Rovinj, Hrvaška

Rovinj med kulturno in naravno dediščino

Rovinj je klasično mediteransko istrsko mesto, ki je polno čarov. Mesto je živo skozi celo leto in vam ni potrebno čakati na poletje, da ga obiščete. Razdelimo ga lahko na staro mestno jedro in na novejšo okolico. Rovinj se razvija že več tisočletij in arheološki ostanki kažejo na njegovo burno zgodovino, katere vpliv je lahko čutiti še danes. Zagotovo je najbolj značilna poteza, ki jo ponuja Rovinj, njegovo staro mestno jedro, ki danes leži na polotoku. Nekoč je bil to otok. V 18. stoletju pa so zasuli kanal, ki je otok ločil od kopnega in tako je nastal umeten polotok.

Med večje znamenitosti, ki jih ponuja Rovinj spada Mestna palača. Tukaj se nahaja občinska uprava in župan, nekoč pa je poslopje bilo pretorska palača, ki so jo zgradili že davnega leta 1308. V pritličju se je v preteklosti nahajal zapor. Leta 1850 so obnovili pročelje in atrij, kmalu zatem pa so postavili številne grbe pomembnih beneških in tudi rovinjskih družin.

Rovinj slovi tudi po svoji mestni uri, ki se nahaja na glavnem trgu. Nekoč je predstavljala ta ura stolp na obzidju. Pod tem stolpom je nekoč stal zapor, v katerega so zapirali nepridiprave, ki so storili manjše prekrške. Vsekakor pa ne smemo pozabiti omeniti mestno obzidje in mestna vrata. V preteklosti je Rovinj imel kar sedem mestnih vrat, vendar pa so se do danes ohranile le tri. Vsaka vrata imajo svoje ime in sicer vrata sv. Križa, sv. Benedikta in sv. Portica.

Poleg kulturnih znamenitosti ponuja Rovinj tudi naravne znamenitosti. Čisto morje in kilometri plaž vabijo turisti iz Evrope in drugih koncev sveta. Prijetna mediteranska klima je razlog za mile zime in vroča poletja. Mesto Rovinj je aktivno skozi celo leto. Poleti, ko nastopi sezona kopanja, pa mesto zares zaživi in ponuja številne čare, ki jih ne boste doživeli daleč naokrog.

Več informacij tukaj

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja