Zavod za zaposlovanje

Zavod za zaposlovanje in pravice brezposelnih

V Sloveniji je zavod za zaposlovanje izjemno pomembna državna institucija, ki igra ključno vlogo na trgu dela. Kadar oseba dokonča svoje šolanje ali pa ko izgubi službo, je smiselno, da se registrira kot brezposelna oseba. Ko zavod za zaposlovanje uvrsti osebo v register brezposelnih, takrat oseba pridobi vse socialne pravice, ki ji pripadajo po tem statusu. Ena izmed ključnih je nadomestilo za brezposelnost. Brez prijave v register brezposelnih, nadomestila ne morete prejeti.

Poleg nadomestila za brezposelnost pa status brezposelne osebe prinaša tudi druge ugodnosti. Za brezposelne osebe je poskrbljeno tudi tako, da postanejo nekatere sicer plačljive storitve, ki se delno ali v celoti financirajo s strani javnega proračuna, dostopne povsem brezplačno ali po znižani ceni. Tako lahko brezposelna oseba dobi brezplačno članarino v knjižnicah, kupi lahko cenejše vstopnice v narodnih gledališčih, muzejih in podobno. Evidenca brezposelnih, ki jo vodi zavod za zaposlovanje, je torej ključ do socialnih pravic.

K temu je potrebno dodati še to, da zavod za zaposlovanje ureja dve evidenci. En je register brezposelnih, drugi pa je register iskalcev zaposlitve. Vse pravice, o katerih smo govorili zgoraj, izhajajo iz evidentiranja v register brezposelnih. Register iskalcev zaposlitve pa ne prinaša nekih posebnih prednosti za tistega, ki je v njem evidentiran. V njem se zbirajo tisti posamezniki, ki sicer niso brezposelni, so pa pripravljeni sprejeti delo, če se ponudi priložnost. Tudi osebe, ki so zaposlene, so lahko v njem prijavljene. Oseba, ki je nezadovoljna s svojim delovnim mestom in išče drugo zaposlitev, se lahko prijavi vanj.

Zavod za zaposlovanje je tudi pomembna za posredovanje med delodajalci in delojemalci. Pri njem se zbirajo različne ponudbe za prosta delovna mesta, tako da lahko iskalci zaposlitve kadarkoli prejmejo ažurne informacije o novih priložnostih, če se fizično zglasijo na zavodu ali pa pogledajo na spletne strani. Ne smemo pa pozabiti tudi na to, da je zavod za zaposlovanje pomemben faktor pri prekvalifikaciji nezaposljivih oseb.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja