Arhivi Kategorije: Prenova doma

izolacija fasade je izjemnega pomena

Izolacija fasade je izjemnega pomena za kakovostno in lagodno bivanje

Ko gradimo nove hiše ali pa prenavljamo stare, je izjemnega pomena tudi izolacija, ki jo za nas večinoma postavljajo najeti strokovnjaki. Izolacija fasade je zagotovo ena od najbolj pomembnih storitev, za katere moramo poskrbeti, še preden se vselimo v hišo. Izolacija namreč v največji meri pripomore, da nam je v naših domovih poleti dovolj hladno, pozimi pa toplo. V nasprotnem primeru, bi nas pozimi zeblo, poleti pa bi le s težavo prenesli najvišje temperature.

Beri naprej

Cenovno ugoden komplet za učinkovito ogrevanje

Sisteme ogrevanja primerjamo po različnih lastnostih, predvsem po ceni in učinkovitosti. Pogosto pa se zgodi, da kar nekoliko pozabimo na to, da gre za kompleksne sisteme z mnogimi komponentami. V ozadju je običajno kar nekaj dodatnega dela, skozi leta uporabe pa se izkaže, da ti sistemi zahtevajo tudi določeno vzdrževanje in morda prinašajo še dodatne stroške. Če želimo najti res učinkovito in ugodno ogrevanje, moramo upoštevati vse te dejavnike.

IR ogrevanje

Če upoštevamo razne lastnosti ogrevalnega sistema, se za najboljšo izbiro v mnogih primerih izkaže IR ogrevanje. Predvsem z vidika cene in učinkovitosti. V tem primeru je sistem namreč precej enostaven – potrebujemo le IR panele, ki se povežejo med seboj in z električnim omrežjem. Za nadzor nad delovanjem lahko uporabimo kar analogni termostat, ki omogoča povsem enostavno in učinkovito upravljanje sistema.

IR ogrevanje

S tem smo že poskrbeli za vse, kar potrebujemo. Grelni paneli, analogni termostat in vir električne energije – to zadošča za oblikovanje učinkovitega sistema za IR ogrevanje.

Glede na to, da že sam komplet opreme ni posebej obsežen, lahko seveda predvidevamo, da bo ta vrsta ogrevanja cenovno precej ugodna. V izhodišču je ta prednost zelo izrazita – paneli so cenovno dostopni, v primerjavi z opremo za nekatere alternativne sisteme ogrevanja so pravzaprav smešno poceni. Tudi analogni termostat je poceni naprava, ki je pogosto že vključena v komplet opreme za ogrevanje.

Za piko na i pa poskrbi še enostavna vgradnja. Tudi pri tej v tem primeru ne bo težav – paneli so povsem enostavni za namestitev, torej tudi ne zahtevajo večjih gradbenih del in ne prinašajo dodatnih stroškov na tem področju. IR ogrevanje je vsekakor tudi s tega vidika med najbolj ugodnimi opcijami. Enostavna vgradnja pomeni takojšnjo uporabnost, na dolgi rok pa se tak sistem seveda izkaže z izjemno učinkovitostjo in presenetljivo varčnostjo – v večini primerov gre gotovo za najboljšo izbiro.

Adaptacija kopalnice je pogosto prioriteta

Adaptacija kopalnice je pogosto prva obnova stanovanja. Prva obnova zaradi višine investicije ter samega učinka izvedbe. Adaptacija kopalnice prinese bistveno višjo kakovost bivanja, ostale prostore pa lahko obnovimo z bistveno manjšo investicijo. Z adaptacijo se tudi odrešimo pogosto prisotnih skrbi, katere narekuje obstoječa kakovost instalacije, opreme, zasnove in drugih lastnosti.

Več ponudb nikoli ne škodi

Nakup stanovanja je na drugi strani drugačen, če je adaptacija kopalnice že bila izvedena ali ni bila izvedena. Dotrajana kopalnica hkrati mnoge odvrne od nakupa, drugi pa v tem vidijo možnost ustvariti si kopalnico po lastnih željah. Izvedena adaptacija kopalnice je na drugi strani lahko prav tako ovira ali prednost. Ovira zaradi možne nevšečnosti večjega ali manjšega števila elementov v kopalnici, prednost pa zaradi odsotnosti večje investicije v prihodnosti. Nevšečnost je lahko barva ploščic, vzorec ploščic, kombinacija barv, način namestitve tuš kabine, prisotnost ali odsotnost kadi in podobno nobenem primeru, pa adaptacija kopalnice danes ne bi smela biti ovira. Najbolj spretni, se adaptacije lotijo sami. Orodje je dostopno, informacij in nasvetov tudi ne primanjkuje. Izvedbo si lahko tudi olajšamo, tak primer je polaganje ploščic na obstoječo podlago. Pri tem odpade rušenje, hrup in odvoz odstranjenih starih ploščic. Na drugi strani obstaja adaptacija kopalnice na ključ. Kar pomeni, da prepustimo mojstrom celotno izvedbo. Sami lahko za čas obnove odpotujemo na počitnice, izlet ali kaj podobnega. Ko se vrnemo je adaptacija kopalnice zaključena. Pri poglavju koliko stane adaptacija kopalnice velja pridobiti čim več koristnih informacij. Zanimive so ponudbe po nižji davčni stopnji, koristno je pridobiti čim več ugodnosti same izvedbe, kot je recimo brezplačna dostava na dom in/ali brezplačen odvoz stare keramike, instalacije in podobno ter možnost plačilnih ugodnosti, kot je recimo možnost plačila na obroke. Poleg tega je zelo pomembno pridobiti čim več dobrih referenc za izvedbo ali material. Adaptacija kopalnice ni zgolj polaganje ploščic ter montaža opreme, dodatno nam je lahko prihranjeno čiščenje ter odvoz odpada. Če ste v fazi prenove kopalnice, ne spreglejte kaj vam ponuja in svetuje Merkur.

Kapilarni dvig in epoksi tla

Se ukvarjate s tem, da bi prenovili ali pa dokončno zgradili svoj objekt oziroma hišo ali stanovanje?

Potem vas zagotovo zanimajo različna zaključna dela v gradbeništvu in ostala opravila, ki poskrbijo za kar se le da kvaliteten, udoben in estetski bivalni prostor za vas in vašo družino. Podjetij, ki se ukvarjajo s takšnimi in drugačnimi deli v gradbeništvu, je v naši majhni državi zares veliko, tako da načeloma res ne bi smeli imeti težav z izbiro pravega ponudnika. Med takšne storitve, ki vam pridejo prav pri ustvarjanju kvalitetnega in vzdržljivega objekta, gotovo pride prav tudi storitev kot je kapilarni dvig in epoksi tla. Prav tako je na trgu tudi kar nekaj podjetij, ki se ukvarjajo s kapilarnimi dvigi in epoksi tlemi. Tudi sam sem nekaj časa nazaj potreboval nekoga za kapilarni dvig in epoksi tla. V ta namen sem preveril spletni brskalnik in kar nekaj različnih podjetij, ki se ukvarjajo s tem, danes pa vam lahko priporočim ponudnika, ki je mene osebno navdušil s kapilarnim dvigom in epoksi tlaki.

kapilarni dvig

Kapilarni dvig odpravi podjetje Habat

Sam sem se namreč odločil za podjetje Habat, ki se sicer v prvi vrsti ukvarja s storitvami na področju slikopleskarstvo. Vendar pa storitvi, kot sta kapilarni dvig in epoksi tla, nista nič posebnega za takšno podjetje. Habat ima namreč tudi na tem področju ogromno znanja in izkušenj ter predvsem tudi ustrezne opreme za kapilarni dvig in epoksi tla, kar skupaj pripomore k celoviti kvalitetni storitvi. Na njihovi spletni strani lahko najdete marsikatero informacijo glede kapilarnega dviga in epoksi tlemi, če pa boste imeli na tem področju še kakšno dodatno vprašanje, vam bodo strokovnjaki z veseljem odgovorili.

Kontaktirajte podjetje Habat in se pozanimajte o kapilarnem dvigu, o epoksi tleh oziroma o kateri koli storitvi, ki vas zanima v smislu vašega objekta, pa naj bo to storitev za tla ali steno.

Toplotna izolacija, tradicija in napredek

Toplotna izolacija je doživela tehnični napredek. Zato starejša toplotna izolacija lahko pomeni slabšo izbiro, kot novejša toplotna izolacija. Prednost starejše so praktične izkušnje večjega števila uporabnikov.

Reference svežega datuma

Kakovostna izvedba je osnova, na kateri lahko toplotna izolacija ustvari želene učinke. Predvsem je pomembna dobra izolacija toplotnih mostov, kot so balkonske plošče, obrobe okrog vzidanih oken. Na teh mestih mora biti toplotna izolacija natančno položena. Kar zahteva veliko natančnosti, potrpežljivosti in odgovornosti. Poleg toplotnih izgub, se z kakovostno izvedbo prepreči nastajanje plesni na mestih toplotnih mostov. To so kot rečeno področja vogalov, okrog oken, balkonskih plošč. Dobra toplotna izolacija je tudi strošek, vendar hkrati možnost za večji prihranek. Stroka pozna izvajalce, zato nam je lahko dobra referenca. Laik bo težko izbral in ločil med kakovostnimi in manj kakovostnim izvajalci. Zelo koristne so tudi reference vseh, ki so se za določeno toplotno izolacijo ter izvajalca že odločili. Pri tem pridobimo tudi številne koristne nasvete oziroma izkušnje. Verjetno najbolj koristne so napake in pomanjkljivosti, ki jih investitorji v primeru ponovnega odločanja ne bi ponovili. Pri pridobivanju informacij je potrebno nekaj teže dodati aktualnim. Področje se razvija in spreminja, zato pa tudi hitro zastara vse starejšega datuma. Kljub temu ostajajo nekatera pravila in priporočila stalnica. Kakovostni izvajalci načeloma skrbijo za ohranjanje dobrega imena, več zadovoljnih investitorjev nas v tem prepričanju dodatno utrdi. Primer zimzelenih pravil in priporočil je tudi debelina toplotne izolacije. Načeloma velja šest centimetrska toplotna izolacija za minimum. Za slovensko področje se sicer priporoča toplotna izolacija debeline od osem do dvanajst centimetrov ob zunanjih opečnih zidovih debeline devetindvajset centimetrov. Mnogi so v dilemi med boljšo notranjo ali zunanjo toplotno izolacijo. Zunanja toplotna izolacija je tehnično boljša ter dražja, vendar nam prinaša večje prihranke pri stroških ogrevanja in hlajenja. Danes mora toplotna izolacija upoštevati tudi vedno večjo prisotnost klimatskih naprav, stroški hlajenja kot stroški ogrevanja niso zanemarljivi. Več o toplotni izolaciji si preberite tukaj.

Sušilni stroj ni razvada, ampak korist

Sušilni stroj je elektro-mehanska naprava, ki prinaša poleg suhega perila še nešteto drugih koristi. V sodobnem času prihaja sušilni stroj vedno bolj do izraza zaradi hitrega tempa življenja. Dodatno se vsaka učinkovita naprava v gospodinjstvu vedno bolj ceni.

Sušilni stroj razumemo kot suho perilo

Sušilni stroj zato uporabimo takrat, ko iz različnih razlogov perilo ne moremo posušiti na klasičen način. To so lahko neugodne vremenske razmere, pomanjkanje prostora za sušenje perila in podobno. S takimi težavami se ne srečujejo zgolj gospodinjstva v skromno odmerjenih stanovanjih, ampak tudi gospodinjstva, ki živijo v hišah z obilico zemljišča v okolici. Vremenske razmere včasih preprosto niso primerne za sušenje perila, hkrati pa posušeno perilo potrebujemo čim prej. V takih primerih sušilni stroj zaženejo in uporabljajo tudi gospodinjstva, ki imajo sicer na pretek zemljišča za sušenje perila na prostem. Večja ali manjša opremljenost prostora za sušilno napravo je tudi dejavnik, ki določa kakšen sušilni stroj je najbolj primeren.

Sušilni stroj

sušilni stroj Siemens

V osnovi imamo na izbiro prezračevalni, kondenzacijski ter sušilni stroj z toplotno črpalko. Prezračevalni sušilni stroj zahteva urejeno instalacijo za odvod zraka. Kdor te možnosti nima ali je ne mora izvesti, lahko izbere za alternativo kondenzacijski sušilni stroj ali sušilni stroj z toplotno črpalko. Ko imamo razčiščeno to dilemo, se posvetimo zmogljivostim sušilnega stroja. Vsako gospodinjstvo ima točno določeno frekvenco pranja perila ter posledično potreb po sušenju perila.

Proizvajalci se večinoma osredotočajo na tri frekvence pranja : vsak dan v tednu, tri do šest krat na teden ter manj kot trikrat na teden. Za sušenje vsak dan je primeren sušilni stroj zmogljivosti do devet kilogramov. Srednje velika frekvenca sušenja bo uspešno opravljena z zmogljivostmi naprave med pet in sedem kilogramov. Najmanjša frekvenca pa z zmogljivostjo med štiri in pet kilogramov.

Sušilni stroj je vedno bolj pametna naložba gospodinjstev, ne glede na prisotne boljše ali slabše pogoje za sušenje.