Mesečni arhiv: junij 2019

sesalec

Pripomočki za čiščenje doma

V vsakem gospodinjstvu najdemo shrambo, kjer so pospravljeni pripomočki za čiščenje. Morda gre le za kak kotiček, kjer počiva metla, verjetno pa je zbirka opreme nekoliko bolj bogata. Nenazadnje potrebujemo za učinkovito čiščenje raznolikih površin domačega stanovanja kar nekaj različnih izdelkov, ki se najbolje obnesejo na določenih površinah. Za preproge in druge mehke površine je najboljša izbira sesalec, za mnoge trde površine najbolje poskrbi parni čistilnik, nato uporabljamo spet posebne pripomočke za čiščenje stekla, sedežnih garnitur in podobno. Pomembno je, da imamo vedno pri roki pravi pripomoček. Tako bo delo kar najbolj učinkovito, pa tudi najbolj enostavno. Nihče ne mara čiščenja, še posebej ne, če imamo na voljo le neroden sesalec ali neustrezno opremo. Predvsem pred večjimi projekti se je treba založiti z zadostno zbirko pripomočkov in čistilnih sredstev.

Nujna čistilna oprema

Sesalec je vsekakor en izmed ključnih pripomočkov za čiščenje doma, verjetno pa v vsakem gospodinjstvu najdemo tudi metlo. Čisto možno je, da bo že to dovolj za učinkovito čiščenje tal po celotnem stanovanju, še posebej če gre za večfunkcijski mokro suhi sesalec. Med večjimi napravami gre izpostaviti razne parne čistilnike, ki so prav tako precej vsestranski. Za vzdrževanje urejene okolice doma uporabljamo visokotlačne čistilnike, ki poskrbijo za praktično vsa opravila zunaj zaprtih prostorov.

Med nujno čistilno opremo se uvrščajo še razne drobnarije. Od osnovne opreme je odvisno, koliko teh bomo potrebovali. Že sam sesalec na primer lahko ponuja vrsto funkcij, ki odpravijo potrebo po nekaterih opravkih in pripomočkih. Parni sesalec odlično opravi z zasušeno trdovratno umazanijo, večinoma pa naprave, ki omogočajo mokro čiščenje, za seboj površine tudi posušijo. Vseeno bo dobro imeti pri roki razne krpe, omelo za brisanje prahu, morda kak pripomoček za enostavno čiščenje oken. V poštev pa pridejo še čistilna sredstva za različne površine, spet se zelo izkaže čistilo za steklo, ki je za čiščenje precej zahtevno.

Preverite Gorenje sesalnike.

Igrače za dojenčka naj bodo primerne njegovi starosti

Običajno starši opremijo otroško sobo že pred prihodom novorojenčka domov. Pri tem seveda ne sme manjkati tudi manjše število igrač, ki pričakajo novega člana družine. Z igračami za dojenčka vsekakor ni potrebno pretiravati, bolj kot to, je potrebno pomisliti na njihovo primernost. Ko boste kupovali igrače za dojenčka, je tako potrebno upoštevati njegove zaznavne, spoznavne kot tudi gibalne sposobnosti.

Ko se boste lotili nakupovanja, boste opazili, da so igrače ločene po starostnih obdobjih. To je enostavno zaradi tega, ker vse igrače le niso primerne za določeno starost. In ko tukaj pomislimo na dojenčka, je potrebno biti pri izbiri igrač še toliko bolj pozoren.

Varnost in kvaliteta igrač sta zelo pomembni

Igrače za dojenčka, ki so primerne do starosti treh mesecev so predvsem razne obešanke, ki jih lahko obesite nad posteljico, ropotuljice, manjše odejice z vgrajenimi barvnimi aplikacijami in ogledali, ter seveda kakšna plišasta igrača. Prav tako so za to obdobje primerne razne glasbene igrače, ki imajo prijetne in pomirjujoče zvoke. Dojenček rabi malo igrač. Bolj kot število je pomembno to, da mu po mesecu ali dveh kupite novo igračo, ki bo v dojenčku vzbudila novo zanimanje in na ta način bo dojenček pridobival tudi nove izkušnje.

Dejstvo je, da se dojenček skozi igro uči, zaznava in pridobiva nove gibalne sposobnosti. Vendar pa mu še tako skrbno izbrane igrače za dojenčka ne pomagajo, če tudi starši niso dovolj aktivno vključeni v igro. Pri izbiri igrač je potrebno biti še posebej pozoren na njihovo varno uporabo in izbiro primernih materialov.

 

Dobavitelj električne energije

Kako pomemben je dober dobavitelj električne energije? Glede na to, da se na elektriko v vsakdanjem življenju zelo zanašamo, je neovirana dobava gotovo ključnega pomena. Veliko pozornosti pa seveda namenjamo tudi ceni, v kateri se različni dobavitelji najbolj razlikujejo. Čeprav so razlike lahko minimalne, se na dolgi rok to pokaže v velikih prihrankih – upoštevajmo, da dobavitelj električne energije običajno dobavlja elektriko skozi več let, morda celo desetletij, mesečna plačila pa se hitro kopičijo. En cent prihranka na kilovatno uro lahko pomeni ogromno razliko, čeprav na prvi pogled ne izgleda veliko. Vedeti je treba torej, kaj pravzaprav izbiramo oziroma primerjamo, prav tako je pomembno, da poznamo svoje potrebe in pričakovano porabo. Porabo lahko vsaj okvirno izračunamo, še lažje pa bo, če relevantne številke razberemo z obstoječih računov. Tako lahko ugotovimo, kakšne zneske bo zahteval posamezni dobavitelj električne energije, če se odločamo za menjavo ali pa zgolj primerjamo različne možnosti.

Dobavitelj električne energije ne more poceniti vsega

Prihranek je pogosto glavna motivacija za zamenjavo dobavitelja električne energije, a hkrati s tem je treba pomisliti tudi na druge dejavnike, ki vplivajo o stroških elektrike. Končni strošek je namreč zmnožek porabe in cene, torej je cena le en faktor. Dobavitelj električne energije ne more vplivati na porabo, za to moramo poskrbeti sami. Morda bo prihranek res velik že ob menjavi dobavitelja, lahko pa še več dosežemo z zamenjavo samih porabnikov. Varčne naprave ponujajo bistveno boljši izkoristek in nižje stroške na dolgi rok, odličen primer so recimo sodobne sijalke, pa tudi varčni televizorji in drugi porabniki v sodobnih izvedbah. Gospodinjske naprave imajo energijske razrede, ki omogočajo enostavno primerjavo porabe. Poleg tega pa je pomembno še to, da električne naprave premišljeno uporabljamo. Dobavitelj električne energije lahko ponudi še tako ugodne cene, a to ne bo znižalo stroškov, če z napravami ravnamo potratno in nepazljivo.

Preverite kakšne možnosti ponujajo pri Petrolu.

Tekaške nogavice

Tekaške nogavice

Tek zahteva le nekaj kosov opreme, na tem seznamu pa bomo bržkone našli tudi ustrezne športne nogavice. Se pa poraja vprašanje, ali je treba izbrati prav posebne tekaške nogavice, ali pa je morda dovolj že to, da najdemo par, ki nima kakšnih večjih lukenj. Rekreativni tekači so namreč zelo nezahtevni ko pride do detajlov, kot so nogavice. Pogosto se zgodi, da veliko pozornosti namenimo izbiri tekaških čevljev, zanemarimo pa nogavice, ki so v praksi odločilnega pomena za udoben tek – ravno nogavice so namreč v neposrednem stiku s stopalom. Neprimerne nogavice lahko hitro vodijo v težave, najprej se te pokažejo s sezuvanjem in poplesavanjem, kar je velik problem, gotovo pa ne bodo zmogle zagotoviti učinkovitega zračenja in odvajanja znoja. Tekaške nogavice se v tem oziru veliko bolje obnesejo. Prav tako so tekaške nogavice na nekaterih delih ojačane in preprečujejo žuljenje ter izboljšajo stabilnost stopala v tekaških čevljih. Ponujajo še nekatere druge dobrodošle odlike, ki se izkažejo v kakšnih specifičnih situacijah.

