Arhiv Značk: klopni meningitis

Klopni meningitis – simptomi

Če poznate osebo, ki trpi za posledicami klopnega meningitisa, potem lahko vidite, da bolezen človeka lahko bolj prizadene kot si morda na začetku lahko sploh mislimo. Mediji nas stalno obveščajo, kako pomembno je, da o tem stanju vemo čim več podatkov, da se ustrezno zaščitimo pred pikom klopa in da smo pozorni na znake, ki bi nas morda opozarjali na klopni meningitis.

Če dobro poznamo simptome, potem veliko lažje lahko preprečimo, da se stanje razvije v kaj resnejšega. Če simptomov ali znakov ne poznamo prav dobro, je najbolje, da se čim prej pozanimamo, kateri so. To lahko naredimo tudi tako, da v spletni brskalnik vtipkamo klopni meningitis simptomi.

S pomočjo spletnega ključa klopni meningitis simptomi bomo izvedeli, kateri so najpogostejši. Med njimi bomo zagotovo izvedeli, da so to nenehna utrujenost, živčnost, občutek preobremenjenosti, telesna temperatura.

Na srečo so za klopni meningitis simptomi tudi na spletu

Spletna rešitev klopni meningitis simptomi nas pripelje na številne izjemno koristne spletne strani, ki navajajo zelo koristne podatke, ki se navezujejo na klopni meningitis. S pomočjo takih spletnih strani lahko na hiter način stopimo v kontakt tudi s strokovnjaki, ki jim preko maila ali telefonskega pogovora posredujemo svoja vprašanja. Pogosto nam strokovnjaki svetujejo povsem brezplačno.

Klopni meningitis simptomi pa ni edina stvar, ki nas zanima, ko raziskujemo svet te izjemno neprivlačne in zahrbtne bolezni. Zelo pomembno je, da poznamo tudi različne faze, ki se v času bolezni pojavijo. V resnici obstajata dve glavni fazi. Za prvo je značilno, da se pojavi predvsem zelo visoka temperatura in zelo otrdel vrat, kar kasneje povsem izgine. Bolezen nekaj časa povsem miruje. Ko izbruhne v drugi fazi, so bolečine lahko neznanske.

V življenju na sploh je dobro poznati čim več simptomov za čim več bolezni. Le na tak način bomo lahko veliko lažje preprečevali bolezni.

Več tukaj: www.sos-klop.si

Klopni meningitis, najbolj ogrožena območja

Klopni meningitis je pogostejši pojav v delih države, ki veljajo za ogrožena območja.

Največ težav klopni meningitis povzroča na območjih Gorenjske in Koroške, za nevarno območje velja tudi ljubljanska regija. Nekoliko manj prizadeta so celjska in osrednje slovenska zdravstvena regija. Med obolelimi za klopni meningitis obstajajo tudi pomembne razliko. Bolj so za klopni meningitis dovzetni moški, predstavljajo slabi dve tretjini okuženih. Delež okuženih žensk je dobro tretjino. Med to isto populacijo je več obolelih pri starejši populaciji. Preko šestdeset odstotkov oseb je starejših od petinštirideset let. Najbolj pa so za klopni meningitis dovzetne osebe stare med petinpetdeset in štiriinšestdeset let. V Sloveniji je okuženost klopov pod enim odstotkov, zavedati pa se velja nevarnosti, ki jo prinaša. Največje možnosti za klopni meningitis obstaja med majem in oktobrom, največ obolelih v tem primeru zabeležijo junija. Obstaja pa tudi možnost največjega števila obolelih junija ter septembra in oktobra. To se zgodi, ko je jesen topla. Na število obolelih v veliki meri vpliva dejavnost klopov. Njegovo preživetje in razvoj sta odvisna od hranjenja s krvjo gostitelja ter preobrazbe v višjo razvojno stopnjo. Klop potrebuje za preobrazbo gostitelja, na njega se spusti z vegetacije ter si poišče najprimernejše mesto za ubod. Na tem mestu se klop hrani nekaj dni. Če klop ugrizne gostitelja dovolj zgodaj, se lahko preobrazi v višjo razvojno stopnjo. Toplejša jesen, pa daje možnost preobrazbe tudi nekoliko kasnejšim ugrizom. Klop se po ugrizu in hranjenju spusti na tla, ter v varnem zavetju preobrazi v višjo razvojno stopnjo. Dobre vremenske razmere mu omogočajo, da je se preobrazba zgodi v istem letu. Pri hladnejših jesenskih dnevih je to nemogoče, saj prej nastopijo predvsem neugodne vremenske razmere. Podobno lahko na večjo obolevnost vpliva topla pomlad oziroma zgodnji nastop višjih temperatur.

Z njimi postane klop aktiven, s tem pa nastopi možnost za klopni meningitis.