Vietnam

Vietnam v zgodovinski in sodobni perspektivi

Vietnam je država, ki leži v jugo vzhodnem delu Azije. Zavzema pa velik delež vzhodnega dela polotoka Indokina. Meji na tri države in sicer na Kitajsko, Los in na Kambodžo. Glavno mesto je Hanoj, sicer pa je mesto z največjim številom prebivalstva Hošiminh. Uradni jezik je vietnamščina, poleg njega pa se v državi govorijo tudi drugi lokalni jeziki in dialekti. Vietnam je glede na upravljanje socialistična republika z generalnim sekretarjem, predsednikom in ministrskim predsednikom. Vsekakor je vredno omeniti tudi to, da je bil Vietnam pod Francijo vse do leta 1945, ko je razglasil neodvisnost, priznanje pa je dobil šele v letu 1954.

Vietnam je relativno velika država, ki obsega malo manj kot 331 tisoč kvadratnih kilometrov. Prebivalcev pa ima okrog 90 milijonov. Sicer pa ima Vietnam zelo bogato kulturno zgodovino, ki pa je bila velik del zgodovine pod vplivom kitajskega cesarstva. Tako je kitajsko cesarstvo vladalo območju, ki a pokriva sedanji Vietnam, od približno 3 stoletja pred našim štetjem pa vse do 10 stoletja našega štetja. Takrat je vietnamski general Ngo Quyen premagal imperialno Kitajsko in Vietnam osvobodil iz več kot tisočletnega jarma. Vse do 16. stoletja, ko v Vietnam stopijo evropski misijonarji, je Vietnam gospodarsko in kulturno cvetel, navkljub nenehnim spopadom s Kitajsko.

Danes je Vietnam ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Aziji. V nekaj desetletjih se je močno gospodarsko okrepil in se povsem vzdignil iz bede, ki jo je pustila vietnamska vojna. Danes se Vietnam deli na revni ruralni del, kjer lahko občudujemo prekrasna riževa polja, in bogatejši urbani del z velikimi mesti, modernimi stolpnicami in sodobnimi življenjskimi navadami prebivalcev. Kdor obišče Vietnam ne ostane ravnodušen. Na vsakem koraku je kaj zanimivega in vabečega. Predvsem pa je fascinantno to, kako hitro lahko iz tradicionalnega življenja sestopimo kot obiskovalci v moderno urbano življenj z zabavami in nakupovalnimi centri.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja