Mesečni arhiv: oktober 2014

Španija, dežela sonca

Španija je dežela sonca .

Med drugim Španija v primerjavi z drugimi evropskimi državami slovi kot država z bogastvom sončnih ur. Španija leži na jugozahodnem delu evropske celine. Država Španija je obdana z Atlantikom in Sredozemljem. Pomorske poti, ki so stkane med morskimi širinami s narekovale zgodovino in razvoj države Španija. Sredozemlje je bilo svoj čas rob znanega sveta za mnoge narode v naši bližnji in daljni okolici. Španija je tvorila zahodni rob, ki so ga v zgodovini osvajala mnoga ljudstva. V državi Španija so priče osvajanj in kulture prišlekov vidne še danes. Mnogi kraj in pokrajine nosijo ime skovano iz besednega zaklada prišlekov. Osvajanja so narekovala razvoj kulture, prinesla so pomembna odkritja in novosti v vsakdanjiku. Osvajanja so v kasnejših stoletjih zgodovine dodobra osvojili tudi Španci. V času kolonializma je bila Španija pomorska velesila, njena kultura je še danes prisotna v mnogih oddaljenih deželah. Španija meji na Portugalsko, Francijo ter žepno državo Andoro. Mejo s Francijo in Andoro predstavlja gorovje Pireneji. Poleg celine na jugozahodu Evrope, pod Španijo spadajo tudi otoki v bližnji in daljni okolici ter mesti Ceuta in Melilla na afriški celini. Med ozemlje Španije štejemo oddaljene Balearske otoke v Sredozemlju in Kanarske otoke v Atlantiku. Ozemlje Španije je razdeljeno na sedemnajst avtonomnih skupnosti in dve avtonomni mesti. Ozemlje Španije naseljuje šestinštirideset milijonov prebivalcev. Naseljenost je različna, veliko prebivalcev živi v prestolnici in okolici, ter na obali. Notranjost dežele je redkeje poseljena. Danes Španija največ ustvari z storitvenim sektorjem in industrijo. V svetu je Španija znana tudi po proizvodnji sadja in zelenjave, oljčnega olja in vina. Kakovost življenja zaznamuje podnebje, hrana in pijača ter ritem življenja. Mnogi Slovenci imajo s Španijo stkane pristne vezi, ki jih redno negujejo. Tudi poklicna pot, ustvarjalna žilica ali zgolj radovednost, je marsikaterega Slovenca zanesla na španska tla.

Španija je zanimiva dežela.

Bolečina v križu, težava mnogih

Bolečina v križu je težava mnogih .

Po oceni strokovnjakov je bolečina v križu težava četrtine človeške populacije, ki je stara med trideset in petdeset let. S starostjo se bolečina v križu narašča.
Bolečina v križu je največkrat težava ljudi, ki opravljajo težka fizična dela. Čas v katerem traja bolečina v križu je različno obsežen. Kratkotrajna bolečina v križu traja do šest tednov. Običajno je bolečina v križu posledica mehanskih vplivov. Vzrok je lahko v nepravilni drži, prekomernih obremenitvah in nategu mišic. Kronične bolečine se pojavljajo pri vnetih revmatskih obolenjih hrbtenice in izrabi medvretenčne ploščice. Vzroki lahko tičijo tudi v različnih poškodbah, boleznih in okužbah. Pomembno spoznanje je, da bolečina v križu slej ko prej doleti vsakega človeka. Drugo pomembno spoznanje je, da smo za bolečino največkrat krivi sami. Nenadna močnejša obremenitev, kot je dvigovanje bremen, nepravilno sedenje na delovnem mestu, nepravilni gibi na delovnem mestu ali pri športih aktivnostih, hobijih in drugih podobnih delovnih mestih. Pomembno spoznanje ob bolečini v križu je, da se čim prej dokopljemo do vzroka bolečin in spremenimo svoje navade ali zamenjamo pripomočke. Dolgotrajno sedenje, ki ima za posledico bolečine v križu je lahko posledica nepravilnega sedenja, lahko pa tudi slabe stola. Pri tem ne gre na vrat na nos kupovati novega stola, saj se je pred tem potrebno navaditi pravilnega sedenja. Ker je navada železna srajca, je postopek privajanja na pravilno sedenje lahko dolgotrajen in na prvi pogled prava muka. Vendar se je potrebno zavedati, da bo intenzivnost pravilnega sedenja pripomogla k boljšemu počutju. Zato nikakor ob bolečinah zabrisati star stol med odpadke, ampak se pred tem naučiti pravilnega sedenja. Velikokrat se pri zamenjavi stola lahko naredi veliko neumnost, saj je star stol, lahko bolj kvaliteten kot nov.

Bolečina v križu naj bo resno opozorilo in poziv, k spremembam slabih navad v našem vsakdanjiku.

Več si preberite tukaj.