Arhivi Kategorije: Potovanja

Nepozabna Francija

Med vsemi državami na svetu je prav Francija najbolj obiskana, saj je turistično izredno zanimiva. Pravzaprav ponuja skoraj neizčrpen vir zanimivosti in atrakcij, s katerimi lahko navduši širok spekter obiskovalcev z različnimi pričakovanji. Ne obiščemo le Pariza, ki sicer lahko že sam po sebi zapolni urnik za kak teden ali dva dopusta, temveč imamo na voljo še mnoge bolj ali manj znane kotičke. Posebej priljubljene destinacije najdemo tako na severni kot na južni obali – Azurna obala je priljubljeno središče zabave in sprostitve, tu najdemo različne atrakcije, ki omogočajo zelo prijetno preživljanje prostega časa v toplejšem delu leta. Prav tako ima Francija v svojem južnem delu pokazati veliko zgodovinske zapuščine, saj se je na tem področju pisala evropska zgodovina v praktično vseh obdobjih od prazgodovine naprej. Navdušenci nad zgodovinskimi dogodki bodo prišli na svoj račun tudi pri obisku severne obale, Normandija in Bretanija predstavljata bogato zapuščino iz druge svetovne vojne. Seveda je to le nekaj utrinkov, po katerih je Francija še posebej znana. Omeniti gre še mnoge druge atrakcije, predvsem tiste, ki so vezane na naravne in kulturne značilnosti države, svetovno znana je predvsem francoska kulinarika, na čelu z zanimivimi siri in vrhunskimi vini. Z Agencijo Oskar boste imeli priložnost doživeti Francijo v vsem njenem sijaju.

Pariz. Francija

Francija za turiste vseh vrst

Francija bo s svojimi atrakcijami gotovo navdušila turiste vseh vrst. Prav tako pa bo po godu tistim, ki se želijo na potovanju predvsem sprostiti. Je namreč zelo urejena država, poleg tega tudi enostavno dostopna. Slovenski obiskovalci se lahko do mnogih atrakcij zapeljejo kar z avtom, morda pa z avtobusom ali vlakom, izjemno ugodne so tudi letalske povezave. Tako je Francija primerna tudi za kakšne krajše izlete, čeprav bi si ob obisku atrakcij običajno želeli nekaj več časa. Med posrečenimi krajšimi izleti so razne planinske odprave, poleg tega ponuja Francija tudi idealne pogoje za smučanje v svojem delu Alp.

egipt

Egipt vabi obiskovalce vseh vrst

Egipt takoj prepoznamo po znamenitih piramidah in drugih ostalinah starodavne civilizacije, ki privabljajo obiskovalce z vsega sveta. Že to je zelo močan adut države, ki veliko stavi na turizem, a najti je moč še celo paleto drugih doživetij, ki dopolnjujejo raziskovanje starodavne zapuščine. Danes je Egipt razgibana sodobna turistična destinacija z mnogimi specifičnimi značilnostmi in seveda z atrakcijami, ki jih drugje preprosto ni moč najti. Gre za destinacijo, ki je na samem vrhu seznama želja za radovedneže, ki bi se radi osebno spoznali s starodavno zgodovino in edinstveno kulturo, prav tako pa država privlači tiste, ki iščejo razvito mediteransko destinacijo za uživanje ob morju. Vmes je na spektru še veliko zanimivosti, ki ustvarijo čudovito izkušnjo za obiskovalce vseh vrst. Ker je Egipt tudi dokaj dostopen, je to vsekakor ena izmed destinacij, ki se jih splača ohraniti v mislih pri načrtovanju naslednjega dopusta, sploh če gre za kakšne daljše počitnice. Možno je sestaviti zelo raznolike programe, tako za kratek dopust kot za daljše potovanje.

Potovanje v Egipt

Kakšen oddih načrtovati? Možnosti so neomejene. Turistične agencije ponujajo privlačne pakete, Egipt je namreč ena izmed najbolj priljubljenih destinacij za organizirana potovanja. Večinoma gre za celovito ponudbo z letalskim prevozom, hotelsko namestitvijo in bogatim programom aktivnosti, seveda pa je moč najti zelo pestro zbirko programov. Poleg tega je lahko Egipt tudi ena izmed postojank na križarjenju po sredozemskem morju, kar je izvrstna opcija za tiste, ki želijo svoj dopust res kar najbolje izkoristiti. Nekateri pa se bodo v Afriko raje podali na lastno pest, kar je lahko prav tako dobra ideja – treba se je sicer pozanimati o lokalnih navadah in najti prave povezave, a ravno na ta način je lahko Egipt izjemno zanimiva destinacija za raziskovanje. V vsakem primeru bo država navdušila s svojimi edinstvenimi atrakcijami!

Preverite potovanja na naši spletni strani.

Rusija, prostrana dežela

Rusija je največja država v svetovnem merilu. Površina ruskega ozemlja meri preko sedemnajst milijonov kvadratnih kilometrov. V primerjavi z drugo globalno največjo državo ima skoraj dvakrat več ozemlja. Prostranost ozemlja bomo lažje razumeli, če se zavedamo mejnih držav ter leg mejnih držav. Na zahodu Rusija meji na Norveško in Finsko, na vzhodu pa na Severno Korejo, Kitajsko ter ima morsko mejo z Japonsko. Ostale mejne države so Finska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Belorusija in Ukrajina na zahodu ter Gruzija, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolija na jugu. Uradno se Rusija imenuje Ruska federacija. Sestavljena je iz enaindvajsetih republik, ostalo ozemlje pa sestavljajo šestinštirideset pokrajin, devet regij, štiri avtonomna okrožja, avtonomna pokrajina in dve zvezni mesti.

Bogastvo mineralnih in energetskih virov ter naravnih lepot

Rusija je bogata z energenti ter rudami. Z energenti Rusija zalaga polovico Evrope, večino rudnega bogastva se nahaja v azijskem delu dežele. Glavno mesto Rusije je Moskva, velja tudi za njeno zgodovinsko, politično, arhitekturo in gospodarsko središče. Nahaja se v zveznem okrožju Osrednja Rusija. Moskva je v zgodovinskih virih prvi omenjena sredi dvanajstega stoletja. V tem obdobju tudi nastane urbana vizija razvoja mestnega jedra. Rastel je s povezovanjem predmestji v skladu s srednjeveškimi principi urbanega razvoja. Glavna znamenitost Moskve je Kremelj, utrjeno središče prestolnice na griču nad reko Moskvo. Sestavljen je iz palač, cerkva, kongresnih dvoran ter vrsto znamenitosti in državnih protokolarnih objektov. Drugo največje mesto Rusije je Sankt Peterburg, leži ob reki v Nevi in se razprostira do Finskega zaliva Baltskega morja. Največje znamenitosti Sankt Peterburga so Petropavlovska trdnjava s katedralo svetega Petra in Pavla, Dvorni trg z Zimsko palačo, katedrala Kristusovega vstajenja, Poletna palača in številne druge znamenitosti. Rusija ima poleg naštetega še veliko ogleda vrednega. Med bolj znane sodijo Kazan, Kaliningrad, Jekaterinburg, Jaroslavi, Novosibirsk, Irkutsk, Krasnodar, Suzdal ter mnoge druge destinacije. Turistične znamenitosti in možnosti omogočajo, da se Rusija odkriva lagodno, udobno, v pohodni obutvi ter na številne druge načine.

Potovanje v Vietnam, Azija

Vietnam je obmorska država

Vietnam je obmorska država jugovzhodne Azije. Na zemljevidu sveta Vietnam najlažje prepoznamo kot dolg obalni pas severozahodnega dela južno kitajskega morja.

Strateška lega ima prednosti in slabosti

Zemljepisna lega na severozahodnem delu južno kitajskega morja ima prednosti in slabosti. Območje je razdeljeno na Kitajsko na severu, ki ima daleč največje apetite, Vietnam na severozahodu, na severovzhodu najdemo Tajvan in Filipine, južni del pa si Malezija in Indonezija. Na drugi strani je Vietnam jugovzhodni del polotoka Indokina. Na severu meji s Kitajsko, na zahodu na Laos in Kambodžo, vzhod pa predstavlja obala južno kitajskega morja oziroma ožje Tonkinškega zaliva. Vietnam ima skupno skoraj sto milijonov prebivalcev, ki živijo na preko tristo trideset tisoč kvadratnih kilometrih velikem ozemlju. Prestolnica Hanoj ima preko tri milijone prebivalcev, obkrožena je z bogastvom vodnih virov. Na vzhodu je to Rdeča reka, na severu stara struga reke, skozi mesto teče reka To Linch, na zahodu je jezero Hoan Kiem. Jezero ima povprečno globino nekaj več kot meter, največja globina je dva metra. Značilnost jezera je tempelj na otočku, ki Ngoc Son. Posvečen je zlati želvi, ki je bila za mnoge kralje totem in zaščitnica. V templju se nahaja spominska soba generalu Tran Hung Daou, ki je ob koncu trinajstega stoletja premagal Mongole. Druga posebnost templja je dvesto petdeset kilogramov težka preparirana želva, ki so jo v jezeru našli leta tisoč devetsto osem in šestdeset. Prestolnica Hanoj zaseda površino približno devetsto kvadratnih kilometrov, njena značilnost je med drugim tudi preko dva kilometra dolg most Chuong Duong. Preko Rdeče reke povezuje prestolnico z trideset kilometrov oddaljenim letališčem Noibai. Hanoj se je spreminjal podobno, kot Vietnam. Med enajstim in petnajstim stoletjem so ga vietnamski kralji imenovali Thăng Long, kar pomeni Mesto vzdigujočega zmaja. Do začetka devetnajstega stoletja je bilo mesto izključno kraljeva palača ter citadela, prestolnica celotne države Vietnam je od leta tisoč devetsto šestinsedemdeset.

Preverite termine potovanj v Vietnam.

Sicilija, največja italijanska dežela

Sicilija je italijanska dežela, ki ima poseben status.

Dežela Sicilija je sestavljena iz pokrajin Agrigento, Caltanissetta, Catania, Enna, Messina, Palermo, Ragusa, Siracusa, Trapani. Na skrajnem severozahodu je pokrajina Trapani z istoimenskim glavnim mestom. Šteje štiristo trideset prebivalcev, ki živijo v štiriindvajsetih občinah. Na vzhodu meji z nekdanjo pokrajino Palermo, katera obsega ozemlje veliko pet tisoč kvadratnih kilometrov. Glavno mesto pokrajine je hkrati glavno mesto otoka Sicilija.
Pokrajina Mesina se nahaja na severovzhod otoka, ter obsega ozemlje veliko tri tisoč dvesto kvadratnih kilometrov. Po štetju iz leta dva tisoč štirinajst, pokrajino Mesina naseljuje skoraj šesto petdeset tisoč prebivalcev. Glavno mesto je Mesina, v njej živi dvesto sedemintrideset tisoč prebivalcev. Južna obala otoka Sicilija spada pod pokrajino Agrigento, na njenem območju živi štiristo petdeset tisoč prebivalcev. Pokrajina je nadalje razdeljena na štiriintrideset občin. Agrigento je tudi občina in mesto s sto petdeset tisoč prebivalci. Na vzhodu pokrajina Agrigento meji s pokrajino Caltanissetta. Pokrajina Caltanissetta obsega ozemlje veliko dva tisoč tristo kvadratnih kilometrov, naseljuje jo dvesto sedemdeset tisoč prebivalcev. Enna je edina pokrajina na otoku Sicilija, ki nima morske obale. Na ozemlju velikem skoraj štiristo kvadratnih kilometrov živi trideset tisoč prebivalcev. Glavno mesto Enna šteje osemindvajset tisoč prebivalcev, nahaja na nadmorski višini devetsto enaintrideset metrov. Pokrajina Katanija se nahaja na vzhodu otoka Sicilija, na njenem območju živi dva milijona prebivalcev. Teritorij pokrajine obsega šest tisoč osemsto kvadratnih kilometrov, razdeljeno je na oseminsedemdeset občin. Na skrajnem jugu otoka Sicilija, se nahajata pokrajini Ragusa in Siracusa. Pokrajina Siracusa se nahaja na skrajnem jugovzhodu otoka, razdeljena je na enaindvajset občin. Ragusa je razdeljena na dvanajst občin: Ragusa, Acate, Chiaramonte Gulfi, Comiso, Giarratana, Ispica, Modica, Monterosso Almo, Pozzallo, Santa Croce Camerina, Scicli ter Vittoria. Skupno živi na ozemlju pokrajine Siracusa tristo dvajset tisoč prebivalcev. Sicilija ima zelo razgibano ozemlje, prav tako različen pa je tudi vsakdanjik na posameznih delih otoka.

Titikaka, jezero v Andih

Titikaka po eni izmed mnogih hipotez pomeni skalna puma .

Titi pomeni puma, kaka pa skala. Poimenovanje izvira iz oblike jezera v Andih. Obris jezera spominja na pumo, ki lovi zajca. Titikaka je najvišje ležeče plovno jezero, preko njegove površine poteka meja med Perujem in Bolivijo. Zahodni del jezera Titikaka pripada Peruju, vzhodni pa Boliviji. Površina jezera je nadalje razdeljena na manjše in večje jezero. Prebivalci vsake države drugače poimenujejo večje oziroma manjše jezero, v obeh primerih pa je delitev povsem enaka. Na jugovzhodnem delu jezera Titikaka je Tikvinska ožina, ki razmejuje površino na večji zahodni in manjši vzhodni del. Celotna površina jezera meri preko osem tisoč kvadratnih kilometrov, največja dolžina jezera je sto devetdeset kilometrov, največja širina pa osemdeset kilometrov. Povprečna globina jezera Titikaka je sto sedem metrov, največja globina pa dvesto štiri in sedemdeset metrov. Obalni pas jezera je dolg tisoč dvesto petindvajset kilometrov, gladina vodne površine pa se nahaja na višini tri tisoč osemsto devet metrov. Na jezeru Titikaka najdemo skupno enainštirideset otokov, nekateri izmed njih so gosto naseljeni. Uros je skupina devet naseljenih umetnih otokov, zgrajenih iz plavajočega trsja. Gradnja otokov je povezana z begom plemena v času inkovskega osvajanja. Danes so otoki ena večjih znamenitosti jezera Titikaka. Taquile je otok, ki je poseljen že v Inkovskih časih. Prebivalci otoka so znani po svojih tradicionalnih oblačilih in kakovostnih pleteninah, ki sodijo med najlepše v Peruju. Med večje znamenitosti na Bolivijski strani sodi mesto Copacabana ter bližnji Sončev otok. Mesto Copacabana je krščansko romarsko središče, romarji se zgrinjajo v mestno katedralo z kipom Jezerske črne Device Marije. Kip naj bi bil v preteklosti razlog za številne čudežne ozdravitve. Na perujski strani je največje mesto Puno, šteje okoli sto tisoč prebivalcev. Zaradi ugodnih življenjskih pogojev, se število prebivalcev mesta Puno neprestano veča.

Titikaka je gorsko jezero v Andih.

Mehika, Združene mehiške države

Mehika je dežela območja Srednja Amerika .
Ozemeljsko Mehika predstavlja geografsko območje med Severno in Južno Ameriko. Srednja Amerika je razdeljena na kopensko ozemlje med Severno in Južno Ameriko, ta del se imenuje tudi medmorska Amerika. Ime je dobila zaradi dveh oceanov, ki se nahajata na zahodni in vzhodni obali. Na morskem območju Atlantika pa se nahajajo Karibi, ki ležijo jugovzhodno od Severne Amerike ter severozahodno od Južne Amerike. Mehika ima zelo raznoliko pokrajino, puščave, tropski gozdovi, visoke gorske verige in peščena obrežja. Glavno mesto je Ciudad de México, ki je samostojno zvezno okrožje. Ustanovljeno je bilo v šestnajstem stoletju na ruševinah nekdanje prestolnice Aztekov. Na njegovem metropolitanskem obočju živi preko dvajset milijonov prebivalcev. S tem sodi Ciudad de México med največje mesto sveta. Mesto je značilno po svojem tektonsko aktivnem območju ter ne preveč posrečeni gradnji. Azteki so pred prihodom kolonizatorjev bistveno bolje poznali geografske in druge značilnosti območja. Danes se posledice kažejo na razne načine, kot so ugrezanje površine in na druge načine. Mehika je federativna predsedniška republika, njen predsednik je Enrique Peñe Nieta. Uradni jezik je španščina, Mehika pa poleg nje pozna še dvainšestdeset avtohtonih amerindijskih jezikov. Izpod španskih kolonizatorjev se je Mehika osvobodila leta tisoč osemsto deset, enajst let kasneje pa je bila uradno priznana. Mehika šteje sto dvajset milijonov prebivalcev, ki prebivajo na skoraj dveh milijonih kvadratnih metrov velikem ozemlju. Zgodovinsko je Mehika zibelka številnih razvitih indijanskih civilizacij. Med njimi sta najbolj znani Azteki in Maji. Azteki so Mehiko osvojili v trinajstem stoletju, naselili so se na visokih planotah v okolici današnje prestolnice. Razlog za selitev naj bi bilo pomanjkanje hrane, na severnejših področjih. Ime Azteki izhaja iz mitične domovine Aztlan, kar pomeni kraj, kjer raste trs.

Maji so ljudstvo, ki naseljuje območja južna Mehika ter severna Srednja Amerika oziroma države Gvatemala, Belize, zahodni Honduras in Salvador.

https://www.agencija-oskar.si/mehika/

Smučanje 2017, varno in obzirno

Smučanje 2017 omogočajo številna slovenska smučišča .

