osteoporoza-kosti

Kaj je osteoporoza

Osteoporoza je beseda, ki v dobesednem pomenu označuje kosti, ki so postale porozne. Normalne kosti, ki so pred tem bile čvrste, so postane sedaj krhke in lomljive. Zavedati se je potrebno, da ko osebo prizadene osteoporoza, se življenje spremeni. Običajni gibi, ki jih počnemo sicer v vsakodnevnem življenju, kot je sklanjanje, da bi s tal pobrali lažje breme, zavezovanje čevljev, obuvanje nogavic itn. postane tvegano. Vsak tak gib lahko povzroči zlom kosti. Največja težava pa je v tem, da osteoporoza nima nobenih spremljajočih simptomov, ki bi nam lahko pomagali, da bi jo prepoznali. Običajno se osteoporoza diagnosticira šele takrat, ko se kakšna kost zlomi. Vendar pa to še ni vsa težava. Problem je predvsem v tem, da stanje, ko se zlom kosti zgodi ob običajnem gibu, pomeni, da je osteoporoza že precej napredovala in je bolezen že močno razvita.

Običajno se osteoporoza povezuje s starejšimi ljudmi. Potrebno je razumeti, da je osteoporoza sicer normalen biološki proces. Prehajanje kosti iz stanja, ko so močne in prožne, v stanje, ko postanejo porozne, tj. lomljive in krhke, je običajen znak staranja. Statistika pravi, da v Evropi vsakih 30 sekund pride do zloma, ki je posledica osteoporoze.

Dokler ne pride do zloma kosti, osteoporoza dejansko ne povzroča nobenih težav. Če sumimo, da imamo to obolenje, potem je potrebno opraviti določene meritve. Mineralna kostna gostota je kazalec, s katerim lahko identificiramo osebe s to boleznijo. Postopek je ne invaziven, saj se opravlja s pomočjo rentgenske naprave. Že v nekaj minutah, ko je meritev opravljena, se lahko ugotovi, ali je prisotna osteoporoza. Seveda pa je potrebno k vsemu temu dodati, da osteoporoza ne pomeni, da se je življenje končalo. Zgodnejše faze pomenijo predvsem to, da mora oseba postati precej bolj previdna. Na žalost se bodo dedki in babice morale odpovedati vzdigovanju vnukov v naročje, vendar pa to ne pomeni, da se z njimi ne bodo mogli ubadati na druge načine.

http://fidimed.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja