Arhivi Kategorije: Računalništvo

Stacionarni računalnik za osebno in poslovno rabo

Stacionarni računalnik ima številne prednosti, zaradi katerih je prava izbira tako za osebne kot poslovne uporabnike. Najpomembnejši dejavnik je pogosto cena, ki je prepričljivo na strani namiznih računalnikov, saj glede na zmogljivost in funkcionalnosti ponujajo bistveno več v primerjavi s prenosniki v istem cenovnem razredu. To je še posebej dobra značilnost za tiste, ki se odločajo za nakup večjega števila računalnikov – to so poslovni uporabniki, ki želijo opremiti svoje delovno okolje. V vsakem primeru bo stacionarni računalnik cenejša možnost, če se posvetimo primerjavi zgolj na podlagi zmogljivosti vgrajenih komponent. Prav s tem bodo namizni računalniki prepričali tudi zahtevne osebne uporabnike, predvsem ljubitelje računalniških iger, saj nudijo bistveno več zmogljivosti kot prenosniki, pravzaprav je možno to praktično v nedogled nadgrajevati. Prav vsi uporabniki pa bodo veseli prilagodljivosti, ki jo ponuja stacionarni računalnik. Prilagoditi je možno tako komponente v notranjosti ohišja kot tudi periferne naprave, na tak računalnik lahko priklopimo še mnoge druge naprave, ki razširijo osnovne funkcionalnosti računalnika.

Stacionarni računalnik ima tudi nekatere pomanjkljivosti

Seveda pa stacionarni računalnik nima le prednosti, temveč tudi nekatere pomanjkljivosti. Omeniti gre predvsem nepremičnost, ki je odločilni dejavnik za mnoge uporabnike, ki bodo na račun te pomanjkljivosti raje izbrali prenosnik. Stacionarni računalnik zasede veliko prostora, poleg tega ga ni enostavno prestavljati, predvsem pa ga ne moremo vzeti s seboj in dela nadaljevati na drugi lokaciji, kar omogočajo prenosniki. Poleg tega so namizni računalniki običajno precej bolj potratni pri porabi električne energije, kar je lahko pomemben dejavnik pri izbiri računalnika v nekaterih primerih. Seveda je ponudba izjemno pestra in je možno dobiti zelo različne naprave, ki s svojimi značilnostmi ne ustrezajo stereotipom, tako da tudi omenjene pomanjkljivosti ne veljajo za vsak stacionarni računalnik. Poleg tega včasih ti dejavniki sploh niso problematični, odvisno od uporabnika in njegovih potreb.

Prenosni gaming računalniki

Še do nedavnega je veljalo, da si s prenosnim računalnikom ljubitelji računalniških iger ne morejo prav nič pomagati. Sodobne igre so namreč izjemno zahtevne in potrebujejo zmogljivo strojno opremo, ki je v kompaktno ohišje prenosnika pač ne moremo vgraditi. A tudi to se spreminja – danes na trgu najdemo tudi igričarske prenosnike, ki predstavljajo spodobno alternativo vrhunskim namiznim računalnikom. Imajo dodaten plus, da so prenosni, seveda pa se bo treba sprijazniti tudi z nekaterimi kompromisi.

Če iščemo igričarski računalnik med prenosniki, bo treba pobrskati po višjem kakovostnem razredu. Tu izstopajo posebej igričarske znamke ASUS, Razer in MSI, prenosnik iz te kategorije pa bo vsekakor primeren tudi za zahtevnejše uporabnike. Seveda se je smiselno izogibati cenovno ugodnim prenosnikom, ki obljubljajo dovolj zmogljivosti za poganjanje iger – dobri gaming računalniki pač zahtevajo določeno investicijo, bližnjic preprosto ni.

Kateri prenosnik izbrati za igranje iger? V končni fazi je dokaj vseeno, ali izberemo ASUS, Razer ali MSI prenosnik, ali pa se morda obrnemo na kakšno drugo znamko. Veliko več povedo vgrajene komponente, ki se lahko precej razlikujejo med posameznimi modeli tudi pri isti znamki. Pravzaprav večina proizvajalcev ponuja več igričarskih prenosnikov za kupce z različnimi zahtevami. Tako lahko dobimo na primer MSI prenosnik, ki bo brez težav poganjal tudi najnovejše in najzahtevnejše igre, v ponudbi istega proizvajalca pa najdemo med igričarskimi prenosniki še nekoliko manj zmogljive modele, ki so namenjeni tistim, ki nimajo v načrtu igranja tako zahtevnih iger.

Prenosni gaming računalniki zahtevajo nekaj kompromisov, ki zagrizenim igričarjem verjetno ne bodo po godu. Prenosniki imajo na primer dokaj skromno površino zaslona, prav tako ne morejo vključevati zares vrhunske tipkovnice in miške. Tudi detajli, ki jih lahko pri namiznih računalnikih povsem prilagodimo za optimalno izkušnjo (npr. zvočni sistem), bodo pri prenosnikih morda razočarali. Resda lahko tudi na prenosnik priklopimo vrsto zunanjih naprav, a s tem izgubi svojo glavno prednost – mobilnost.

Optimizacija spletnih strani, sodobna realnost

Optimizacija spletnih strani je sodobna realnost .

Splet in optimizacija spletnih strani sta nekaj vsakdanjega, čeprav se mnogi povezave ne zavedajo. V naše kraje se je splet začel množično pojavljati pred dvema desetletji, začetki so bili glede na današnje čase skromni. Razlike so za današnje čase težko dojemljive, nihče si ne more zamisliti spletne aktivnosti , ki potekajo počasi, majhnega nabora spletnih strani in vsebin ter podobnega. Ampak, takšna je pač bila spletna realnost pred dvema desetletjema. Povezave so bile slabe, težko dosegljive, tehnika primitivna. Posledično je bil splet bistveno manj uporaben, glede na današnje čase praktično neuporaben. Danes smo navajeni, da nam optimizacija spletnih strani na vprašanje ponudi takoj vsaj nekaj, večinoma pa veliko odgovorov. V preteklosti je bil že odgovor, pa še ta velikokrat v tujem jeziku, uspeh. Z napredkom je postala vedno bolj aktualna optimizacija spletnih strani. Splet se je začel postopoma bogatiti s spletnimi vsebinami, kar je postopoma privedlo do gneče. Odgovorov na vprašanja je bilo vedno več, bogatila se je tudi vsebina v materinem jeziku. Kar pa je postopoma privedlo do zgostitve vsebin. Za občasne uporabnike je to postala prava nočna mora, za stalne uporabnike pa zgolj pričakovana realnost. Med uporabnike pa so se uvrščali tudi podjetni posamezniki, ki so spoznali tržno priložnost. Ter priložnosti, ki jih nudi optimizacija spletnih strani. Tržne priložnosti so od področja do področja različne. Kako različne so lahko sami ugotovimo z preprosto logiko, odgovor nam nudi tudi klasično trženje. Velika področja nudijo več priložnosti, večja pa je tudi konkurenca oziroma konkurenčna tekma. Manjša področja pa obrano : manj priložnosti, vendar z manj konkurence. Tej in drugim značilnostim primerno lahko optimizacija spletnih strani ubere različne poti in taktike. Velika področja, z večjim tako povpraševanjem kot ponudbo nudijo več različnih možnih pristopov.

Optimizacija spletnih strani je aktivnost, ki nikoli ne miruje, ampak napreduje skladno stanjem in možnostmi.

https://www.red-orbit.si/blog/

prenosni računalnik

Namizni in prenosni računalniki

Kar veliko kupcev novih računalnikov se odloča med prenosniki in pa namizni računalniki. Svetujem vam, da kupite tisto kar potrebujete. Če potrebujete prenosnost, potem tako ali tako nimate druge izbire kot nakup prenosnika.

Današnji prenosniki so zelo zmogljivi in lahko za normalo ceno dobite računalnik, ki bo kos tudi zahtevnejšim nalogam. Problem prenosnikov je ta, ker se kar precej grejejo, to pa lahko postane velik problem če na njem igramo igre ali pa opravljamo kakšno zahtevno grafično oblikovanje in podobno. Prednost namiznih računalnikov je ta, da je pri njih dobro poskrbljeno za hlajenje samega sistema, poljubno pa lahko menjate tudi komponente. Pri prenosnikih to ni mogoče razen redkih izjem. Menjate lahko samo RAM in pa disk.

