Arhiv Značk: aktivnost

Tekaške nogavice

Tekaške nogavice

Tek zahteva le nekaj kosov opreme, na tem seznamu pa bomo bržkone našli tudi ustrezne športne nogavice. Se pa poraja vprašanje, ali je treba izbrati prav posebne tekaške nogavice, ali pa je morda dovolj že to, da najdemo par, ki nima kakšnih večjih lukenj. Rekreativni tekači so namreč zelo nezahtevni ko pride do detajlov, kot so nogavice. Pogosto se zgodi, da veliko pozornosti namenimo izbiri tekaških čevljev, zanemarimo pa nogavice, ki so v praksi odločilnega pomena za udoben tek – ravno nogavice so namreč v neposrednem stiku s stopalom. Neprimerne nogavice lahko hitro vodijo v težave, najprej se te pokažejo s sezuvanjem in poplesavanjem, kar je velik problem, gotovo pa ne bodo zmogle zagotoviti učinkovitega zračenja in odvajanja znoja. Tekaške nogavice se v tem oziru veliko bolje obnesejo. Prav tako so tekaške nogavice na nekaterih delih ojačane in preprečujejo žuljenje ter izboljšajo stabilnost stopala v tekaških čevljih. Ponujajo še nekatere druge dobrodošle odlike, ki se izkažejo v kakšnih specifičnih situacijah.

Tekaške nogavice

Kompresijske tekaške nogavice

Med tistimi, ki stalno iščejo razne novosti in dodatke, so kompresijske tekaške nogavice že nepogrešljiva oprema. Gre za dokaj pogost dodatek med tistimi, ki se rekreativno ali tekmovalno ukvarjajo s tekom, predvsem pri teku na dolge proge jih pogosto srečujemo. Takšne tekaške nogavice imajo še drugo nalogo, ne zagotavljajo le udobne namestitve stopala v tekaški čevelj. Kompresijske nogavice spodbujajo krvni pretok v spodnjih okončinah in tako olajšajo nekatere težave, do katerih rado pride pri dolgotrajnem teku. Praviloma služijo takšne nogavice spodbujanju pretoka proti stopalom, v ta namen se uporabljajo tudi pri drugih aktivnostih oziroma nasploh pri osebah s slabim krvnim pretokom. Lahko pa kompresijske nogavice pomagajo tudi na ta način, da preprečujejo zastajanje krvi v stopalih in izboljšajo pretok nazaj v trup, kar tudi pomaga pri teku. Takšne tekaške nogavice so seveda namenjene tistim, ki vedo, kakšno opremo potrebujejo.

Zdravo hujšanje, življenjska naloga

Zdravo hujšanje je življenjska naloga velikega števila ljudi.

V razvitih deželah sveta je zdravo hujšanje aktivnost velikega števila populacije, ki želijo telesno težo zmanjšati za različne vrednosti. Telesna teža se v teh primerih poviša preko normalnih vrednosti. Poleg povečane telesne teže so prisotne za mnoge moteče estetske spremembe. Nasvetov za zdravo hujšanje ne primanjkuje, tudi ponudba raznih proizvodov in storitev je bogata, možnosti je skratka veliko. Prvi korak pa mora vedno narediti človek sam, v nekaterih primerih ljudem stojijo ob strani najbližje osebe. Odločitve za zdravo hujšanje so v takih primerih zelo različne, temu primerno različni so učinki. Prevečkrat slišimo zgodbe o neuspehih hujšanja, o nedoseganju ciljev, o težavah in podobno. Ob tem se velja najprej vprašati ali je sploh šlo za zdravo hujšanje ali je šlo za kaj drugega. V prvi vrsti je zdravo hujšanje dolgoročen proces, ki vestno upošteva in spoštuje človeški organizem in človeka v širokem pomenu besede. Vsak človeški organizem ima svoje individualne značilnosti, podobno ima vsak človek individualni vsakdanjik. Povišana telesna teža ali debelost se na drugi strani ni pojavila čez noč, ampak je nastajala postopoma. Zato moramo zdravo hujšanje razumeti kot nasprotni proces. Telo in organizem se mora na enak način prilagoditi novo nastalim razmeram, kar zahteva čas. Aktivnosti človeka na dnevni ravni so individualne ter od drugih ljudi lahko bolj ali manj različne. Podobne aktivnosti imajo ljudje ali osebe, ki opravljajo enake profesionalne ter prostočasne aktivnosti. V vsakem primeru pa moramo zagotoviti za opravljanje aktivnosti optimalno količino energije ter poskrbeti za regeneracijo po njihovem zaključku. To je v osnovi najbolj enostavno in učinkovito vodilo za zdravo hujšanje. Fizični napori zahtevajo drugačno hrano in posledično energijo kot umski napori, podobno različne zahteve imajo prostočasne aktivnosti.

V vsakem primeru pa energija mora biti zagotovljena, sicer ne gre za zdravo hujšanje ampak bolj ali manj negativne aktivnosti.

Preberite več na lineasnella.si/blog/clanki/hujsanje-v-trebuh/.

Mena, aktivnost delovanja sprememb

Mena je aktivnost delovanja sprememb . Značilna je za ženske.

Spremembe so značilne za nastajanje spolnih hormonov estrogena. Mena se lahko prepozna po določenih fizioloških znakih. Primer fizioloških znakov so vročinski oblivi ali nočno znojenje. Vročinski oblivi ali nočno znojenje je značilno za večino žensk. Raziskave govorijo o tem, da se vročinski oblivi in nočno znojenje pojavi pri več kot sedemdesetih odstotkih žensk. Mena oziroma fiziološki znaki, lahko trajajo različno dolgo. Doživljanje fizioloških znakov je podobno kot trajanje, v veliki meri odvisno od posameznice. Mena v nekaterih primerih traja dve leti, v nekaterih primerih pa celo pet let. Mena se lahko prepozna tudi po drugih fizioloških znakih. Drugi fiziološki znaki po katerih se prepozna mena so utrujenost, nespečnost, suha koža, izpadanje las, vrtoglavice. V nekaterih primerih se mena kaže v bolečinah v sklepih in kosteh. Predvsem se mena različno doživlja in sprejema. Število različnih sprejemanj in dojemanj je praktično enako, kot je število posameznic, ki meno doživljajo in sprejemajo. Nekatere posameznice to obdobje razumejo kot znak za nov začetek, omislijo si različne aktivnosti, katere so v velikih primerih različne od aktivnosti preteklih obdobji. Veliko k temu prispeva urejen odnos do okolice. Del tega pa se lahko stori že v mladosti, z načrtovanjem prihodnosti. Dobro načrtovanje, lahko z nekaj sreče, ki je vedno prisotna in vpliva na dogajanje, v odrasli dobri, prinaša dobre pogoje za nov začetek. Pesimistična različica pa običajno pomeni vse kaj drugega, največkrat gre za zapiranje vase, odklanjanje okolice, v najboljšem primeru se okolica zmanjša na vsega nekaj ljudi. Nekaj prispevka k boljšem sprejemanj in dojemanju lahko naredi vsaka posameznica, ne glede na preteklost. Pravilna prehrana, kakovostni življenjski pogoji, odklanjanje škodljivih navad kot so alkohol in cigarete, lahko pripomore k boljšemu doživljanju sprememb, katere prinaša mena. Najboljši pa je v vsakem primeru zdrav optimizem.

Mena je lahko začetek novega, drugačnega načina življenja.