prodaja podjetja in korporativne finance

Nakup podjetja, potegnimo iz situacije najboljše

Nakup podjetja pomeni izberimo najboljše .
Mnogim se zdi nakup podjetja dobra investicija iz številnih razlogov. Na splošno velja nakup podjetja za pridobivanje vsega, kar lahko podjetje ima. To pomeni, da nakup podjetja služi za pridobivanje osnovnih sredstev, denarnih sredstev in številnih drugih koristi. V mnogih sodobnih primerih pa nakup podjetja služi nakup znanja. Z drugo besedo : nakup podjetja služi za pridobivanje know-how. Know-how je danes zelo pomembna lastnost vsakega podjetja. Gre za osnovo iz katere je mogoče iz praktično nič ustvariti veliko.

Vedeti kako pomeni biti sposoben ustvariti dodano vrednost in dane situacije in možnosti. V mnogih primerih se zdi, da znanje in sposobnosti ni dovolj cenjeno. Gre za primere, ko so lastniške in druge spremembe botrovale k temu, da se novi lastniki niso zavedali pomena intelektualne lastnine in sposobnosti. Posledično se je v novem lastništvu ne le zaostajalo, v mnogih primerih se je pridobljeno znanje iz preteklih obdobji tudi izgubilo za vedno. Nosilci sposobnosti so iz takšnih ali drugačnih razlogov zapustili podjetje, z njimi je tudi odšlo pomembno znanje in vedenje. V prihodnosti je na tak način težko ali nemogoče pridobiti vse vedenje ali znanje na enako preprost način. Potrebno je veliko vlaganje v izobraževanje, stroški nastanejo pri vzpostavitvi zmogljivosti, veliko tveganje pa predstavlja vlaganje v neznano. V primeru, da bi znanje starejših generacij spoštovali in cenili takšnih težav ne bi bilo.

To pomeni, da bi bilo za vse nove odločitve in poslovne poteze, potrebnih manj sredstev in naporov. Seveda so nakupi podjetja lahko usmerjeni tudi v številne druge smeri. Poleg znanja imajo lahko podjetja, ki so zanimiv za nakup, še številne druge lastnosti, katere veljajo na trgu ali na splošno za zanimive. Pri tem gre lahko za manjši delež, vendar vsekakor za kupca zelo pomemben. Nakup podjetja ima lahko različne cilje in motive, ki upravičujejo investicijo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja