Imunski sistem, celice in organi

Imunski sistem je sestavljen iz celic in organov . Poglavitna naloga, ki jo imunski sistem ima je, da nadzoruje človeški organizem ter ga varujejo pred patogeni.
Imunski sistem svojo nalogo opravlja na račun svoje ključne značilnosti. Ključna značilnost je sposobnost razlikovanja med tujimi in lastnimi molekulami. Molekule so v tem primeru izražene na površini celic ali plavajo medceličnini. Imunski sistem sproži imunski odziv, na ta način razlikuje med tujimi in lastnimi molekulami. Molekule, ki sprožijo imunski odziv se vežejo na specifične imunske receptorje.

Imunologija proučuje imunski sistem. Gre za zdravstveno panogo, katere aktivnosti so vezane na značilnosti imunskega sistema. Imunski sistem velja za najbolj raziskanega. Obsežnost raziskav, katerih je imunski sistem deležen lahko pripišemo posebnemu in neprecenljivemu pomenu za zdravje človeka. Raziskovanje značilnosti in posebnost je povezano tudi z tveganjem za človeško zdravje in počutje. Rešitev in posledično odpravljanje tveganja se je izvedlo tako, da se poizkusi in raziskave izvajajo tudi na živalskih vrstah. Imunski sistem se na živalskih vrstah raziskuje zaradi nekaterih podrobnosti z človeškim imunskim sistemom.

Imunski sistem je organiziran v obliki plasti, posamezne plasti pa so sestavljene na podlagi naraščajoče stopnje specifičnosti v odnosu do patogenov. Zunanja plast je najbolj osnovna obramba, preko katere imunski sistem deluje. Zunanja plast deluje na podlagi kemične in mehanske prepreke. Ko patogen premaga mehansko ali kemično prepreko, nastane imunski odziv. Imunski odziv je hiter, hkrati pa ni specifičen. Posebnost svoje vrste je sistem pridobljene imunosti, ki temelji na specifičnih receptorjih za ciljne molekule. Slednje so odraz patogenih organizmov, katere delujejo na različne dele organizma.

Včasih je imunski sistem moten v svojem delovanju. Motnje lahko imunski sistem izkazuje v šibkejšem, močnejšem ali manj specifičnem delovanju. Motnje v delovanju lahko vodijo do genetskih okvar, pridobljenih stanj ali zmanjšane odpornosti proti vplivom nalezljivih bolezni.

Imunski sistem je poleg človeka, značilnost tudi živali in rastlin.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja