Arhiv Značk: potovanje

egipt

Egipt vabi obiskovalce vseh vrst

Egipt takoj prepoznamo po znamenitih piramidah in drugih ostalinah starodavne civilizacije, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Že to je zelo močan adut države, ki veliko stavi na turizem, a najti je moč še celo paleto drugih doživetij, ki dopolnjujejo raziskovanje starodavne zapuščine. Danes je Egipt razgibana sodobna turistična destinacija z mnogimi specifičnimi značilnostmi in seveda z atrakcijami, ki jih drugje preprosto ni moč najti. Gre za destinacijo, ki je na samem vrhu seznama želja za radovedneže, ki bi se radi osebno spoznali s starodavno zgodovino in edinstveno kulturo, prav tako pa država privlači tiste, ki iščejo razvito mediteransko destinacijo za uživanje ob morju. Vmes je na spektru še veliko zanimivosti, ki ustvarijo čudovito izkušnjo za obiskovalce vseh vrst. Ker je Egipt tudi dokaj dostopen, je to vsekakor ena izmed destinacij, ki se jih splača ohraniti v mislih pri načrtovanju naslednjega dopusta, sploh če gre za kakšne daljše počitnice. Možno je sestaviti zelo raznolike programe, tako za kratek dopust kot za daljše potovanje.

Potovanje v Egipt

Kakšen oddih načrtovati? Možnosti so neomejene. Turistične agencije ponujajo privlačne pakete, Egipt je namreč ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za organizirana potovanja. Večinoma gre za celovito ponudbo z letalskim prevozom, hotelsko namestitvijo in bogatim programom aktivnosti, seveda pa je moč najti zelo pestro zbirko programov. Poleg tega je lahko Egipt tudi ena izmed postojank na križarjenju po sredozemskem morju, kar je izvrstna opcija za tiste, ki želijo svoj dopust res kar najbolje izkoristiti. Nekateri pa se bodo v Afriko raje podali na lastno pest, kar je lahko prav tako dobra ideja – treba se je sicer pozanimati o lokalnih navadah in najti prave povezave, a ravno na ta način je lahko Egipt izjemno zanimiva destinacija za raziskovanje. V vsakem primeru bo država navdušila s svojimi edinstvenimi atrakcijami!

Preverite potovanja na naši spletni strani.

Potovanje v Vietnam, Azija

Vietnam je obmorska država

Vietnam je obmorska država jugovzhodne Azije. Na zemljevidu sveta Vietnam najlažje prepoznamo kot dolg obalni pas severozahodnega dela južno kitajskega morja.

Strateška lega ima prednosti in slabosti

Zemljepisna lega na severozahodnem delu južno kitajskega morja ima prednosti in slabosti. Območje je razdeljeno na Kitajsko na severu, ki ima daleč največje apetite, Vietnam na severozahodu, na severovzhodu najdemo Tajvan in Filipine, južni del pa si Malezija in Indonezija. Na drugi strani je Vietnam jugovzhodni del polotoka Indokina. Na severu meji s Kitajsko, na zahodu na Laos in Kambodžo, vzhod pa predstavlja obala južno kitajskega morja oziroma ožje Tonkinškega zaliva. Vietnam ima skupno skoraj sto milijonov prebivalcev, ki živijo na preko tristo trideset tisoč kvadratnih kilometrih velikem ozemlju. Prestolnica Hanoj ima preko tri milijone prebivalcev, obkrožena je z bogastvom vodnih virov. Na vzhodu je to Rdeča reka, na severu stara struga reke, skozi mesto teče reka To Linch, na zahodu je jezero Hoan Kiem. Jezero ima povprečno globino nekaj več kot meter, največja globina je dva metra. Značilnost jezera je tempelj na otočku, ki Ngoc Son. Posvečen je zlati želvi, ki je bila za mnoge kralje totem in zaščitnica. V templju se nahaja spominska soba generalu Tran Hung Daou, ki je ob koncu trinajstega stoletja premagal Mongole. Druga posebnost templja je dvesto petdeset kilogramov težka preparirana želva, ki so jo v jezeru našli leta tisoč devetsto osem in šestdeset. Prestolnica Hanoj zaseda površino približno devetsto kvadratnih kilometrov, njena značilnost je med drugim tudi preko dva kilometra dolg most Chuong Duong. Preko Rdeče reke povezuje prestolnico z trideset kilometrov oddaljenim letališčem Noibai. Hanoj se je spreminjal podobno, kot Vietnam. Med enajstim in petnajstim stoletjem so ga vietnamski kralji imenovali Thăng Long, kar pomeni Mesto vzdigujočega zmaja. Do začetka devetnajstega stoletja je bilo mesto izključno kraljeva palača ter citadela, prestolnica celotne države Vietnam je od leta tisoč devetsto šestinsedemdeset.

Preverite termine potovanj v Vietnam.

Sicilija, največja italijanska dežela

Sicilija je italijanska dežela, ki ima poseben status.

Dežela Sicilija je sestavljena iz pokrajin Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa, Trapani. Na skrajnem severozahodu je pokrajina Trapani z istoimenskim glavnim mestom. Šteje štiristo trideset prebivalcev, ki živijo v štiriindvajsetih občinah. Na vzhodu meji z nekdanjo pokrajino Palermo, katera obsega ozemlje veliko pet tisoč kvadratnih kilometrov. Glavno mesto pokrajine je hkrati glavno mesto otoka Sicilija.
Pokrajina Mesina se nahaja na severovzhod otoka, ter obsega ozemlje veliko tri tisoč dvesto kvadratnih kilometrov. Po štetju iz leta dva tisoč štirinajst, pokrajino Mesina naseljuje skoraj šesto petdeset tisoč prebivalcev. Glavno mesto je Mesina, v njej živi dvesto sedemintrideset tisoč prebivalcev. Južna obala otoka Sicilija spada pod pokrajino Agrigento, na njenem območju živi štiristo petdeset tisoč prebivalcev. Pokrajina je nadalje razdeljena na štiriintrideset občin. Agrigento je tudi občina in mesto s sto petdeset tisoč prebivalci. Na vzhodu pokrajina Agrigento meji s pokrajino Caltanissetta. Pokrajina Caltanissetta obsega ozemlje veliko dva tisoč tristo kvadratnih kilometrov, naseljuje jo dvesto sedemdeset tisoč prebivalcev. Enna je edina pokrajina na otoku Sicilija, ki nima morske obale. Na ozemlju velikem skoraj štiristo kvadratnih kilometrov živi trideset tisoč prebivalcev. Glavno mesto Enna šteje osemindvajset tisoč prebivalcev, nahaja na nadmorski višini devetsto enaintrideset metrov. Pokrajina Katanija se nahaja na vzhodu otoka Sicilija, na njenem območju živi dva milijona prebivalcev. Teritorij pokrajine obsega šest tisoč osemsto kvadratnih kilometrov, razdeljeno je na oseminsedemdeset občin. Na skrajnem jugu otoka Sicilija, se nahajata pokrajini Ragusa in Siracusa. Pokrajina Siracusa se nahaja na skrajnem jugovzhodu otoka, razdeljena je na enaindvajset občin. Ragusa je razdeljena na dvanajst občin: Ragusa, Acate, Chiaramonte Gulfi, Comiso, Giarratana, Ispica, Modica, Monterosso Almo, Pozzallo, Santa Croce Camerina, Scicli ter Vittoria. Skupno živi na ozemlju pokrajine Siracusa tristo dvajset tisoč prebivalcev. Sicilija ima zelo razgibano ozemlje, prav tako različen pa je tudi vsakdanjik na posameznih delih otoka.

