Se vam splača prodati zlato?

Prodaja zlata je stvar, ki se nam zelo izplača. Prodaja zlata je neobdavčen vir dohodka. Ampak kljub vsemu, večina ljudi hrani zlato za hude čase, saj vrednost zlata zaradi redkosti narašča, ni pa obdavčen. Trenutno prodaja zlata zelo cveti, saj se zavedamo, da je zlato ena izmed dobrih možnosti za obogatitev.

Zlato pa je tudi naložba, o kateri krožijo številni miti, med katerimi eni držijo, drugi pa sploh ne in pogosto le zbegajo vlagatelje.

Slovenci so se nad zlatom navdušili predvsem v zadnjih desetih letih, saj v osnovi velja da je to specifična naložba. V zgodovini je naložba v zlato pomenila zaščito pred inflacijo. V zadnjih letih pa je poudarjen tudi surovinski potencial zlata, saj se njegova cene giblje precej podobno kot cene drugih surovin oziroma kovin. A v nasprotju z delnicami zlato kljub vsemu nima dividend in dolgoročno na ustvarja dodane vrednosti. Gmota zlata je fizično vedno prisotna v nasprotju s kakim drugim bogstvom, kot je na primer nafta. Pri prodaji zlata gre velikokrat za špekulativno prodajo saj vlagatelji po navadi kupujejo po načelu iskanju največjega bedaka, kar pomeni, da upajo da se bo našel kupec, ki bo za zlato pripravljen plačati še višjo ceno.

Tako da če iščete način, kako bi svoje premoženje zapustili svojim naslednikom v najboljši meri je zlato gotovo ena izmed boljših načinov. Prodaja zlata se namreč res zelo izplača. Ampak ne moremo z gotovostjo trditi, da je zlato dober inflacijski ščit, saj je v obdobju evforije cena zlat v sedemdesetih letih močno narasla, nato pa je že v osemdesetih letih izgubila več kot polovico svoje vrednosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja