Arhivi Kategorije: šport

Kolesarski števec za rekreativce

Rekreativno kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih prostočasnih aktivnosti. Pri tem skorajda ni pomembno, kaj na kolesu počnemo, kako hitro in kako daleč se peljemo, bolj je važno to, da nekaj časa preživimo na svežem zraku in se dobro razgibamo. Vseeno pa mnogi rekreativci vestno spremljajo svoje aktivnosti in beležijo podrobno statistiko. Tem in drugim radovednežem bo prišel zelo prav kolesarski števec, ki lahko ponudi mnoge uporabne podatke. Ne gre le za zanimivost, temveč so informacije lahko tudi zelo uporabne, še posebej če se podajamo na kakšne daljše poti ali pa se ukvarjamo z rednimi treningi. Tudi rekreativcem je torej lahko v veliko pomoč napreden kolesarski števec, čeprav te informacije niso vedno nujno potrebne pri kolesarjenju. Gre za tiste podatke, ki jih je vedno dobro imeti na očeh, recimo hitrost vožnje in prevoženo razdaljo pri trenutni aktivnosti. Napreden kolesarski števec lahko seveda ponudi še bistveno več, tudi navigacijo, spremljanje višinske razlike, prikaz trenutnega naklona, merjenje moči in podobno. A to so že funkcionalnosti, ki bodo bolj zanimale profesionalne kolesarje, za rekreativce je pogosto boljša izbira osnovni kolesarski števec.

 Kolesarski števecTudi osnovni kolesarski števec lahko povsem zadostuje

Praktično vsak kolesarski števec bo pokazal osnovne informacije, ki so rekreativcem tudi najbolj zanimive in uporabne. Dražji in naprednejši števci imajo resda več funkcionalnosti, a te za rekreativce niso nujno uporabne. Tako je pogosto najbolj upravičen nakup osnovnega števca, pri tem pa najraje izberemo takšnega, ki bo kos vsem predvidenim obremenitvam in bo lahko v takšnih okoliščinah ponudil dolgo življenjsko dobo. Kakovosten kolesarski števec je lahko zelo dobrodošel, tudi če nima posebej naprednih funkcij. To je en izmed kosov opreme, ki ne zahteva visoke investicije in v vsakem primeru ponuja zadovoljstvo. Seveda pa bodo naprednejši kolesarski števec oziroma računalnik vsekakor izbrali tisti, ki želijo imeti nekoliko bolj podroben vpogled v svojo aktivnost na kolesu.

Kombinezon za udobno smučanje

Rekreativno smučanje je lahko zelo neprijetna aktivnost, saj smo izpostavljeni nizkim temperaturam in mokremu snegu, hkrati pa je telo stalno v akciji in se začne hitro pregrevati. To pomeni, da se lahko hitro znajdemo v zadušljivi opravi z visoko telesno temperaturo in neprijetnim občutkom zaradi mrzlega znoja. Takšno neprijetnost lahko rešimo, če uporabimo dober kombinezon, ki sodi med ključno opremo za udobno smučanje. Veliko pozornosti pri izbiri smučarske opreme namenjamo smučem, smučarskim čevljem in čeladi, za druge kose pa pogosto zmanjka pozornosti in tudi denarja. Kako odločilen je dober kombinezon pa se izkaže šele takrat, ko nas oblačila na strmih pobočjih dejansko pustijo na cedilu. Udobje je v različnih pogledih močno odvisno od tega, kaj imamo oblečeno. Ne samo zato, ker se pri smučanju lotevamo naporne fizične aktivnosti, ki vodi v pregrevanje in znojenje, temveč tudi zato, ker se moramo zaščititi pred hudim mrazom in mokroto snega. V poštev pride torej kombinezon, ki je namenjen prav temu namenu. Najbolje je, da se poslovimo od tistih oblačil, ki niso izključno smučarska, čeprav lahko s temi veliko privarčujemo.

kombinezon za smučanje

Najboljši kombinezon za smučanje

Kateri kombinezon bo najboljši za smučanje? Gotovo se splača izbrati takšnega, ki dobro ščiti pred mrazom in vlago. Posebej priljubljena so oblačila z vodoodbojnimi membranami, ki se na snegu odlično obnesejo. Seveda pa pri tem pazimo na kakovost in vzdržljivost materiala – kombinezon bo verjetno deležen tudi kakšnih udarcev in odrgnin, ki na trdem snegu niso vedno nedolžne. Kakovostna oblačila v takšni situaciji naredijo veliko razliko. Nadalje pa so smučarska oblačila seveda narejena tako, da omogočajo učinkovito zračenje in odvajanje znoja, kar zagotavlja udobno smuko v vseh razmerah. To dosegajo z inovativnimi zasnovami oblačil, res pa je, da bo takšen kombinezon gotovo nekoliko dražji od običajnih zimskih oblačil, ki niso prilagojena zahtevnim športnim aktivnostim.

Električni skiro za osebno uporabo

Električna vozila postajajo vse bolj priljubljena, na cestah pa vse pogosteje srečujemo avtomobile in razna gospodarska vozila, ki jih poganja električni pogon. Na elektriko pa delujejo tudi nekatera druga vozila, med najbolj priljubljenimi je električni skiro, ki je zelo priročna izbira za tiste, ki iščejo vsestransko prevozno sredstvo za osebno uporabo. Funkcionalnosti skiroja do neke mere posnemajo tudi električna kolesa, ki so prav tako priljubljena izbira med rekreativnimi uporabniki, a so tudi precej dražja, tako da je električni skiro še vedno bolj primeren v večini situacij. Glavna prednost pa ni v tem, da gre za cenovno dokaj ugodno vozilo, temveč gre opozoriti predvsem na vsestransko uporabnost in zelo enostavno uporabo tega prevoznega sredstva. Skiro lahko zelo olajša prevažanje po mestnih ulicah in omogoči preprost dostop do tistih kotičkov, ki jih z drugimi vozili ne moremo doseči. Poleg tega nam električni skiro omogoča, da se na pot podamo hitro in brez posebne priprave, na destinacijo pa pridemo brez zamud in brez napora.

Najboljši električni skiro na trgu

Kateri je najboljši električni skiro na trgu? Mnenja so seveda deljena, saj so na voljo precej raznoliki izdelki, ki ustrezajo različnim profilom kupcev oziroma uporabnikov. Vedno se moramo odločati na podlagi lastnih želja in potreb ter okoliščin, v katerih bomo skiro uporabljali. Če je električni skiro namenjen pretežno prevažanju med domom in šolo oziroma službo, se splača izbrati zanesljiv in varen skiro, nekaj lahko prihranimo pri avtonomiji delovanja, saj imamo v mislih točno določeno relacijo, za katero lahko predvidimo pričakovano porabo. Za daljše izlete in sproščeno vožnjo po mestu pa je bolje izbrati daljšo avtonomijo, seveda pa pri varnosti in zanesljivosti skiroja ne smemo skopariti. Hitrost večinoma ni odločilni dejavnik, saj je električni skiro za mestno vožnjo v vsakem primeru dovolj hiter, bolj je pomembno, da ima zadostno nosilnost in da je pripravljen za vse vrste obremenitev.

Nasveti za hitro hujšanje

Vsak, ki je že kdaj poskušal shujšati, se dobro zaveda, da nikakor ne gre za enostavno opravilo. Še posebej ne, če želi shujšati kar se da hitro – takrat pride do resnih nevarnosti, ki spremljajo nezdrave shujševalne režime, še večja nevarnost pa je, da bomo v želji po hitri izgubi kilogramov zapravljali čas in denar za neučinkovite programe in naprave, ki obljubljajo neverjetne rezultate. Je hitro hujšanje sploh možno? Glede na to, kakšne rezultate obljubljajo razni shujševalni programi in naprave, lahko zatrdimo, da ne. Obstaja omejitev, koliko telesne teže lahko izgubimo v kratkem času, ne da bi tvegali škodljive posledice za svoje zdravje. Za splošno populacijo zdrava izguba predstavlja približno pol kilograma na teden, je pa seveda to povsem odvisno od posameznika in okoliščin.

Hujšanje z zdravo hrano ter učinkovito vadbo.

Varno, zdravo in hitro hujšanje

Najboljši pristop k hujšanju je ta, da ustvarimo natančen in učinkovit načrt kaloričnega primanjkljaja. Edini način za izgubo odvečnih kilogramov je namreč ta, da jih telo porabi, za to pa bomo morali omejiti vnos energije.

Najprej ugotovimo, kakšen primanjkljaj je ustrezen za zdravo in hitro hujšanje. To je nekje 500 kcal na dan, kar pomeni v tednu dni 3500 kcal izgube. V smislu telesne teže se ta vrednost pretvori v slabega pol kilograma, kar je varno znotraj meja za zdravo hujšanje. Večji primanjkljaj prinaša nevarnosti za zdravje – za izgubo enega kilograma na teden bi morali namreč vnos hrane omejiti na manj kot polovico priporočene količine, kar nikakor ni zdravo.

Ključna komponenta zdravega in hitrega hujšanja je vztrajnost. Ravno zato hitro hujšanje običajno ni učinkovito, edina smiselna metoda je dolgotrajno sledenje postopnemu načrtu. Hitra izguba kilogramov običajno vodi v ponovno pridobivanje in še slabše končno stanje, saj se telo ne more navaditi na hitre spremembe različnih režimov. Postopno hujšanje bo trajalo nekoliko dlje, a bo na koncu tudi ponudili pričakovane rezultate. Več si lahko preberete na strani lineasnella.si.

Tekaške hlače naj bodo udobne

Tekaške hlače iz posebnih materialov

Tek je ena od najbolj priljubljenih športnih aktivnosti, s katero se tudi pri nas ukvarja vedno več ljudi. Nekateri si za tek vzamejo res veliko časa, saj menijo, da jih tovrstna dejavnost popolnoma sprosti in jim daje tudi neverjetno veliko energije. Vendar pa tek predstavlja tudi velik stres za telo. Zato je pomembna tudi prehran po končani športni aktivnosti. Predvsem pa je potrebno med samim tekom piti zadostno količino vode. Po teku si lahko kolena namažete tudi z različnimi kremami za boljšo regeneracijo.

 

Da se med opravljanjem te aktivnosti še bolje počutijo, pa se take osebe zelo pogoste opremljene s primernimi oblačili in tudi obutvijo. To pomeni, da imajo na sebi primerne kratke hlače za tek, majice ter ostalo potrebno opremo. Tudi čevlji so lahko popolnoma prilagojeni za tek.

 

Kje lahko kupimo najboljšo in tudi najcenejšo opremo za tek?

 

Tekaška oprema je pri nas zelo iskana in tega se zavedajo tudi številni trgovci. Ob tej priložnosti so se odprle in se še vedno odpirajo spletne trgovine, ki veliko pozornost namenjajo prodaji vrhunske opreme za različne športne aktivnosti, med njimi tudi teku. Tekaško opremo, ki jo zlahka lahko označimo za vrhunsko, lahko kupimo v eni od najbolj priljubljenih spletnih trgovin, ki v ospredje postavlja prav opremo za tek. Tekaške hlače so običajno bolj ozke, izdelane iz mehkih in raztegljivih materialov, ki dihajo ter ne prepuščajo vodo.

 

Med celotno ponudbo, ki jo je izjemno veliko in je tudi vedno na zalogi, lahko izbirate tudi med številnimi kosi hlač, ki so posebej namenjene teku. Tekaške hlače so že na videz drugačne od navadnih hlač. Narejene so iz prav posebnih materialov, ki v največji meri poskrbijo, da se ljudje med tekom izjemno dobro počutijo in da se tudi ne potijo.

 

Tekaške hlače, ki jim bomo kupili in naročili preko spleta, so zagotovo ne damo najboljša, ampak tudi najcenejša ponudba na celem trgu pri nas, kar se tiče prodaje tovrstnega kosa oblačila.

Cena za adrenalinska doživetja ob Soči

Posočje ponuja kopico zanimivih adrenalinskih doživetij. Mnoga med njimi so celo brezplačna, saj se lahko kar sami in na lastno pest podamo na raziskovanje narave, ki nudi neomejen potencial vsem avanturistom, ki se ne ustrašijo takšnih podvigov. A seveda še bistveno več ponujajo organizirane aktivnosti, ki jih imajo v svojih ponudbah številne agencije ob zgornjem toku reke Soče. Že pred obiskom tega konca Slovenije je pametno pokukati v ponudbo in ugotoviti, kaj in za koliko je na voljo.

Rafting, posoška klasika

Soča rafting je vsekakor eno izmed najbolj priljubljenih doživetij, ki jih ponuja reka. Deloma zato, ker gre za aktivnost z mnogimi variacijami in skupinsko udeležbo, deloma pa gotovo tudi zato, ker je cena precej ugodna. Ker Soča rafting omogoča na različnih ugodnih odsekih, je ponudbe veliko, s tem pa se razlikujejo tudi podrobnosti odprav in seveda cena. Bo pa treba za spust verjetno odšteti vsaj okoli 40 evrov oziroma morda kak evro manj, kar velja za ugodne ponudbe za družine in skupine. Nekaj prihranka lahko ulovimo tudi z obiskom zunaj sezone. Adrenalinski spust po brzicah bo stal okoli 50 evrov, daljši spusti pa so še kakšnih 10 evrov dražji.

Soča rafting spust po brzicah

Skok s padalom, pika na i adrenalinski ponudbi

Za skok s padalom cena ni ovira. Za krajši polet s trajanjem do 30 minut bo treba odšteti okoli 160 evrov, kar je ugodna cena glede na to, da gre za edinstveno doživetje, ki postavlja piko na i adrenalinski ponudbi Posočja. Seveda bo za daljši skok s padalom cena višja, okoli 200 evrov za polet, dolg do 60 minut.

Te številke veljajo za tandemski skok s padalom, cena pa je v primeru drugih opcij seveda drugačna. A ker ponudba cilja predvsem na tiste, ki želijo doživeti adrenalinski polet v tandemu, ta cenik odgovarja na večino vprašanj.

Kakšna kolesarska oprema je potrebna za gorsko kolesarjenje?

Ko se odpravimo na daljše gorsko kolesarjenje, je vsekakor treba vedeti, kakšna kolesarska oprema je za to primerna. Vsakdo, ki se je že kdaj podal na daljše popotovanje s kolesom, bo vedel, da je kolesarska oprema sestavljena iz več stvari.

Le-te si bomo pogledali v nadaljevanju tegale članka, za enkrat pa lahko povemo, da je kolesarska oprema drugotnega pomena. Namreč, najprej se moramo zelo dobro pozanimati o gorskih kolesih in biti pripravljeni tudi vložiti za to tudi kar nekaj denarja. A to pride v poštev, ko se gremo resno gorsko kolesarjenje, za povprečnega kolesarja bo gorsko kolo srednjega ranga in pa manjša dodatna kolesarska oprema več kot dovolj. Poglejmo pa si točno, kakšna je dobra kolesarska oprema, ki služi tako profesionalcem kot vsakdanjim gorskim kolesarjem.

kolesarska oprema za bolj varno gorsko kolesarjenje

Gorsko kolesarjenje bo varnejše s čelado, rokavicami in sokolesarjem

Vsa kolesarska oprema, ki jo je pametno imeti za (gorsko) kolesarjenje!

Najprej se je treba seveda vprašati, kako dolga bo relacija, na katero se bomo odpravili. Če bo le-ta daljša (več dni), potem je najboljša kolesarska oprema, ki jo mora imeti s sabo vsak kolesar (brez izjeme!), še ena oseba, ki bo ves čas zraven. To poudarjamo zato, ker je gorsko kolesarjenje lahko zelo nevarno in že sama zdrava pamet govori o tem, da je vedno dobro imeti še nekoga, ki v primeru nesreče lahko pokliče pomoč. No, zdaj pa k stvarem, ki se kupijo.
Nepogrešljiva kolesarska oprema za gorsko kolesarjenje je jasno dobra čelada, ki nas pri padcih zaščiti. Ko pa smo že pri zaščiti, pa lahko povemo, da je na dolgih poteh vsekakor dobro imeti tudi kolesarske rokavice, ki naše dlani ščitijo pred žulji. Poleg zaščite je dobro na kolesu imeti tudi blatnike, če le-teh kolo še nima. Ti bodo skrbeli, da nas mokra cesta ali blatne poti ne bodo brizgale vsepovsod po hrbtu.

Seveda pa je nepogrešljiva in obvezna oprema tudi tlačilka ter oprema krpanje gum, saj ni nič hujšega, če se nekje sredi gozda na primer naša guma predre in tam obstanemo. Vse to je nekako najbolj osnovna kolesarska oprema, za kaj več pa je najboljše stopiti kar v trgovino.

 

Telovadba za hujšanje ali kurjenje maščob

Telovadba za hujšanje je za mnoge preprosto kurjenje maščob. Najboljša telovadba za hujšanje je v prvi vrsti odvisna od posameznika ter njegovih osebnih lastnosti. Nekatere osebe hujšanje ne poznajo, ker imajo dobro presnovo, imajo uravnoteženo prehranjevanje, redno izvajajo gibalne aktivnosti ter si vzamejo dovolj časa za regeneracijo.

Pozimi lahko pokurimo dvakrat več kalorij

Nizke temperature zraka so priložnost, da telovadba za hujšanje doseže dvojni učinek. Pri nizkih temperaturah človeško telo potrebuje energijo za ogrevanje organizma. S tem se ohranjajo vitalne človeške funkcije. Človeško telo se kot izredno kompleksno kaže tudi v tej lastnosti. Ogrevanje telesa se izvaja izredno dinamično. Ko je energije dovolj za ogrevanje na določeni zunanji temperaturi, lahko organizem ohranja idealno toploto na vseh delih telesa. Kar občutimo kot prijeten topel občutek kljub mrazu. Mraz nam začne postajati, ko organizem ne more ogrevati celotnega telesa. Občutek mraza v roke ali noge je tipičen znak. Organizem v tem primeru jemlje toploto iz okončin z namenom ohranjanja toplote drugih, bolj vitalnih delov telesa. Z ustrezno prehrano, pa lahko ta občutek mraza ublažimo. Ker organizem preprosto pridobi energijo potrebno za ogrevanje. Dodana telovadba za hujšanje v zimskem času ima zato dvojni učinek : koristi energijo za pospešeno gibanje ter ogrevanje organizma. Zato je telovadba za hujšanje v zimskem času priporočljiva za vse, ki željo hitreje do idealne telesne teže. Ob tem seveda ne smemo pozabiti na varovanje zdravja. Hladen zrak ne koristi vsem delom telesa. Zato mora imeti oseba primerno opremo. Nos ali obraz je mogoče ustrezno zaščititi, s tem se negativni učinek hladnega zraka iz okolja zmanjša. Zaradi zmanjšanega pretoka zraka, pa je telovadba za hujšanje lahko še bolj koristna in učinkovita. Prav tako je potrebno poskrbeti za učinkovito uravnavanje optimalne temperature in vlage. Zdravju neškodljiva telovadba za hujšanje zahteva opremo, pri kateri je zagotovljena optimalna temperatura ob nizkih temperaturah ter pospešenem gibanju.

Gorska kolesa ali mtb kolesa

Gorska kolesa ali mtb kolesa so široko uporaben športni rekvizit. Na trgu so se gorska kolesa ali mtb kolesa pojavila pred približno tremi desetletji. Takratne izvedbe so bile razmeroma preproste, saj je šlo za predelavo v gorska kolesa ali mtb kolesa na osnovi klasičnih kolesnih okvirjev. Okvir kolesa je bil kvečjemu utrjen na nekaterih mestih, dodatne pa so bile tudi terenski vožnji primerne pnevmatike in drugi dodatki.

Osvojene zahtevnejše gorske poti in gorski vrhovi so poskrbeli, da so gorska kolesa ali mtb kolesa navdušila širše množice. Poleg številnih gozdnih poti, so kolesarji osvajali vedno zahtevnejše in višje ležeče kolesarske cilje. Posebno priljubljena so bila gorska kolesa ali mtb kolesa na gorskih poteh, katere so bile namensko ustvarjene po točno določenih tehničnih zahtevah. Primer tehničnih zahtev je širina poti, povprečni naklon, izogibališča in podobno. Čeprav so takšne poti vodile do ciljev na nadmorski višini dva tisoč in več metrov, od gornikov niso zahtevali posebnega napora. Predvsem mlajši gorniki so hitro spoznali, da so primerne tudi za gorska kolesa ali mtb kolesa. Kar pa je kmalu privedlo do nesoglasja s klasičnimi gorniki, lovci in drugimi uporabniki stez oziroma območji ob stezi. Danes so zato gorska kolesa ali mtb kolesa na mnogih takšnih poteh prepovedana, zato je njihova uporaba nemogoča oziroma na splošno omejena. Vseeno imamo celo vrsto drugih možnosti za njihovo uporabo. Potrebno je zgolj izbrati primerna gorska kolesa ali mtb kolesa ter jih pravilno uporabljati. Načeloma so enaka ostalim kolesom in temu primerno uporabna, z dodatno možnostjo uporabe na slabših voznih podlagah. Nekaterim gorska kolesa ali mtb kolesa ustrezajo že zaradi položaja kolesarja med vožnjo, uporabljajo jih tudi na asfaltnih podlagah. Kvečjemu zamenjajo pnevmatike, skladno z željami in zahtevami. Proizvajalci ponujajo neštete možnosti izbire. Neurejene podlage so sicer kraj uporabe, kjer se gorska kolesa ali mtb kolesa najbolje izkažejo. Oglejte si ponudbo gorskih koles v spletni trgovini Hervisa.

Nike čevlji so ogledalo napredka

Nike čevlji kažejo, kako razkošno skrbijo proizvajalci za človeško stopalo. Nike čevlji so v zgodovini doživeli številne novosti in spremembe. Tehnične spremembe so številne, spreminjajo se iz generacije v generacijo. Spremembe so od generacije do generacije različne, za dobro in racionalno izbiro jih je dobro spremljati.

Tehnične lastnosti so dobro vodilo nakupa

Optimalno blaženje, individualna primernost, lahkotnost in druge lastnosti so Nike čevlji do današnjih dni pripeljali na mejo popolnosti. Zaradi tega si zaslužijo, da izbiramo po njih oziroma jih pri izbiri upoštevamo. Sicer nam nihče ne brani, da izbiramo svoje ‘Najkice’ po barvi, vzorcu, barvni skladnosti z drugo garderobo in podobno. Vendar nam lahko tako izbrani Nike čevlji lahko povzročajo različne težave. Posebno to velja za večje obremenitve ali daljši čas uporabe na dnevni ravni. Pri večjih obremenitvah pride do večjih negativnih vplivov na zdravje človeka, podobno se daljša uporaba na dnevni ravni ob nepravilni izbiri rezultira v negativnih lastnostih za zdravje. Napredek zato Nike čevlji prinašajo predvsem takrat, ko so v osnovi primerni kupcu.

nike športni čevlji

 

Nike čevlji lahko imajo novo tehnologijo, ki omogoča najboljši kompromis med lahkoto in odpornostjo. Vendar koristijo, ko so Nike čevlji primerni fiziološkim in drugim značilnostim. Ko imamo tako prilagojeno obutev, lahko v polnosti uživamo z odličnim blaženjem, lahko obutvijo ter hkrati dolgo življenjsko dobo. Poleg individualne primernosti pa velja novosti obravnavati celostno. Nike čevlji obstajajo v zelo različnih izvedbah z majhnimi, ampak pomembnimi razlikami. To pomeni, da je pametno preizkusiti tudi za odtenek ali dva različne, vendar v osnovi iste lastnosti.

Takšno možnost nam nudijo priznani trgovci, ki poleg možnosti preizkusa nudijo tudi možnost izmer ter testiranj tekača. V tem primeru lahko z merjenji in testiranji pridobimo osnovo, na podlagi katere izbiramo nekaj v osnovi enakih, vendar v lastnostih za malenkost različnih modelih. Različni modeli so namenjeni prav prilagoditvi zahtevam, s katerimi postanejo Nike čevlji dobesedno pisani na kožo.