočarali. Resda lahko tudi na prenosnik priklopimo vrsto zunanjih naprav, a s tem izgubi svojo glavno prednost – mobilnost.