Arhiv Značk: bolezen

Klopni meningitis, najbolj ogrožena območja

Klopni meningitis je pogostejši pojav v delih države, ki veljajo za ogrožena območja.

Največ težav klopni meningitis povzroča na območjih Gorenjske in Koroške, za nevarno območje velja tudi ljubljanska regija. Nekoliko manj prizadeta so celjska in osrednje slovenska zdravstvena regija. Med obolelimi za klopni meningitis obstajajo tudi pomembne razliko. Bolj so za klopni meningitis dovzetni moški, predstavljajo slabi dve tretjini okuženih. Delež okuženih žensk je dobro tretjino. Med to isto populacijo je več obolelih pri starejši populaciji. Preko šestdeset odstotkov oseb je starejših od petinštirideset let. Najbolj pa so za klopni meningitis dovzetne osebe stare med petinpetdeset in štiriinšestdeset let. V Sloveniji je okuženost klopov pod enim odstotkov, zavedati pa se velja nevarnosti, ki jo prinaša. Največje možnosti za klopni meningitis obstaja med majem in oktobrom, največ obolelih v tem primeru zabeležijo junija. Obstaja pa tudi možnost največjega števila obolelih junija ter septembra in oktobra. To se zgodi, ko je jesen topla. Na število obolelih v veliki meri vpliva dejavnost klopov. Njegovo preživetje in razvoj sta odvisna od hranjenja s krvjo gostitelja ter preobrazbe v višjo razvojno stopnjo. Klop potrebuje za preobrazbo gostitelja, na njega se spusti z vegetacije ter si poišče najprimernejše mesto za ubod. Na tem mestu se klop hrani nekaj dni. Če klop ugrizne gostitelja dovolj zgodaj, se lahko preobrazi v višjo razvojno stopnjo. Toplejša jesen, pa daje možnost preobrazbe tudi nekoliko kasnejšim ugrizom. Klop se po ugrizu in hranjenju spusti na tla, ter v varnem zavetju preobrazi v višjo razvojno stopnjo. Dobre vremenske razmere mu omogočajo, da je se preobrazba zgodi v istem letu. Pri hladnejših jesenskih dnevih je to nemogoče, saj prej nastopijo predvsem neugodne vremenske razmere. Podobno lahko na večjo obolevnost vpliva topla pomlad oziroma zgodnji nastop višjih temperatur.

Z njimi postane klop aktiven, s tem pa nastopi možnost za klopni meningitis.

kako poskrbeti za prehlad

Prehlad, zdravju nekoristen

Prehlad je sezonska težava mnogih, predvsem pa zdravju nekoristen.

Zdravju nekoristen je prehlad, ker ovira normalno delovanje človeškega organizma, posledično pa aktivnost človeka. Danes je prehlad deležen več pozornosti kot v preteklosti. Predvsem se prehlad obravnava aktivneje s strokovnega vidika. Ljudem je tako danes prehlad nevarnost, kateremu se velja intenzivno izogibati. V prihodnosti je pričakovati, da bo prehlad ljudem pomenil izziv. Ljudje bodo pri strokovnih pregledih med drugim bili deležni ugotovitve, kako prehlad vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje. Veliko pri tem lahko naredimo sami, v začetku brez strokovne pomoči. Ker so težave velikokrat že klasika sodobnega človeka, se moramo v začetku zavedati, da je to tudi naša težava. Zato z izboljševanjem ne gre odlašati. V prvi vrsti je dobro, da uredimo svoje življenje v smeri zdravih načinov življenja. To je po mogoče na preprost način, ki pa v mnogih primerih zahteva marsikatero žrtev za zdravo življenje. Predvsem je potrebno veliko aktivnosti nameniti življenjskemu ritmu, prehrani in gibanju. Življenjski ritem je optimalno zastavljen tako, da imamo dovolj profesionalnih in prostočasnih aktivnosti, kot tudi počitka. Profesionalne aktivnosti so nujno zlo. Brez njih ne moremo obstajati in živeti. Koliko aktivni moramo biti, da zadovoljimo svoje osebne potrebe je odvisno od nas samih. V sodobnem času je moč opaziti številna pretiravanja. Osnovne življenjske potreba bi lahko bile zadovoljene že z bistveno manj profesionalnimi aktivnostmi. Zavedati se moramo, da vsako pretiravanje škoduje predvsem zdravju. Rešitve ponuja večja učinkovitost. Med drugim jo lahko dosežemo z pravilnim razporejanjem aktivnostim, kot tudi ustvarjanju možnosti regeneracije svojih sposobnosti. Z regeneracijo bomo imeli več možnosti za boljše profesionalne aktivnosti. Ker je z regeneracijo možno izboljšati svoje aktivnosti, se velja tega zavedati in tudi primerno ukrepati.

Prehlad je vsem znano stanje predvsem preko posledic, zato je želja večine ljudi, da se mu izognejo v kar se da velikem loku.

bozelen, nahod, odpornost

Prehlad, pogosta težava

Prehlad je pogosta težava velikega števila ljudi.

Največkrat je prehlad nalezljiva bolezen zgornjih dihal. Največkrat se prehlad loteva nosu. Simptomi za prehlad so oteklo grlo , kašelj, izcedek iz nosu, kihanje in vročina. Prehlad oziroma njegovi simptomi največkrat izginejo v roku tedna dni, v nekateri primerih pa trajajo tudi dlje ali manj časa. Trajanje je v prvi vrsti odvisno od vzroka za prehlad ter kakovosti zdravljenja. Kakovostno prehlad zdravimo na različne načine, predvsem pa se je potrebno zavedati, da je vsako preveč optimistično ravnanje lahko nespametno in ima lahko negativne posledice. Velja se zavedati, da je človek popolnoma zdrav, ko simptomi povsem izginejo. Najbolj nespametno je, da se človek obnaša in vede kot zdrav, ko simptomi malenkost popustijo ali se čuti pozitivna sprememba počutja. Zato se je potrebno v času, ko človek kašlja, ima oteklo grlo, izcedek iz nosu, vročino ali ga muči kihanje, v celoti posvetiti zdravljenju in odpravljanju simptomov. Vse drugi aktivnosti je potrebno opustiti, predvsem pa se človek ne sme gibati v okolju, kjer se zmanjšajo učinki zdravljenja oziroma povečujejo negativni vplivi, ki lahko pospešujejo učinek simptomov prehlada. Zelo modro je tudi preventivno ravnanje. Preventivno ravnanje obsega vrsto ukrepov, ki lahko pospešujejo delovanje obrambnega sistema človeka ali ublažijo učinek negativnih vplivov iz okolice. Obrambni sistem je posebno v zimskem času zelo pogosto na preizkušnji. Nizke zunanje temperature in visoke notranje temperature lahko negativno vplivajo predvsem, če se jim nepravilno izpostavljamo. Včasih iz toplega ali ogrevanega prostora moramo v prostor z nižjo temperaturo ali na prosto. Nespametno je misliti, da bomo lahko aktivnosti uspešno opravil brez negativnih posledic za zdravje, če se ne bomo okolici primerno oblekli. Velikokrat je bolje imeti kos oblačila več, kot manj. Posebno ko gre za kratek čas negativnih posledic preprosto ne more biti, škodi pa če smo preveč časa preveč oblečeni.

Prehlad lahko preprečimo s preventivnim delovanjem.

Več o tem