Mehika, Združene mehiške države

Mehika je dežela območja Srednja Amerika .
Ozemeljsko Mehika predstavlja geografsko območje med Severno in Južno Ameriko. Srednja Amerika je razdeljena na kopensko ozemlje med Severno in Južno Ameriko, ta del se imenuje tudi medmorska Amerika. Ime je dobila zaradi dveh oceanov, ki se nahajata na zahodni in vzhodni obali. Na morskem območju Atlantika pa se nahajajo Karibi, ki ležijo jugovzhodno od Severne Amerike ter severozahodno od Južne Amerike. Mehika ima zelo raznoliko pokrajino, puščave, tropski gozdovi, visoke gorske verige in peščena obrežja. Glavno mesto je Ciudad de México, ki je samostojno zvezno okrožje. Ustanovljeno je bilo v šestnajstem stoletju na ruševinah nekdanje prestolnice Aztekov. Na njegovem metropolitanskem obočju živi preko dvajset milijonov prebivalcev. S tem sodi Ciudad de México med največje mesto sveta. Mesto je značilno po svojem tektonsko aktivnem območju ter ne preveč posrečeni gradnji. Azteki so pred prihodom kolonizatorjev bistveno bolje poznali geografske in druge značilnosti območja. Danes se posledice kažejo na razne načine, kot so ugrezanje površine in na druge načine. Mehika je federativna predsedniška republika, njen predsednik je Enrique Peñe Nieta. Uradni jezik je španščina, Mehika pa poleg nje pozna še dvainšestdeset avtohtonih amerindijskih jezikov. Izpod španskih kolonizatorjev se je Mehika osvobodila leta tisoč osemsto deset, enajst let kasneje pa je bila uradno priznana. Mehika šteje sto dvajset milijonov prebivalcev, ki prebivajo na skoraj dveh milijonih kvadratnih metrov velikem ozemlju. Zgodovinsko je Mehika zibelka številnih razvitih indijanskih civilizacij. Med njimi sta najbolj znani Azteki in Maji. Azteki so Mehiko osvojili v trinajstem stoletju, naselili so se na visokih planotah v okolici današnje prestolnice. Razlog za selitev naj bi bilo pomanjkanje hrane, na severnejših področjih. Ime Azteki izhaja iz mitične domovine Aztlan, kar pomeni kraj, kjer raste trs.

Maji so ljudstvo, ki naseljuje območja južna Mehika ter severna Srednja Amerika oziroma države Gvatemala, Belize, zahodni Honduras in Salvador.

https://www.agencija-oskar.si/mehika/

Taj Mahal, razkošen mavzolej

Taj Mahal je razkošen mavzolej , ki se nahaja v bližini mesta Agra v Indiji.

V sedemnajstem stoletju je dal Taj Mahal zgraditi mogulski šah Džahan za svojo ženo, ki je umrla ob porodu otroka. Gre za kompleks, ki je sestavljen iz petih delov. Trasa ob obali reke vsebuje mavzolej, džamijo in džavab. Drugi del predstavljajo vrtovi Čarbag s paviljoni. Džilauhana je del, kjer je dovoljen dostop obiskovalcem grobnice, v njem se nahajata še dve pomožni grobnici. Četrti del je Tadž Gandži, prvotno bazar in karavanseraj. Danes so od njega vidni samo še ostanki. Zadnji del predstavlja vrt mesečine. Lociran je severno od reke Jamune. Taj Mahal se nahaja predelu Indije, ki jo zaznamuje Indogangeška ravnica. Pokrajini dajeta pečat reki Ganga in Yamuna. Poleg mavzoleja se je v tem delu države odvilo mnogo dogodkov, ki so oblikovali zgodovino Indije. Zato velja Taj Mahal skupaj z drugimi znamenitostmi, ki naredijo potovanje bogato in polno. Verjetno najboljša kombinacija je združitev znamenitosti severa in juga. V severnem delu turiste prijetno presenetijo trdnjave in palače. V južnem delu je vse skupaj bolj ljudsko, zato pa bolj dostopno in direktno doživet. Za doživetje je potrebno imeti dovolj časa, tega pa lahko zelo raznoliko izberemo. Sodobne in hitre povezave omogočajo Taj Mahal doživeti na dostopen in enostaven način. Možno pa je potovanje tudi razširiti ter si s tem obogatiti doživetje. Ker je Indija raznolika in zaradi tega mnogim zanimiva, je potrebno računati z možnostjo podaljšanja obiska. Zna se zgoditi, da nas na poti ne bo očaral zgolj Taj Mahal, ampak še kaj drugega. V primeru, da bomo imeli potovanje planirano do potankosti, se zna zgoditi zadrega. Zato je, če smo takšen tip popotnika, imeti vse storitve načrtovane dovolj ohlapno.

Kar pomeni, da nam dodatna dan ali dva več ne predstavlja problem, ko bomo obiskali Taj Mahal.

