Mesečni arhiv: april 2020

Zdrav obrok zaužijte že zgodaj zjutraj

Zdrav obrok, ki si ga sami pripravite zgodaj zjutraj, vas lahko navda s posebno energijo, ki na vas dobro vpliva prav cel dan. Žal pa še vedno veliko ljudi zajtrka ne uživa, čeprav vedo za vse pozitivne koristi tega pomembnega obroka. Na dan bi tako mogli zaužiti vsaj pet zdravih obrokov. Za zdrav obrok pa si morate vsekakor vzeti kar nekaj časa. Del časa boste namenili pripravi obroka, del pa za uživanje. Četudi čez dan nimate časa pripravljati zdrave obroke, si to lahko naredite dan prej, in sicer zvečer. Nekateri med vami imate to srečo, da za vaš zdrav obrok poskrbijo vaši bližnji, na primer starši. In kako veste, kateri obrok je zdrav in kateri ne? Predvsem je pomembno, da vsak obrok vključuje nekaj sadje in tudi zelenjave. Za kosilo so zlasti pomembne tudi beljakovine in ogljikovi hidrati. Tu in tam pa si lahko privoščite tudi uživanje prehranskih dopolnil.

Zdrav obrok

Zdrav obrok najmanj petkrat na dan

Če bi vas vprašali, koliko obrokov hrane na dan zaužijete, bi bili odgovori verjetno različni. Nekateri med vami bi morda celo dejali, da se do sitega najeste enkrat na dan, potem pa po potrebi čez dan še kaj. To je v resnici zelo slabo, kar se vam bo zlasti poznalo na dolgi rok. Na kratki rok pa se to kaže v zelo slabem počutju, utrujenosti in še čem. Zdrav obrok bi morali imeti vsaj petkrat na dan. Prvega že zelo zgodaj zjutraj, nato bi morala obvezno slediti dopoldanska malica, nato nekoliko obilnejši zdrav obrok kot kosilo, nato popoldanska malica in ne nazadnje še lahka večerja. Za malico vam v resnici ni treba veliko pojesti. Zdrav obrok v takšnem primeru boste, na primer, dosegli že z užitjem oreškov ali svežega sadja in zelenjave. Za malico si lahko privoščite tudi jogurt ali pa zdrav smuti napitek. Za še več nasvetov obiščite stran lineasnella.si.

Kako preprečiti ugriz klopa?

Ugriz klopa je lahko povsem nedolžen, lahko pa vodi v resno bolezen s trajnimi posledicami ali celo v smrt. Ravno zato je pametno poskrbeti za učinkovito preventivo, s katero se najbolje zavarujemo pred klopnimi boleznimi. Najboljša rešitev je seveda ta, da se klopom preprosto izognemo, saj se ne moremo okužiti, če se klop ne uspe prisesati na telo. A to ni vedno možno, saj radi zahajamo v naravo, včasih pa klopa staknemo tudi tam, kjer ga sicer ne bi pričakovali. Ugriz klopa lahko nadalje preprečimo tudi na druge načine. Dokaj učinkoviti so kemični repelenti, ki odvračajo klope in preprečujejo gomazenje po oblačilih in obutvi, pravzaprav pa lahko ugriz učinkovito preprečimo tudi tako, da omejimo stik s kožo z dolgimi rokavi in hlačnicami, najbolje z oblačili v svetlih barvah. To je smiselna preventiva, s katero zmanjšamo tveganje za ugriz klopa in prenos okužbe. Seveda smo nekoliko pazljivi tudi pri lomastenju po naravi, saj še vedno ni popolnega zagotovila, da kak klop ne bo vseeno zašel v kak kotiček na površini telesa.

Ugriz klopa je lahko usoden

Ugriz klopa in njegove posledice

Preventiva je lahko izjemno učinkovita, a vseeno se ugriz klopa hitro zgodi. Morda zaradi drobne nepazljivosti, morda pa preprosto nismo pripravljeni vedno tako skrbno skrbeti za zaščito pred klopi. Navsezadnje je tveganje za resne posledice še vedno precej majhno, čeprav so bolezni zelo hude. Če zaznamo ugriz klopa, se splača ukrepati takoj. Klopa previdno odstranimo, pri tem pazimo, da ga odstranimo v celoti in brez nepotrebnega draženja mesta ugriza. Borelija se ne prenese takoj, zato s tem ukrepom močno zmanjšamo možnost za okužbo. V vsakem primeru pa spremljamo mesto ugriza in smo pozorni na morebitne simptome. Za boreliozo je značilen rdeč kolobar, za klopne bolezni nasploh pa bolečine v vratu, povišana telesna temperatura, slabost in glavobol.

Želite izvedeti več? Obiščite stran sos-klop.si..

Steklokeramična plošča namesto štedilnika

Kuhinjska oprema igra zelo pomembno vlogo v vsakdanjem življenju. Prav v kuhinji namreč preživimo veliko časa, predvsem pa se tam posvečamo raznovrstnim opravilom, tako da moramo imeti vedno pri roki ustrezno opremo. Le tako lahko pričakujemo prijetno izkušnjo in popolno zadovoljstvo s pripravljenimi jedmi. Za kuhanje je v največji meri odgovoren kuhalnik, ki ga uporabljamo za upravljanje temperatur pri delu s hrano. Tradicionalno so se za to najpogosteje uporabljali plinski štedilniki, danes pa je vedno bolj priljubljena izbira steklokeramična plošča. Ta ima mnoge prednosti, ki se jih splača izkoristiti – tako po svojih funkcionalnostih kot po drugih odlikah se kosa tudi s štedilniki višjega ranga. Steklokeramična plošča navduši predvsem z enostavno uporabo in dejansko uporabnostjo, a ne pozabimo še na to, da se zelo posrečeno vključi v komplet opreme v moderno oblikovani in opremljeni kuhinji. Pomembna je celovita končna izkušnja, in steklokeramična plošča lahko v tem oziru ponudi zelo dober končni rezultat.

Steklokeramična plošča

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kajomogoča steklokeramična plošča?

Steklokeramična plošča ima predvsem to prednost, da je zelo enostavna za uporabo. Ne zahteva prižiganja plina, običajno lahko z intuitivno nadzorno ploščo že z dotikom upravljamo delovanje vseh kuhalnikov. Deluje na elektriko, tako da je lahko tudi zelo varčna oziroma zniža stroške energentov na dolgi rok. Za nameček pa ima marsikatera steklokeramična plošča zelo pameten sistem upravljanja, ki kar samodejno poskrbi za nekatera pomembna opravila. V končni fazi se izkaže, da lahko takšna oprema ponudi bistveno boljšo izkušnjo pri delu v kuhinji kot plinski štedilnik. Ni nujno, da bodo opazne velike razlike v samem delovanju naprave, pri kuhanju se bo kuhalna plošča odrezala prav tako dobro kot plinski štedilnik, bo pa pri uporabi izkušnja veliko boljša. Ker je steklokeramična plošča lahko tudi bistveno cenejša izbira, je pogosto odločitev za takšno opremo kar samoumevna, še posebej pri opremljanju novih kuhinj. Izberite si svojo na www.harveynorman.si.