Mesečni arhiv: september 2017

Zimske počitnice, priložnost za sprostitev in oddih

Zimske počitnice so idealna priložnost za družinske počitnice in oddih.

V Sloveniji so glavne zimske počitnice razdeljene na dva termina, ki trajata vsak po teden dni. Enoten pa je termin jesenskih, novoletnih, prvomajskih, poletnih počitnic ter drugih šole prostih dni. Šolski pouk se tradicionalno začne prvega septembra ter traja do jesenskih počitnic. Jesenske počitnice z drugo besedo imenujemo tudi krompirjeve počitnice, ki se začnejo konec oktobra ter se zaključijo v začetku novembra. Na višje ležečih smučiščih je to lahko ob idealnih vremenskih razmerah že priložnost za prve zimske počitnice. Največkrat so mogoče na visokogorskih in urejenih smučiščih. Urejenost smučišča v veliki meri pripomore k zgodnjemu začetku smučarske sezone, saj lahko naprave poženejo že ob prvi pošiljki snega. V tem primeru je snežna odeja razmeroma tanka, vendar zaradi predhodno izredno izravnane podlage primerna za prve smučarske užitke. Več možnosti za prave zimske počitnice nudijo šole prosti dnevi med Božičem in Novim letom. Večina smučarskih središč ima ob koncu decembra že obratuje ter lahko zagotavlja kakovostno smuko. Zimske počitnice v Sloveniji začnejo proti koncu februarja ter trajajo v dveh terminih največ do začetka marca. Prvi termin vključuje območja Jugovzhodne Slovenije razen občin Ribnica, Sodražica, Loški potok, Kočevje, Osilnica in Kostel ter območja Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije. Naslednji teden se začnejo zimske počitnice v preostalih delih Slovenije ter trajajo prav tako teden dni. Zadnja priložnost za počitnice na snegu so prvomajske počitnice, možne pa so na visokogorskih smučiščih ob ugodnih vremenskih razmerah. Odlične zimske počitnice so možne tudi na planoti Rogla. Z dolino je smučišče Rogla povezano preko sodobne prometnice, ki omogoča hiter prihod in povratek. Odlično služi vsem, ki željo preživeti na smučeh dan, vikend ali celotne zimske počitnice.

Smučišče Rogla je priljubljeno, zato velja upoštevati veliko povpraševanje ter si temu primerno pričeti zimske počitnice organizirati dovolj zgodaj. Oglejte si ponudbo paketov na Rogli.

Sedežna garnitura je naše zavetišče

Kako dobro je imeti doma prostor ali mesto, v katerega se lahko zleknemo in brez skrbi gledamo našo najljubšo nadaljevanko ali pa se pogovarjamo z našimi najdražjimi osebami. V dnevni sobi preživimo veliko časa, zato je pomembno, da je sedežna garnitura kvalitetne izdelave ter izjemno udobna.

Počutje je odvisno tudi od oblike, velikosti in materiala

Vemo, da so sedežne garniture lahko različne. Njihove oblike in tudi velikosti so tako raznovrstne, da se včasih le težko odločimo, kaj je za nas najbolj primerno. Če je naša družina velika, potem je dobro imeti večjo garnituro, na katero se bomo lahko spravili vsi. Če pa nas je manj, potem si lahko privoščimo manjšo. Zanimivo je tudi, ko se odločamo za obliko. Med najbolj popularnimi je sedežna garnitura v obliki črke l. Te dajejo našemu prostoru še posebej lep videz. Seveda pa je marsikaj odvisno tudi od materiala. Med najbolj priljubljenimi materiali je še vedno usnje, čeprav nas bo garnitura iz tega materiala stala nekoliko več.

Barva pa da piko na i

Ko se odločimo za velikost, obliko in material, je seveda pomembna tudi barva. Strokovnjaki menijo, da barva garnituri da piko na i. Težko se je odločiti pa vendarle. Če je naš dom v resnici pust, potem je dobro imeti sedežne garniture močnih barv, kot so rdeča, vijolična, zelena in podobno. Sedežna garnitura, ki je narejena iz usnja je veliko bolj odporna na obrabo.

Če pa je naš prostor že sam po sebi izjemno barvit, potem se je dobro odločiti za belo ali pa črno varianto. Vedno bolj so priljubljene tudi sedežne garniture z različnimi motivi, ki še dodatno popestrijo naš prostor.

Prodaja zlata se iz leta v leto povečuje

Ljudje kupujemo marsikaj in ko kupljeno zadevo prinesemo domov, je njena vrednost že bistveno manjša. Šolski primer za to je npr. nakup avtomobila. Moramo pa vedeti, da se na trgu prodajajo stvari, ki nikoli ne padejo, tudi ko jih pripeljemo na dom in jih tam hranimo na posebnem mestu. Prodaja zlata pa je šolski primer za to.

