Arhiv Značk: zdravje

Bazeni, starodavno odkritje na sodoben način

Bazeni so starodavno odkritje, ki ga je človek sodobnemu življenju primerno posodobil v številnih in različnih izvedbah.

Kako pomembni so bili bazeni pred tisočletji govorijo arheološka odkritja. Velikokrat si ta obdobja predstavljamo, kot življenju neprijazna, s težkimi življenjskimi razmerami in na podobne načine. arheološka odkritja na drugi strani razkrivajo, da so imela številna starodavna ljudstva ter kulture poseben odnos do vode in čistoče. Bazeni so pri njih stalnica, najdemo jih na zelo različnih in oddaljenih lokacijah. Danes živimo drugače, voda in čistoča sta prav tako pomembni vrednoti sodobnega človeka. Javno dostopni bazeni so danes na voljo že v vsakem malce večjem mestu ali kraju, miniaturno izvedbo pa ima praktično vsako gospodinjstvo. Nekateri posamezniki pa poleg tega nadaljujejo tradicijo starodavnega odnosa do vode, predstavljajo jo predvsem zunanji bazeni. Večinoma so namenjeni uporabi v toplejših delih leta, z urejenim ogrevanjem vode pa se čas uporabe razširi. Praktično stalnica pa so bazeni v turističnih krajih, kot je rekreacijski center in naravno klimatsko zdravilišče Rogla. Takšna območja nimajo velikih naravnih vodnih površin, nadomeščajo jih bazeni. Na Rogli imajo obiskovalci zdravilišča in rekreacijskega centra možnost plavanja v wellnes centru Planja ter številne druge storitve. Kot ime wellnes samo pove, gre za številne zdravju koristne terapije ter zdravilne faktorje. Zdravilni faktorji so voda, gorska šota, fango ter blagodejna sredogorska klima Pohorja na nadmorski višini tisoč petsto metrov. Obiskovalci tako lahko poleg plavanja izberejo savne, masaže, kopeli, nege ter razne druge možnosti. Ponudba savn je popolna : finska, parna, infrardeča ter karbonska. Dodatno razvajanje nudijo senena ležišča, vrtinčenje zraka z aromami sivke in poprove mete ter obloga z medom in morsko soljo. Prav tako je popolna ponudba kopeli, od kopeli za razvajanje, mirne sanje, za regeneracijo do športne kopeli za rekreativce. Popolna ponudba velja tudi za masaže.

Bazeni nam nudijo številne raznolike ter zdravju koristne užitke.

Luskavica, aktivno varovanje

Luskavica je znana kot občasni izbruh bolezni kože.

Vsi vemo, da je človekovo zdravje je največje bogastvo , ki ga je prejel v dar od svojih staršev. Od staršev oziroma prednikov, pa lahko preko dedovanja lastnosti, prejmemo tudi bolezen kot je luskavica. Zavedanje pomena zdravja se pri zdravem človeku največkrat začne šele v srednjih letih, ko začnejo funkcije pešati in se kažejo prve resnejše težave. V mladostnih letih, ko vse deluje kot mora, se človek niti na zave posledic kot so preobilna hrana, neredno prehranjevaje, alkohol, cigarete, premalo gibanja in podobno. V nekaterih primerih lahko luskavica nastane kot posledica nezdravih težav. Najbolj znana nezdrava navada je v tem primeru alkohol in uživanje nekaterih zdravil. Poleg tega strokovnjaki med vzroke štejejo še stres, okužbe, poškodbe. Pri zdravem človeku se pešanje in prve resnejše težave kažejo na različne načine. Preobilna hrana se največkrat pozna pri preveliki telesni teži, neredno prehranjevanje poleg teže vpliva na razne težave, premalo gibanja prepoznamo prav tako v preveliki teži ter splošno manjši gibalni sposobnosti. Pri zdravem človeku alkohol in druge podobne težave pa lahko v skrajnem primeru vodijo v odvisnost, sodi pa tudi med vzroke zaradi katerih nastane luskavica. Cigarete najbolj negativno vplivajo na pljuča, problem je ne zavedanje pomena pljuč pri črpanju krvi v organe in bogatenju krvi s kisikom. Alkohol v pretiranih količinah prav tako obremenjuje organe. Dodaten problem so psihične težave, vsaka pretirana obremenitev organov pa šibi zmogljivosti drugih organov. Ker je gre za razvade po nepotrebnem. Med psihične težave sodi tudi stres, zaradi njega lahko nastane luskavica. Razlogov za pozitivne spremembe in aktivno varovanje je več kot dovolj, ne glede ali smo zdravi ali nas muči kakšna zdravstvena težava. Alkohol in zdravila sta razvadi, katerih problema obvladovanja se marsikdo ne zaveda, prav tako pa tudi vpliva na bolezni kot je luskavica ter druge bolezni.

Luskavica je lahko dedna težava ali problem načina življenja

http://fidimed.si/

očala za otroke

Za nekatere so del življenja tudi otroška očala

Za razliko od starejši ljudi, lahko nekateri otroci tudi rabijo očala, vendar iz drugih razlogov. Pri otrocih je zelo pomemben del razvoja v zgodnjih 5-6 letih življenja. V tem primeru lahko otroška očala igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju normalnega razvoja vida otroka. Najpogostejši razlogi, zakaj otroci rabijo očala so naslednji:

  • Da prinesejo k boljšem vidu, da lahko otrok bolje deluje v svojem okolju
  • Da pomagajo pri normaliziranju oči, ko so prekrižane ali neusklajene
  • Za izboljševanje slabše oči, v primeru, da je neuravnovešenost v očeh in je eno oko zdravo, medtem, ko ima drugo oko veliko potrebo po očalih zaradi kratkovidnosti ali slabe daljnovidnosti
  • In da služijo kot zaščita za eno oko, če ima drugo oko slabši videz

Vendar pa se tukaj pojavi problem testiranja slabih oči, saj v večini primerov otroci ne bodo sami opazili, da slabo vidijo tako zgodaj. Zato je potrebno iti do oftalmologa, da naredi celoten pregled oči in z njemu preveri ali je z vidom kaj narobe. Z današnjimi inštrumenti, se lahko natančno določi kaj je narobe. Po pregledu bo oftalmolog staršem poved ali je potrebno priporočiti otroška očala otroku ali ne. Pri otrocih pa gre še za naslednji problem. Večina otrok ne mara nositi očala in je lahko to velik problem pri zdravljenju očesa. V primeru, da otrok resno rabi očala, navadno ni problema, saj bojo raje imeli očala, ki jim izboljšajo življenje kot pa ne. Čeprav so nekateri lahko uporniški in se na začetku izogibajo očalom, je potrebno pokazati pozitivno energijo in jih spodbujati k nošenju očal.

psihološke težave

Psihološki problemi, ne poznajo starostnih omejitev

Psihološki problemi so vse kaj drugega kot dobro počutje .

Dobro počutje je stanje v katerem človek nima nobenih težav z zdravjem, psihološki problemi to stanje spreminjajo na področju psihe. To področje je hkrati raziskano, vedno znova pa se pojavljajo nova spoznanja. Človek je namreč bitje neskončnih možnosti, prav tako tudi njegov organizem. Na to nas opozarjajo osebe, ki jim psihološki problemi tujka oziroma jih bodisi imajo manj ali jih bolj aktivno rešujejo. Za tovrstne težave splošnega recepta ni, ker je vsaka oseba zgodba zase. Človeški organizem se razvija tako na podlagi dednih danosti, na razvoj pa vpliva tudi okolje. Ni težko ugotoviti, da bo ista oseba v dveh okoljih doživela drugačen razvoj. Kot tudi v enakem okolju oseba ne bo doživela povsem enak razvoj kot katera koli druga oseba v tem istem okolju. Pomembno je predvsem zavedanje, da psihološki problemi niso domena zgolj starejših generacij, ampak so danes prevečkrat domena oseb, za katere bi na prvi pogled trdili, da nimajo nikakršnih problemov. Primer so mlade osebe, za katere večina misli, da so brez vsakršnih skrbi. Vendar pogled v njihovo okolje pokaže vse kaj drugega. Prisotna je tekmovalnost, nihče noče zaostajati, vsak želi biti poenostavljeno povedano najboljši. Nadalje gre za obdobje, ko se začne svet odraslih oseb. Med njimi so začetniki, psihološki problemi se lahko začnejo že zavedanjem zaostanka na področju izkušenj. Velikokrat so tudi prisotni negativni vplivi odraslih oseb, nepravilni pristopi in podobno. Vse našteto botruje, da so prisotni psihološki problemi. Pri tem je predvsem pomembno zavedati se svojih prednosti, ki jih je v izobilju in so edinstvene. Mlada oseba je polna energije, napore in druge težave je sposobna veliko lažje prenašati. Zato se mora tega v prvi vrsti zavedati. Neprimerno okolje lahko v vsakem trenutku zapusti, če oceni, da se nima smisla boriti.

Psihološki problemi so razne težave številnih oseb.

težave s prebavo in napenjanje

Napenjanje, spremenimo prehrano

Napenjanje , je težava, ki jo lahko odpravimo tako, da spremenimo prehrano .

Spremeniti prehrano z namenom, da odpravimo napenjanje je ena od možnosti. Na prvi pogled zdi se enostavno. V takem primeru težavo odpravimo tako s tem, da spremenimo jedilnik. Z drugo besedo, poskrbimo, da uživamo živila, ki ne povzročajo napenjanje. Vendar se to velikokrat preko preprostih priporočil ne zgodi, saj se nas ne dotaknejo dovolj. Za takšne nasvete se ne zmenimo, tudi če nam jih priporočijo strokovnjaki. Menimo, da je z našo tradicionalno prehrano v optimalnih količinah vse v najlepšem redu. Ker nam preprosto nič ne manjka in se na splošno počutimo dobro, občasno napenjanje pa na eni strani spregledamo ali radi pozabimo. Kar pa se znatno spremeni, ko nam napenjanje začne povzročati razne kompleksnejše težave. Takrat smo bistveno bolj dovzetni za vsa sporočila strokovnjakov in stroke. Velikokrat se takrat zgodijo pomembne spremembe. Začetek je v večini primerov obetaven. Samozdravljenje odpravlja težave z hrano, ki skrbi za dobro prebavo, gibanje, pomembno je tudi kako človek je. Z upoštevanje naštetega se v mnogih primerih zgodijo spremembe, učinki prinašajo koristi, človek se z vnesenimi spremembami v prehrano počuti bolje. Na žalost se v mnogih primerih takrat spremembe prehrane tudi končajo. Človek se znova naveže na svoj tradicionalno prehrano, ter začne ponovno povzročati pomanjkanje. Kar posledično velikokrat privede do ponovnih težav. Veliko bolje je, da se v takem primeru odloči za spremembe v večjem obsegu. Spremembe mora vzeti kot spremenjen način prehrane za vedno. Pri tem je potrebno proces prebave veliko bolj resno in kompleksno razumeti. Proces prebave jemlje energijo ter potrebuje svoj čas. Zato je potrebno prehranjevanje uravnavati z ostalimi aktivnostmi ter tudi počitkom. Predvsem je potrebno prisluhniti nasvetom strokovnjakov, proces prebave pa bolj resno spremljati, ter biti pozoren na napenjanje ali druge težave ob točno določenih hrani.

Napenjanje je rešljiva težava.

psihološke težave

Izčrpanost, aktualni problem

Izčrpanost je aktualni problem .

Težava, ki ima velik potencial, da nastane izčrpanost, je zavedanje. Človek v življenju počenja številne aktivnosti. Zanje so značilne številne lastnosti. Aktivnosti človek počne zaradi motivacij. Nekatere motivacije so preživitvenega značaja, druge pa imajo namen zadovoljstva. Preživitveni značaj imajo tiste motivacije, ki omogočajo, da se človek ukvarja z aktivnostmi, katere omogočajo osnovne življenjske pogoje. Življenjski pogoji pa so zelo različni. Danes vse prevečkrat poudarjamo materialne. Duhovne pa zanemarjamo. Kljub temo, da imamo zanje, na račun bistveno boljših življenjskih pogojev in možnosti, na voljo bistveno več možnosti. Potrebno jih je le izkoristiti. Na ta način se tudi izčrpanost odpravlja. Poleg tega pa se je dobro zavedati, da je izčrpanost lahko posledica ali prevelike količine in zahtev aktivnosti, na drugi strani pa premajhnih sposobnosti za njihovo kakovostno in količinsko ustrezno izvajanje. Možnost, da izčrpanost so tako lahko zelo enostavne. Večja sposobnost se lahko krepi preko fizioloških ali psiholoških dejavnikov. Fiziološki dejavniki so tisti, ki izčrpanost odpravljajo tako, da se ustvarjajo večje sposobnosti in večja učinkovitost na fizični način. Psihološke, pa večje sposobnosti in učinkovitosti dosegajo preko psihe. To pomeni, da najdemo načine, kako svojo psihično stanje in sposobnosti okrepimo. Možnosti je veliko, potrebno se jih je le zavedati. Fizične sposobnosti krepimo tako, da se odločimo za bolj zdravo. To pomeni, da se fizično lotimo sprememb v našem življenju. Na voljo so spremembe v prehrani, gibanju ter številnih drugih aktivnosti. Prehrana zagotavlja primerno energijo, hrkati pa je tudi užitek. Vsa prehrana ni nujno tudi koristna, čeprav se nam to zdi. Včasih je dovolj, da pogledamo vrednosti, ki jih določena prehrana nudi. Mnogi presenečeno ugotovijo, da se preprosto povedano motijo v svojih razmišljanjih. To bi moral biti tudi razlog in motivacija za spremembe. Za začetek lahko naredimo poizkus s spremembo.

Izčrpanost se v mnogih primerih s tem tudi odpravi, saj ima organizem na voljo več koristnih učinkovin.

http://www.arspharmae.com/izcrpanost-in-sport/

kako poskrbeti za prehlad

Prehlad, zdravju nekoristen

Prehlad je sezonska težava mnogih, predvsem pa zdravju nekoristen.

Zdravju nekoristen je prehlad, ker ovira normalno delovanje človeškega organizma, posledično pa aktivnost človeka. Danes je prehlad deležen več pozornosti kot v preteklosti. Predvsem se prehlad obravnava aktivneje s strokovnega vidika. Ljudem je tako danes prehlad nevarnost, kateremu se velja intenzivno izogibati. V prihodnosti je pričakovati, da bo prehlad ljudem pomenil izziv. Ljudje bodo pri strokovnih pregledih med drugim bili deležni ugotovitve, kako prehlad vpliva na njihovo zdravje in dobro počutje. Veliko pri tem lahko naredimo sami, v začetku brez strokovne pomoči. Ker so težave velikokrat že klasika sodobnega človeka, se moramo v začetku zavedati, da je to tudi naša težava. Zato z izboljševanjem ne gre odlašati. V prvi vrsti je dobro, da uredimo svoje življenje v smeri zdravih načinov življenja. To je po mogoče na preprost način, ki pa v mnogih primerih zahteva marsikatero žrtev za zdravo življenje. Predvsem je potrebno veliko aktivnosti nameniti življenjskemu ritmu, prehrani in gibanju. Življenjski ritem je optimalno zastavljen tako, da imamo dovolj profesionalnih in prostočasnih aktivnosti, kot tudi počitka. Profesionalne aktivnosti so nujno zlo. Brez njih ne moremo obstajati in živeti. Koliko aktivni moramo biti, da zadovoljimo svoje osebne potrebe je odvisno od nas samih. V sodobnem času je moč opaziti številna pretiravanja. Osnovne življenjske potreba bi lahko bile zadovoljene že z bistveno manj profesionalnimi aktivnostmi. Zavedati se moramo, da vsako pretiravanje škoduje predvsem zdravju. Rešitve ponuja večja učinkovitost. Med drugim jo lahko dosežemo z pravilnim razporejanjem aktivnostim, kot tudi ustvarjanju možnosti regeneracije svojih sposobnosti. Z regeneracijo bomo imeli več možnosti za boljše profesionalne aktivnosti. Ker je z regeneracijo možno izboljšati svoje aktivnosti, se velja tega zavedati in tudi primerno ukrepati.

Prehlad je vsem znano stanje predvsem preko posledic, zato je želja večine ljudi, da se mu izognejo v kar se da velikem loku.

kam na zavod za zdravstevno zavarovanje

Zavod za zdravstveno zavarovanje, racionalna odločitev

Zavod za zdravstveno zavarovanje je racionalna odločitev .

Racionalna odločitev je zavod za zdravstveno zavarovanje, ker nudi največ. Varovanje človeka zavod za zdravstveno zavarovanje lahko nudi na podlagi izkušenj in referenc. Izkušnje in reference, ki jih ima zavod za zdravstveno zavarovanje so pomembne pri odločanju zanj. Med zavarovanci ima zavod za zdravstveno zavarovanje različne izkušnje in reference. V nekaterih primerih je zavod za zdravstveno zavarovanje zaupanja vreden, drugi nimajo takšnih izkušenj. Kako dobre so izkušnje in storitve, katere ima zavod za zdravstveno zavarovanje je seveda odvisno od odločitve zavarovanca. Zavarovanja, kot so nezgodno zavarovanje, zavarovanje za mlade, zavarovanje v tujini ter druga zavarovanja lahko sporočajo zavarovancu veliko. Njegova odločitev se lahko naslanja na izkušnje, katere je pridobil v času, ko je imel sklenjena nezgodno zavarovanje, zavarovanje za mlade, zavarovanje v tujini ter druga zavarovanja. Vsa nezgodno zavarovanje, zavarovanje za mlade, zavarovanje v tujini ter druga zavarovanja se od primera do primera lahko bolj ali manj razlikujejo. Različna nezgodno zavarovanje, zavarovanje za mlade, zavarovanje v tujini ter druga zavarovanja omogočajo različnim zavarovancem različne izkušnje. Dobro zavarovanje je predvsem tisto, ki omogoča, da ima zavarovanec zagotovljeno vse, kar mu pritiče glede na dogovorjeno. Iz izkušenj, ki jih ima z zavarovanji, kot so nezgodno zavarovanje, zavarovanje za mlade, zavarovanje v tujini ter druga zavarovanja se bo lažje odločili. Iz izkušenj bo lahko vedel, kako se obljube izkažejo v praksi. Predvsem je pri izkušnjah pomembno, kako zavarovalnice izpolnjujejo svoja zagotovila in dolžnosti. V prednosti so tise zavarovalnice, ki se natančno držijo vseh dogovorov. Manj zaupanja pa ima v zavarovalnice pri katerih so takšna ali drugačna odstopanja. Vse zavarovalnice s katerimi ima izkušnje ne bo težko oceniti. Težje bo oceniti zavarovalnice, ki so novost oziroma z njimi nima izkušnje.

Zavod za zdravstveno zavarovanje zagotavlja državljanom kakovostno zdravstveno oskrbo v primeru bolezni, poškodb in drugih zdravstvenih potrebah.

Več

http://fidimed.si/strokovni_clanki/nemir_in_nespecnost/40/psihicna_napetost_in_nespecnost/

Nespečnost je možno odpraviti

Nespečnost je možno odpraviti .
Vsak človek ima lahko nespečnost , ki mu onemogoča normalno delovanje. Normalno delovanje v smislu tako človeka, kot tudi osebe. Z napredovanjem tehnike se za nespečnost odkriva nova spoznanja. Ta spoznanja za nespečnost pomenijo številne prednosti. Hkrati pa za nespečnost veljajo številne novosti. V primerih, ko predhodne, klasične metode za nespečnost ne učinkujejo najbolje, so novosti vsekakor dobrodošle. Največkrat se za rešitve izbere klasična zdravila. V največ primerih zdravila koristijo, zato se jih množično uporablja.

