Arhivi Kategorije: zdravje

Ščitnica je pomembna žleza z notranjem izločanjem

V telesu imamo veliko žlez, ki igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju številnih funkcij v telesu. Takšna je tudi žleza ščitnica, ki leži v vratu pod sapnikom. Ta majhna žleza spada med žleze z notranjim izločanjem. V kolikor se njeni hormoni izločajo v ravno pravem ravnovesju, potem je v organizmu vzpostavljeno razmerje. Vsako porušeno ravnovesje se lahko pokaže z različnimi težavami, ali ščitnica deluje preveč ali premalo. Kako deluje vaša ščitnica, pa se določi na podlagi laboratorijskih izvidov. Endokrinolog, specialist za bolezni ščitnice, pregleda in interpretira izvid ter na podlagi tega določi nadaljnje zdravljenje. Ščitnica izloča dva hormona trijodotironin (T3) in tiroksin (T4), ki gre v jetra in se tam spremeni v T3. Hormon T4 ne izvaja večine nalog ščitničnega hormona, ker ima predvsem funkcijo shranjevanja. Hormoni v telesu vplivajo na delovanje mišic, kosti, možganov, srca, prebavil, pospešeno presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin.

ščitnica je pomembna žleza

Z zakladi narave nad bolezni, ki jih povzroči ščitnica

Če ščitnica deluje premalo, pravimo hipotiroidizem, če pa deluje preveč pa hipertiroidizem. Prvi znaki, da ščitnica deluje pomanjkljivo, je pridobivanje telesne mase, suha koža, težave z nohti, nizka telesna temperatura, večja občutljivost za mraz, lenobnost, depresija, apatičnost, zaprtje in drugo. Medtem ko so znaki, da ščitnica deluje preveč, šibkost mišic, tresenje rok, močno in hitro bitje srca, težave z vidom, hujšanje, težave pri premagovanju naporov, nespečnost itd. Obe bolezni se zdravi z zdravili na recept ali kakšno drugo obliko zdravljenja. Še najbolj pa si lahko pomagamo sami. Ščitnica najbolj potrebuje zadostne količine joda, ki je ključen element za sintezo ščitničnih hormonov in za vzdrževanje normalne velikosti žleze. Pogosto se odkrije tudi povečana ščitnica, ki pa deluje normalno. Temu pravimo golšavost, ki nastane zaradi pomanjkanja joda v prehrani. Jod je torej zelo pomemben, in ga najdemo v morskih algah, ribah, špinači, ohrovtu, koruzi, jabolkih, hruškah.

Posledice borelioze

Borelioza je zahrbtna bolezen, ki prinaša nepredvidljive posledice. Res je sicer, da jo je možno zdraviti, a treba je ukrepati pravočasno in pravilno. Najboljša je seveda preventiva, proti boreliozi se lahko dobro zavarujemo tako, da se izogibamo pohajkovanju po visoki travi in grmičevju, kjer so prisotni klopi, učinkovita so tudi nekatera sredstva proti klopom. Poleg tega je nevarnost za okužbo z boreliozo manjša, če klopa odstranimo že kmalu po ugrizu. A seveda ne moremo nikoli povsem preprečiti možnost za okužbo, saj so klopi majhni in zahrbtni, hitro se lahko zgodi, da kakšnega spregledamo in se kljub previdnosti okužimo. Kakšne bodo posledice borelioze? To je zelo odvisno od poteka bolezni in zdravljenja. Posledice borelioze niso nujno hude, pravzaprav je čisto možno, da jo bo bolnik odnesel brez trajnih posledic. A prav tako je možno, da bodo posledice borelioze močno vplivale na življenje posameznika še dolgo po tem, ko se okuži. Pravzaprav lahko pride do trajnih poškodb tkiva, ki jih ni mogoče povsem pozdraviti.

Trajne in kronične posledice borelioze

Možno je, da pride do trajnih in kroničnih posledic oziroma ponavljanja simptomov borelioze. V tem primeru posledice borelioze močno ovirajo vsakdanje življenje posameznika na dolgi rok. Gre za različne znake, predvsem glavobol in bolečine v mišicah, poleg vplivov na telo pa se posledice borelioze kažejo tudi na umskih sposobnostih. Značilne so recimo težave s koncentracijo, predvsem z ohranjanjem zbranosti preko daljšega časa, ter težave s spominom. To so značilne težave, ki se lahko pojavijo dolgo po tem, ko borelioze v telesu sploh ni več mogoče zaznati. Seveda pa do tega ne pride v vseh primerih, pravzaprav je zdravljenje borelioze v zgodnjih fazah zelo učinkovito. Čisto možno je, da bodo posledice boreliozev celoti izginile že kmalu po zdravljenju, je pa treba seveda ukrepati hitro in čim prej začeti zdravljenje z antibiotiki.

Klopni meningitis – simptomi

Če poznate osebo, ki trpi za posledicami klopnega meningitisa, potem lahko vidite, da bolezen človeka lahko bolj prizadene kot si morda na začetku lahko sploh mislimo. Mediji nas stalno obveščajo, kako pomembno je, da o tem stanju vemo čim več podatkov, da se ustrezno zaščitimo pred pikom klopa in da smo pozorni na znake, ki bi nas morda opozarjali na klopni meningitis.

Če dobro poznamo simptome, potem veliko lažje lahko preprečimo, da se stanje razvije v kaj resnejšega. Če simptomov ali znakov ne poznamo prav dobro, je najbolje, da se čim prej pozanimamo, kateri so. To lahko naredimo tudi tako, da v spletni brskalnik vtipkamo klopni meningitis simptomi.

S pomočjo spletnega ključa klopni meningitis simptomi bomo izvedeli, kateri so najpogostejši. Med njimi bomo zagotovo izvedeli, da so to nenehna utrujenost, živčnost, občutek preobremenjenosti, telesna temperatura.

Na srečo so za klopni meningitis simptomi tudi na spletu

Spletna rešitev klopni meningitis simptomi nas pripelje na številne izjemno koristne spletne strani, ki navajajo zelo koristne podatke, ki se navezujejo na klopni meningitis. S pomočjo takih spletnih strani lahko na hiter način stopimo v kontakt tudi s strokovnjaki, ki jim preko maila ali telefonskega pogovora posredujemo svoja vprašanja. Pogosto nam strokovnjaki svetujejo povsem brezplačno.

Klopni meningitis simptomi pa ni edina stvar, ki nas zanima, ko raziskujemo svet te izjemno neprivlačne in zahrbtne bolezni. Zelo pomembno je, da poznamo tudi različne faze, ki se v času bolezni pojavijo. V resnici obstajata dve glavni fazi. Za prvo je značilno, da se pojavi predvsem zelo visoka temperatura in zelo otrdel vrat, kar kasneje povsem izgine. Bolezen nekaj časa povsem miruje. Ko izbruhne v drugi fazi, so bolečine lahko neznanske.

V življenju na sploh je dobro poznati čim več simptomov za čim več bolezni. Le na tak način bomo lahko veliko lažje preprečevali bolezni.

Več tukaj: www.sos-klop.si

Nasveti za hitro hujšanje

Vsak, ki je že kdaj poskušal shujšati, se dobro zaveda, da nikakor ne gre za enostavno opravilo. Še posebej ne, če želi shujšati kar se da hitro – takrat pride do resnih nevarnosti, ki spremljajo nezdrave shujševalne režime, še večja nevarnost pa je, da bomo v želji po hitri izgubi kilogramov zapravljali čas in denar za neučinkovite programe in naprave, ki obljubljajo neverjetne rezultate. Je hitro hujšanje sploh možno? Glede na to, kakšne rezultate obljubljajo razni shujševalni programi in naprave, lahko zatrdimo, da ne. Obstaja omejitev, koliko telesne teže lahko izgubimo v kratkem času, ne da bi tvegali škodljive posledice za svoje zdravje. Za splošno populacijo zdrava izguba predstavlja približno pol kilograma na teden, je pa seveda to povsem odvisno od posameznika in okoliščin.

Hujšanje z zdravo hrano ter učinkovito vadbo.

Varno, zdravo in hitro hujšanje

Najboljši pristop k hujšanju je ta, da ustvarimo natančen in učinkovit načrt kaloričnega primanjkljaja. Edini način za izgubo odvečnih kilogramov je namreč ta, da jih telo porabi, za to pa bomo morali omejiti vnos energije.

Najprej ugotovimo, kakšen primanjkljaj je ustrezen za zdravo in hitro hujšanje. To je nekje 500 kcal na dan, kar pomeni v tednu dni 3500 kcal izgube. V smislu telesne teže se ta vrednost pretvori v slabega pol kilograma, kar je varno znotraj meja za zdravo hujšanje. Večji primanjkljaj prinaša nevarnosti za zdravje – za izgubo enega kilograma na teden bi morali namreč vnos hrane omejiti na manj kot polovico priporočene količine, kar nikakor ni zdravo.

Ključna komponenta zdravega in hitrega hujšanja je vztrajnost. Ravno zato hitro hujšanje običajno ni učinkovito, edina smiselna metoda je dolgotrajno sledenje postopnemu načrtu. Hitra izguba kilogramov običajno vodi v ponovno pridobivanje in še slabše končno stanje, saj se telo ne more navaditi na hitre spremembe različnih režimov. Postopno hujšanje bo trajalo nekoliko dlje, a bo na koncu tudi ponudili pričakovane rezultate. Več si lahko preberete na strani lineasnella.si.

Vrhunski aparat za zobe

Kar  dosti ljudi si želi imeti lepe in bolj ravne zobe, predvsem pa tudi lep nasmeh. Idealna rešitev za to je zobni aparat, ki v današnjem času že na povsem vsakdanji način lepša naš nasmeh in na m omogoča tudi veliko mero samozavesti. Večina zobnih aparatov je vrhunskih in nam tako na zelo hiter ter enostaven način pomagajo rešiti naše težave z zobmi. Vemo pa, da na trgu obstaja več vrst zobnih aparatov. Nekateri med njimi so skorajda nevidni in s takimi se ob nošenju še posebej dobro počutimo.

Invisalign je je ena od najboljših rešitev

Če ste v zadnjem času raziskovali, kateri zobni aparat bi bil najbolj primeren za vašo uporabo, ste verjetno naleteli tudi na zobni aparat invisalign. Nekateri ga označujejo za najboljšo rešitev na trgu. Pogosto pa je ta aparat za zobe poimenovan kot nevidni zobni aparat.

Veliko manj obiskov pri ortodontu

Če izberemo vrhunski zobni aparat, za katerega bomo morda na začetku odšteli nekoliko več denarja, to lahko pomeni, da bomo svojega izbranega ortodonta, ki nam je tovrstni aparat tudi predlagal, veliko manjkrat obiskali. Vseeno pa bodo naši zobje veliko hitreje lepo poravnani. Nošenje takega aparata nam niti na začetku ne bo delalo posebnih težav. Prav tako ne bomo imeli nikakršnih težav pri prehranjevanju. Nekateri vrhunski zobni aparati so namreč snemljivi. Ko jemo, jih lahko snamemo, prav tako tudi, ko se odpravljamo na nočni počitek.

Vrhunski zobni aparat nam torej omogoča, da si svoje zobe lahko uredimo na zelo hiter, učinkovit in nenazadnje tudi na dovolj ugoden način. Cene so postale nizke, saj je konkurenca na trgu kar velika.

Koga lahko označimo za dobrega psihoterapevta?

Mnenja strank in kupcev so izjemnega pomena, ne glede na to, za katero storitev ali izdelek gre. Na podlagi mnenj je odvisno tudi to, kako bo nekdo, ki opravlja neko storitev, postal priljubljen ali ne. Ljudje natančno napišejo, zakaj je nekdo v svojem poslu dober in zakaj ne. Tovrstna mnenja pa so še posebej pomembna, ko gre za storitev, ki je povezana s človekovo psiho. Če nas na primer zanima, kje lahko najdemo dobrega psihoterapevta, je splet zagotovo ena od najboljših rešitev, kjer najhitreje pridemo do odgovora.

Kdo je dober psihoterapevt?

Kdo pa sploh je v resnici dober psihoterapevt? Znano je, da je dober psihoterapevt ne samo oseba, ki ima na tem področju vrhunska znanja ter izkušnje, ampak velja tudi za izjemno prijazno ter dostopno osebo. Slednje je za nas ljudi najbolj pomembno. Nekdo je lahko še tako dober psihoterapevt na svojem področju, toda če nima posluha za človeka tudi sicer, potem ga ljudje ne spoštujejo in niti nimajo radi.

Psihoterapevta najdemo na spletu in lahko je dobra rešitev težav

Rešite osebne težave s pomočjo psihoterapevta

Dober psihoterapevt ni nujno najdražji

Še vedno velja mnenje, da je to, kar je dobro in najboljše, tudi najdražje. Pa vendarle ni čisto tako. V praksi se pogosto izkaže, da na primer dober psihoterapevt ni nujno najdražji. Obstaja kopica takih strokovnjakov, ki imajo izjemne kvalitete, pa vendarle so njihove cene dovolj ugodne, da si jih lahko privošči prav vsak. Po drugi strani pa so ljudje dobrim ponudnikom svojih storitev pripravljeni plačati več denarja za njihovo vrhunsko opravljeno delo. To pomeni, da cenijo človeka z izjemnim znanjem, izkušnjami ter tudi drugimi dobrimi osebnostnimi lastnostmi. Več pa tukaj http://www.psihoterapija-hodos.si/.

Telovadba za hujšanje ali kurjenje maščob

Telovadba za hujšanje je za mnoge preprosto kurjenje maščob. Najboljša telovadba za hujšanje je v prvi vrsti odvisna od posameznika ter njegovih osebnih lastnosti. Nekatere osebe hujšanje ne poznajo, ker imajo dobro presnovo, imajo uravnoteženo prehranjevanje, redno izvajajo gibalne aktivnosti ter si vzamejo dovolj časa za regeneracijo.

Pozimi lahko pokurimo dvakrat več kalorij

Nizke temperature zraka so priložnost, da telovadba za hujšanje doseže dvojni učinek. Pri nizkih temperaturah človeško telo potrebuje energijo za ogrevanje organizma. S tem se ohranjajo vitalne človeške funkcije. Človeško telo se kot izredno kompleksno kaže tudi v tej lastnosti. Ogrevanje telesa se izvaja izredno dinamično. Ko je energije dovolj za ogrevanje na določeni zunanji temperaturi, lahko organizem ohranja idealno toploto na vseh delih telesa. Kar občutimo kot prijeten topel občutek kljub mrazu. Mraz nam začne postajati, ko organizem ne more ogrevati celotnega telesa. Občutek mraza v roke ali noge je tipičen znak. Organizem v tem primeru jemlje toploto iz okončin z namenom ohranjanja toplote drugih, bolj vitalnih delov telesa. Z ustrezno prehrano, pa lahko ta občutek mraza ublažimo. Ker organizem preprosto pridobi energijo potrebno za ogrevanje. Dodana telovadba za hujšanje v zimskem času ima zato dvojni učinek : koristi energijo za pospešeno gibanje ter ogrevanje organizma. Zato je telovadba za hujšanje v zimskem času priporočljiva za vse, ki željo hitreje do idealne telesne teže. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na varovanje zdravja. Hladen zrak ne koristi vsem delom telesa. Zato mora imeti oseba primerno opremo. Nos ali obraz je mogoče ustrezno zaščititi, s tem se negativni učinek hladnega zraka iz okolja zmanjša. Zaradi zmanjšanega pretoka zraka, pa je telovadba za hujšanje lahko še bolj koristna in učinkovita. Prav tako je potrebno poskrbeti za učinkovito uravnavanje optimalne temperature in vlage. Zdravju neškodljiva telovadba za hujšanje zahteva opremo, pri kateri je zagotovljena optimalna temperatura ob nizkih temperaturah ter pospešenem gibanju.

Strije, neprijetna kožna sprememba

Strije so neprijetna kožna sprememba. Strije prizadenejo tako moški, kot ženski spol na različnih delih telesa v različnih starostnih obdobjih. Bolj pogosto prizadenejo ženske, posebno nosečnice. V času nosečnosti hormoni vplivajo na kolagenska in elastična vlakna. Slednja dajejo koži oporo, elastičnost in čvrstost. Ženski spol strije prizadenejo na predelih trebuha, stegen, zadnjice ter prsih, moški spol pa na ramenih in rokah.

Strijam se lahko deloma izognemo

Dejavniki nastanka so lahko hormonski preparati, mazanje s kortikosteroidnimi sredstvi ter uporaba lokalnih zdravilnih pripravkov z kortikosteroidi. Če zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov njihova uporaba ni nujna, lahko s tem preprečimo nastanek strije oziroma strij. V tem primeru gre največkrat za strije pod pazduhami oziroma na območjih, kjer je koža nežna. Lahko pa se pojavijo tudi na drugih območjih, kjer je mazanje z omenjenimi sredstvi pretirano. Na splošno pa velja, da strije ni mogoče popolnoma odpraviti. Področje se kljub temu razvija, kar daje več možnosti za boljše rezultate pri izboljšanju izgleda prizadete kože. Na izboljšanje izgleda kože lahko vplivajo laserski posegi kot tudi kombinacije laserskih posegov z terapevtskimi metodami. Nastanka ne moremo zanesljivo preprečiti, lahko pa izboljšamo izgled kože na prizadetih mestih. Strije so posledica burnega razvoja v času odraščanja, raztezanja ali mehaničnega stresa ter posledica raznih drugih vzrokov. Opazimo jih kot kožne proge, ki nastanejo zaradi stanjšanja kože ali izgube elastičnosti kože. najprej jih opazimo kot rdečkaste malce izbočene črte, kasneje spremenijo barvo v modro rožnate odtenke. Postopoma zbledijo ter so vidne kot svetleče proge, običajno široke do dvanajst milimetrov. Strije so torej del življenja, kako se bomo z njimi soočili je osebna odločitev. Nekateri se z poslabšanim izgledom preprosto sprijaznijo ter izberejo razne dostopne načine blaženja in odpravljanja posledic. Napredne metode so izbira vseh, ki jih strije bolj motijo ter se zavedajo vedno večjih možnosti izboljšanja izgleda kože zaradi napredka znanosti na tem področju. Več o strijah si lahko preberete na blogu Linea Snelle.

Odstranjevanje klopa mora biti natančno in dosledno

Odstranjevanje klopa mora biti kot vsako strokovno opravilo natančno in dosledno. Samo odstranjevanje klopa ni zahtevno, pregledati pa se moramo vedno ob prihodu iz njegovega življenjskega prostora domov. Nekaterim je odstranjevanje klopa postalo že rutinsko opravilo, ki ga opravljajo redno ter se temu primero ne bojijo gibanja v življenjskem prostoru klopa. Več: https://www.sos-klop.si/

Preventiva je boljša kot kurativa

V življenjski prostor klopa se zato vsak, ki obvladuje odstranjevanje klopa, podaja brez pretiranega strahu. Za lažje odstranjevanje klopa poskrbimo že pred odhodom. Oblačila in obutev naj ima gladke površine, ter naj bo svetle barve, hlače zataknemo v nogavice, srajco pa v hlače. S tem fizično preprečimo ali otežimo prehod klopa do mesta ugriza. Na svetlih oblačilih in obutvi bomo klopa lažje prepoznali, gladke površine pa otežujejo gibanje klopa do mesta uboda. Med zaščitna sredstva ali preventivo proti klopom sodijo tudi pršila proti klopom. V ponudbi imamo različna sredstva, ločijo se po koncentraciji aktivne substance. Največkrat imamo do nekje tretjine aktivne substance, učinkovita je že koncentracija med deset in dvajset odstotkov.

Pri izbiri je potrebno več pozornosti posvetiti razpršilom proti klopom , ki jih namenimo mlajšim generacijam. Zanje so namenjena razpršila z posebnimi izvlečki ter drugimi prilagoditvami. V vseh primerih je potrebno slediti navodilom za uporabo. Predvsem to velja za količino uporabljenega razpršila ter nanašanje razpršila. Zapisana optimalna količina enkratne uporabe je dovolj, bistveno večjo količino ne bomo povečali učinek. Raje dodatno količino uporabimo za dodaten nanos čez nekaj ur, ko skladno z navodili učinek prvega nanosa razprsila popusti. Večinoma je trajanje učinka omejeno na nekaj ur. Razpršilo se nanaša na obleko, na kožo jih ni priporočljivo nanašati. Za odstranjevanje klopa je priporočljiva uporaba posebne pincete, ki jo dobimo v lekarni. Razni domači pripomočki ali pripomočki izbrani poljubno niso priporočljivi, saj lahko namesto koristi povzročijo zdravju negativne posledice. Posebna pinceta omogoča, da je odstranjevanje klopa učinkovito in neškodljivo za človeka.

Znaki depresije se odražajo na različne načine

Znaki depresije je čustvena motnja, ki se odraža na različne načine. V življenju depresija prizadene šestino človeške populacije, z različnimi znaki je pri ženskah je dvakrat pogostejša kot pri moških. Pogostost mogoče ni presenečenje, če pogledamo življenjske okoliščine v katerih živimo danes. Tehnika, znanost in druga področja doživljajo napredek, ki pa jim človek pogosto ni kos. Z nesposobnostjo obvladovanja je lahko povezana poklicna kariera in ogrožen vir preživetja, hkrati pa zelo negativno vpliva na osebnost, duševnost ter človeka na splošno. Ravnanje človeka v takih primerih, bi se moralo zavedati predvsem stanja in možnih rešitev.

Depresijo povzroča vrsta kemijskih snovi

Depresijo povzroča nizka raven kemičnih snovi v možganih, kot so serotonin, dopamin ter noradrenalin. Zaradi nizke ravni naštetih kemičnih snovi, se poslabša komunikacija med živčnimi celicami ali se pojavijo napake komunikacije. Z antidepresivi se želi vplivati na povečano raven živčnih prenašalcev. Med oblike pomoči sodi tudi psihoterapija. Odločitev za terapijo z zdravili ali psihoterapijo je odvisna od več dejavnikov. Pri hudih oblikah se pogosto odločajo za zdravila v prvi fazi zdravljenja ter nadaljevanje z psihoterapijo.

Psihoterapevt vam pomaga spoznati, da zmorete, ne glede na okoliščine

Odpravite depresijo s pomočjo psihoterapevta ali z zdravili

Znaki depresije so lahko pogojeni dedno, na pojav depresije ter njenih znakov vplivajo tudi življenjsko in poklicno okolje, stres, pomanjkanje dnevne svetlobe, značajske lastnosti ter drugi dejavniki.

Depresija se kaže z duševnimi in telesnimi znaki, med duševne štejemo so pobitost, tesnoba, strah, depresivno razmišljanje, motnje spomina in koncentracije, halucinacije in blodnje, samomorilska nagnjenja, nezanimanje ter na razne druge načine. Depresija povzroča tudi telesne znake, tipični telesni znaki so utrujenost, bolečine, mislijo, da so zboleli za različnimi boleznimi. Poleg tega lahko nastopijo izguba teka, motnje spanja, telesna in duševna počasnost ali obratni znaki. V teh primerih se depresija kaže kot povečan apetit, povečana želja po spanju, nastopijo lahko tudi drugi nasprotni znaki. Bolečine in drugi telesni znaki depresije so tiščanje in bolečine, najpogosteje prizadene področja glave, prsi, trebuha in prsi