Arhivi Kategorije: zdravje

Borelija in borelioza

Klopne bolezni se dokaj pogosto omenjajo, a vseeno jih precej slabo poznamo. Ker gre v resnici za znatno tveganje, moramo gotovo dobro poznati vsaj tiste, ki so najbolj grozeče in najbolj pogoste. V Sloveniji smo izpostavljeni obsežni populaciji klopov, ki ima tudi relativno velik delež prenašalcev nekaterih okužb. Med temi izstopa prav borelija, ki je prisotna v skoraj polovici slovenskih klopov. Borelija je bakterija, ki jo prenašajo klopi, ob prenosu na človeka pa se lahko razvije bolezen, ki ji pravimo borelioza. To je torej bakterijska okužba, ki je lahko za človeka zelo nevarna, vodi celo do trajnih posledic, v najslabšem primeru tudi smrti. Običajno sicer ne moremo pričakovati takšnih težav, saj je možno boreliozo zdraviti z antibiotiki. Pomembno pa je, da ukrepamo takoj. Najprej že preventivno, nato pa hitro v primeru suma, da se preko okuženega klopa prenaša borelija. Povsem zanesljive preventive ni, zato se osredotočamo na različne ukrepe in na vsakem koraku v kar največji možni meri zmanjšujemo tveganje. Ključnega pomena za to je tudi dobra informiranost.

borelija

Kakšne ukrepe omogoča borelija?

Medtem ko se lahko proti klopnemu meningoencefalitisu cepimo, borelija tega ne omogoča. To pomeni, da je najboljša zaščita preventiva – če se klopom povsem izognemo, povsem odpravimo tudi tveganje za okužbo. To seveda ni vedno možno, a tudi v primeru, da smo izpostavljeni klopom, moramo ravnati preventivno, predvsem se izogibamo visoki travi in drugim zaraščenim kotičkom narave. Če do ugriza klopa pride, še ni nujno, da je v klopu prisotna borelija, prav tako ni nujno, da se bo okužba takoj razvila. Imamo torej priložnost hitro ukrepati in tveganje zmanjšati. Če se redno pregledujemo in klopa pravočasno odkrijemo ter odstranimo, je zelo verjetno, da borelija ne bo povzročila težav. Če klop ostane prisesan 24 ur ali več, pa moramo biti zelo pozorni na znake okužbe – tudi takrat je namreč ključno, da ukrepamo takoj in obiščemo zdravnika za zdravljenje z antibiotiki.

Zdrav obrok zaužijte že zgodaj zjutraj

Zdrav obrok, ki si ga sami pripravite zgodaj zjutraj, vas lahko navda s posebno energijo, ki na vas dobro vpliva prav cel dan. Žal pa še vedno veliko ljudi zajtrka ne uživa, čeprav vedo za vse pozitivne koristi tega pomembnega obroka. Na dan bi tako mogli zaužiti vsaj pet zdravih obrokov. Za zdrav obrok pa si morate vsekakor vzeti kar nekaj časa. Del časa boste namenili pripravi obroka, del pa za uživanje. Četudi čez dan nimate časa pripravljati zdrave obroke, si to lahko naredite dan prej, in sicer zvečer. Nekateri med vami imate to srečo, da za vaš zdrav obrok poskrbijo vaši bližnji, na primer starši. In kako veste, kateri obrok je zdrav in kateri ne? Predvsem je pomembno, da vsak obrok vključuje nekaj sadje in tudi zelenjave. Za kosilo so zlasti pomembne tudi beljakovine in ogljikovi hidrati. Tu in tam pa si lahko privoščite tudi uživanje prehranskih dopolnil.

Zdrav obrok

Zdrav obrok najmanj petkrat na dan

Če bi vas vprašali, koliko obrokov hrane na dan zaužijete, bi bili odgovori verjetno različni. Nekateri med vami bi morda celo dejali, da se do sitega najeste enkrat na dan, potem pa po potrebi čez dan še kaj. To je v resnici zelo slabo, kar se vam bo zlasti poznalo na dolgi rok. Na kratki rok pa se to kaže v zelo slabem počutju, utrujenosti in še čem. Zdrav obrok bi morali imeti vsaj petkrat na dan. Prvega že zelo zgodaj zjutraj, nato bi morala obvezno slediti dopoldanska malica, nato nekoliko obilnejši zdrav obrok kot kosilo, nato popoldanska malica in ne nazadnje še lahka večerja. Za malico vam v resnici ni treba veliko pojesti. Zdrav obrok v takšnem primeru boste, na primer, dosegli že z užitjem oreškov ali svežega sadja in zelenjave. Za malico si lahko privoščite tudi jogurt ali pa zdrav smuti napitek. Za še več nasvetov obiščite stran lineasnella.si.

Kako preprečiti ugriz klopa?

Ugriz klopa je lahko povsem nedolžen, lahko pa vodi v resno bolezen s trajnimi posledicami ali celo v smrt. Ravno zato je pametno poskrbeti za učinkovito preventivo, s katero se najbolje zavarujemo pred klopnimi boleznimi. Najboljša rešitev je seveda ta, da se klopom preprosto izognemo, saj se ne moremo okužiti, če se klop ne uspe prisesati na telo. A to ni vedno možno, saj radi zahajamo v naravo, včasih pa klopa staknemo tudi tam, kjer ga sicer ne bi pričakovali. Ugriz klopa lahko nadalje preprečimo tudi na druge načine. Dokaj učinkoviti so kemični repelenti, ki odvračajo klope in preprečujejo gomazenje po oblačilih in obutvi, pravzaprav pa lahko ugriz učinkovito preprečimo tudi tako, da omejimo stik s kožo z dolgimi rokavi in hlačnicami, najbolje z oblačili v svetlih barvah. To je smiselna preventiva, s katero zmanjšamo tveganje za ugriz klopa in prenos okužbe. Seveda smo nekoliko pazljivi tudi pri lomastenju po naravi, saj še vedno ni popolnega zagotovila, da kak klop ne bo vseeno zašel v kak kotiček na površini telesa.

Ugriz klopa je lahko usoden

Ugriz klopa in njegove posledice

Preventiva je lahko izjemno učinkovita, a vseeno se ugriz klopa hitro zgodi. Morda zaradi drobne nepazljivosti, morda pa preprosto nismo pripravljeni vedno tako skrbno skrbeti za zaščito pred klopi. Navsezadnje je tveganje za resne posledice še vedno precej majhno, čeprav so bolezni zelo hude. Če zaznamo ugriz klopa, se splača ukrepati takoj. Klopa previdno odstranimo, pri tem pazimo, da ga odstranimo v celoti in brez nepotrebnega draženja mesta ugriza. Borelija se ne prenese takoj, zato s tem ukrepom močno zmanjšamo možnost za okužbo. V vsakem primeru pa spremljamo mesto ugriza in smo pozorni na morebitne simptome. Za boreliozo je značilen rdeč kolobar, za klopne bolezni nasploh pa bolečine v vratu, povišana telesna temperatura, slabost in glavobol.

Želite izvedeti več? Obiščite stran sos-klop.si..

Ščitnica je pomembna žleza z notranjem izločanjem

V telesu imamo veliko žlez, ki igrajo pomembno vlogo pri uravnavanju številnih funkcij v telesu. Takšna je tudi žleza ščitnica, ki leži v vratu pod sapnikom. Ta majhna žleza spada med žleze z notranjim izločanjem. V kolikor se njeni hormoni izločajo v ravno pravem ravnovesju, potem je v organizmu vzpostavljeno razmerje. Vsako porušeno ravnovesje se lahko pokaže z različnimi težavami, ali ščitnica deluje preveč ali premalo. Kako deluje vaša ščitnica, pa se določi na podlagi laboratorijskih izvidov. Endokrinolog, specialist za bolezni ščitnice, pregleda in interpretira izvid ter na podlagi tega določi nadaljnje zdravljenje. Ščitnica izloča dva hormona trijodotironin (T3) in tiroksin (T4), ki gre v jetra in se tam spremeni v T3. Hormon T4 ne izvaja večine nalog ščitničnega hormona, ker ima predvsem funkcijo shranjevanja. Hormoni v telesu vplivajo na delovanje mišic, kosti, možganov, srca, prebavil, pospešeno presnovo maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin.

ščitnica je pomembna žleza

Z zakladi narave nad bolezni, ki jih povzroči ščitnica

Če ščitnica deluje premalo, pravimo hipotiroidizem, če pa deluje preveč pa hipertiroidizem. Prvi znaki, da ščitnica deluje pomanjkljivo, je pridobivanje telesne mase, suha koža, težave z nohti, nizka telesna temperatura, večja občutljivost za mraz, lenobnost, depresija, apatičnost, zaprtje in drugo. Medtem ko so znaki, da ščitnica deluje preveč, šibkost mišic, tresenje rok, močno in hitro bitje srca, težave z vidom, hujšanje, težave pri premagovanju naporov, nespečnost itd. Obe bolezni se zdravi z zdravili na recept ali kakšno drugo obliko zdravljenja. Še najbolj pa si lahko pomagamo sami. Ščitnica najbolj potrebuje zadostne količine joda, ki je ključen element za sintezo ščitničnih hormonov in za vzdrževanje normalne velikosti žleze. Pogosto se odkrije tudi povečana ščitnica, ki pa deluje normalno. Temu pravimo golšavost, ki nastane zaradi pomanjkanja joda v prehrani. Jod je torej zelo pomemben, in ga najdemo v morskih algah, ribah, špinači, ohrovtu, koruzi, jabolkih, hruškah.

Posledice borelioze

Borelioza je zahrbtna bolezen, ki prinaša nepredvidljive posledice. Res je sicer, da jo je možno zdraviti, a treba je ukrepati pravočasno in pravilno. Najboljša je seveda preventiva, proti boreliozi se lahko dobro zavarujemo tako, da se izogibamo pohajkovanju po visoki travi in grmičevju, kjer so prisotni klopi, učinkovita so tudi nekatera sredstva proti klopom. Poleg tega je nevarnost za okužbo z boreliozo manjša, če klopa odstranimo že kmalu po ugrizu. A seveda ne moremo nikoli povsem preprečiti možnost za okužbo, saj so klopi majhni in zahrbtni, hitro se lahko zgodi, da kakšnega spregledamo in se kljub previdnosti okužimo. Kakšne bodo posledice borelioze? To je zelo odvisno od poteka bolezni in zdravljenja. Posledice borelioze niso nujno hude, pravzaprav je čisto možno, da jo bo bolnik odnesel brez trajnih posledic. A prav tako je možno, da bodo posledice borelioze močno vplivale na življenje posameznika še dolgo po tem, ko se okuži. Pravzaprav lahko pride do trajnih poškodb tkiva, ki jih ni mogoče povsem pozdraviti.

Trajne in kronične posledice borelioze

Možno je, da pride do trajnih in kroničnih posledic oziroma ponavljanja simptomov borelioze. V tem primeru posledice borelioze močno ovirajo vsakdanje življenje posameznika na dolgi rok. Gre za različne znake, predvsem glavobol in bolečine v mišicah, poleg vplivov na telo pa se posledice borelioze kažejo tudi na umskih sposobnostih. Značilne so recimo težave s koncentracijo, predvsem z ohranjanjem zbranosti preko daljšega časa, ter težave s spominom. To so značilne težave, ki se lahko pojavijo dolgo po tem, ko borelioze v telesu sploh ni več mogoče zaznati. Seveda pa do tega ne pride v vseh primerih, pravzaprav je zdravljenje borelioze v zgodnjih fazah zelo učinkovito. Čisto možno je, da bodo posledice boreliozev celoti izginile že kmalu po zdravljenju, je pa treba seveda ukrepati hitro in čim prej začeti zdravljenje z antibiotiki.

Klopni meningitis – simptomi

Če poznate osebo, ki trpi za posledicami klopnega meningitisa, potem lahko vidite, da bolezen človeka lahko bolj prizadene kot si morda na začetku lahko sploh mislimo. Mediji nas stalno obveščajo, kako pomembno je, da o tem stanju vemo čim več podatkov, da se ustrezno zaščitimo pred pikom klopa in da smo pozorni na znake, ki bi nas morda opozarjali na klopni meningitis.

Če dobro poznamo simptome, potem veliko lažje lahko preprečimo, da se stanje razvije v kaj resnejšega. Če simptomov ali znakov ne poznamo prav dobro, je najbolje, da se čim prej pozanimamo, kateri so. To lahko naredimo tudi tako, da v spletni brskalnik vtipkamo klopni meningitis simptomi.

S pomočjo spletnega ključa klopni meningitis simptomi bomo izvedeli, kateri so najpogostejši. Med njimi bomo zagotovo izvedeli, da so to nenehna utrujenost, živčnost, občutek preobremenjenosti, telesna temperatura.

Na srečo so za klopni meningitis simptomi tudi na spletu

Spletna rešitev klopni meningitis simptomi nas pripelje na številne izjemno koristne spletne strani, ki navajajo zelo koristne podatke, ki se navezujejo na klopni meningitis. S pomočjo takih spletnih strani lahko na hiter način stopimo v kontakt tudi s strokovnjaki, ki jim preko maila ali telefonskega pogovora posredujemo svoja vprašanja. Pogosto nam strokovnjaki svetujejo povsem brezplačno.

Klopni meningitis simptomi pa ni edina stvar, ki nas zanima, ko raziskujemo svet te izjemno neprivlačne in zahrbtne bolezni. Zelo pomembno je, da poznamo tudi različne faze, ki se v času bolezni pojavijo. V resnici obstajata dve glavni fazi. Za prvo je značilno, da se pojavi predvsem zelo visoka temperatura in zelo otrdel vrat, kar kasneje povsem izgine. Bolezen nekaj časa povsem miruje. Ko izbruhne v drugi fazi, so bolečine lahko neznanske.

V življenju na sploh je dobro poznati čim več simptomov za čim več bolezni. Le na tak način bomo lahko veliko lažje preprečevali bolezni.

Več tukaj: www.sos-klop.si

Nasveti za hitro hujšanje

Vsak, ki je že kdaj poskušal shujšati, se dobro zaveda, da nikakor ne gre za enostavno opravilo. Še posebej ne, če želi shujšati kar se da hitro – takrat pride do resnih nevarnosti, ki spremljajo nezdrave shujševalne režime, še večja nevarnost pa je, da bomo v želji po hitri izgubi kilogramov zapravljali čas in denar za neučinkovite programe in naprave, ki obljubljajo neverjetne rezultate. Je hitro hujšanje sploh možno? Glede na to, kakšne rezultate obljubljajo razni shujševalni programi in naprave, lahko zatrdimo, da ne. Obstaja omejitev, koliko telesne teže lahko izgubimo v kratkem času, ne da bi tvegali škodljive posledice za svoje zdravje. Za splošno populacijo zdrava izguba predstavlja približno pol kilograma na teden, je pa seveda to povsem odvisno od posameznika in okoliščin.

Hujšanje z zdravo hrano ter učinkovito vadbo.

Varno, zdravo in hitro hujšanje

Najboljši pristop k hujšanju je ta, da ustvarimo natančen in učinkovit načrt kaloričnega primanjkljaja. Edini način za izgubo odvečnih kilogramov je namreč ta, da jih telo porabi, za to pa bomo morali omejiti vnos energije.

Najprej ugotovimo, kakšen primanjkljaj je ustrezen za zdravo in hitro hujšanje. To je nekje 500 kcal na dan, kar pomeni v tednu dni 3500 kcal izgube. V smislu telesne teže se ta vrednost pretvori v slabega pol kilograma, kar je varno znotraj meja za zdravo hujšanje. Večji primanjkljaj prinaša nevarnosti za zdravje – za izgubo enega kilograma na teden bi morali namreč vnos hrane omejiti na manj kot polovico priporočene količine, kar nikakor ni zdravo.

Ključna komponenta zdravega in hitrega hujšanja je vztrajnost. Ravno zato hitro hujšanje običajno ni učinkovito, edina smiselna metoda je dolgotrajno sledenje postopnemu načrtu. Hitra izguba kilogramov običajno vodi v ponovno pridobivanje in še slabše končno stanje, saj se telo ne more navaditi na hitre spremembe različnih režimov. Postopno hujšanje bo trajalo nekoliko dlje, a bo na koncu tudi ponudili pričakovane rezultate. Več si lahko preberete na strani lineasnella.si.

Vrhunski aparat za zobe

Kar  dosti ljudi si želi imeti lepe in bolj ravne zobe, predvsem pa tudi lep nasmeh. Idealna rešitev za to je zobni aparat, ki v današnjem času že na povsem vsakdanji način lepša naš nasmeh in na m omogoča tudi veliko mero samozavesti. Večina zobnih aparatov je vrhunskih in nam tako na zelo hiter ter enostaven način pomagajo rešiti naše težave z zobmi. Vemo pa, da na trgu obstaja več vrst zobnih aparatov. Nekateri med njimi so skorajda nevidni in s takimi se ob nošenju še posebej dobro počutimo.

Invisalign je je ena od najboljših rešitev

Če ste v zadnjem času raziskovali, kateri zobni aparat bi bil najbolj primeren za vašo uporabo, ste verjetno naleteli tudi na zobni aparat invisalign. Nekateri ga označujejo za najboljšo rešitev na trgu. Pogosto pa je ta aparat za zobe poimenovan kot nevidni zobni aparat.

Veliko manj obiskov pri ortodontu

Če izberemo vrhunski zobni aparat, za katerega bomo morda na začetku odšteli nekoliko več denarja, to lahko pomeni, da bomo svojega izbranega ortodonta, ki nam je tovrstni aparat tudi predlagal, veliko manjkrat obiskali. Vseeno pa bodo naši zobje veliko hitreje lepo poravnani. Nošenje takega aparata nam niti na začetku ne bo delalo posebnih težav. Prav tako ne bomo imeli nikakršnih težav pri prehranjevanju. Nekateri vrhunski zobni aparati so namreč snemljivi. Ko jemo, jih lahko snamemo, prav tako tudi, ko se odpravljamo na nočni počitek.

Vrhunski zobni aparat nam torej omogoča, da si svoje zobe lahko uredimo na zelo hiter, učinkovit in nenazadnje tudi na dovolj ugoden način. Cene so postale nizke, saj je konkurenca na trgu kar velika.

Koga lahko označimo za dobrega psihoterapevta?

Mnenja strank in kupcev so izjemnega pomena, ne glede na to, za katero storitev ali izdelek gre. Na podlagi mnenj je odvisno tudi to, kako bo nekdo, ki opravlja neko storitev, postal priljubljen ali ne. Ljudje natančno napišejo, zakaj je nekdo v svojem poslu dober in zakaj ne. Tovrstna mnenja pa so še posebej pomembna, ko gre za storitev, ki je povezana s človekovo psiho. Če nas na primer zanima, kje lahko najdemo dobrega psihoterapevta, je splet zagotovo ena od najboljših rešitev, kjer najhitreje pridemo do odgovora.

Kdo je dober psihoterapevt?

Kdo pa sploh je v resnici dober psihoterapevt? Znano je, da je dober psihoterapevt ne samo oseba, ki ima na tem področju vrhunska znanja ter izkušnje, ampak velja tudi za izjemno prijazno ter dostopno osebo. Slednje je za nas ljudi najbolj pomembno. Nekdo je lahko še tako dober psihoterapevt na svojem področju, toda če nima posluha za človeka tudi sicer, potem ga ljudje ne spoštujejo in niti nimajo radi.

Psihoterapevta najdemo na spletu in lahko je dobra rešitev težav

Rešite osebne težave s pomočjo psihoterapevta

Dober psihoterapevt ni nujno najdražji

Še vedno velja mnenje, da je to, kar je dobro in najboljše, tudi najdražje. Pa vendarle ni čisto tako. V praksi se pogosto izkaže, da na primer dober psihoterapevt ni nujno najdražji. Obstaja kopica takih strokovnjakov, ki imajo izjemne kvalitete, pa vendarle so njihove cene dovolj ugodne, da si jih lahko privošči prav vsak. Po drugi strani pa so ljudje dobrim ponudnikom svojih storitev pripravljeni plačati več denarja za njihovo vrhunsko opravljeno delo. To pomeni, da cenijo človeka z izjemnim znanjem, izkušnjami ter tudi drugimi dobrimi osebnostnimi lastnostmi. Več pa tukaj http://www.psihoterapija-hodos.si/.

Telovadba za hujšanje ali kurjenje maščob

Telovadba za hujšanje je za mnoge preprosto kurjenje maščob. Najboljša telovadba za hujšanje je v prvi vrsti odvisna od posameznika ter njegovih osebnih lastnosti. Nekatere osebe hujšanje ne poznajo, ker imajo dobro presnovo, imajo uravnoteženo prehranjevanje, redno izvajajo gibalne aktivnosti ter si vzamejo dovolj časa za regeneracijo.

Pozimi lahko pokurimo dvakrat več kalorij

Nizke temperature zraka so priložnost, da telovadba za hujšanje doseže dvojni učinek. Pri nizkih temperaturah človeško telo potrebuje energijo za ogrevanje organizma. S tem se ohranjajo vitalne človeške funkcije. Človeško telo se kot izredno kompleksno kaže tudi v tej lastnosti. Ogrevanje telesa se izvaja izredno dinamično. Ko je energije dovolj za ogrevanje na določeni zunanji temperaturi, lahko organizem ohranja idealno toploto na vseh delih telesa. Kar občutimo kot prijeten topel občutek kljub mrazu. Mraz nam začne postajati, ko organizem ne more ogrevati celotnega telesa. Občutek mraza v roke ali noge je tipičen znak. Organizem v tem primeru jemlje toploto iz okončin z namenom ohranjanja toplote drugih, bolj vitalnih delov telesa. Z ustrezno prehrano, pa lahko ta občutek mraza ublažimo. Ker organizem preprosto pridobi energijo potrebno za ogrevanje. Dodana telovadba za hujšanje v zimskem času ima zato dvojni učinek : koristi energijo za pospešeno gibanje ter ogrevanje organizma. Zato je telovadba za hujšanje v zimskem času priporočljiva za vse, ki željo hitreje do idealne telesne teže. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na varovanje zdravja. Hladen zrak ne koristi vsem delom telesa. Zato mora imeti oseba primerno opremo. Nos ali obraz je mogoče ustrezno zaščititi, s tem se negativni učinek hladnega zraka iz okolja zmanjša. Zaradi zmanjšanega pretoka zraka, pa je telovadba za hujšanje lahko še bolj koristna in učinkovita. Prav tako je potrebno poskrbeti za učinkovito uravnavanje optimalne temperature in vlage. Zdravju neškodljiva telovadba za hujšanje zahteva opremo, pri kateri je zagotovljena optimalna temperatura ob nizkih temperaturah ter pospešenem gibanju.