Arhiv Značk: sodni prevodi

Sodni prevodi nastanejo pod okriljem sodnega tolmača

Sodni prevodi so namenjeni za urejanje pravnih razmerij s tujino, na primer ko gre za registracijo podjetja, izkazovanje poslovnih rezultatov v tujini, urejanje državljanstva ali pa delovnega dovoljenja, vpis na študij na tujo univerzo.

Sodni prevodi morajo biti narejeni pod okriljem stalnega sodnega tolmača, ki je imenovan z odločbo Ministrstva za pravosodje. Sodno overjene prevode sestavljajo besedila iz izvirnika ter besedila ciljnega jezika. Dokumenta sta povezana s trakom, opremljena pa sta z žigom sodnega tolmača. Ta s tem zagotavlja, da je prevod povsem natančen ter ustrezen.

Sodni prevodi nastanejo pod okriljem sodnega tolmača

Prevodi zahtevajo največjo mero strokovnosti in zaupnosti

Še zlasti sodni prevodi zahtevajo največjo mero strokovnosti pa tudi zaupnosti. S prav vsakim dokumentom je treba ravnati zaupno, sa je skrb za naročnikove interese neprecenljiva. Izhodiščni dokumenti za prevajanje so lahko izbranemu prevajalcu poslani tudi po pošti, še bolje pa je, če jih dostavite osebno.

Prevajalec besedila lahko prevzame tudi pri vas ter po potrebi uredi še notarsko overjene kopije dokumentov. Če se s prevodom sodnega dokumenta zelo mudi, se dokument lahko pošlje tudi po elektronski pošti ali faksu. Izvirnike se lahko dostavi naknadno.

Je sodni prevod sploh nujen

Sodni prevodi niso nujni za prav vse dokumente. Če se torej želite izogniti nepotrebnim stroškom, je najbolje, da se pozanimate, za katere dokumente je nujni sodni prevod. Če ste v dvomih, pa se o tem pozanimajte pri strokovnjakih. Na to vprašanje vam bodo znali odgovoriti tudi sodni tolmači.

Dobro je vedeti tudi to, da nekatere prevajalske agencije pri prevajanju sodnih dokumentov študentom, upokojencem in brezposelnim osebam ponujajo posebne popuste. Ravno zato je še toliko pomembneje, da ste pri izbiri sodnega tolmača toliko bolj previdni. Vzemite si dovolj časa in kar na spletu na primer poiščite prevajalsko agencijo, ki vam ponuja kakšne posebne ugodnosti.

Povpraševanje in ponudba za sodni prevod

Sodni prevodi morajo torej nujno nastati pod okriljem sodnih tolmačev. Morda ste kdaj s kom že sodelovali in zato natanko veste, na koga se v primeru, da potrebujete sodni prevod, obrniti. Morda pa v tem hipu še iščete primernega strokovnjaka.

Najhitreje boste sodnega tolmača našli kar preko spleta. Na voljo vam je precej prevajalskih agencij s sodnimi tolmači. Vsaj trem pošljite povpraševanje ter se na podlagi njihovih ponudb odločite za najustreznejšega.