Arhivi Kategorije: Športna oprema

Kolesarski števec za rekreativce

Rekreativno kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih prostočasnih aktivnosti. Pri tem skorajda ni pomembno, kaj na kolesu počnemo, kako hitro in kako daleč se peljemo, bolj je važno to, da nekaj časa preživimo na svežem zraku in se dobro razgibamo. Vseeno pa mnogi rekreativci vestno spremljajo svoje aktivnosti in beležijo podrobno statistiko. Tem in drugim radovednežem bo prišel zelo prav kolesarski števec, ki lahko ponudi mnoge uporabne podatke. Ne gre le za zanimivost, temveč so informacije lahko tudi zelo uporabne, še posebej če se podajamo na kakšne daljše poti ali pa se ukvarjamo z rednimi treningi. Tudi rekreativcem je torej lahko v veliko pomoč napreden kolesarski števec, čeprav te informacije niso vedno nujno potrebne pri kolesarjenju. Gre za tiste podatke, ki jih je vedno dobro imeti na očeh, recimo hitrost vožnje in prevoženo razdaljo pri trenutni aktivnosti. Napreden kolesarski števec lahko seveda ponudi še bistveno več, tudi navigacijo, spremljanje višinske razlike, prikaz trenutnega naklona, merjenje moči in podobno. A to so že funkcionalnosti, ki bodo bolj zanimale profesionalne kolesarje, za rekreativce je pogosto boljša izbira osnovni kolesarski števec.

 Kolesarski števecTudi osnovni kolesarski števec lahko povsem zadostuje

Praktično vsak kolesarski števec bo pokazal osnovne informacije, ki so rekreativcem tudi najbolj zanimive in uporabne. Dražji in naprednejši števci imajo resda več funkcionalnosti, a te za rekreativce niso nujno uporabne. Tako je pogosto najbolj upravičen nakup osnovnega števca, pri tem pa najraje izberemo takšnega, ki bo kos vsem predvidenim obremenitvam in bo lahko v takšnih okoliščinah ponudil dolgo življenjsko dobo. Kakovosten kolesarski števec je lahko zelo dobrodošel, tudi če nima posebej naprednih funkcij. To je en izmed kosov opreme, ki ne zahteva visoke investicije in v vsakem primeru ponuja zadovoljstvo. Seveda pa bodo naprednejši kolesarski števec oziroma računalnik vsekakor izbrali tisti, ki želijo imeti nekoliko bolj podroben vpogled v svojo aktivnost na kolesu.

Kombinezon za udobno smučanje

Rekreativno smučanje je lahko zelo neprijetna aktivnost, saj smo izpostavljeni nizkim temperaturam in mokremu snegu, hkrati pa je telo stalno v akciji in se začne hitro pregrevati. To pomeni, da se lahko hitro znajdemo v zadušljivi opravi z visoko telesno temperaturo in neprijetnim občutkom zaradi mrzlega znoja. Takšno neprijetnost lahko rešimo, če uporabimo dober kombinezon, ki sodi med ključno opremo za udobno smučanje. Veliko pozornosti pri izbiri smučarske opreme namenjamo smučem, smučarskim čevljem in čeladi, za druge kose pa pogosto zmanjka pozornosti in tudi denarja. Kako odločilen je dober kombinezon pa se izkaže šele takrat, ko nas oblačila na strmih pobočjih dejansko pustijo na cedilu. Udobje je v različnih pogledih močno odvisno od tega, kaj imamo oblečeno. Ne samo zato, ker se pri smučanju lotevamo naporne fizične aktivnosti, ki vodi v pregrevanje in znojenje, temveč tudi zato, ker se moramo zaščititi pred hudim mrazom in mokroto snega. V poštev pride torej kombinezon, ki je namenjen prav temu namenu. Najbolje je, da se poslovimo od tistih oblačil, ki niso izključno smučarska, čeprav lahko s temi veliko privarčujemo.

kombinezon za smučanje

Najboljši kombinezon za smučanje

Kateri kombinezon bo najboljši za smučanje? Gotovo se splača izbrati takšnega, ki dobro ščiti pred mrazom in vlago. Posebej priljubljena so oblačila z vodoodbojnimi membranami, ki se na snegu odlično obnesejo. Seveda pa pri tem pazimo na kakovost in vzdržljivost materiala – kombinezon bo verjetno deležen tudi kakšnih udarcev in odrgnin, ki na trdem snegu niso vedno nedolžne. Kakovostna oblačila v takšni situaciji naredijo veliko razliko. Nadalje pa so smučarska oblačila seveda narejena tako, da omogočajo učinkovito zračenje in odvajanje znoja, kar zagotavlja udobno smuko v vseh razmerah. To dosegajo z inovativnimi zasnovami oblačil, res pa je, da bo takšen kombinezon gotovo nekoliko dražji od običajnih zimskih oblačil, ki niso prilagojena zahtevnim športnim aktivnostim.

Električni skiro za osebno uporabo

Električna vozila postajajo vse bolj priljubljena, na cestah pa vse pogosteje srečujemo avtomobile in razna gospodarska vozila, ki jih poganja električni pogon. Na elektriko pa delujejo tudi nekatera druga vozila, med najbolj priljubljenimi je električni skiro, ki je zelo priročna izbira za tiste, ki iščejo vsestransko prevozno sredstvo za osebno uporabo. Funkcionalnosti skiroja do neke mere posnemajo tudi električna kolesa, ki so prav tako priljubljena izbira med rekreativnimi uporabniki, a so tudi precej dražja, tako da je električni skiro še vedno bolj primeren v večini situacij. Glavna prednost pa ni v tem, da gre za cenovno dokaj ugodno vozilo, temveč gre opozoriti predvsem na vsestransko uporabnost in zelo enostavno uporabo tega prevoznega sredstva. Skiro lahko zelo olajša prevažanje po mestnih ulicah in omogoči preprost dostop do tistih kotičkov, ki jih z drugimi vozili ne moremo doseči. Poleg tega nam električni skiro omogoča, da se na pot podamo hitro in brez posebne priprave, na destinacijo pa pridemo brez zamud in brez napora.

Najboljši električni skiro na trgu

Kateri je najboljši električni skiro na trgu? Mnenja so seveda deljena, saj so na voljo precej raznoliki izdelki, ki ustrezajo različnim profilom kupcev oziroma uporabnikov. Vedno se moramo odločati na podlagi lastnih želja in potreb ter okoliščin, v katerih bomo skiro uporabljali. Če je električni skiro namenjen pretežno prevažanju med domom in šolo oziroma službo, se splača izbrati zanesljiv in varen skiro, nekaj lahko prihranimo pri avtonomiji delovanja, saj imamo v mislih točno določeno relacijo, za katero lahko predvidimo pričakovano porabo. Za daljše izlete in sproščeno vožnjo po mestu pa je bolje izbrati daljšo avtonomijo, seveda pa pri varnosti in zanesljivosti skiroja ne smemo skopariti. Hitrost večinoma ni odločilni dejavnik, saj je električni skiro za mestno vožnjo v vsakem primeru dovolj hiter, bolj je pomembno, da ima zadostno nosilnost in da je pripravljen za vse vrste obremenitev.

Tekaške hlače naj bodo udobne

Tekaške hlače iz posebnih materialov

Tek je ena od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, s katero se tudi pri nas ukvarja vedno več ljudi. Nekateri si za tek vzamejo res veliko časa, saj menijo, da jih tovrstna dejavnost popolnoma sprosti in jim daje tudi neverjetno veliko energije. Vendar pa tek predstavlja tudi velik stres za telo. Zato je pomembna tudi prehran po končani športni aktivnosti. Predvsem pa je potrebno med samim tekom piti zadostno količino vode. Po teku si lahko kolena namažete tudi z različnimi kremami za boljšo regeneracijo.

 

Da se med opravljanjem te aktivnosti še bolje počutijo, pa se take osebe zelo pogoste opremljene s primernimi oblačili in tudi obutvijo. To pomeni, da imajo na sebi primerne kratke hlače za tek, majice ter ostalo potrebno opremo. Tudi čevlji so lahko popolnoma prilagojeni za tek.

 

Kje lahko kupimo najboljšo in tudi najcenejšo opremo za tek?

 

Tekaška oprema je pri nas zelo iskana in tega se zavedajo tudi številni trgovci. Ob tej priložnosti so se odprle in se še vedno odpirajo spletne trgovine, ki veliko pozornost namenjajo prodaji vrhunske opreme za različne športne aktivnosti, med njimi tudi teku. Tekaško opremo, ki jo zlahka lahko označimo za vrhunsko, lahko kupimo v eni od najbolj priljubljenih spletnih trgovin, ki v ospredje postavlja prav opremo za tek. Tekaške hlače so običajno bolj ozke, izdelane iz mehkih in raztegljivih materialov, ki dihajo ter ne prepuščajo vodo.

 

Med celotno ponudbo, ki jo je izjemno veliko in je tudi vedno na zalogi, lahko izbirate tudi med številnimi kosi hlač, ki so posebej namenjene teku. Tekaške hlače so že na videz drugačne od navadnih hlač. Narejene so iz prav posebnih materialov, ki v največji meri poskrbijo, da se ljudje med tekom izjemno dobro počutijo in da se tudi ne potijo.

 

Tekaške hlače, ki jim bomo kupili in naročili preko spleta, so zagotovo ne damo najboljša, ampak tudi najcenejša ponudba na celem trgu pri nas, kar se tiče prodaje tovrstnega kosa oblačila.

Gorsko kolo ponuja izvrstno rekreacijo

Jesen je kot nalašč za kolesarjenje. Vas mika, da bi kolesarili izven urejenih poti? Potem bo za vas kot nalašč gorsko kolo, ki je namenjeno prav kolesarjenju po gozdnih poteh, pesku ali gorskih stezah in podobno. Posebej priljubljena oblika gorskega kolesarjenja je vožnja po ozkih stezah – poteh, ki se vijejo čez polja in gozdove. Prav zaradi zahtevnejšega terena mora biti gorsko kolo bolj vzdržljivo, saj mora premagovati tudi konkretne ovire, kot so skale in korenine.

Gorsko kolo ima okvir, ki je izdelan iz aluminija ali karbonskih vlaken, pa tudi njegove zavore so močnejše kot pri drugih vrstah koles. Gorska kolesa delimo na ženska in moška, ločijo pa se še po številnih drugih karakteristikah. Na primer po tem, kakšen je položaj vilic, kakšne zavore ali vzmetenje imajo in podobno.

Gorsko kolo je primerno za ljudi, ki imajo velikovztrajnosti ter samostojnosti, poleg tega pa kolo tudi tehnično obvladajo. Predvsem pa morate pri odločitvi za določeno gorsko kolo upoštevati, kateri model je najprimernejši za vas, zato ne zanemarite svojih želja in potreb. Seveda je popolnoma razumljivo tudi naslednje: bolj izpopolnjeno bo kolo, globlje boste morali seči v svojo denarnico.

Ste vedeli, da poznamo kar 4 različne tipe gorskih koles?

  • Tako naj najprej omenimo Hardtail ali gorsko kolo, ki se imenuje trdak. Ponaša se s sprednjim vzmetenjem.
  • Naslednje je Full suspension ali polnovzmetno gorsko kolo (softič), ki ima vzmetene sprednje vilice, poleg tega ima še blažilnik na zadnjem delu kolesa.
  • Tu je še All mountain ali enduro gorsko kolo, ki je nekakšna vmesna različica med trdakom in softičem.
  • Na koncu naj omenimo še Downhill gorsko kolo, po katerih bodo posegli le največji adrenalinski odvisniki.

Začetnikom priporočamo gorsko kolo s prednim vzmetenjem. Najprej se ga naučite voziti po poteh, ki niso polne skal in korenin. Le tako boste znali svoje kolo dobro obvladovati, vožnja pa vam bo v veliko veselje in užitek!