Arhivi Kategorije: prehrana

Hujšanje v teoriji in praksi

Če imamo pri hujšanju za cilj zgolj izgubo telesne teže, je teorija povsem enostavna. Telo mora porabiti zaloge energije, ki se skrivajo v maščobnih oblogah. To je možno le v primeru, da telo za delovanje ne more porabljati energije, ki jo sproti vnašamo s hrano, torej bo treba omejiti vnos hrane ali pa povečati porabo, da se bodo porabljale tudi shranjene zaloge. Gre za povsem enostavno razmerje med vnosom in porabo energije, kar je vsa teorija, ki jo moramo poznati pri hujšanju. Za večino načrtov to povsem zadostuje, čeprav obstajajo primeri, v katerih so bolj priporočljivi drugi pristopi, a to velja predvsem za športnike in druge, ki hujšanje opravljajo za druge cilje.

Neenačba med vnosom in porabo energije ne pove veliko o praksi hujšanja. Povsem svobodno si lahko oblikujemo razne prehranske načrte, ki upoštevajo to načelo. To pomeni, da za hujšanje ni treba celotnega jedilnika nadomestiti s solato, temveč lahko uspešno izgubimo kilograme tudi s hitro prehrano in sladicami, če le pazimo na to, da kalorični vnos ne presega porabe. In to je čisto res, pa naj se sliši še tako neverjetno – tudi z okusno in visokokalorično hrano je možno izgubiti telesno težo.

kako shujšati

Zdravo hujšanje

Seveda pa je v praksi to težko, pa tudi nezdravo. Ker že kos torte ali mastno ocvrto kosilo lahko presegata priporočen dnevni vnos kalorij za hujšanje, se je takega režima težko držati. Poleg tega telo potrebuje še mnogo drugih hranil, ki jih moramo vnesti s hrano, tako da pri načrtovanju jedilnika ne moremo gledati le na kalorije. Te so seveda ključnega pomena za nadzor nad telesno težo, a za zdravo življenje pridejo v poštev še makro- in mikrohranila ter druge snovi, ki jih nujno potrebujemo. V praksi je torej za učinkovito in zdravo hujšanje edina smiselna rešitev uravnotežen jedilnik.

Sladkor se skriva povsod

Sladkor je sestavljen iz dveh molekul, in sicer iz glukoze in fruktoze. Je naravno sladilo, ki sodi med ogljikove hidrate, pridobiva pa se predvsem iz sladkornega trsa ter sladkorne pese. Seveda ne bi bilo nič narobe, če bi si življenje sladili zmerno, pri tem pa uporabljali le sladkor v najbolj surovi obliki.
A človek največkrat uporablja sladkor v prečiščeni obliki… V procesu prečiščevanja pa se uničijo prav vsi encimi, vlaknine, vitamini in minerali, ki se nahajajo v sladkornem trsu ali pesi. To se zgodi zaradi tega, ker iztisnjen sok najprej segrevajo, da se zgosti in kristalizira. Nato s postopkom, ki se imenuje centrifugiranje, iz snovi odstranijo sirup. Ko sladkor sperejo in filtrirajo, odstranijo prav vse, kar ni saharoza, nato ga še posušijo ter zapakirajo. Končni produkt je brez kakršne koli prehranske vrednosti. Vsebuje kar 99,9 % saharoze ter prazne kalorije. To po domače pomeni, da boste po zaužitju sladkorja spet kmalu lačni, pogosto pa vas bo spremljal tudi občutek izčrpanosti.

Kje vse najdemo sladkor?

Na žalost sladkor ni le to, kar v trgovini najdete zapakirano v večje ali manjše ovitke, na katerih piše sladkor. Ta nepridiprav se pravzaprav nahaja povsod, in sicer v skriti obliki, tako da nas lažje pretenta. Zato je še kako dobro vedeti, da ga najdemo v že pripravljenih izdelkih, kamor sodijo pecivo, kandirano sadje, sladoled, čokolada, celo različni mlečni namazi ga imajo… Sladkor pa se uporablja tudi kot konzervans, ki izdelkom podaljša obstojnost ter izboljša videz ter okus. Zato ni prav nič čudnega, da ga najdemo tudi v sadni skuti, sadnem jogurtu, marmeladah, v pločevinkah fižola in koruze, v majonezi, ketchupu, alkoholu in kruhu. Seznam se seveda lahko še nadaljuje.

Kakšna so priporočila za uživanje sladkorja?

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča naslednje: sladkor ne bi smel predstavljati več kot 10% kalorij, ki jih zaužijemo na dan. To predstavlja približno 10 – 12 čajnih žličk na dan, seveda je pri tem potrebno upoštevati tudi skriti sladkor. Najbolj zdrav je naravni sladkor v sadju ali medu, po prečiščenem sladkorju pa posezite le ob kakšni posebni priložnosti. Tako boste na najboljši način poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje.

Preverite kaj prinaša zasvojenost s sladkorjem ter kako si pomagati.

Ogljikovi hidrati imajo slab sloves

Ogljikovi hidrati imajo v prehrani pogosto slab sloves. Veliko ljudi je prepričanih, da prispevajo k povišani telesni teži. Vendar ogljikovi hidrati omogočajo zdravo delovanje številnih funkcij človekovega življenja.

Naučimo se prehranjevati

Človeško telo ima številne funkcije, veliko jih je prezrtih. Zato v prehrani ni priporočljivo posegati po velikih spremembah, manjše spremembe so lahko veliko bolj koristne. Na našem jedilniku so različni ogljikovi hidrati, lahko jih ločimo na koristne in manj koristne. Kateri natančno koristijo in kateri ne lahko govorimo na splošno, v praksi so stvari lahko drugačni. Pogosto so ogljikovi hidrati prepoznani kot glavni krivci za preveliko telesno težo.

Namesto njihovega črtanja z jedilnika v primeru prevelike telesne teže, se lahko odločimo za manjše spremembe. Zajtrk je v prehrani izpuščen, večji obroki so zaužiti v poznih večernih urah. Zjutraj zaužiti ogljikovi hidrati so vir energije, kar omogoča normalno delovanje organizma.

ogljikovi hidrati se v prehrani pojavljajo v različnih oblikah

Ogljikovi hidrati se nahajajo v sladkorjih, vlakninah in škrobu v zelo različnih oblikah

Poleg tega se s tem zagotovi možnost njihove porabe. Obratno se z izpuščenim zajtrkom začne pomanjkanje energije, ki v večernih urah preraste v zelo izrazito potrebo po hrani. Človek se preprosto ne zna ustavit, svoj prispevek dodajo procesirani ogljikovi hidrati. Njihova značilnost je, da v človeškem telesu ustvarijo občutek ugodja.

Kar hitro privede do prevelikih količin ter posledično odvečnih kilogramov. Poleg časovno pravilnega prehranjevanja je dobro razmisliti tudi o porabi odvečnih kilogramov. Gre za preprost pristop, ki temelji na enostavnem načelu. Dobra peč vse pokuri, kar zaužijemo moramo porabiti. Aktivnim rekreativcem se ogljikovi hidrati ne poznajo pri odvečnih kilogramih, mnogi jih zaužijejo v nadpovprečno velikih količinah.

Vendar sta hkrati v njihovi prehrani prisotna red in disciplina. Z ogljikovi hidrati se ne bašejo poljubno, ampak nadzorovano. Zato nas ne sme preslepiti velika količina zaužite hrane, ki jo navaden smrtnik s težka poje. Zaužita hrana v kateri so ogljikovi hidrati in druge snovi je natančno določena časovno, kakovostno, količinsko ter na razne druge načine.

https://www.flexshop.com/si/energija/ogljikovi-hidrati.html

vino in druge pijače

Vino, zdrava odvisnost

Vino je lahko zdrava odvisnost .

V prvi vrsti to pomeni zdravju neškodljiva odvisnost. Oseba lahko pije alkohol kot zasvojenec vedno pri kosilu ali kakšnem drugem obedu v količini, ki ima namen pospešitev ali izboljšanje prebave . Zaradi popite količine alkohola pa oseba ne bo vinjena oziroma imela druge posledice znane za prevelike količine. Kvečjemu malce bolj vedrega razpoloženja. Vse nekaj drugega pa je vino v velikih količinah, ki presegajo meje zdravega razuma ter zdravju škodijo. Organizem se na te količine zelo različno odzove. Če ustrezne količine in vrste prinašajo koristne antioksidante in druge učinke, lahko neustrezne količine slabe kakovosti prinašajo številne negativne učinke. Zato je vino potrebno piti po pameti. To kot prvo pomeni, da ga znamo izbrati, kot drugo pa to pomeni, da ga znamo piti. Kar je velikokrat težje kot se na prvi pogled zdi. Dobro vino je kot prvo stvar osebnega okusa. Določeni osebi bo določeno vino všeč, drugo pa isti osebi ne bo enako všeč. Poleg osebnega okusa je pomembno neškodljivost postopkov pridelave od grozdja do vina. Gre za niz postopkov, ki dajo zelo različen rezultat. Kot vsaka vinorodna dežela, ima tudi Slovenija na tem področju zelo bogate izkušnje. Zato tudi ni nobenega razloga, da bi pili slabo vino ali še huje takšno, ki škoduje zdravju. Količin dobrega vina je na kratko veliko, potrebno ga je najti ali si priboriti pravico do njega. Zaradi zahtevnosti in kompleksnosti je vino tudi osebni ponos pridelovalca, zato temu primerno velikokrat najboljše prihrani zase in ožjih krog oseb, ki so po njegovem prepričanju primerne zanje. Uvrstit se v ta krog pomeni čast, za pridelovalca pa nagrada z njegove strani. Na splošno pa je dobre kvalitete po dostopni ceni veliko. In zelo narobe je, če si ga ne znamo z nekaj dobre volje zagotoviti.

Vino je v Sloveniji dostopno v kakovosti kot ceni.