Obstajajo pa tudi posebni prenosniki ki so namenjeni igranju iger, ti so zelo zmogljivi, poskrbljeno pa je tudi za njihovo hlajenje, temu primerna je seveda tudi cena.

Ker meni veliko pomeni prenosljivost računalnika in se tega tudi redno poslužujem sem bil primoran kupiti prenosnika. Nad njim nimam pripomb razen tega, da se v poletnih mesecih veliko greje, čeprav redno skrbim za čiščenje. Po pol leta mi je crknila tudi baterija, a tu nimam kaj, saj proizvajalci običajno dajo le tri mesece garancije na komponente kot so baterije. Na srečo mi je tu na pomoč priskočil nemški Ebay, kjer sem originalno baterijo s kar 36 meseci garancije dobil za zelo ugodno ceno. Prenosnik imam doma priklopljen na zunanji monitor in tako nisem prikrajšan za velikost zaslona.

Google AdWords poganja Google

Google AdWords je storitev, ki poganja Google .

Podjetje Google v marsičem spreminja naš vsakdanjik. To velja za preteklost, glede na trende in dejstva, pa vse kaže, da bo to tudi v prihodnosti. Google AdWords je ena od storitev, ki je bila dosežena na Google način razmišljanja. Danes se na enak način Google loteva tudi mnogih drugih projektov, ki bodo v prihodnosti mogoče oblikovali našo vsakdanjost. Google AdWords je storitev podjetja Google. Izvedba Google AdWords je enostavna in v veliki meri prepuščena v odločanje in izbiro samemu naročniku. Enostavnost je tudi v izboru, saj ima naročnik na voljo vsega tri vrstice možnosti, ki morajo biti seveda kratke in jedrnate. Pogoj za uspeh storitve Google AdWords je prav v dobri oceni sporočilne vrednosti sporočila, ki je strnjeno v tri vrstice. Naslov, ki je zapisan v prvi vrstici, je vsekakor zelo pomemben, saj opredeljuje in označuje vsebino. Vsebina je nato podana v dveh sledečih vrsticah. Google AdWords je v tujini bistveno bolj priljubljen, kot pri nas. Ovir, da Google AdWords pri nas ni tako razširjen, kot v tujini je več. Verjetno je bistvo zaostanka v dejstvu, da so naprednejše dežele na področju spleta bile prej soočene z izzivi spleta, ter so te možnosti lahko izkoristile preko danih možnosti. Dane možnosti so predvsem tehnologija, ki je v določenem okolju na voljo, od uporabnikov, kateri sestavljajo trg določenega okolja, ter mnogih drugih značilnosti. Pri nas se je splet uveljavil z nekaj zaostanka v primerjavi z bolj razvitimi deželami. Vsekakor pa smo lahko ponosni, da prekašamo nekatere načeloma bolj razvite in poseljene dežele. Razlika se vidi danes, toliko bolj je bila razlika opazna pred desetletjem in več.
Obiskanost spleta je seveda osnova vsega, razlika pa je v obiskanih vsebinah.

V našem jeziku je bilo spletni vsebin manj. Danes je razlika predvsem v kakovosti spletnih vsebin, ki jih med drugim določa Google AdWords .

Kartuše so strošek vsakega uporabnika brizgalnega tiskalnika

Kartuše so strošek, ki ga pozna vsak uporabnik brizgalnega tiskalnika, saj se slej ko prej zgodi, da v tiskalniku zmanjka črnila. Na voljo imate dve možnosti, kupiti originalne kartuše ali pa drugi, ki je kar precej cenejši, to je nakup ponovno obnovljenih ali kompatibilnih kartuš. Prednost kompatibilnih kartuš je predvsem v tem, da ob uporabi obnovljenih kartuš reciklirate in ponovno uporabljate stare kartuše, s tem pa znižate same stroške tiskanja, hkrati pa pomagate k ohranjanju okolja. Obnovljene ali kompatibilne kartuše so od originalnih kartuš veliko dražje, kar pa je tudi velika prednost za žep marsikaterega uporabnika. Ponovno polnjenje kartuš pomeni v praksi zbiranje starih kartuš, ki so nekoč svojemu namenu že služile. Takšne kartuše zbirajo tudi nekatera podjetja pri nas, ko kartuše zberejo, jih s posebnimi kemičnimi sredstvi temeljito očistijo, jih ponovno napolnijo, testirajo, ponovno zapakirajo in pošljejo nazaj v prodajo. Kompatibilne kartuše so lahko popolnoma enake kvalitete, kot so originali, ki se od na novo obnovljenih kartuš razlikujejo predvsem v visoki ceni. Proces obnavljanja kartuše je sestavljen iz več korakov, najprej morajo vse kartuše, ki so jih zbrali temeljito pregledati, da so nepoškodovane, predvsem pa morajo ustrezati proizvajalčevim specifikacijam. Kartuše, ki so tako ali drugače poškodovane ali puščajo, se več ne dajo obnoviti, zato jih morajo iz procesa izločiti. Izjemno pomembno je, da se prazne kartuše očistijo, saj se glave kartuše zaradi predolge neuporabe izsušijo. Ko kartuše pregledajo in jih očistijo, sledi testiranje, saj se morajo prepričati, če so vsi deli tam, ko morajo biti. Prednosti uporabe obnovljenih kartuš je okoljska naravnanost, zelo pomembno pa je predvsem to, da z njihovim nakupom privarčujete. Morda ne veste, ampak na novo obnovljene kartuše imajo pred originali še eno veliko prednost, to je ta, da imajo na novo obnovljene kartuše več polnila kot ga imajo originalne.

Panda update ločuje spletne strani

Panda update je storitev, ki ločuje spletne strani.

Splet je dodobra spremenil svet v zadnjem obdobju. Praktično ga zaznamuje, saj je splet vsakdanjik mnogih aktivnosti. Nekateri v šali govorijo, da brez spleta ne morejo živeti. Šala je tudi del krute resnice oziroma realnosti. Storitev panda update je na splet posegla z namenom razvrščanja med dobrimi spletnimi stranmi. Panda update loči med dobrimi in slabimi spletnimi stranmi, na ta način pa vsakodnevno uporabo spleta naredi kvalitetnejšo. Splet se je v zadnjem desetletju preselil iz domačih in prenosnih računalnikov na vse mogoče naprave, temu primerno je panda update toliko bolj koristna in pomembna. Panda update posega v delovanje iskalnika. Med spletnimi stranmi panda update ustvarja selekcijo. Panda update dobre spletne strani uvrsti všije ob vpisani ključni besedi, slabe strani pa na nižja mesta. Uporabniki iskalnikov imajo zato poleg naprav, ki omogočajo povezavo s spletom in njegovo uporabo, vedno pri roki tudi kakovostno selekcijo dobrih in manj dobrih spletnih strani. Na spletu se dobijo razne vsebine, ki imajo s strani lastnikov določene cilje. Vsebine se tem ciljem prilagajajo predvsem z vsebino. Spletne strani na žalost nimajo vedno kakovostne vsebine, saj je ta postavljena na stranski tir, v prid drugim ciljem.
Predvsem je ciljna vsebina zanimiva za trženje prek spleta. Trženje prek spleta je nova oblika posredovanja med ponudbo in povpraševanjem. Spletno trženje koristi splet kot osnovo povezanost ponudbe in povpraševanja, ter vse pripadajoče aktivnosti. Trženje prek spleta poteka preko spletnih strani, ki v vsebini sporočajo ciljni publiki zanimive vsebine. Spletne strani na žalost niso vedno opremljene z dobro vsebino, podvržene so drugim ciljem in namenom. V ločevanje med dobro in slabo vsebino posegajo razne storitve in razni udeleženci. Ločevanje med dobro in slabo vsebino naj bi obiskovalcem spleta in njegovih vsebin nudilo določene koristi.

Panda update je koristna pridobitev za obiskovalce spleta in njegovih vsebin.

Panda update, red na spletu

Panda update je bila prvič predstavljena februarja leta 2011.
Glavni namen, ki je panda update imel je ločevanje spletnih strani .

Obiskanost spletnih strani je pomembna in cenjena lastnost na spletu. Panda update je začel ločevati med dobrimi in slabimi spletnimi stranmi. Optimizacija spletnih strani je bila s strani panda update postavljena na tehtnico. Panda update je dobrim spletnim stranem omogočal boljšo urvstitev, medtem ko je slabe spletne strani panda update uvstil nižje. Uporabniki spletnih strani s pomočjo panda update lažje pridejo do spletnih strani z boljšo vsebino. Spletne strani z dobro vsebino so pomembne za higieno na spletu. Do uporabnikov spleta je pošteno, da dobijo v največji možni meri želeno vsebino oziroma vsebino, ki so jo iskali. Posebej so med uporabniki nezaželene reklame. Največji odpor imajo do agresivnih reklamnih sporočil, ki se uporabniku spleta vsiljujejo. V enaki meri je velik odpor do spletnih strani, ki oglašujejo stvari, pojme in lastnosti, katere so vsakemu z kančkom zdrave kmečke pameti znane kot lažne in neresnične. Mnogi uporabniki spleta so zdravo pamet uporabljali že pred tem. Spletne strani z agresivnimi reklamami ali reklamnimi sporočili, ki v realnem svetu ne morejo biti resnične, kratko malo spregledali. Med vsemi spletnimi stranmi, ki so se pokazale kot zadetki določenega iskanega pojma so izbrali tiste, katere jim je narekovala zdrava pamet. To pomeni, da niso nujno izbirali izdelka, ki je najvišje ali visoko uvrščen ampak izdelek, ki je uvrščen nižje ali celo na drugo stran. Zavedali so se, da z visoko uvrstitvijo še ne dobijo garancijo za dobro kakovost izdelka ali storitve. Namesto tega bodo dobili izdelek ali storitev, ki je bolj oglaševana in so na tak način dobre lastnosti predvsem pretirano oglaševane. V praksi pa se te lastnosti ne enačijo z tistim, kar je navedeno v oglasnem sporočilu.

Panda update je pomemben prispevek k izboljšanju kakovosti spleta.

Najcenejše kartuše – poskrbi za svoj žep

Najcenejše kartuše gotovo niso originalne kartuše, ampak so kompatibilne, generične in na novo obnovljene kartuše. Seveda lahko do poceni kartuš pridete tudi na drug način, to je z brskanjem po spletnih straneh, ki prodajajo kartuše in potrošni material za tiskalnike. Prav lahko se zgodi, da boste našli akcijsko ponudbo ali pa boste lahko ob nakupu večje količine kartuš, kar nekaj prihranili. Če pa seveda ne potrebujete večje količine kartuš, in jih ne kupujete na zalogo, potem obstaja še boljša in cenovno še bolj dostopna rešitev, to je polnjenje kartuš doma. Potrebovali boste dobro mero zanesljivosti, natančnosti, predvsem pa veliko dobre volje, vse skupaj pa ne bo šlo brez tega, da si kupite set za polnjenje kartuš.

Takšen set lahko kupite v spletnih trgovinah, pa tudi v nekaterih fizičnih trgovinah, ki se ukvarjajo s prodajo kartuš in tonerjev. Set za polnjenje kartuš, ki vam bo pomagal do najcenejše kartuše, vsebuje črnilo, iglo, sveder, plastično črpalko, držalo za polnjenje in navodila za uporabo. Toda pri tem je dobro vedeti, da lahko s polnilnim setom polnite le originalne kartuše. Predvsem se izogibajte univerzalnim kartušam, saj je praksa številnih uporabnikov pokazala, da so izjemno nekakovostne. Vse je pa seveda odvisno od kakovosti samega črnila, zato se pred samim nakupom pozanimajte o prodajalcu, pri katerem boste kupili set za polnjenje kartuš. Črnilo, ki je nekakovostno vam bo naredilo veliko težav, ne le, da bo kvaliteta tiskanja porazna, pri sami uporabi lahko pride lahko tudi do zamašitve kartuše. Vedno kupujte le črnila, ki so namenjena posameznim znamkam in modelom tiskalnikov, saj boste s tem podaljšali življenjsko dobo tiskalnika, tisk bo lepši in obstojnejši, poleg tega pa bo lažje tudi samo polnjenje kartuš. Morda mislite, da nizka cena in visoka kakovost ne gresta skupaj, a tudi najcenejše kartuše so lahko kakovostne.