Nekateri ljudje imajo kljub temu mnenje, da jim za razliko od množic zdravila ne koristijo najbolje. V takih primerih ali poiščejo drugačna zdravila ali pa poiščejo razne druge alternative. Zavedajo se, da imajo zdravila lahko tudi stranske učinke. Kažejo se lahko na osebi sami v času uživanja, lahko v kasnejšem obdobju, lahko pa se kažejo preko splošno znanih učinkov. Veliko ljudi se v primeru, da učinkov ni, obrnejo na druge rešitve. Predstavlja jih zdrava prehrana, prehranski dodatki ter številne druge alternative. Danes je zdrava prehrana v veliko primerih prepoznana kot dobra rešitev. Ljudje, ki imajo tako mnenje se zavedajo, da zdrava prehrana pomeni idealno rešitev v mnogih primerih. Seveda mora človek spremeniti še kaj drugega. Pri tem je zdrava prehrana lahko zgolj motivacija ali pa načelo, ki nase veže še številne druge aktivnosti. V veliko primerih tako zdrava prehrana deluje ali posredno ali neposredno. Ljudem danes zdrava prehrana veliko pomeni, zato je vedno več njenih privržencev. Hitrejše rešitve lahko človeku nudi prehranski dodatek.

Danes lahko prehranski dodatek najdemo na praktično vsakem koraku. Zaradi dostopnosti, prehranski dodatek ni presenečenje. Lahko bi rekli, da je prehranski dodatek v veliko primerih vsakdanjik mnogih. Ljudem, ki uživajo prehranski dodatek prinaša številne pozitivne učinke. Poleg zdravil, zdrave prehrane, prehranskih dodatkov pa velja pomisliti tudi na aktivno gibanje.
Nespečnost je težava z nešteto vzroki ter prav toliko rešitvami.

prehrana z asladkorne bolnike

Sladkorna bolezen dieta, redna prehrana

Sladkorna bolezen dieta mora zgotoviti, da je redna prehrana dnevno mogoča.

Hrana človeku prestavlja možnost za obstoj. Hrana človeku zagotavlja potrebno energijo. Potrebna energija človeku zagotavlja optimalno delovanje vseh funkcij človeškega organizma. Organizem je kompleksen sestav. Za delovanje mora biti hrana kakovostno in količinsko ustrezna. Poleg kakovostne in količinske ustreznosti je potrebna tudi časovna ustreznost. Sladkorna bolezen dieta zahteva prilagojeno prehrano. Ker ima sladkorna bolezen dieta nekatere posebne zahteve, jih velja upoštevati. Sladkorna bolezen dieta se v nekaterih laksnostih ne razlikuje bistveno od prehrane ljudi, ki nimajo težav s sladkorno boleznijo ali kakšnih drugih zdravstvenih težav. Redna prehrana je priporočljiva tudi v primeru, ko je namenjena sladkornim bolnikom. Sladkorna bolezen dieta zahteva redne in urejene obroke. Načeloma sladkorna bolezen dieta ne bi smela povzročati težav pri zahtevanih rednih in urejenih obrokih. Ljudje s težavami, katere povzroča sladkorna bolezen znajo uravnavati in prilagajati mnoge aktivnosti. Slednje zahteva sladkorna bolezen ter njene značilnosti. sladkorna bolezen dieta zahteva enakomernost zaradi zahtevanega ravnovesja potrebnih snovi. V primeru, da je med obroki prevelik časovni razmak se ravnovesje potrebni snovi poruši. Človeški organizem zato želi porušeno ravnovesje po svojih najboljši močeh ponovno vrniti v optimalne razmere. Pri tem pa lahko povzroči težave na drugih področjih. O ustreznem številu obrokov je veliko nejasnega. Načeloma je najbolje, da človek sam presodi kdaj je najbolje, zaužiti določen obrok ter kako ga časovno uskladit z drugimi obroki. Osebe, ki so delovno aktivne morajo v nekaterih primerih obroke prilagodit. Zato velja v takih primerih dobro preračunati vse potrebne obroke, ter jih smiselno ter učinkovito razporediti. Na ta način bomo imeli na eni strani dovolj učinkovin ob pravem času, na drugi strani pa bomo ustrezno delovno aktivni. S tem se izognemo raznim nepotrebnim zapletom tako v prehrani, kot tudi zapletom na delovnem mestu.

Sladkorna bolezen dieta zahteva količinsko, kakovostno in časovno uravnotežene obroke.