Mesečni arhiv: december 2013

Prevajanje

Prevajanje besedil

Prevajanje besedil je prenos besednih zvez in besed iz enega jezika, v jezik v katerega se besedilo prevaja. Pri prevajanju besed je treba zelo paziti, predvsem na to, da se pri prevodu ne izgubi prvotni pomen besedila. Prevajanje besedila se lahko opravlja iz slovenskega jezika v tuj jezik, iz tujega v slovenski, pa tudi prevajanje enega tujega jezika v drugega. Prevajajo se lahko različna besedila, še posebej je zahtevno prevajanje besedil, ki so strokovne ali znanstvene narave. Takšno prevajanje besedil zahteva prevajalca, ki je strokovno usposobljen in ima poleg znanja tujega jezika tudi strokovno znanje. Pod prevajanje besedil spada prevajanje splošnih in poljudnih besedil, prevajanje strokovnih besedil iz različnih področij prevajanje poslovnih načrtov, letnih poročil, diplom, študijskega in šolskega gradiva, prevajanje člankov, leposlovja, tehnične dokumentacije, prevajanje katalogov, navodil, priročnikov, receptov, reklamnih in izobraževalnih vsebin, prevajanje spletnih strani, prevajanje programske oprem in prevajanje podnapisov. Prevajajo se lahko umetnostna ali neumetnostna besedila.

Prevajanje besedil zahteva oster posluh in občutek za jezik, zato je to veščina, s katero ima težave kar nekaj novopečenih prevajalcev. Najbolj pomembno je, da se pri prevajanju besedil prenese celolotno sporočilo izvornega besedila, kar je še posebej zahtevno pri prevajanju litearnih besedil, ko mora prevajalec iz izvornega besedila prenesti vse občutke, ki jih je avtor vnesel v original. Pomembno je, da prevajalec, ko prevaja besedila razume, kaj besedilo dejansko sporoča. Ko se prevajalec loti prevajanja besedila, mora najprej prebrati in predvsem razumeti celotno izvorno besedilo, obravnavati ga mora kot celoto in ne zgolj kot niz fraz, stavkov in odstavkov, ki so izpostavljeni prevodu brez predhodne predstavitve in poznavanja besedila. Prevajalec mora besedilo razumeti, če nima predhodnega znanja iz nekega področja, mora najprej področje, ki ga prevaja raziskati, šele nato se lahko loti prevajanja. Prevajanje besedil je lahko pisno, ki je delo človeka in strojno, s pomočjo računalniškega programa.

Mreženje

Spletno mreženje in mreženje v realnem svetu

Kaj pomeni mreženje in kako vam lahko pomaga pri bolj uspešnem iskanju zaposlitve? V osnovi je mreženje moderen izraz, ki je prišel v splošno rabo s širjenjem spletnih socialnih omrežij. Dejansko pa je mreženje proces, ki ga ljudje izvajamo že tisočletja, odkar smo pač postali družbena bitja. Mreženje je preprosto ustvarjanje novih poznanstev in družbenih povezav z ljudmi, s katerimi imamo določene skupne poteze. Naj gre za skupno strast do nekega športa, hobijev, zaposlitve, glasbe, filmov itn. Ljudje smo se vedno povezovali med seboj glede na skupne interese in mreženje je bolj moderen izraz za to. S tehnološkimi pridobitvami, kakršno je Internet, pa se je mreženje preselilo tudi na splet.

Danes imamo na spletu že veliko različnih socialnih omrežij, kakršno je Facebook, Google+, LinkedIn in še bi lahko naštevali. Posamezniki prek njih stopajo v kontakt, delijo informacije, izražajo svoja mnenja, rešujejo svoje probleme itn. Mreženje prek spletnih socialnih omrežij pa je marsikomu pomagalo tudi pri iskanju rešitve na zaposlitveni problem. Mreženje namreč omogoča predvsem to, da informacije potujejo med ljudmi na hiter in poceni način. Prek spleta lahko vsak iskalec zaposlitve obvesti na tisoče ljudi, da išče delo na svojem področju, in obstaja velika verjetnost, da bo informacija prišla tudi do takšnega zainteresiranega delodajalca, ki ponuja prosta delovna mesta.

Pomembno pa je tudi to, da poskrbite za mreženje v realnem življenju. Zelo pomembno je, da svojo mrežo poznanstev negujete in širite tudi izven elektronskega sveta. Mreženje v realnem življenju pomeni, da obnavljate, ohranjate in širite stike z ljudmi na družabnih dogodkih. Tisti, ki iščejo zaposlitev, morajo biti družbeno čim bolj aktivni, na družabnih dogodkih pa morajo poskrbeti, da se debata s sogovorniki odvije tudi v smer, kjer bo lahko izrazil, da išče delo. Mreženje na spletu in realnem življenju omogoča širjenje vesti, da iščete delo, s tem pa si boste močno povečali verjetnost, da ga boste našli.

Več o mreženju tukaj

Zakaj je za potovanje najboljša izbira turistična agencija?

Turistična agencija se, čeprav je izbira v Sloveniji bogata in pestra zelo trudi, da bi bila ponudba storitve unikatna, zanimiva, njena storitev pa naj bi na vsakega zapustila nepozaben vtis pri odlično organiziranem in vodenem dopustniškem ali popotniškem doživetju. Kakovostna turistična agencija vam bo ponudila številna zelo zanimiva potovanja v prav vse dele sveta. Ne le, da vam organizira potovanje, v turistični agenciji se potrudijo tudi pri ponudbi namestitev in pri različnih možnostih prevoza, saj je povezana z najboljšimi ponudniki in partnerji po celotnem svetu. Vse usluge, kot je namestitev in prevoz, turistična agencija nato združi v enotno potovanje, ki vam ga nudi po edinstveni ceni. Velikokrat se tako zgodi, da turistična agencija, ki ste si jo izbrali za organizacijo potovanja, v bistvu niti ni organizator potovanja, ampak je zgolj posrednik. Zadovoljstvo potnika je v turizmu po poznani formuli enako razliki med dobljenim in pričakovanim, turistična agencija pa ima pri tem velik vpliv.

Turistična agencijaPrav z izbiro turistične agencije ste vi tisti, ki odločite o tem, kako bosta udobje in kakovost nastanitve v medsebojni zvezi s ceno, ki ste jo pripravljeni plačati, prav tako pa boste na koncu vedno le vi odločili o tem, kaj želite dobiti s ceno, ki ste jo pripravljeni plačati za nepozabne počitnice ali za potovanje. Preden se odločite kakšno turistično agencijo, boste izbrali, je vsekakor priporočljivo, da se najprej o določeni agenciji pozanimate, pobrskate po internetu in se vsekakor seznanite z mnenji potnikov, ki so z njimi že potovali. Dobra turistična agencija je tista, ki zna pravilno svetovati, saj je vsekakor treba upoštevati, da se lahko v današnjem času odputuje v prav vsak kotiček sveta. Ne le, da vam odvzame velik del bremena, kakovostna turistična agencija zna prisluhniti prav vsem željam, ter se skupaj z vami potrudi poiskati najboljšo rešitev.

Najcenejše kartuše – poskrbi za svoj žep

Najcenejše kartuše gotovo niso originalne kartuše, ampak so kompatibilne, generične in na novo obnovljene kartuše. Seveda lahko do poceni kartuš pridete tudi na drug način, to je z brskanjem po spletnih straneh, ki prodajajo kartuše in potrošni material za tiskalnike. Prav lahko se zgodi, da boste našli akcijsko ponudbo ali pa boste lahko ob nakupu večje količine kartuš, kar nekaj prihranili. Če pa seveda ne potrebujete večje količine kartuš, in jih ne kupujete na zalogo, potem obstaja še boljša in cenovno še bolj dostopna rešitev, to je polnjenje kartuš doma. Potrebovali boste dobro mero zanesljivosti, natančnosti, predvsem pa veliko dobre volje, vse skupaj pa ne bo šlo brez tega, da si kupite set za polnjenje kartuš.

Takšen set lahko kupite v spletnih trgovinah, pa tudi v nekaterih fizičnih trgovinah, ki se ukvarjajo s prodajo kartuš in tonerjev. Set za polnjenje kartuš, ki vam bo pomagal do najcenejše kartuše, vsebuje črnilo, iglo, sveder, plastično črpalko, držalo za polnjenje in navodila za uporabo. Toda pri tem je dobro vedeti, da lahko s polnilnim setom polnite le originalne kartuše. Predvsem se izogibajte univerzalnim kartušam, saj je praksa številnih uporabnikov pokazala, da so izjemno nekakovostne. Vse je pa seveda odvisno od kakovosti samega črnila, zato se pred samim nakupom pozanimajte o prodajalcu, pri katerem boste kupili set za polnjenje kartuš. Črnilo, ki je nekakovostno vam bo naredilo veliko težav, ne le, da bo kvaliteta tiskanja porazna, pri sami uporabi lahko pride lahko tudi do zamašitve kartuše. Vedno kupujte le črnila, ki so namenjena posameznim znamkam in modelom tiskalnikov, saj boste s tem podaljšali življenjsko dobo tiskalnika, tisk bo lepši in obstojnejši, poleg tega pa bo lažje tudi samo polnjenje kartuš. Morda mislite, da nizka cena in visoka kakovost ne gresta skupaj, a tudi najcenejše kartuše so lahko kakovostne.

Prevajanje iz angleščine

Kakšen je kakovosten in zanesljiv prevod iz angleščine?

Prevod iz angleščine je ena izmed najbolj, če ne kar najbolj iskana storitev v prevajalskih agencijah in pri samostojnih prevajalcih. Morda se nam na prvi pogled to zdi povsem enostavna naloga, še posebej, če smo se angleškega jezika učili v šoli ali pa potovali in bivali v angleško govorečih državah. Veliko prevajalcev, ki se poklicno ukvarjajo s prevajanjem bi znalo povedati, da prevod iz angleščine ni tako enostaven, kot si kdo predstavlja. V svetu je prav angleščina tisti jezik, ki ga govori največji delež populacije, brez znanja tega jezika bi le stežka kupovali v svetovnih spletnih trgovinah, preko spleta kupovali letalske vozovnice, še manj potovali po svetu in iskali tako osebne, kot tudi poslovne stike.

A le malokdo se lahko pohvali, da je njegovo znanje jezika na nivoju, da opravi prevod iz angleščine popolnoma brez težav. Prevod iz angleščine je postopek, ki ni niti malo enostaven saj zahteva, ne le temeljito in poglobljeno poznavanje angleščine, ampak tudi veliko mero občutka za ta tuj jezik. Za kakovosten, predvsem pa za zanesljiv prevod iz angleščine je potrebno izvesti proces prevajanja na različnih ravneh. V prvi vrsti je treba izbrati kakovostnega in zaupanja vrednega prevajalca, oziroma prevajalsko agencijo. Zelo pomembno je, da se o tistem, ki mu zaupamo prevajanje, prej pozanimamo, kar lahko storimo na raznih forumih, spletnih klepetalnicah, socialnih omrežjih, morda nam lahko kakšen znanec, prijatelje ali celo sorodnik priporoči nekoga. Pomambno je, da izberemo prevajalca z dolgoletnimi izkušnjami, predvsem pa prevajalca, ki je na področju, ki ga želimo prevesti, strokovno podkovan. Pametno je, da še preden nekomu zaupamo prevod iz angleščine, zahtevate od prevajalca testni prevod. Tako bomo lahko, sploh, če smo delo, prevod iz angleščine poslali več različnim ponudnikom, lahko izbirali in izbrali tistega, za katerega ugotovimo, da je najbolj kakovosten, pa tudi najbolj zanesljiv.

Informacije zbrane od tukaj