Tekaške nogavice

Kompresijske tekaške nogavice

Med tistimi, ki stalno iščejo razne novosti in dodatke, so kompresijske tekaške nogavice že nepogrešljiva oprema. Gre za dokaj pogost dodatek med tistimi, ki se rekreativno ali tekmovalno ukvarjajo s tekom, predvsem pri teku na dolge proge jih pogosto srečujemo. Takšne tekaške nogavice imajo še drugo nalogo, ne zagotavljajo le udobne namestitve stopala v tekaški čevelj. Kompresijske nogavice spodbujajo krvni pretok v spodnjih okončinah in tako olajšajo nekatere težave, do katerih rado pride pri dolgotrajnem teku. Praviloma služijo takšne nogavice spodbujanju pretoka proti stopalom, v ta namen se uporabljajo tudi pri drugih aktivnostih oziroma nasploh pri osebah s slabim krvnim pretokom. Lahko pa kompresijske nogavice pomagajo tudi na ta način, da preprečujejo zastajanje krvi v stopalih in izboljšajo pretok nazaj v trup, kar tudi pomaga pri teku. Takšne tekaške nogavice so seveda namenjene tistim, ki vedo, kakšno opremo potrebujejo.

Posledice borelioze

Borelioza je zahrbtna bolezen, ki prinaša nepredvidljive posledice. Res je sicer, da jo je možno zdraviti, a treba je ukrepati pravočasno in pravilno. Najboljša je seveda preventiva, proti boreliozi se lahko dobro zavarujemo tako, da se izogibamo pohajkovanju po visoki travi in grmičevju, kjer so prisotni klopi, učinkovita so tudi nekatera sredstva proti klopom. Poleg tega je nevarnost za okužbo z boreliozo manjša, če klopa odstranimo že kmalu po ugrizu. A seveda ne moremo nikoli povsem preprečiti možnost za okužbo, saj so klopi majhni in zahrbtni, hitro se lahko zgodi, da kakšnega spregledamo in se kljub previdnosti okužimo. Kakšne bodo posledice borelioze? To je zelo odvisno od poteka bolezni in zdravljenja. Posledice borelioze niso nujno hude, pravzaprav je čisto možno, da jo bo bolnik odnesel brez trajnih posledic. A prav tako je možno, da bodo posledice borelioze močno vplivale na življenje posameznika še dolgo po tem, ko se okuži. Pravzaprav lahko pride do trajnih poškodb tkiva, ki jih ni mogoče povsem pozdraviti.

Trajne in kronične posledice borelioze

Možno je, da pride do trajnih in kroničnih posledic oziroma ponavljanja simptomov borelioze. V tem primeru posledice borelioze močno ovirajo vsakdanje življenje posameznika na dolgi rok. Gre za različne znake, predvsem glavobol in bolečine v mišicah, poleg vplivov na telo pa se posledice borelioze kažejo tudi na umskih sposobnostih. Značilne so recimo težave s koncentracijo, predvsem z ohranjanjem zbranosti preko daljšega časa, ter težave s spominom. To so značilne težave, ki se lahko pojavijo dolgo po tem, ko borelioze v telesu sploh ni več mogoče zaznati. Seveda pa do tega ne pride v vseh primerih, pravzaprav je zdravljenje borelioze v zgodnjih fazah zelo učinkovito. Čisto možno je, da bodo posledice boreliozev celoti izginile že kmalu po zdravljenju, je pa treba seveda ukrepati hitro in čim prej začeti zdravljenje z antibiotiki.

premium vhodna vrata

Kakšne prednosti prinašajo sodobna vrata?