Dobro smučanje 2017 omogočajo predvsem velika smučišča , začetnikom pa so ustrezna tudi številna manjša smučišča. To so praktično neznana smučišča za širšo javnost, poznajo jih predvsem lokalni prebivalci. Naprave so primitivne ali ji celo ni, vendar je takšno smučanje 2017 za začetnike več kot odlično. Ker ni oddaljeno od domačega kraja ne potrebujejo veliko časa za potovanje na smučanje ter povratek iz smučanja. S potovanjem takšno smučanje 2017 tudi nima pretiranih stroškov. Najbolj ugodna smuka se ponuja vsem tistim, ki imajo smučanje praktično za hišo. Dejansko pa so to smučišča v bližini stalnega prebivališča. To je lahko večji breg ali strmina, po kateri se lahko začetniki varno spustijo. Za varnost morajo velikokrat poskrbeti predvsem udeleženci smučanja sami, saj gre za naravna smučišča. Paziti je potrebno predvsem na številne možne ovire na smučišču ter seveda morebitne druge prisotne na smučišču. Če smučišče ni urejeno, gre za naravno zasneženo površino. Pod površjem se lahko nahajajo veje, skale in podobne ovire. Nanje mora biti začetniško smučanje 2017 v bližini doma posebno pozorno, saj je na takih ovirah možno stakniti tudi poškodbe. Za najmlajše udeležence takšnega smučanja je priporočljivo spremstvo staršev ali kakšne druge odrasle osebe. Načeloma lahko dobro varovanje zagotovijo tudi starejši najstniški bratje in sestre. V večini primerov so že dovolj odrasli, da znajo oceniti varnost smučišča ter se izogibati nevarnejšim odsekom. Začetniško smučanje 2017 v bolj organiziranih oblikah poteka na večjih in srednje velikih smučiščih, dobro ponudbo pa nudijo tudi manjši smučarski centri. Na teh smučiščih je predvsem poskrbljeno za organizirano in varno smučanje, saj je to pogoj za obratovalno dovoljenje takih smučišč. Prioriteta vsakega smučišča je v prvi vrsti varna smuka brez poškodb in nezgod. Ker so poškodbe in nezgode kljub temu del vsake smučarske sezone je pomembna prisotnost prve pomoči. Nudena prva pomoč je za mnoge največje zagotovilo, da bo smučanje 2017 potekalo varno. Za varnost mora skrbeti predvsem vsak udeležence smučanja sam z upoštevanjem pisanih kot tudi nepisanih pravil. Pisana pravila imamo zabeležena ter objavljena na vidnih mestih. Nepisana pravila za smučanje 2017 pa so pravila s področja etike in morale. Ljudje živimo v skupnosti z drugimi ljudmi, v taki skupini pa je dobro funkcioniranje možno s spoštovanjem tako pisanih kot tudi nepisanih pravil. Nepisana pravila so del kulture vsakega naroda, vsak narod jih po svoje oblikuje, določa ter tudi spreminja. Veliko vlogo pri oblikovanju ima šolski sistem, ki področje etike in kulture različno intenzivno vključuje v proces izobraževanja. Razlike na različnih področjih v regiji poznamo, manj znano pa je, da razlike niso naključje. V nekaterih območji regije je etika in morala na tak ali drugačen način vključena v izobraževanje že od malih nog oziroma z etiko in moralo se otroci srečajo že zelo zgodaj. Temu primerno različno je tudi smučanje 2017 na različnih delih regije. Etična in moralna pravila na smučiščih niso pomembna zgolj za varnost in dobro vseh, kažejo tudi na osebnost. Oseba, ki jih spoštuje je drugače cenjena, kot oseba, katera etična in moralna pravila ne spoštuje. Brez izjeme pa mora vsako smučanje 2017 spoštovati pisana pravila za varno smučanje. Mednarodna smučarska organizacija, s kratico FIS ali Fédération Internationale de Ski, pozna deset pravil. Upoštevati jih morajo udeleženci na smučišču. To so smučarji, deskarji, sankači ter drugi udeleženci. Prvo pravilo veleva obzirnost do drugega. To je del prej navedenih etničnih in moralnih pravil. Niso pisana, vendar vsak normalen človek ve, kaj je obzirnost. Različno pa ga kot rečeno uresničuje v praksi prebivalcev posamezne regije oziroma dela regije. drugo pravilo pravi, da mora smučar hitrost prilagoditi svojemu znanju in razmeram na smučišču. Hitrejši smučar mora izbrati smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj. Prehiteva lahko smučar poljubno, vendar v primerni oddaljenosti od tistega, ki ga prehiteva. Predno začne smučanje 2017 mora smučar pogledati nadzor in navzdol po progi. Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča. Izjema, ki dovoljuje ustavljanje na zahtevnih delih smučišča so izjemne razmere oziroma je ustavljene na zahtevnih delih dovoljeno zgolj v sili. Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča. Vsako smučanje 2017 mora upoštevati signale in prometne oznake na smučiščih. V primeru nesreče je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu. Smučar se mora kot udeležence ali priča pri nesreči pustiti legitimirati. Za nespoštovanje pravil na smučiščih so zagrožene tudi kazni, ki znašajo od dvesto do šesto evrov. Največ denarnih kazni je izrečenih za smučanje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc. Nadzorniki najprej opozorijo na prekršek, z nadaljevanjem kršenja oziroma neupoštevanjem njihovih navodil pa se aktivira obveščanje policista na smučišču. Policist lahko za smučanje 2017 odredi tudi alkotest. Meja dovoljenega alkohola na liter izdihanega zraka je enaka, kot v cestnem prometu. To je nič cel štiriindvajset mililitra na liter izdihanega zraka. Kar zna biti pri gretju z raznimi alkoholnimi pijačami kar hitro doseženo ali celo preseženo. Zato velja za gretje uporabiti razne druge tehnike in pripomočke. Dvesto evrov je znesek, za katerega je moč kupiti smučarsko opremo. Z njo bo smučanje 2017 boljše, med drugim tudi gretje na mrzlih smučiščih. Večja pa je tudi varnost, za lastnika in uporabnika opreme, kot tudi za druge udeležence. Toliko več opreme pa lahko kupimo, če huje oziroma najhuje kršimo predpise. Kazen takrat znaša do šesto evrov, kar pomeni še toliko večji izgubljeni proračun. Z njim lahko dobimo že zelo lep smučarski paket, bodisi nastanitve, bodisi smučarkah vozovnic, bodisi opreme ali karkoli drugega. Vendar mora smučanje 2017 videti v tem predvsem nesmisel, saj nam že etika in morala narekuje spoštovanje pravil. Na večjih smučiščih nismo sami, vsi udeleženci si želijo predvsem varno smučati. Tako kot bi mi radi prišli domov zdravi in nepoškodovani, si enako želijo tudi vsi drugi udeleženci smučanja na smučiščih. Zato moramo storiti vse, da smučanje 2017 poteka varno za vse. Ko preprečimo nezgodo smo večji junaki, kot če bi tvegali nezgodo zaradi nastopaštva ali kakšnega drugega podobnega ravnanja na smučišču. Odstopit prednost, zmanjšati hitrost, biti obziren ter podobne vrline večina na smučiščih bolj ceni, kot našo željo po dokazovanju svojih sposobnosti.

Smučanje 2017 mora potekati predvsem varno za vse udeležence.

http://www.skifun.si/smucanje-2016-2017.htm

Taj Mahal, razkošen mavzolej

Taj Mahal je razkošen mavzolej , ki se nahaja v bližini mesta Agra v Indiji.

V sedemnajstem stoletju je dal Taj Mahal zgraditi mogulski šah Džahan za svojo ženo, ki je umrla ob porodu otroka. Gre za kompleks, ki je sestavljen iz petih delov. Trasa ob obali reke vsebuje mavzolej, džamijo in džavab. Drugi del predstavljajo vrtovi Čarbag s paviljoni. Džilauhana je del, kjer je dovoljen dostop obiskovalcem grobnice, v njem se nahajata še dve pomožni grobnici. Četrti del je Tadž Gandži, prvotno bazar in karavanseraj. Danes so od njega vidni samo še ostanki. Zadnji del predstavlja vrt mesečine. Lociran je severno od reke Jamune. Taj Mahal se nahaja predelu Indije, ki jo zaznamuje Indogangeška ravnica. Pokrajini dajeta pečat reki Ganga in Yamuna. Poleg mavzoleja se je v tem delu države odvilo mnogo dogodkov, ki so oblikovali zgodovino Indije. Zato velja Taj Mahal skupaj z drugimi znamenitostmi, ki naredijo potovanje bogato in polno. Verjetno najboljša kombinacija je združitev znamenitosti severa in juga. V severnem delu turiste prijetno presenetijo trdnjave in palače. V južnem delu je vse skupaj bolj ljudsko, zato pa bolj dostopno in direktno doživet. Za doživetje je potrebno imeti dovolj časa, tega pa lahko zelo raznoliko izberemo. Sodobne in hitre povezave omogočajo Taj Mahal doživeti na dostopen in enostaven način. Možno pa je potovanje tudi razširiti ter si s tem obogatiti doživetje. Ker je Indija raznolika in zaradi tega mnogim zanimiva, je potrebno računati z možnostjo podaljšanja obiska. Zna se zgoditi, da nas na poti ne bo očaral zgolj Taj Mahal, ampak še kaj drugega. V primeru, da bomo imeli potovanje planirano do potankosti, se zna zgoditi zadrega. Zato je, če smo takšen tip popotnika, imeti vse storitve načrtovane dovolj ohlapno.

Kar pomeni, da nam dodatna dan ali dva več ne predstavlja problem, ko bomo obiskali Taj Mahal.

https://www.agencija-oskar.si/indija/

potovanje na sicilijo

Sicilija, mediteranski biser

Sicilija je vsem znan italijanski otok .

Na zemljevidu je ni težko najti, Sicilija nahaja se na samem jugu apeninskega polotoka oziroma na jugu Italije, streljaj od celine . Zanimiva je tudi njena središčna lega v Sredozemskem morju. Od zahodne obale Španije in maloazijske obale je otok približno enako oddaljen. Kar daje otoku Sicilija središčno lego. Med sredozemskimi otoki je z preko petimi milijoni prebivalcev tudi najbolj naseljen otok Mediterana. Na severu otok obliva Tirensko morje, Jonsko na vzhodu, na zahodu Sicilski preliv. Od celine je oddaljen vsega tri kilometre. Toliko znaša širina Mesinskega preliva, ki razmejuje otok ter Apeninskem polotoku. Sicilija je največji otok na tem področju, obstajajo pa še manjši otoki. Na severozahodu se nahaja otok Ustica, na jugozahodu Pelagijsko otočje, na severu pa Liparsko oziroma Eolsko otočje. Otok ima zaradi svoje strateške lege bogato zgodovino, kateri čar dodajajo miti in legende. Od nekdaj je tvorila tudi stičišče severno afriških, , arabskih in evropskih narodov, ki so pluli na tem območju. Zaradi razgibanega terena je zanimiva tudi za aktivne popotnike, ki željo odkriti tudi marsikaj manj znanega. Na veliko korakih se kažejo tudi razlike z državo kateri danes Sicilija pripada. Prestolnica Palermo je tako povezana z arabsko in normansko prisotnostjo, z antiko Agrigento in Sirakuze, na čas grške prisotnosti pa Magna Graecia, Caltagirone in Catania pa sta baročna bisera. Otok Glavno mesto Palermo se nahaja na severu otoka, šteje okoli sedemsto tisoč prebivalcev, razteza pa se na območju velikem preko sto šestdeset tisoč kvadratnih kilometrov. Zaradi lege je Sicilija obiskovalcem prijazna praktično celo leto, vendar se velja zavedati posebnosti. Podnebje je mediteransko, kar pomeni, da nas pozimi čaka deževno obdobje, poleti pa temperature preko štirideset stopinj. Iz teh značilnosti ni težko ugotoviti, da sta najbolj priljubljena letna časa za obisk pomlad in jesen. Za kopanje pomlad sicer ni posebno prijazno, govorimo seveda za večino obiskovalcev. Našli se bodo junaki, ki jim bo temperatura ustrezala, v vsakem primeru pa bodo lahko uživali v temperaturah med petnajst in petindvajset stopinj Celzija. V notranjosti otoka, ki je pretežno gorata, so pomladni meseci oblačni. Jesen ima nekoliko, vendar ne izrazito višje temperature kot pomlad, prednost tega letnega časa je toplota morja. Morje je tudi v jesenskih mesecih dovolj segreto, da je kopanje prijetno. Jeseni tudi ni pričakovati padavin, kar je lahko čudovita novica za vse, ki iščejo idealen kraj za preživetje dopusta v tem letnem času. Dodatna prednost je v tem, da takrat velik delež turistov odide, s tem pa se spremeni tudi dostopnost ponudbe. Zato velja jesenska Sicilija kot zelo dober predlog vsem, ki niso obremenjeni z delovnimi obveznostmi oziroma namerno načrtujejo ta letni čas za svoje letovanje. V kombinaciji z dostopnim prevozom pa zna postati tudi zanimiv vikend. Pri tem je potrebno predvsem nekaj poslovne spretnosti, predvsem če se odločimo za hitrejšo obliko prevoza, to je letalski prevoz. Železniški prevoz je odlična kombinacija za vse, ki imajo na voljo nekaj več časa. Večji del potovanja ni nujno muka, saj si lahko omogočimo spalnik. Kar pomeni, da se lahko odločimo za opcijo prijetno s koristnim. Pred tem moramo seveda dobro proučiti vozni red, da ne bo prišlo do neljubih zapletov. Z dobro organizacijo pa so mnogi na ta način imeli odlično potovanje. Na cilj so prišli spočiti, pripravljeni na doživetja, ki jih ponuja Sicilija. Kot rečeno je tu treba računati z nekaj več časa za potovanje, letalska povezava je sicer bistveno krajša, namenjena vsem, ki cenijo svoj čas ali pa si znajo zagotoviti dostopen prevoz. Doživetje zase je otok z vidika kulinarike. To priznavajo tudi mnogi turisti, za katere bi pričakovali manj navdušenja zaradi zgodovinske povezanosti z italijansko kuhinjo. Zavedati se je potrebno, da so deli Italije med seboj bolj oddaljeni, kot na prvi pogled izgleda. Kar pa za kuhinjo in kuharske užitke ni nič narobe. Sploh, če se obiskovalci odločijo za obisk izven glavne sezone. Kuharski prijemi so recimo temu podobni italijanskim, vendar imajo svoje posebnosti. Mnoge je Sicilija navdušila prav na račun spoznavanja majhnih, vendar pomembnih razlik. Te prinesejo bistveno drugačno doživetje, čeprav z praktično istimi sestavinami. Mnoge te razlike tako navdušijo, da spremembe vnesejo v svojo vsakdanjo kuhinjo. Potrebno je preprosto preizkusiti, sicer bi človek težko verjel, da je možno preproste jedi, kot so testenine, spremeniti v drugačno doživetje z nekaj na videz nepomembnimi spremembami. Verjetno pa bodo na svoj račun najbolj prišli ljubitelji morske hrane. Morska hrana je lokaciji primerno sveža, otok ima tudi številne domače začimbe in druge pridelke. Vino, olivno olje, zelenjava in še marsikaj ima tu svoj tipičen okus, posledica zemlje, podnebja ter sposobnosti pridelave. Kar prinese v kuhinjo pomembno spremembo. Pri izbiri kuhinje oz. ponudbe se lahko ravnamo po raznih načelih, včasih velja tudi kakšno pravilo prekršiti. Majhni, skromni in nič kaj luksuzni lokali so lahko prijetna presenečenja, kdor ima izkušnje s potovanjem po Italiji to tako ali tako ve. Če se odločimo za termin izven glavne turistične sezone je dodatna prednost v večjemu poudarku na kakovost, spretni komunikacije pa se bodo zlahka vključili v tipično modrovanje o okusih, sestavinah, načinih priprave in drugih majhnih, vendar pomembnih podrobnostih. Odločitev je torej na dlani, hkrati je enostavna in zahtevna. Letni časi ponujajo različna doživetja, kot so uživanje na soncu, ali z dodanim kopanjem, pripeka s temperaturami do štirideset stopinj Celzija, ali sveže vreme v gorskih predelih notranjosti otoka Sicilija. Za ljubitelje zmernejših temperatur bodo zanimiv predvsem pomladni in jesenski meseci, razlika je v možnosti kopanja. V pomladnih in jesenskih terminih dobimo lahko tudi dela proste dneve in praznike, možnost podaljšanih vikendov in podobno. Vsekakor velja to izkoristiti sebi v prid. Za ljubitelje pripeke ne ostane drugega kot poletna Sicilija z tipičnimi vročimi temperaturami. V tem letnem času bo zanimivo doživetje nočnega življenja, ki izkorišča nižje temperature, te pa naredijo bolj znosne razne aktivnosti. Življenjski ritem se v tem primeru zlije z domačim, ki pozna najboljše razmerje med uživanjem na soncu ter nočnim življenjem. Vsem rekreativcem bo zanimiva tudi Sicilija zjutraj, ko so temperature bolj znosne, omogočajo športne aktivnosti, v toplejših delih dneva pa regeneracijo moči za naslednji dan oziroma naslednje podvige.

Sicilija je mediteranski biser.

https://www.agencija-oskar.si/sicilija/