Gorsko kolo ponuja izvrstno rekreacijo

Jesen je kot nalašč za kolesarjenje. Vas mika, da bi kolesarili izven urejenih poti? Potem bo za vas kot nalašč gorsko kolo, ki je namenjeno prav kolesarjenju po gozdnih poteh, pesku ali gorskih stezah in podobno. Posebej priljubljena oblika gorskega kolesarjenja je vožnja po ozkih stezah – poteh, ki se vijejo čez polja in gozdove. Prav zaradi zahtevnejšega terena mora biti gorsko kolo bolj vzdržljivo, saj mora premagovati tudi konkretne ovire, kot so skale in korenine.

Gorsko kolo ima okvir, ki je izdelan iz aluminija ali karbonskih vlaken, pa tudi njegove zavore so močnejše kot pri drugih vrstah koles. Gorska kolesa delimo na ženska in moška, ločijo pa se še po številnih drugih karakteristikah. Na primer po tem, kakšen je položaj vilic, kakšne zavore ali vzmetenje imajo in podobno.

Gorsko kolo je primerno za ljudi, ki imajo velikovztrajnosti ter samostojnosti, poleg tega pa kolo tudi tehnično obvladajo. Predvsem pa morate pri odločitvi za določeno gorsko kolo upoštevati, kateri model je najprimernejši za vas, zato ne zanemarite svojih želja in potreb. Seveda je popolnoma razumljivo tudi naslednje: bolj izpopolnjeno bo kolo, globlje boste morali seči v svojo denarnico.

Ste vedeli, da poznamo kar 4 različne tipe gorskih koles?

  • Tako naj najprej omenimo Hardtail ali gorsko kolo, ki se imenuje trdak. Ponaša se s sprednjim vzmetenjem.
  • Naslednje je Full suspension ali polnovzmetno gorsko kolo (softič), ki ima vzmetene sprednje vilice, poleg tega ima še blažilnik na zadnjem delu kolesa.
  • Tu je še All mountain ali enduro gorsko kolo, ki je nekakšna vmesna različica med trdakom in softičem.
  • Na koncu naj omenimo še Downhill gorsko kolo, po katerih bodo posegli le največji adrenalinski odvisniki.

Začetnikom priporočamo gorsko kolo s prednim vzmetenjem. Najprej se ga naučite voziti po poteh, ki niso polne skal in korenin. Le tako boste znali svoje kolo dobro obvladovati, vožnja pa vam bo v veliko veselje in užitek!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja