Mesečni arhiv: julij 2019

Izobraževanje odraslih

Čeprav izobraževanje pogosto povezujemo z mladino, se tudi odrasli stalno izobražujejo. Pogosto sicer v nekoliko drugačnih oblikah, a to ni nujno, v nekaterih primerih je tudi formalno izobraževanje odprto za tiste, ki se po starosti ne uvrščajo več v rang, ki ga pokriva večina udeležencev določenega izobraževalnega programa. Izobraževanje odraslih poteka na različne načine, lahko je bolj ali manj urejeno, morda sploh ni formalno priznano. V vsakem primeru pa vodi do pridobitve mnogih uporabnih znanj in odpira nove priložnosti predvsem za tiste, ki se želijo dodatno izobraziti za razvoj svoje kariere. Pametno je torej spoznati priložnosti, ki jih odpira izobraževanje odraslih. Ni se treba odločiti za kakšne zahtevne ali dolgotrajne programe – povsem uporabni so lahko že kratki tečaji in podobna izobraževanja, še posebej če podajo priznana potrdila, ki jih lahko koristimo pri delu. Seveda pa je izobraževanje odraslih organizirano tudi v sklopu univerz, ki omogočajo pridobivanje nazivov in napredovanje po vertikali formalne izobrazbe. Vse to so možnosti, ki se jih splača spoznati in izkoristiti.

izobraževanje odraslih

Komu je namenjeno izobraževanje odraslih?

Povsem jasno je, da je izobraževanje odraslih namenjeno odraslim, a to nima nujno veliko povezave s točno določeno starostjo, temveč bolj s statusom oziroma mestom v izobraževalnem sistemu. Nekakšna starostna meja je morda 26. leto, ki označuje prelomnico za vpis v srednje šole. Možnosti rednega študija določajo nekateri drugi predpisi in niso odvisne toliko od starosti. Tako je izobraževanje odraslih v praksi namenjeno prav vsem, ki bi radi dosegli dodatna znanja, a nimajo več možnosti vpisa v redne programe formalnega izobraževanja. Na voljo so tudi možnosti izrednega študija, ki je povsem primerljiv z rednim, a izobraževanje odraslih ponuja še širok nabor drugih možnosti, ki smo jih že omenili. Pogosto so te oblike izobraževanja močno prilagojene odraslim in njihovim potrebam, zato je zelo širok tudi spekter udeležencev. Preberite več o izobraževanju za odrasle na bb.si.

Inverterska klima

Klimatska naprava je nepogrešljiv pripomoček za preživljanje časa v vročih poletnih dneh, če moramo biti zaprti v notranjosti in se ne moremo ohladiti ob morju ali v gorah. Na srečo imamo na voljo zmogljive naprave, ki lahko tudi v najbolj vročih poletnih dneh ustvarijo prijetno okolje v zaprtih prostorih. Predvsem v stanovanju in na delovnem mestu moramo imeti kvalitetno klimo, da se dobro počutimo. Najbolje se bo obnesla inverterska klima, ki je skorajda samoumevna izbira – gre za sodobno različico klimatske naprave, ki ima prilagojeno delovanje za optimalno učinkovitost. Ponuja najboljši izkoristek zmogljivosti in v končni fazi najboljšo izkušnjo za uporabnika. Inverterska klima je predvsem za zahtevnejše uporabnike gotovo najboljša rešitev, a glede na to, da je ta tip naprav zelo dobro zastopan v ponudbi trgovcev, gre za priljubljeno izbiro za vsakogar, ki išče osvežitev v vročih poletnih dneh. Poleg tega je inverterska klima tudi po ceni že povsem primerljiva z alternativami, tako da res ni izgovorov, da se ne bi odločili za napredno in učinkovito klimo te vrste.

Inverterska klima

Kako deluje inverterska klima?

Inverterska klima ima značilno delovanje, ki je varčno in učinkovito. Ne deluje neprestano na polni jakosti, temveč se samodejno regulira tako, da zagotavlja kar najbolj učinkovito hlajenje prostora. Ko termostat zaznava zelo visoko temperaturo, je delovanje klime pospešeno in naprava hitro zniža temperaturo v prostoru. Ko se temperatura okolja približa željeni, se inverterska klima prilagodi in deluje na manjši zmogljivosti, s tem pa manj obremenjuje kompresor in druge sestavne dele. To pomeni, da ponuja boljši izkoristek in zagotavlja daljšo življenjsko dobo, kar je pri tej vrsti opreme gotovo velik plus. Poleg tega upoštevajmo, da je možno delovanje na takšnem principu prilagoditi potrebam – inverterska klima lahko deluje tako, kot jo nastavimo, torej lahko z nekaj iznajdljivosti pripravimo zelo posrečene programe hlajenja brez pretirane porabe.