Hujšanje v teoriji in praksi

Če imamo pri hujšanju za cilj zgolj izgubo telesne teže, je teorija povsem enostavna. Telo mora porabiti zaloge energije, ki se skrivajo v maščobnih oblogah. To je možno le v primeru, da telo za delovanje ne more porabljati energije, ki jo sproti vnašamo s hrano, torej bo treba omejiti vnos hrane ali pa povečati porabo, da se bodo porabljale tudi shranjene zaloge. Gre za povsem enostavno razmerje med vnosom in porabo energije, kar je vsa teorija, ki jo moramo poznati pri hujšanju. Za večino načrtov to povsem zadostuje, čeprav obstajajo primeri, v katerih so bolj priporočljivi drugi pristopi, a to velja predvsem za športnike in druge, ki hujšanje opravljajo za druge cilje.

Neenačba med vnosom in porabo energije ne pove veliko o praksi hujšanja. Povsem svobodno si lahko oblikujemo razne prehranske načrte, ki upoštevajo to načelo. To pomeni, da za hujšanje ni treba celotnega jedilnika nadomestiti s solato, temveč lahko uspešno izgubimo kilograme tudi s hitro prehrano in sladicami, če le pazimo na to, da kalorični vnos ne presega porabe. In to je čisto res, pa naj se sliši še tako neverjetno – tudi z okusno in visokokalorično hrano je možno izgubiti telesno težo.

kako shujšati

Zdravo hujšanje

Seveda pa je v praksi to težko, pa tudi nezdravo. Ker že kos torte ali mastno ocvrto kosilo lahko presegata priporočen dnevni vnos kalorij za hujšanje, se je takega režima težko držati. Poleg tega telo potrebuje še mnogo drugih hranil, ki jih moramo vnesti s hrano, tako da pri načrtovanju jedilnika ne moremo gledati le na kalorije. Te so seveda ključnega pomena za nadzor nad telesno težo, a za zdravo življenje pridejo v poštev še makro- in mikrohranila ter druge snovi, ki jih nujno potrebujemo. V praksi je torej za učinkovito in zdravo hujšanje edina smiselna rešitev uravnotežen jedilnik.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja