Naloge, ki jih opravlja prevajalska agencija

Prevajalska agencija je družba, ki je specializirana za izdelovanje prevodov. Na slovenskem področju ima prevajalstvo dolgo tradicijo. Kljub temu, da je Slovenija relativno majhna država, pa je število prevodov tujih leposlovnih, strokovnih, znanstvenih in drugih del precej visoko. V zadnjem obdobju pa se skoraj vsaka prevajalska agencija usmeri na večje število jezikov, ki jih lahko prevede v slovenski jezik. Včasih je prevajalska agencija ponujala le nekaj možnih jezikov, saj je bila omejena s prevajalci, ki so se fizično nahajali v Sloveniji. V dobi interneta pa je ta pogoj bil že zdavnaj presežen. Povprečno velika prevajalska agencija ima svojo mrežo prevajalcev po celem svetu.

Dandanes lahko na relativno poceni in zelo hiter način dobimo prevod iz kateregakoli jezika v jezike kot so angleščina, nemščina, francoščina, španščina in drugi bolj govorjeni jeziki. Res pa je, da le redko katera prevajalska agencija ponuja možnost prevodov iz kakšnega bolj eksotičnega tujega jezika v slovenski jezik. To je tudi razumljivo. Zelo težko si je predstavljati, da nekdo, ki naravno govori japonščino pozna tudi slovenski jezik, poznavalcev japonščine v Sloveniji pa set ni tako veliko. Pri tem pa je potrebno poudariti, da japonski jezik še zdaleč ni tako eksotičen kot jezik kakšnih plemen v Polineziji.

Bolj kot je jezik originalnega besedila eksotičen, več bo lahko prevajalska agencija računala za takšen prevod. Včasih mora pridobiti tudi kakšnega zunanjega sodelavca, da lahko določen jezikovni prevod pokrije, ker v lastni hiši nima nobenega strokovnjaka.

Tudi v primeru, da imate originalna besedila, ki so nekoliko bolj težavna, morate biti pripravljeni na višjo ceno. Včasih prevajalska agencija poviša ceno zaradi podaljšanega časa postopka prevajanja, včasih pa tudi zaradi iskanja zunanjih strokovnjakov, ki naredijo terminološki pregled. Običajno ima vsaka prevajalska agencija tudi svoje lektorje, tako da besedilo, ki ga dobimo, mora biti v končni obliki. To pomeni, da je slovnično brezhibno in vse formulacije delujejo tako, kot morajo.

Vaša prevajalska agencija je prevodi Alkemist