Mesečni arhiv: maj 2014

Kampiranje na Hrvaškem

Kampiranje, življenje na prostem

Kampiranje je oblika življenja na prostem . Dan današnji kampiranje predstavlja predvsem pobeg iz urbanega v naravno okolje. Kampiranje nekoč pa je predstavljalo streho nad glavo povsod, kjer se je takšna možnost izkazala kot najboljša. Pri tem je kampiranje pomenilo najcenejšo obliko bivanja, lahko tudi edino možnost bivanja ter še marsikaj. V veliki meri so kampiranje nekoč koristili popotniki na daljših poteh, kjer ni bilo drugih nastanitvenih možnosti, sezonski delavci, katerih aktivnost je daljši ali krajši čas potekala izven urbanih okolji, ter vsi z podobni mi bivalnimi potrebami in pogoji.

Danes je kampiranje čisto drugačen svet, razlogi in namen bivanja imajo v večini primerov čisto drugačne zahteve in namene. Tako imamo ljudi, ki si z skromno parcelo v kampu na eni strani omogočijo imeti svoj košček narave, z prebivalci na sosednji parceli pa tudi nekaj stika s civilizacijo. Podoben stik z civilizacijo kampi današnjih dni omogočajo z elektriko, vodo ter vso drugo infrastrukturo, ki jo poznamo v urbanih okoljih. Pri tem je seveda ljudem prepuščena izbira koliko civilizacije hočejo imeti. V šotoru ne moremo imeti razkošja kopalnice, zato se ji z izbiro takšnega načina zavestno odpovemo. Drugače je prostornih bivalnikih, kjer poleg razkošja kopalnice, lahko imamo tudi večji ali manjši del ostalih pritiklin našega doma.

Kampiranje največkrat pomeni življenje v naravi ob prostih dnevih, peščici ljudi pa pomeni tudi edino zavetje doma. Pri tem gre zalo za kampiranje, kjer udeleženec ali udeleženci zavestno zavračajo udobje urbanega okolja. Na drugi strani so na žalost tudi ljudje, ki drugega bivališča iz takšnih ali drugačnih razlogov preprosto nimajo.

Ne glede na različne oblike bivanja, razloge za bivanje in vse podobne faktorje, je kampiranje v goli osnovi pristen stik z naravo. Bistvene razlike se pojavijo, pri izbiri bivalne enote, namena ali razloga bivanja in podobno.

Kampiranje je lahko izvirna in navdušujoča oblika bivanja na prostem.

http://www.campingrovinjvrsar.com/