Arhiv Značk: Gorsko kolo

Gorsko kolo ponuja izvrstno rekreacijo

Jesen je kot nalašč za kolesarjenje. Vas mika, da bi kolesarili izven urejenih poti? Potem bo za vas kot nalašč gorsko kolo, ki je namenjeno prav kolesarjenju po gozdnih poteh, pesku ali gorskih stezah in podobno. Posebej priljubljena oblika gorskega kolesarjenja je vožnja po ozkih stezah – poteh, ki se vijejo čez polja in gozdove. Prav zaradi zahtevnejšega terena mora biti gorsko kolo bolj vzdržljivo, saj mora premagovati tudi konkretne ovire, kot so skale in korenine.

Gorsko kolo ima okvir, ki je izdelan iz aluminija ali karbonskih vlaken, pa tudi njegove zavore so močnejše kot pri drugih vrstah koles. Gorska kolesa delimo na ženska in moška, ločijo pa se še po številnih drugih karakteristikah. Na primer po tem, kakšen je položaj vilic, kakšne zavore ali vzmetenje imajo in podobno.

Gorsko kolo je primerno za ljudi, ki imajo velikovztrajnosti ter samostojnosti, poleg tega pa kolo tudi tehnično obvladajo. Predvsem pa morate pri odločitvi za določeno gorsko kolo upoštevati, kateri model je najprimernejši za vas, zato ne zanemarite svojih želja in potreb. Seveda je popolnoma razumljivo tudi naslednje: bolj izpopolnjeno bo kolo, globlje boste morali seči v svojo denarnico.

Ste vedeli, da poznamo kar 4 različne tipe gorskih koles?

  • Tako naj najprej omenimo Hardtail ali gorsko kolo, ki se imenuje trdak. Ponaša se s sprednjim vzmetenjem.
  • Naslednje je Full suspension ali polnovzmetno gorsko kolo (softič), ki ima vzmetene sprednje vilice, poleg tega ima še blažilnik na zadnjem delu kolesa.
  • Tu je še All mountain ali enduro gorsko kolo, ki je nekakšna vmesna različica med trdakom in softičem.
  • Na koncu naj omenimo še Downhill gorsko kolo, po katerih bodo posegli le največji adrenalinski odvisniki.

Začetnikom priporočamo gorsko kolo s prednim vzmetenjem. Najprej se ga naučite voziti po poteh, ki niso polne skal in korenin. Le tako boste znali svoje kolo dobro obvladovati, vožnja pa vam bo v veliko veselje in užitek!

Gorska kolesa ali mtb kolesa

Gorska kolesa ali mtb kolesa so široko uporaben športni rekvizit. Na trgu so se gorska kolesa ali mtb kolesa pojavila pred približno tremi desetletji. Takratne izvedbe so bile razmeroma preproste, saj je šlo za predelavo v gorska kolesa ali mtb kolesa na osnovi klasičnih kolesnih okvirjev. Okvir kolesa je bil kvečjemu utrjen na nekaterih mestih, dodatne pa so bile tudi terenski vožnji primerne pnevmatike in drugi dodatki.

Osvojene zahtevnejše gorske poti in gorski vrhovi so poskrbeli, da so gorska kolesa ali mtb kolesa navdušila širše množice. Poleg številnih gozdnih poti, so kolesarji osvajali vedno zahtevnejše in višje ležeče kolesarske cilje. Posebno priljubljena so bila gorska kolesa ali mtb kolesa na gorskih poteh, katere so bile namensko ustvarjene po točno določenih tehničnih zahtevah. Primer tehničnih zahtev je širina poti, povprečni naklon, izogibališča in podobno. Čeprav so takšne poti vodile do ciljev na nadmorski višini dva tisoč in več metrov, od gornikov niso zahtevali posebnega napora. Predvsem mlajši gorniki so hitro spoznali, da so primerne tudi za gorska kolesa ali mtb kolesa. Kar pa je kmalu privedlo do nesoglasja s klasičnimi gorniki, lovci in drugimi uporabniki stez oziroma območji ob stezi. Danes so zato gorska kolesa ali mtb kolesa na mnogih takšnih poteh prepovedana, zato je njihova uporaba nemogoča oziroma na splošno omejena. Vseeno imamo celo vrsto drugih možnosti za njihovo uporabo. Potrebno je zgolj izbrati primerna gorska kolesa ali mtb kolesa ter jih pravilno uporabljati. Načeloma so enaka ostalim kolesom in temu primerno uporabna, z dodatno možnostjo uporabe na slabših voznih podlagah. Nekaterim gorska kolesa ali mtb kolesa ustrezajo že zaradi položaja kolesarja med vožnjo, uporabljajo jih tudi na asfaltnih podlagah. Kvečjemu zamenjajo pnevmatike, skladno z željami in zahtevami. Proizvajalci ponujajo neštete možnosti izbire. Neurejene podlage so sicer kraj uporabe, kjer se gorska kolesa ali mtb kolesa najbolje izkažejo. Oglejte si ponudbo gorskih koles v spletni trgovini Hervisa.