Mobing na delovnem mestu je motnja

Mobing na delovnem mestu je motnja, ki povzroča nasilje na delovnem mestu ali v drugih skupnostih.

Danes je mobing na delovnem mestusodobna motnja obnašanja. Mobing na delovnem mestu izvajajo predvsem osebe, ki z nasiljem nad drugimi osebami, kažejo na svojo šibkost in nesposobnost soočenja s težavami. Nezavedno se mobing na delovnem mestu širi na razna področja.
Mobing na delovnem mestu ruši nekdaj ustaljene navade spoštovanja določenih ljudi. Lep prime rušenja ustaljenih navad spoštovanja določenih ljudi je mobing učiteljev. Svoj čas so bili učitelji spoštovane in zaupanja vredne osebe. Danes zaradi spremenjenega odnosa in pravic posameznikov, se izvaja mobing na delovnem mestu tudi v šoli. V veliko primerih gre za različne oblike psihični pritiskov. Vse pogosteje pa se pojavlja mobing na delovnem mestu v drugih delovnih okoljih. Gre za različne oblike nasilja, ki se izvaja na različnih ravneh. Pri tem ni nujno da gre za odnos med nadrejenim in podrejenim v podjetniški hierarhiji. Lahko gre tudi za nasilje v obratni smeri. Pogost je tudi pojav mobinga med zaposlenimi istega ranga v hierarhiji podjetja. Mobing na delovnem mestu se teoretično prepoznava, kot nasilje, ki se izvaja v daljšem časovnem obdobju neprenehoma oziroma pogosto. Zato je mobing na delovnem mestu zelo težko prepoznati v situacijah, katere bi lahko prepoznali kot nasilje, vendar trajajo krajše časovno obdobje. V veliko primerih gre za kratkotrajne situacije, ki so posledica raznih konfliktov med zaposlenimi na različnih ravneh. Dobra organizacija ali vsaka skupina ljudi, kjer mobing na delovnem mestu lahko nastane, se nevarnosti neetične komunikacije zavedajo in jo skušajo na vsak način izključiti iz delovnega okolja. Zavedajo se, da vsaka sovražna, neetična in druga nesprejemljiva komunikacija in obnašanje, vpliva na večje ali manjše število ljudi, kar posledično pomeni slabše delovne rezultate. Slabše delovne rezultate pa si v današnjem konkurenčnem okolju nihče noče. V veliko primerih je mobing na delovnem mestu tudi odraz nezrelosti družbe. Napredne družbe so se s takimi in podobnimi problemi že soočili ter tudi našli rešitve.

Manj napredne družbe morajo mobing na delovnem mestu za razliko od naprednih družb šele spoznati kot nikomur koristno zlo.

6 thoughts on “Mobing na delovnem mestu je motnja

  1. http://www./

    Hola,tienes un blog precioso,este helado se ve muy cremoso y el sabor debe ser delicioso, me gusta mucho tu blog, me gustaría que pasaras a conocer el mío y espero que te guste…

    Odgovori
  2. firestone tires coupons

    Ensimmäinen Wodi kahteen viikkoon. Pakko tulla kun makoilusta alkoi alaselkä jo vihoittelemaan. Tavoitteena oli saada selkää auki. Alkulämpö ei juurikaan auttanut ja pakotti asettamaan wod-tavoitteen säästöliekille. Tein 35kgx30, 60kg osoitti, että lähes lähtökuopissa oltiin. Hyvältä silti tuntui paluu boksille.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja