Arhivi Kategorije: Počitnice

Ultralahko kampiranje

Če se podamo na izlet v naravo, je lepo odmisliti nekatere skrbi, ki nas običajno težijo. V največji meri se tem vsakdanjim skrbem izognemo, če zapustimo udobje svojega domovanja in nekaj dni preživimo v šotoru ali kakšnem drugem alternativnem bivališču. Da bo kampiranje zares prijetno in kolikor toliko udobno, moramo izbrati dobro opremo, pri tem pa moramo upoštevati kar nekaj pomembnih lastnosti. Običajno se na pot podamo peš, opremo pa prenašamo v nahrbtniku. Pri tem pridejo na dan nekatere ključne lastnosti, na katere sicer ne bi pomislili – predvsem je to teža opreme. Če se odločamo za daljše kampiranje, morda tudi za večtedensko ali celo večmesečno odpravo, pridejo te odlike še toliko bolj do izraza. Skladno s težo izdelkov pa moramo zagotoviti tudi vzdržljivost in kakovost, kar lahko vodi do konflikta. Veliko bolje se bo namreč v tem oziru obnesla težja oprema, ki je izdelana iz odpornejših materialov. A na srečo imamo na voljo kakovostne ultralahke izdelke, ki omogočajo brezskrbno in prijetno kampiranje. Seveda je treba poiskati kompromis, ki pa je gotovo možen.

Kampiranje

Nujna oprema za kampiranje

Če ne želimo s seboj tovoriti težke in okorne opreme je pomembno tudi to, da na kampiranje vzamemo le tisto opremo, ki jo zares potrebujemo. Največ pozornosti namenjamo nahrbtniku, šotoru in spalnemu sistemu, ti pripomočki predstavljajo tudi glavnino teže, ki jo bomo prenašali na hrbtu. Nadalje pa kampiranje vseeno zahteva še nekaj dodatne opreme, pomisliti moramo predvsem na pripravo hrane, vedno pa imamo s seboj tudi rezervo oblačil. Nato pridejo na vrsto še nekatere drobnarije, poleg raznih sodobnih napravic recimo komplet za prvo pomoč. Pomembno je, da nepotrebne dodatke pustimo doma, a pri tem ne smemo ogroziti vsebine nujnih kompletov. Le tako bo kampiranje varno in premišljeno, ne da bi s tem ogrozili tudi udobje pri celotni izkušnji. Vso potrebno opremo lahko nakupite tukaj.

Rusija, prostrana dežela

Rusija je največja država v svetovnem merilu. Površina ruskega ozemlja meri preko sedemnajst milijonov kvadratnih kilometrov. V primerjavi z drugo globalno največjo državo ima skoraj dvakrat več ozemlja. Prostranost ozemlja bomo lažje razumeli, če se zavedamo mejnih držav ter leg mejnih držav. Na zahodu Rusija meji na Norveško in Finsko, na vzhodu pa na Severno Korejo, Kitajsko ter ima morsko mejo z Japonsko. Ostale mejne države so Finska, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Belorusija in Ukrajina na zahodu ter Gruzija, Azerbajdžan, Kazahstan, Mongolija na jugu. Uradno se Rusija imenuje Ruska federacija. Sestavljena je iz enaindvajsetih republik, ostalo ozemlje pa sestavljajo šestinštirideset pokrajin, devet regij, štiri avtonomna okrožja, avtonomna pokrajina in dve zvezni mesti.

Bogastvo mineralnih in energetskih virov ter naravnih lepot

Rusija je bogata z energenti ter rudami. Z energenti Rusija zalaga polovico Evrope, večino rudnega bogastva se nahaja v azijskem delu dežele. Glavno mesto Rusije je Moskva, velja tudi za njeno zgodovinsko, politično, arhitekturo in gospodarsko središče. Nahaja se v zveznem okrožju Osrednja Rusija. Moskva je v zgodovinskih virih prvi omenjena sredi dvanajstega stoletja. V tem obdobju tudi nastane urbana vizija razvoja mestnega jedra. Rastel je s povezovanjem predmestji v skladu s srednjeveškimi principi urbanega razvoja. Glavna znamenitost Moskve je Kremelj, utrjeno središče prestolnice na griču nad reko Moskvo. Sestavljen je iz palač, cerkva, kongresnih dvoran ter vrsto znamenitosti in državnih protokolarnih objektov. Drugo največje mesto Rusije je Sankt Peterburg, leži ob reki v Nevi in se razprostira do Finskega zaliva Baltskega morja. Največje znamenitosti Sankt Peterburga so Petropavlovska trdnjava s katedralo svetega Petra in Pavla, Dvorni trg z Zimsko palačo, katedrala Kristusovega vstajenja, Poletna palača in številne druge znamenitosti. Rusija ima poleg naštetega še veliko ogleda vrednega. Med bolj znane sodijo Kazan, Kaliningrad, Jekaterinburg, Jaroslavi, Novosibirsk, Irkutsk, Krasnodar, Suzdal ter mnoge druge destinacije. Turistične znamenitosti in možnosti omogočajo, da se Rusija odkriva lagodno, udobno, v pohodni obutvi ter na številne druge načine.

Cinque Terre, italijanski turistični biser

Cinque Terre je italijanski turistični biser. Območje Cinque Terre se nahaja na osemnajst kilometrov dolgem pasu severozahodne obale Ligurskega morja, med mestoma Levanto in La Spezia. Levanto je tudi občina z preko pet tisoč prebivalci, nahaja pa se približno šestdeset kilometrov od Genove. La Spezia je mesto z skoraj sto tisoč prebivalci, pod istim imenom je združenih tudi dvaintrideset občin z preko dvesto dvajset tisoč prebivalci. Obočje Cinque Terre bi lahko opisali kot, strma obala , razgibana s številnimi zalivi in plažami.

Ribolov, vinogradništvo in turizem

Prva omemba območja Cinque Terre je iz enajstega stoletja, zagotovo pa je življenje obstajalo tudi v starejših obdobjih. O tem pričajo številne arheološke najdbe. Območje Cinque Terre je od Slovenije oddaljeno približno pet ur vožnje, potovanje poteka večinoma po sodobni prometnici. Število ur vožnje je seveda odvisno, kateri del Slovenije vzamemo za izhodišče. Zahodni kraji so oddaljeni pet ur vožnje, prestolnica in oklica šest, ostali deli pa temu primerno več ali manj. Za območje Cinque Terre si je potrebno kljub razmeroma majhni oddaljenosti vzeti čas. Enodnevni izlet je zgolj za tiste, ki gredo v eno izmed vasi spit kavo, dvodnevni pa minimalen čas za ogled najzanimivejšega. Katero mikro lokacijo Cinque Terre si bomo ogledali je prav tako smiselno vedeti pred odhodom, ter temu primerno načrtovati obisk. Območje obišče več milijonov obiskovalcev letno, kar pomeni računanje z gnečo v sezoni. Najpogosteje se obiskovalci odločijo za najsevernejšo vas območja Cinque Terre, to je Monterosso al Mare. Vas se ponaša z lahko dostopno, dolgo peščeno plažo. Središče vasi Vernazza je skoraj v celoti stisnjeno ob vodno površino. Težje dostopna je vas Corniglia, zgrajena je višje ležečem območju. Vendar dostopnost ni ovira za živahen in zanimiv vsakdanjik. Manarola velja za najbolj romantično vas na območju Cinque Terre, z znamenito in znano Via dell’Amore je povezana z zadnjo vasjo Riomaggiore. Oglejte si ponudbo Agencije Oskar za trodnevno potovanje. 

Potovanje v Vietnam, Azija

Vietnam je obmorska država

Vietnam je obmorska država jugovzhodne Azije. Na zemljevidu sveta Vietnam najlažje prepoznamo kot dolg obalni pas severozahodnega dela južno kitajskega morja.

Strateška lega ima prednosti in slabosti

Zemljepisna lega na severozahodnem delu južno kitajskega morja ima prednosti in slabosti. Območje je razdeljeno na Kitajsko na severu, ki ima daleč največje apetite, Vietnam na severozahodu, na severovzhodu najdemo Tajvan in Filipine, južni del pa si Malezija in Indonezija. Na drugi strani je Vietnam jugovzhodni del polotoka Indokina. Na severu meji s Kitajsko, na zahodu na Laos in Kambodžo, vzhod pa predstavlja obala južno kitajskega morja oziroma ožje Tonkinškega zaliva. Vietnam ima skupno skoraj sto milijonov prebivalcev, ki živijo na preko tristo trideset tisoč kvadratnih kilometrih velikem ozemlju. Prestolnica Hanoj ima preko tri milijone prebivalcev, obkrožena je z bogastvom vodnih virov. Na vzhodu je to Rdeča reka, na severu stara struga reke, skozi mesto teče reka To Linch, na zahodu je jezero Hoan Kiem. Jezero ima povprečno globino nekaj več kot meter, največja globina je dva metra. Značilnost jezera je tempelj na otočku, ki Ngoc Son. Posvečen je zlati želvi, ki je bila za mnoge kralje totem in zaščitnica. V templju se nahaja spominska soba generalu Tran Hung Daou, ki je ob koncu trinajstega stoletja premagal Mongole. Druga posebnost templja je dvesto petdeset kilogramov težka preparirana želva, ki so jo v jezeru našli leta tisoč devetsto osem in šestdeset. Prestolnica Hanoj zaseda površino približno devetsto kvadratnih kilometrov, njena značilnost je med drugim tudi preko dva kilometra dolg most Chuong Duong. Preko Rdeče reke povezuje prestolnico z trideset kilometrov oddaljenim letališčem Noibai. Hanoj se je spreminjal podobno, kot Vietnam. Med enajstim in petnajstim stoletjem so ga vietnamski kralji imenovali Thăng Long, kar pomeni Mesto vzdigujočega zmaja. Do začetka devetnajstega stoletja je bilo mesto izključno kraljeva palača ter citadela, prestolnica celotne države Vietnam je od leta tisoč devetsto šestinsedemdeset.

Preverite termine potovanj v Vietnam.

Zimske počitnice, priložnost za sprostitev in oddih

Zimske počitnice so idealna priložnost za družinske počitnice in oddih.

V Sloveniji so glavne zimske počitnice razdeljene na dva termina, ki trajata vsak po teden dni. Enoten pa je termin jesenskih, novoletnih, prvomajskih, poletnih počitnic ter drugih šole prostih dni. Šolski pouk se tradicionalno začne prvega septembra ter traja do jesenskih počitnic. Jesenske počitnice z drugo besedo imenujemo tudi krompirjeve počitnice, ki se začnejo konec oktobra ter se zaključijo v začetku novembra. Na višje ležečih smučiščih je to lahko ob idealnih vremenskih razmerah že priložnost za prve zimske počitnice. Največkrat so mogoče na visokogorskih in urejenih smučiščih. Urejenost smučišča v veliki meri pripomore k zgodnjemu začetku smučarske sezone, saj lahko naprave poženejo že ob prvi pošiljki snega. V tem primeru je snežna odeja razmeroma tanka, vendar zaradi predhodno izredno izravnane podlage primerna za prve smučarske užitke. Več možnosti za prave zimske počitnice nudijo šole prosti dnevi med Božičem in Novim letom. Večina smučarskih središč ima ob koncu decembra že obratuje ter lahko zagotavlja kakovostno smuko. Zimske počitnice v Sloveniji začnejo proti koncu februarja ter trajajo v dveh terminih največ do začetka marca. Prvi termin vključuje območja Jugovzhodne Slovenije razen občin Ribnica, Sodražica, Loški potok, Kočevje, Osilnica in Kostel ter območja Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske statistične regije. Naslednji teden se začnejo zimske počitnice v preostalih delih Slovenije ter trajajo prav tako teden dni. Zadnja priložnost za počitnice na snegu so prvomajske počitnice, možne pa so na visokogorskih smučiščih ob ugodnih vremenskih razmerah. Odlične zimske počitnice so možne tudi na planoti Rogla. Z dolino je smučišče Rogla povezano preko sodobne prometnice, ki omogoča hiter prihod in povratek. Odlično služi vsem, ki željo preživeti na smučeh dan, vikend ali celotne zimske počitnice.

Smučišče Rogla je priljubljeno, zato velja upoštevati veliko povpraševanje ter si temu primerno pričeti zimske počitnice organizirati dovolj zgodaj. Oglejte si ponudbo paketov na Rogli.

Hotel Rogla, odlična izbira za bivanje

Hotel Rogla je modra izbira za počitniško bivanje v vseh letnih časih.

Hotel je odlična izbira za bivanje v naravnem klimatskem zdravilišču ter rekreacijskem centru Rogla. Možnosti za odlično bivanje ne predstavljajo zgolj številni hoteli, obiskovalcem sta na voljo tudi bungalovi Macesen ter bungalovi Rogla. Bungalovi Macesen se nahajajo na nadmorski višini tisoč petsto metrov, od smučišča Rogla so oddaljeni tristo metrov. V njem je deset trisobnih bungalovov. V pritličju imajo kuhinjo, jedilni kot, raztegljiv kavč, kopalnico, v nadstropju pa dve sobi s po dvema ležiščema. Opremljeni so s televizorjem in telefonom. Bungalovi Rogla so od smučišča prav tako oddaljeni tristo metrov. Za razliko od bungalovov Macesen, se nekoliko bližje nahaja hotel Rogla. Bungalovi Rogla so standardno opremljeni, na voljo je triintrideset trisobnih bungalovov ter deset enosobnih bungalovov. Enosobni bungalovi imajo sobo z dvema ležiščema, raztegljiv kavč, opremljeno kuhinjo, jedilni kot ter kopalnico. V njih sta tudi televizor in telefon. Trisobni bungalovi imajo v pritličju kuhinjo, jedilni kot, raztegljiv kavč, kopalnico, v nadstropju pa dve sobi s po dvema ležiščema. Pod opremo trisobnega bungalova sodita tudi telefon in televizija. Za prehrano lahko poskrbita bližnja hotel Rogla ali hotel Planja. Lahko v bungalovih obiskovalci tudi samostojno preizkušajo kuharske veščine. Bungalova obiskovalcem nudita enake možnosti za preživljanje prostega časa kot hotel Rogla ter vsi drugih hoteli. Možno je kopanje v hotelskem bazenu, se sproščati v wellness centrih, s savno, masažo, raznimi negami in kopelmi. Na prostem je možen cel niz aktivnosti, kot so pohodništvo, kolesarjenje, tenis ter drugi športi poleti, pozimi pa smučanje, tek na smučeh in bordanje ter številni športi v dvorani. Hotel ali bungalov nudita odlično bivanje, saj je Rogla slovi po čistem zraku in prijetnih temperaturah tudi sredi poletne vročine v dolinah.

Hotel Rogla je ena izmed številnih nastanitvenih možnosti v naravnem klimatskem zdravilišču in rekreacijskem centru.

Šolske počitnice, najlepši šolski dnevi

Šolske počitnice so za šolarje najlepši dnevi šolskega leta.

Na šolske počitnice imamo vsi lepe spomine, prav posebej pa na lepo preživete družinske počitnice na najrazličnejših krajih in lokacijah. Na koledarju šolskega leta imamo šolske počitnice razdeljene preko celega leta, začnejo se s krompirjevimi počitnicami ob koncu oktobra, nadaljujejo z božično novoletnimi, sledijo zimske šolske počitnice ter prvomajske počitnice ter poletne počitnice ob koncu šolskega leta. Počitnice so modro razdeljene tako, da imamo v vsakem letnem času čas za sprostitev in oddih. Različni letni časi pa narekujejo tudi drugačne možnosti za dobro preživete šolske počitnice. Božično novoletne, zimske ter morda tudi prvomajske počitnice lahko prežimo na snegu. Prvomajske predvsem na višje ležečih smučiščih, v nižjih predelih za razliko preživljamo počitnice v prijetnem pomladnem vremenu. Smučišče Rogla nudi kompletno ponudbo za dobro preživete šolske počitnice na snegu, dodatek pa je ponudba wellness centrov. V poletnih počitnicah je Rogla odlična izbira za vse ki se željo izogniti vroči pripeki doline. Naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center slovi po zdravilni klimi ter temperaturami okrog dvajset stopinj Celzija. Jesenske šolske počitnice na Rogli so prijetne zaradi slikovitih naravnih barv, v katere se odene okolica. Prebujajoča pomlad pa je zanimiva zaradi prebujajoče se narave. V vsakem letnem času je dovolj zanimivega, za bolj rekreativne obiskovalce kot tudi tiste, ki se raje sproščajo. V vsakem primeru smo deležni blagodejne sredogorske klime, ki ugodno vpliva na zdravje in dobro počutje. Zimska sezona ponuja možnost smučanja, deskanja, teka na smučeh, kapljanja ali sprehodov v zimsko naravo. Poleti je mogoče šolske počitnice preživeti na kolesu, prehoditi daljše ali krajše razdalje označenih poti, teči, lahko se odločimo za nordijsko hojo ali številne druge možnosti. V vseh letnih časih se lahko prepustimo tudi razvajanju z masažami, savnami ter raznimi drugimi zdravju koristnimi terapijami.

Šolske počitnice na Rogli so dobra odločitev in prijetna izkušnja.