Osebni stečaj pobližje

Osebni stečaj se zgodi, ko fizična oseba zaide v previsoke dolgove, katere mora poravnati s svojim lastnim denarjem. Velikokrat se zgodi, da se nekako pogodi, da ji ni potrebno plačati vsega dolga, saj se domeni za odpust tega, ker pokrije stvari določenemu upniku. Pomembno je vedet, da je namen tega ponovna možnost osebe da zaživi dolgov varno življenje – torej svež pričetek življenja.

Najprej pomislimo samo na lastne težave, vendar moramo opozoriti, da sem sodi tudi samostojno podjetništvo. Po zakonu ustanovitelj s.p.-ja odgovarja zanj s svojim lastnim premoženjem. Tako da ob morebitnih nevšečnostih podjetja, v primeru ko ni poti nazaj, lahko oseba razglasi osebni stečaj in reši tak podjetje kot tudi sebe.

Ključno vprašanje tu je kdaj oseba lahko predlaga osebni stečaj. Začne se z vlogo na okrožno sodišče, ki zajema različna poročila. Najbolj važno je omeniti poročilo o stanju premoženja, v primeru pa da je situacija dopuščujoča, pa dodamo še izjavo o morebitnih ovirah za odpust obveznosti. Da stvari potekajo po vseh pravilih pa za to poskrbi notar, ki zadevo potrdi in strokovno rečeno overi.

Notar želi videti predvsem dva dokumenta, ki sta tu ločena. Prvi del je premoženje, ki je osebno in ga oseba uporablja zase. Drugi del pa je razviden iz poslovnih knjig. Predloženi morajo biti tudi podatki o vseh tekočih računih in vseh prejemkih. Pod prejemki si lahko predstavljamo plače in pokojnine ter podobne stvari.

Osebni stečaj se lahko zgodi hitreje kot bi kdaj pričakovali, zato je pri tem pomembno predvsem to, da predenj ustanovimo s.p. dobro raziščemo trg in se pobližje spoznamo z lokalnim trgom, ki je po navadi za samostojne podjetnik najpomembnejši, če ne upravljajo s spletno trgovino.

Kaj več o tem pa si lahko preberete tukaj http://www.osebnistecaj.si/.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja