Arhivi Kategorije: Obutev

Adidas boost, izjemna tehnologija blaženja

Adidas boost odlikuje izjemna tehnologija blaženja. Na področje tekaške aktivnosti je Adidas boost uvedel pomembno novost, na katero so mnogi tekači in drugi športniki čakali dolga leta. Dobra odzivnost in mehkoba pred tem nista bili združljivi lastnosti.

Adidas boost

Edinstven način zbiranja in oddajanja energije

Skrivnost ponuja posebna pena, s katero se Adidas boost razlikuje od konkurence. Slednja zelo množično uporablja za blaženje peno iz etilen vinil acetata. Adidas boost ima za razliko v podplatih termoplastični poliuretan. Material je znan iz avtomobilske industrije, s področja dodatkov za mobilne telefone, pri nekaterih športnih rekvizitih in na drugih področjih. Razvoj Adidas boost podplata se je začel pred nekaj leti, potekal pa je v smeri razširitve volumna termoplastičnega poliuretana. Rezultat razvoja je bila posebna pena, ki je v sodelovanju s podjetjem Adidas dobila ime boost. Adidas boost podplat ima več tisoč majhnih zračnih mehurčkov, ki so sposobni akumulirati in sproščati energijo. Tekaču Adidas boost podplat omogoča povečati moč odriva. Na prodajnih policah Adidas boost ni težko prepoznati, saj ima podoben izgled kot vsem znani stiropor. Vendar nima z njim praktično nobene zveze v tehničnem smislu ter niti približno enakih lastnosti. Stiropor se ob pritisku splošči ter ohrani novo ustvarjeno obliko. Adidas boost se ob pritisku obratno sprosti in povrne v obliko pred ustvarjenim pritiskom. Sprostitev v obliko pred ustvarjenim pritiskom tekač občuti kot lažji in hitrejši odriv. Kljub elastičnosti, pa ne gre za občutljiv material. Raziskave kažejo, da lahko prenese velike temperaturne ekstreme in druge obremenitve. Odlične lastnosti so kmalu spoznali tudi drugi športniki, tehnologija Adidas boost je kasneje bila prenešena na košarkarske čevlje. Podobno kot tekaška različica, omogoča izjemne odbojne lastnosti. Pred izbiro je dobro preizkusiti tudi druge lastnosti, predvsem primernost uporabniku. Adidas boost predvsem odlikuje izredna mehkoba, uporabniki morajo biti pozorni tudi na primernost njihovim stopalom, načinom obremenitve stopala ter številnim drugim individualnim lastnostim in zahtevam.

Nike čevlji so ogledalo napredka

Nike čevlji kažejo, kako razkošno skrbijo proizvajalci za človeško stopalo. Nike čevlji so v zgodovini doživeli številne novosti in spremembe. Tehnične spremembe so številne, spreminjajo se iz generacije v generacijo. Spremembe so od generacije do generacije različne, za dobro in racionalno izbiro jih je dobro spremljati.

Tehnične lastnosti so dobro vodilo nakupa

Optimalno blaženje, individualna primernost, lahkotnost in druge lastnosti so Nike čevlji do današnjih dni pripeljali na mejo popolnosti. Zaradi tega si zaslužijo, da izbiramo po njih oziroma jih pri izbiri upoštevamo. Sicer nam nihče ne brani, da izbiramo svoje ‘Najkice’ po barvi, vzorcu, barvni skladnosti z drugo garderobo in podobno. Vendar nam lahko tako izbrani Nike čevlji lahko povzročajo različne težave. Posebno to velja za večje obremenitve ali daljši čas uporabe na dnevni ravni. Pri večjih obremenitvah pride do večjih negativnih vplivov na zdravje človeka, podobno se daljša uporaba na dnevni ravni ob nepravilni izbiri rezultira v negativnih lastnostih za zdravje. Napredek zato Nike čevlji prinašajo predvsem takrat, ko so v osnovi primerni kupcu.

nike športni čevlji

 

Nike čevlji lahko imajo novo tehnologijo, ki omogoča najboljši kompromis med lahkoto in odpornostjo. Vendar koristijo, ko so Nike čevlji primerni fiziološkim in drugim značilnostim. Ko imamo tako prilagojeno obutev, lahko v polnosti uživamo z odličnim blaženjem, lahko obutvijo ter hkrati dolgo življenjsko dobo. Poleg individualne primernosti pa velja novosti obravnavati celostno. Nike čevlji obstajajo v zelo različnih izvedbah z majhnimi, ampak pomembnimi razlikami. To pomeni, da je pametno preizkusiti tudi za odtenek ali dva različne, vendar v osnovi iste lastnosti.

Takšno možnost nam nudijo priznani trgovci, ki poleg možnosti preizkusa nudijo tudi možnost izmer ter testiranj tekača. V tem primeru lahko z merjenji in testiranji pridobimo osnovo, na podlagi katere izbiramo nekaj v osnovi enakih, vendar v lastnostih za malenkost različnih modelih. Različni modeli so namenjeni prav prilagoditvi zahtevam, s katerimi postanejo Nike čevlji dobesedno pisani na kožo.

Čevlji so pogosto zahtevna izbira

Čevlji so najpogosteje zahtevna izbira iz zdravstvenih ter ekonomskih razlogov.

Iz zdravstvenih razlogov morajo biti čevlji pravilno izbrani z namenom izogibanja zdravju škodljivim učinkom. Zdravju škodljivi so premajhni ali preveliki čevlji. Optimalna klima stopala je druga zahteva, s katero se izognemo številnim zdravju škodljivim učinkom. Edina prava velikost čevlja je stopalu primerna velikost. Velikost čevlja je lahko od proizvajalca do proizvajalca, zato čevlji točno določene velikosti niso nujno v vsakem primeru primerni za uporabnika. Razlike so najpogosteje minimalne, torej številko večja ali manjša velikost obutve. Imamo pa tudi primere, ko so optimalni čevlji označeni z večjim odstopanjem. To pomeni dve ali tri številke večji ali manjši. Zato je zlato pravilo čevlje preizkusiti v trgovini v položaju mirovanja kot tudi v gibanju. Velikost obutve je lahko označena z francoskim, angleškim ali ameriškim številčenjem. Uporabljamo tudi oznake francoska, angleška in ameriška mera. Posebnost ameriške mere je, da loči ženske in moške velikostne številke. Nobena mera pa ne odraža dolžine stopala v centimetrih. Čevlji velikosti dvainštirideset so označeni po francoski meri. Drugače izraženo je to čevelj primeren za moško nogo dolžine osemindvajset centimetrov, po angleškem merskem sistemu pa so to čevlji številka osem. Težave nastajajo predvsem v primerih, ko se čevlje izbira preko predhodnih. Čevlji določene velikosti so v tem primeru osnova za izbiro novih. Velike možnosti za pravilno izbiro imamo predvsem v primeru, ko gre za enakega proizvajalca ali enak model. Sicer pa je takšna izbira bolj ali manj podobna loteriji. Pri spletnih nakupih je zato modro izbirati velikost preko preizkusa ali izkušenj. Če so naša izbira enaki čevlji, lahko z veliko verjetnostjo računamo na pravilno izbiro novih. Preizkus pa opravimo v trgovini s čevlji ter nato natanko enak model in velikost naročimo preko spleta. V nekaterih primerih pa je tudi narediti kompromis : kupiti čevlje v trgovini po spletni ceni.

Čevlji imajo različne oznake velikosti, ki jih velja ob nakupu upoštevati.

športni čevlji