https://www.agencija-oskar.si/indija/

Indija, mogočna dežela bogate tradicije

Indija je dežela, za katero se govori, da jo je preprosto treba obiskati. Umeščena je v Južno Azijo, obsega večji del Indijske podceline in je druga najbolj naseljena država na svetu. Ima več kot milijardo prebivalcev in slednji govorijo več kot sto različnih jezikov. Je dežela, ki meji na Bangladeš, Mjanmar, Kitajsko, Butan, Nepal in Pakistan, na samem jugu jo obliva Indijski ocean, ki je hkrati povezava z bližnjo Šrilanko in z otokom Maldivi. Največja urbana aglomerata sta Mumbaj na jugozahodu ter Kalkuta, ki leži ob reki Ganges. Indija je ogromna dežela, v kateri živi množica različnih narodov, ki govorijo številne raznolike jezike, zato nikakor ne moremo govoriti o eni »enoviti« indijski kulturi. Vso to množico različnih kultur v Indiji povezuje globoka vernost. Prav vera je že več kot 3000 let glavna opora kulture v deželi, ki je eno najstarejših središč civilizacije na svetu. Sedanja Indija je nastala iz verskih razlogov, zaradi delitve nekdanje kolonije na muslimanski in na hindujski del. Hinduizem ima močno prevlado, saj mu pripada kar okoli 83 % tamkajšnjih prebivalcev, verska svoboda pa je z ustavo zagotovljena vsem državljanom. Za potovanje v Indijo boste potrebovali indijski vizum, ki si ga lahko uredite sami na Veleposlaništvu Republike Indije v Ljubljani, če potujete s pomočjo turistične agencije, pa vam ga lahko za doplačilo uredijo tudi oni. Prav tako pa boste potrebovali še vsaj šest mesecev veljaven potni list. Prav zato, ker je Indija tako velika dežela, lahko govorimo o različnih podnebjih, ki se razlikujejo od severnih, pa do južnih območij. Generalno gledano je indijsko podnebje razdeljeno na vročo, mokro in hladno sezono. Indija pa je poleg vseh kulturnih in zgodovinskih znamenitostih poznana po celotnem svetu še po svoji značilni ter edinstveni kuhinji, ki se razlikuje glede na področje, v katerem se boste nahajali.

Počitnice na Balkanu, zanimiva izkušnja

Počitnice na Balkanu so zanimiva izkušnja za vse, ki si želijo drugačnosti. Za vse, ki si želijo ritem življenja zamenjati in izkusiti nekaj novega so počitnice na Balkanu več kot dobrodošla ponudba.

Poleg drugačnega ritma življenja so počitnice na Balkanu zanimive še zaradi veliko drugega. Balkan je od nekdaj povezoval Azijo z Evropo, pomenil je pomemben most med različnimi kulturami. Na potem so nastajale postojanke, s potmi so se izmenjevale kulture in dobrine. Mnoge ostanke starodavnih kultur srečamo še danes. Počitnice na Balkanu bodo zato zanimive za vse ljubitelje starodavnih kultur in njihovih ostankov. Na poteh jih je moč srečati mnogo, za povrh so raznovrstne. Vsi ljubitelji naravnih znamenitosti bodo počitnice na Balkanu cenili zaradi mnogih geografskih značilnosti, ki jih je moč uzreti tako ob prometnicah, kot v bolj oddaljenih predelih. Za vsakega nekaj, bi lahko rekli tudi za prometnice, ki se vijejo čez Balkan. Ljubitelji hitrih povezav, ki cenijo kratko časovno premagovanje večjih razdalj bodo sledili sodobnim prometnicam. Ter tako čim hitreje in udobneje prispeli na svoj želeni cilj. Počitnice na Balkanu bodo čisto drugače cenili ljubitelji starih, nekoliko odmaknjenih prometnic. Življenje ob njih teče po nekem čisto posebnem časovnem ustroju in ritmu. Različne vere, kulture in običaji so v slikovito pokrajino vnesli vsak svoj pečat. Zanimive bodo stare prometnice za vse, ki si želijo vzeti čas za odkrivanje bolj odmaknjenih delov, predvsem pa si kulturne znamenitosti radi ogledujejo brez za njih nadležnega nadzora organiziranjih ogledov.

Počitnice na Balkanu bodo za svoje vzeli vsi, ki jih zanima dobra hrana . Predvsem pa je na Balkanu hrana dovolj raznolika, da je moč okusiti recepte različnih kuharskih prijemov in običajev.

Nobena posebno velika skrivnost ni, da mnogi počitnice na Balkanu radi izvedejo po receptu kratko jedrnato, kar pomeni, da nekaj 100 km poti premerijo zgolj za uživanje porcije dobre hrane in pijače.

