Arhiv Značk: izolacija

izolacija fasade je izjemnega pomena

Izolacija fasade je izjemnega pomena za kakovostno in lagodno bivanje

Ko gradimo nove hiše ali pa prenavljamo stare, je izjemnega pomena tudi izolacija, ki jo za nas večinoma postavljajo najeti strokovnjaki. Izolacija fasade je zagotovo ena od najbolj pomembnih storitev, za katere moramo poskrbeti, še preden se vselimo v hišo. Izolacija namreč v največji meri pripomore, da nam je v naših domovih poleti dovolj hladno, pozimi pa toplo. V nasprotnem primeru, bi nas pozimi zeblo, poleti pa bi le s težavo prenesli najvišje temperature.

Beri naprej

Kamena ali steklena volna?

Najpogosteje uporabljena toplotna izolatorja sta kamena ter steklena volna. Oba materiala se pogosto uporabljata za izolacijo, predvsem fasad. Poglavitna razlika je osnovna surovina iz katere sta narejena. Razlikujeta se tudi po načinu proizvodnje. Kamena volna je sestavljena iz bazalta ter diabaza v obliki plošč. Steklena volna je izdelana iz kremenčevega peska ter recikliranega stekla in je na voljo v zavitku.

Razlike v toplotni prevodnosti

Kameno volno odlikuje predvsem večja požarna odpornost. Ima večjo gostoto ter trdnost. Zaradi svoje gostote ima manjšo toplotno prevodnost. Toplotna prevodnost kamene volne pada z njeno gostoto. Toplotna prevodnost steklene volne raste z njeno gostoto. Oba izolacijska materiala nista odporna na vlago. Uvrščena sta v razred A1. Sodobne raziskave so ovrgle trditve, da sta oba materiala škodljiva zdravju. Vendar se priporoča uporaba zaščiten opreme, kot so očala, maska ter rokavice pri vgrajevanju. Pretirana izpostavljenost materialoma lahko povzroči draženje kože.

Primerna uporaba ter vgradnja

Zaradi različnih načinov vgrajevanja ter uporabe sta na voljo v različnih dimenzija, gostotah ter oblikah. Steklena volna je primerna za izolacijo ravnih ter poševnih streh. Uporablja se tudi, za izolacijo predelnih sten, tal ter kot sestavni del fasadnega sistema. Kameno volno ni potrebno rezati, kar predstavlja prednost v primerjavi s stekleno volno. Steklena volna v obliki plošč se uporablja za izolacijo tal, kadar so le-ta izpostavljena mehanskih obremenitvam. Kamena volna se zaradi hitrega načina vgrajevanja po meri, vgrajuje v težko dostopna mesta ter za hitro odpravljanje toplotnih mostov.

Debelino izolacije prilagodite mestu vgradnje ter konstrukciji stavbe. Pri tem pa upoštevajte standarde. Pred prenovo ali izgradnjo fasadnega sistema se posvetujte z graditelji objekta ter projektanti.

Več o tem si preberite tukaj.