Arhiv Značk: gume

Zimske in letne gume za avto

Avtomobilskim pnevmatikam posvečamo pozornost običajno vsaj dvakrat letno. V novembru je treba pripraviti zimske gume, ki bodo ustrezale prihajajočim zimskim razmeram na cesti, v marcu pa lahko ponovno namestimo letne gume, ki so bolj primerne za suho in toplo cestišče. Res je, da prav v tem času gume za avto zahtevajo posebno pozornost, a tudi sicer je treba to opremo ohraniti v mislih. Nenazadnje so prav pnevmatike tiste, preko katerih ima avtomobil stik s cestiščem, tako pa ključno vplivajo na oprijem, vodljivost in varnost pri vožnji. Poleg tega gume za avto posredno ali neposredno vplivajo še na praktično vse druge lastnosti pri vožnji, tako da jih gotovo ne gre zanemarjati. Prav tako pri izbiri pnevmatik ne gre varčevati ali iskati drugih bližnjic – predvsem zimske gume morajo biti v zahtevnih razmerah brezkompromisne, seveda pa tudi poleti ne želimo tvegati. Splača se torej v gume za avto investirati, saj s tem pripomoremo k bolj varni in zanesljivi vožnji ter boljši izkušnji za volanom. Poleg tega lahko dobre gume upravičijo tudi višjo ceno, in to z neposrednim prihrankom pri gorivu – na kakovostnih gumah bo avto namreč deloval bolj učinkovito in varčno!

Kam po gume za avto?

Gume za avto je treba premišljeno izbrati in kupiti pri zanesljivem prodajalcu. Običajno so to kar avtomobilski serviserji, lahko pa gume najdemo tudi na spletu ali na drugih prodajnih mestih. Ena možnost so tudi večja podjetja, ki nudijo širok nabor storitev za voznike. Pri takšnih trgovcih so na voljo kakovostne gume za avto v različnih izvedbah, tako zimske kot letne, seveda pa najdemo tudi različne znamke in modele. Tako je izbire dovolj, da lahko izberemo najboljše gume za vsako situacijo. To kombiniramo še z zanesljivo zamenjavo oziroma namestitvijo, včasih pa gume za avto zahtevajo tudi centriranje in morebitne dodatne storitve. Obiščite spletno stran petrol.si ter opravite nakup gum.

Brez varčevanja pri nakupu pnevmatik

Pnevmatike predstavljajo edini stik vozila s podlago, s tem pa so ključni element pri zagotavljanju varne, udobne in varčne vožnje. Jasno je torej, da je prav to tisti kos, pri katerem si ne moremo privoščiti varčevanja. Veliko bolj smiselno je v pnevmatike investirati, saj gre za naložbo, ki se povrne z mnogimi prednostmi.

Že v izhodišču je pametno brskati le po izdelkih priznanih znamk. Čeprav je recimo za Sava gume cenik nekoliko višji v primerjavi z nekaterimi alternativami, je smiselno zaupati temu zanesljivemu proizvajalcu. Nikakor ne utemeljujemo svoje odločitve le na ceni, prej nasprotno – pri izbiri pnevmatik ceno začasno odmislimo, upoštevamo jo šele v končni fazi nakupa, ko lahko primerjamo cene za izbrani model pri različnih prodajalcih. Če za primer spet vzamemo Sava gume, cenik pri različnih prodajalcih morda določa različne cene, v vsakem primeru pa se odločimo za izbrani kvaliteten model.

Nadalje je treba opozoriti na to, da moramo vedno izbrati prave pnevmatike glede na vozne razmere. Morda se zdi privlačno izbrati celoletne pnevmatike in tako prihraniti pri stroških nakupa in menjave gum, a izkaže se, da je bolje uporabiti različne pnevmatike letne in zimske variante. Tudi z vidika cene – obraba celoletnih gum je večja in jih je treba pogosteje menjati. Če so pnevmatike letne, se bodo v toplejšem delu leta odlično obnesle, zimske pnevmatike pa so seveda kot nalašč za zimske razmere. Gume so prilagojene razmeram in imajo v teh situacijah tudi dolgo življenjsko dobo, da ne omenjamo vrhunskih voznih lastnosti. Naj bodo pnevmatike letne oziroma zimske glede na razmere.

Na koncu pa gre veliko pozornosti posvetiti tudi posameznim modelom pnevmatik. Za Sava gume cenik razkriva pestro zbirko pnevmatik v različnih cenovnih razredih, tudi drugi proizvajalci imajo v ponudbi veliko modelov. Odločamo se na podlagi dejanskih lastnosti gum, upoštevamo tudi teste in primerjave, če te izhajajo iz zanesljivih virov.