Španija, dežela jugozahoda Evrope

Španija je dežela jugovzhoda Evrope . Njena lega se umešča na Iberski polotok. Poleg tega, da Španija zavzema velik del iberskega polotoka, ni edina država na njem. Jugozahod iberskega polotoka si Španija deli s sosedo Portugalsko. Veli del ozemlja zaznamuje morje, le severni del je vpet v evropsko celino. Na severu, kjer je Španija vpeta v evropsko celino meji na državo Francijo. Poleg Francije sever zaznamuje tudi meja z državo Andoro. Geografsko sever države Španija zaznamuje gorska veriga Pireneji. Poleg kopnega, ki pripada jugovzhodu evropske celine ima Španija tudi nekaj otokov in ozemlje na afriški celini. Na afriški celini špansko ozemlje predstavljata mesti/enklavi Ceuta in Melilla. Gorovja Španija nima zgolj na severu, kjer meji na Francijo in Andoro ampak tudi v celinskem delu. Gorovje v celinskem delu se imenuje Sierra Nevada. Obe gorovji tako Sierra Nevada, kot Pireneji napajata največje reke. Največje španske reke, ki jih napajata gorovji Sierra Nevada in Pireneji so Ebro, Duero, Tajo in Guadalquivir.

Španija je danes razdeljena na 17 avtonomnih skupnosti . Delitev na 17 avtonomnih skupnosti je razmeroma nova, saj se je zgodila pred vsega nekaj desetletji. Na 17 avtonomnih skupnosti se je Španija razdelila leta 1978. Delitev je poleg tega prinesla 50 provinc. Španija šteje 46 milijonov prebivalcev. Za naseljenost je značilna velika razlika v gostoti poseljenosti na posameznih območjih. Največja gostota naseljenosti je v prestolnici z imenom Madrid in okolici. Poleg prestolnice je zelo naseljeno prebivalstvo v centrih in na obali. Redko poseljeno območje je notranjost države Španija. Velik prirast prebivalstva se je zgodil v 60′ in 70′ letih minulega stoletja. V 60′ in 70′ letih minulega stoletja se je število prebivalcev države Španija podvojilo.

Država Španija je iz zgodovine poznana kot pomorska država. Znani so osvajalski pohodi v času kolonializma, pri čemer velja omeniti, da j eŠpanija veljala kot ena najmočnejših pomorskih sil takratne Evrope.

Zakaj je za potovanje najboljša izbira turistična agencija?

Turistična agencija se, čeprav je izbira v Sloveniji bogata in pestra zelo trudi, da bi bila ponudba storitve unikatna, zanimiva, njena storitev pa naj bi na vsakega zapustila nepozaben vtis pri odlično organiziranem in vodenem dopustniškem ali popotniškem doživetju. Kakovostna turistična agencija vam bo ponudila številna zelo zanimiva potovanja v prav vse dele sveta. Ne le, da vam organizira potovanje, v turistični agenciji se potrudijo tudi pri ponudbi namestitev in pri različnih možnostih prevoza, saj je povezana z najboljšimi ponudniki in partnerji po celotnem svetu. Vse usluge, kot je namestitev in prevoz, turistična agencija nato združi v enotno potovanje, ki vam ga nudi po edinstveni ceni. Velikokrat se tako zgodi, da turistična agencija, ki ste si jo izbrali za organizacijo potovanja, v bistvu niti ni organizator potovanja, ampak je zgolj posrednik. Zadovoljstvo potnika je v turizmu po poznani formuli enako razliki med dobljenim in pričakovanim, turistična agencija pa ima pri tem velik vpliv.

Turistična agencijaPrav z izbiro turistične agencije ste vi tisti, ki odločite o tem, kako bosta udobje in kakovost nastanitve v medsebojni zvezi s ceno, ki ste jo pripravljeni plačati, prav tako pa boste na koncu vedno le vi odločili o tem, kaj želite dobiti s ceno, ki ste jo pripravljeni plačati za nepozabne počitnice ali za potovanje. Preden se odločite kakšno turistično agencijo, boste izbrali, je vsekakor priporočljivo, da se najprej o določeni agenciji pozanimate, pobrskate po internetu in se vsekakor seznanite z mnenji potnikov, ki so z njimi že potovali. Dobra turistična agencija je tista, ki zna pravilno svetovati, saj je vsekakor treba upoštevati, da se lahko v današnjem času odputuje v prav vsak kotiček sveta. Ne le, da vam odvzame velik del bremena, kakovostna turistična agencija zna prisluhniti prav vsem željam, ter se skupaj z vami potrudi poiskati najboljšo rešitev.