Prodaja žlahtnih kovin se ravno zaradi tega, ker se ljudje vedno bolj zavedamo tega dejstva, močno povečuje. Ljudje se odločajo za nakup zlatih palic in zlatnikov, saj vedo, da je to res pravo zlato, ki nam dolgoročno zagotovi tudi finančno varnost. Ob tem pa se vprašamo, kaj je z našim zlatim nakitom. Zakaj nima take vrednoti kot pa zlata palica ali pa kovanec. Poznavalci z dolgoletnimi izkušnjami vam bodo hitro podali odgovor in poleg povedali še marsikaj koristnega. Nakit, s tem mislimo na vsem možne zlate prstane, ure, ogrlice in še kaj drugega, je v resnici lomljeno zlato. Lomljeno zlato, pa kot vemo, je surovina. Surovino pa je potrebno še predelati in končni rezultat vam je gotovo že jasen.

Povsem drugače je torej, ali domov prinesemo zlato palico, kovanec ali pa zlat nakit. Ko bomo domov prinesli nakit, nam bo cena seveda padla, medtem ko nam ne bo, če bomo prinesli zlate palice ali kovance.

Prodaja zlata podjetja Edisongold je torej vzajemna storitev, ki je koristna tako za prodajalca kot za kupca. Oba imata koristi in če je zlato v pravi obliki, potem je kupec v resnici še veliko večji zmagovalec.

Fitnes centri nam omogočajo splošno in namensko vadbo

Fitnes je pojem, ki lahko označuje športni objekt, dobro kondicijo ali zdravstveno stanje.

Pogovorno fitnes najpogosteje uporabljamo za okrajšavo besede fitnes center. V tujih jezikih z besedo fitnes označujemo tudi stanje telesa, zdravje, dobro počutje ter telesno pripravljenost. Fitnes center je zaprt prostor, v katerem se na raznih orodjih in napravah izvaja točno določene ter nadzorovane aktivnosti. Vsak fitnes center je zasnovan po tako splošnih pravilih kot individualnih zahtevah. Naprave na določenem mestu niso postavljene poljubno, ampak namensko. Zato tudi v fitnes center ni smiselno hoditi, če se mislimo zabavat ter pričakovati vrhunske rezultate. Človeško telo je kompleksen sistem, ki ga lahko razvijamo in izboljšujemo na različne načine. Vadbe v fitnes centru na grobo lahko razdelimo na splošne ali namenske. Splošne vadbe imajo splošne koristi, namenske pa izboljšujejo točno določeno stanje, lastnost ali funkcijo človeškega telesa. Namenske vadbe v fitnes centrih izvajajo športniki ali rekreativci, ki z glavno dejavnostjo ne morejo razviti točno določenega stanja, lastnosti ali funkcije človeškega telesa. Poleg fitnes centra takšni športniki ali rekreativci lahko izboljšujejo svoje telesne sposobnosti tudi z drugimi aktivnostmi, kot so plavanje, pohodništvo, tek ali kakšne druge aktivnosti. Za vsakega začetnika je priporočljivo, da si zagotovi strokoven nadzor pri izvajanju vaj. Koristi predvsem pri osvajanju osnov pravilne vadbe, posledično imamo manj izgubljenega časa zaradi hitrejšega napredka ter manjše možnosti poškodb. Ko za izvajanje vaj dobimo prakso in občutek, se lahko odločimo za samostojen nadzor vseh aktivnosti. Poleg vadbe v fitnes centru so pomembne aktivnosti prehrana, regeneracija in počitek. Prehrana je osnova za dobro izvajanje vaj ter tudi regeneracijo po vadbi. Regeneracija po vadbi je lahko bolj ali manj aktivna. Bolj aktivna regeneracija obsega vaje, ki pospešujejo proces obnove funkcij. Počitek je potreben za ponovno vzpostavitev ravnovesja, ki terja več časa.

Fitnes centri omogočajo izvajati različne namenske ter splošne vadbe samostojno ali pod strokovnim vodstvom.

Več na https://www.tomassport2.si/Fitnes/.

Čevlji so pogosto zahtevna izbira

Čevlji so najpogosteje zahtevna izbira iz zdravstvenih ter ekonomskih razlogov.

Iz zdravstvenih razlogov morajo biti čevlji pravilno izbrani z namenom izogibanja zdravju škodljivim učinkom. Zdravju škodljivi so premajhni ali preveliki čevlji. Optimalna klima stopala je druga zahteva, s katero se izognemo številnim zdravju škodljivim učinkom. Edina prava velikost čevlja je stopalu primerna velikost. Velikost čevlja je lahko od proizvajalca do proizvajalca, zato čevlji točno določene velikosti niso nujno v vsakem primeru primerni za uporabnika. Razlike so najpogosteje minimalne, torej številko večja ali manjša velikost obutve. Imamo pa tudi primere, ko so optimalni čevlji označeni z večjim odstopanjem. To pomeni dve ali tri številke večji ali manjši. Zato je zlato pravilo čevlje preizkusiti v trgovini v položaju mirovanja kot tudi v gibanju. Velikost obutve je lahko označena z francoskim, angleškim ali ameriškim številčenjem. Uporabljamo tudi oznake francoska, angleška in ameriška mera. Posebnost ameriške mere je, da loči ženske in moške velikostne številke. Nobena mera pa ne odraža dolžine stopala v centimetrih. Čevlji velikosti dvainštirideset so označeni po francoski meri. Drugače izraženo je to čevelj primeren za moško nogo dolžine osemindvajset centimetrov, po angleškem merskem sistemu pa so to čevlji številka osem. Težave nastajajo predvsem v primerih, ko se čevlje izbira preko predhodnih. Čevlji določene velikosti so v tem primeru osnova za izbiro novih. Velike možnosti za pravilno izbiro imamo predvsem v primeru, ko gre za enakega proizvajalca ali enak model. Sicer pa je takšna izbira bolj ali manj podobna loteriji. Pri spletnih nakupih je zato modro izbirati velikost preko preizkusa ali izkušenj. Če so naša izbira enaki čevlji, lahko z veliko verjetnostjo računamo na pravilno izbiro novih. Preizkus pa opravimo v trgovini s čevlji ter nato natanko enak model in velikost naročimo preko spleta. V nekaterih primerih pa je tudi narediti kompromis : kupiti čevlje v trgovini po spletni ceni.

Čevlji imajo različne oznake velikosti, ki jih velja ob nakupu upoštevati.

športni čevlji

Posteljnina je osnova za sproščujoč spanec

Posteljnina je osnova za sproščujoč spanec.

Obenem je posteljnina naša zelo pogosta življenjska izkušnja, saj preživimo približno tretjino dneva v postelji. Zato velja to dejstvo upoštevati pri svojih izbirah. Izberemo lahko dober kompromis med kakovostjo in ceno, investicija v posteljnino je lahko tudi prestižna. Zanjo brez težav odštejemo nekaj sto evrov, vendar velja ob tem upoštevati tudi vse svoje zahteve in posebnosti. Kako dobra investicija je kakovostna posteljnina, si najlažje razložimo z primeri. Ko imamo pred seboj dolgo in naporno pohodniško pot izberemo temu primerno obutev. V takih primerih ni dobra katerakoli obutev, ampak za dolge pohodniške ture primerna. Tudi ob nakupu največkrat ne varčujemo, saj večina ve za žulje, otiščance, prekuhana stopala in druge negativne izkušnje. Podobno bi veljalo razmišljati od izbiri posteljnine, saj spanec traja okrog osem ur vsak dan. Ko se izbira posteljnina višjega cenovnega razreda, lahko približno osem ur dnevne uporabe tudi upoštevamo pri oceni učinkovitosti investicije. Podobno kot pri pohodniški obutvi ni vseeno, kako bo z osnovnim udobjem in počutjem, kako bo z vpijanjem vlage, kako z vsemi drugimi lastnostmi. Prvi vtis kakovosti nam nudi otip, kjer občutimo različne materiale, načine obdelave ter standarde. Izbran določen material je lahko tudi na različne načine izboljšan, primer je gostejše tkanje. Gosteje tkana posteljnina je mehkejša in trajnejša. Mehkejša posteljnina poskrbi za boljši spanec, trajnost pa ne pomeni zgolj daljši čas uporabe. Pomeni tudi daljši čas uporabe vseh ob nakupu izbranih lastnosti. Nasprotje so izbire, ki začnejo vznemirjati kožo že po razmeroma kratkem času uporabe ter po razmeroma malo pranjih. Daljši ali krajši čas uporabe je včasih tudi dilema, saj se sčasoma ene in iste posteljnine lahko tudi naveličamo. Rutino lahko popestrimo z drugačnimi barvami, drugačnimi vzorci ter raznimi drugimi na glavno obrnjenim kriteriji izbire.

Posteljnina ima zelo velik vpliv na dober in energije poln dan po počitku.