Vrata ostajajo s svojimi ključnimi nalogami povsem enaka že več tisoč let, saj še vedno služijo prav temu, da omogočajo enostaven prehod med prostori, hkrati pa prostore tudi ločujejo in varujejo. A vseeno so se vrata skozi čas tudi spreminjala, čeprav na prvi pogled to morda ni tako očitno – sodobna vrata so v svoji zasnovi še vedno enaka kot pred tisoč leti, tudi na pogled so le nekoliko tanjša in elegantnejša, a ne izdajajo veliko napredka. Vsekakor pa imajo določene prednosti, ki si jih naši daljni predniki sploh ne bi mogli predstavljati. Poleg tega so sodobna vrata na voljo v najrazličnejših izvedbah, tako da imamo na voljo tudi takšna, ki se zelo razlikujejo od običajnih lesenih vrat. V vsakem primeru gre pričakovati, da bodo vrata v sodobnih domovih v celoti prilagojena svoji nalogi. Za vhodna vrata uporabljamo takšna, ki so zanesljiva in varna ter ponujajo razne dobrodošle funkcionalnosti za enostaven vhod, notranja vrata pa morajo biti enostavna za uporabo in tudi cenovno ugodna. A to ni vse, kar so sodobna vrata. So tudi moderno oblikovana in prinašajo določeno estetsko vrednost ter s tega vidika dopolnijo vizualno podobo doma. Za nameček pa jih lahko nadgradimo z raznimi dodatki, ki razširijo funkcionalnosti vrat. To so razne tehnološke domislice, s katerimi se sodobna vrata najočitneje razlikujejo od starejših izvedb.

Premium vhodna vrata

Sodobna vrata v različnih izvedbah

Seveda z nazivom sodobna vrata ne označujemo le ene vrste vrat, pravzaprav je to precej nedoločen naziv, ki lahko vključuje zelo širok spekter izdelkov. Morda gre za moderno oblikovana vrata, ki navdušijo predvsem s svojim vizualnim izgledom, lahko pa da mislimo na vrata iz sodobnih materialov, ki prav tako prinašajo celo vrsto edinstvenih prednosti. Sodobna vrata so torej na voljo v različnih variacijah, s tem pa pokrivajo potrebe vseh mogočih uporabnikov.

Stacionarni računalnik za osebno in poslovno rabo

Stacionarni računalnik ima številne prednosti, zaradi katerih je prava izbira tako za osebne kot poslovne uporabnike. Najpomembnejši dejavnik je pogosto cena, ki je prepričljivo na strani namiznih računalnikov, saj glede na zmogljivost in funkcionalnosti ponujajo bistveno več v primerjavi s prenosniki v istem cenovnem razredu. To je še posebej dobra značilnost za tiste, ki se odločajo za nakup večjega števila računalnikov – to so poslovni uporabniki, ki želijo opremiti svoje delovno okolje. V vsakem primeru bo stacionarni računalnik cenejša možnost, če se posvetimo primerjavi zgolj na podlagi zmogljivosti vgrajenih komponent. Prav s tem bodo namizni računalniki prepričali tudi zahtevne osebne uporabnike, predvsem ljubitelje računalniških iger, saj nudijo bistveno več zmogljivosti kot prenosniki, pravzaprav je možno to praktično v nedogled nadgrajevati. Prav vsi uporabniki pa bodo veseli prilagodljivosti, ki jo ponuja stacionarni računalnik. Prilagoditi je možno tako komponente v notranjosti ohišja kot tudi periferne naprave, na tak računalnik lahko priklopimo še mnoge druge naprave, ki razširijo osnovne funkcionalnosti računalnika.

Stacionarni računalnik ima tudi nekatere pomanjkljivosti

Seveda pa stacionarni računalnik nima le prednosti, temveč tudi nekatere pomanjkljivosti. Omeniti gre predvsem nepremičnost, ki je odločilni dejavnik za mnoge uporabnike, ki bodo na račun te pomanjkljivosti raje izbrali prenosnik. Stacionarni računalnik zasede veliko prostora, poleg tega ga ni enostavno prestavljati, predvsem pa ga ne moremo vzeti s seboj in dela nadaljevati na drugi lokaciji, kar omogočajo prenosniki. Poleg tega so namizni računalniki običajno precej bolj potratni pri porabi električne energije, kar je lahko pomemben dejavnik pri izbiri računalnika v nekaterih primerih. Seveda je ponudba izjemno pestra in je možno dobiti zelo različne naprave, ki s svojimi značilnostmi ne ustrezajo stereotipom, tako da tudi omenjene pomanjkljivosti ne veljajo za vsak stacionarni računalnik. Poleg tega včasih ti dejavniki sploh niso problematični, odvisno od uporabnika in njegovih potreb.