Sesalni filter je sestavni del hidravličnega sistema

Večina strojev, še posebej v avtomobilski industriji, letalski industriji, robotiki in gradbeništvu, pri svojem delu uporablja hidravliko. Hidravlični sistem običajno uporablja tlak tekočine za opravljanje vsega mehanskega dela. Med tovrstne sisteme uvrščamo različne hidravlične črpalke, hidravlične valje, hidravlične cevi in druge hidravlične sisteme. V vseh hidravličnih sistemih so zelo visoke zahteve po čistosti, ki jo zagotavlja sesalni filter, in na ta način omogoča nemoteno in brezhibno delovanje hidravličnega tokokroga.

 

Za nemoteno delovanje hidravličnih sistemov je nujno potrebna hidravlična tekočina, večinoma gre za mineralna olja. Njena primarna naloga je prenašanje moči in gibanj, poleg tega pa je odgovorna tudi za mazanje različnih hidravličnih komponent, s čimer se zmanjšuje njihova obraba. Hidravlično tekočino je potrebno redno menjati, prav tako pa tudi sesalni filter. Običajno je to vsaki dve leti ali vsaj na 2000 obratovalnih ur.

 

Zaščita pred umazanijo je glavna naloga sesalnih filtrov

 

Hidravlični sistemi so zaprt tokokrog, ki mora za svoje nemoteno delovanje nujno ostati čist. Za to poskrbi sesalni filter, ki s popolno filtracijo celotnega hidravličnega tokokroga v sesalnem delu popolnoma zaščiti hidravlične komponente pred umazanijo. Najpogosteje pridejo umazanije v tokokrog ob montaži, pri popravilih ali pa gre za zunanje nečistoče.

 

Sesalni filtri se med seboj zelo razlikujejo, glede na to kam jih vgradimo in kakšno pretočnost zagotavljajo. Sesalni filter lahko vgradimo v rezervoar, pri čemer ga namestimo v sesalni del hidravličnih in mazalnih sistemov. Druga možnost namestitve je na vrh rezervoarja, pred hidravlične črpalke ali črpalke za hidrostatične pogone. Prav tako pa je možna vgradnja v napeljavo, največkrat v hidravlične cevi.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja