Arhiv Značk: klima

ogrevanje

Nakup toplotne črpalke in EKOsklad

Ste vedeli, da si nakup toplotne črpalke lahko zelo olajšate. Eko sklad toplotne črpalke vam subvencionira nakup te naprave, saj so prijazne do okolja. Do subvencije ste upravičeni le z nakupom določenih toplotnih črpalk, najbolje, da si ogledate seznam, ki ga je izdal Slovenski okoljski javni sklad.

Zakaj se sploh odločiti za nakup toplotne črpalke? No pozitivnih lastnosti je kar nekaj in sicer vam lahko prihranijo precej denarja pri ogrevalnih stroških, obenem pa so prijazne tudi do okolja. Kot večina stvari na tem svetu pa imajo tudi toplotne črpalke svoje slabosti. Prednosti so definitivno prihranki in pa čist odnos naprave do okolja, saj gre predvsem za prenos toplote, pri tem pa se ukvarja zelo majhen »carbon footprint« oz. po slovensko izpust ogljikovega dioksida v okolje.

Ena izmed slabosti toplotnih črpalk je ta, da postanejo na nek način neefektivne, ko temperature ozračja padejo pod ničlo. Čeprav se inovatorji trudijo izboljšati te lastnosti, vendar zaradi premika toplote iz zelo hladnega okolja na toplo to dejanje porabi ogromno električne energije. Ne glede na te slabosti, pa so toplotne črpalke veliko bolj učinkovite, kot radijator, ki ga poganja centralno ogrevanje na olje ali pa električno talno gretje.

Do prihrankov boste najlažje prišli, če boste ob nakupu povprašali še za subvencijo pri ponudniku, pri katerem se zanimate za nakup črpalke. Vsekakor pa se vam pred nakupom splača preveriti še mnenja prijateljev in kolegov, ki si te črpalke že lastijo. V pomoč pa so vam lahko še spletni forumi, na katerih je zbranih precej uporabnih informacij.

Vreme na Hrvaškem

Vreme Hrvaška, vedno dosegljivo in vedno zanesljivo

Vreme Hrvaška vas obvešča o trenutnem stanju vremena na Hrvaškem, ter o temperaturi morja. Našli boste prav vse izjemno natančne podatke o vremenu pa tudi zadnje satelitske in radarske posnetke. Če vas zanima vreme v točno določenem kraju in ob točno določenem času, vam vreme Hrvaška omogoča ogled vremena preko spletnih kamer, ki se sproti osvežujejo. Da boste lažje načrtovali dopust, vam vreme Hrvaška nudi vremensko napoved za aktualni dan, naslednji dan, pa tudi za naslednjih 5, 7, 10, 14 oziroma celo 15 dni. Na dopust na Hrvaško se vsako leto odpravi veliko Slovencev, med katerimi ste najverjetneje tudi vi, ki, zelo radi obiščete našo južno sosedo. A, še preden se odpravite na dopust, ki ga že čakate nemalokrat kar celo leto, preverite vreme Hrvaška.

Naj vam slabo vreme ne pokvari prijetnih dni, ki si jih tako želite preživeti. Vreme Hrvaška vam bo pomagalo do tega, da vam slabo vremene bo pokvarilo tako skrbno načrtovanega dopusta. Če vremenska napoved za Hrvaško kaže, da bo vreme v našem počitniškem terminu deževno, lahko dopustovanje še pravočasno prekličemo in odpovemo. Na morje vseeno odhajamo zaradi prijetnih sončnih žarkov in sproščanja v prijetni morski vodi in ne zaradi tega, da bomo sedeli v notranjih prostorih in skozi okno opazovali dež. Prizor je zares romantičen, a nikakor ne, če smo ga drago plačali. Potem bi ga lahko gledali tudi doma in to, celo zastonj. Hrvaška ima dve različni klimi, in sicer na severnem delu kontinentalno, ob morju pa sredozemsko. Meseca, ki sta na Hrvaški obali najbolj obiskana sta julij in avgust, ki sta navadno suha meseca z malo padavin. A kaj, ko pri vremenu nikoli ne vemo, kaj nam bo prineslo danes in kaj nam bo ponudilo jutri. Vreme Hrvaška je pravi portal za vse, ki želijo vedeti, kaj lahko pričakujejo.

http://www.maistra.si/