Mesečni arhiv: september 2019

Brezplačna električna energija

V času, ko stalno iščemo prihranke pri gospodinjskih stroških, je prav električna energija pogosto najbolj na udaru. Redno uporabljamo celo vrsto električnih naprav, ki sicer postajajo vedno bolj varčne, a v kombinaciji še vedno predstavljajo znatno finančno obremenitev. Ena možnost za prihranek je torej izbira varčnejših naprav, veliko lahko storimo tudi s tem, da znamo naprave ustrezno uporabljati. Druga možnost pa je ta, da pocenimo samo elektriko – električna energija je lahko celo brezplačna! Cena elektrike je odvisna od dobavitelja, tu pa se odpirajo različne možnosti za prihranek. Najbolj varčni bodo tisti, ki kar sami poskrbijo za pridobivanje elektrike – to je možno z domačo sončno elektrarno, ki je lahko praktična rešitev, na voljo so seveda tudi druge sorodne opcije, na primer vetrna elektrarna ali hidroelektrarna. V vsakem primeru z nekaj dela in določeno začetno investicijo vzpostavimo sistem, ki zagotavlja stalen dotok brezplačne električne energije. Na ta način je možno pridobiti dovolj elektrike za celo gospodinjstvo, a običajno je bolj smiselno domačo elektrarno postaviti za kakšne manjše porabnike. Zmogljivost je namreč omejena, zanesljivost pa je težko zagotoviti, tako da se takšne elektrarne običajno uporabljajo v kombinaciji z javnim električnim omrežjem.

elektricna-energija

Električna energija pri različnih dobaviteljih

Električna energija je na voljo pri različnih dobaviteljih. Brezplačne elektrike si sicer ne moremo obetati, lahko pa tudi z izbiro dobavitelja pridemo do določenega prihranka. Na prvi pogled so razlike majhne – električna energija se meri v kilovatnih urah, cena teh pa znaša le okoli 10 centov. A tudi minimalna razlika v ceni med dvema dobaviteljema lahko pomeni velik prihranek, saj je poraba naprav v gospodinjstvu bistveno večja od ene kilovatne ure, poleg tega imamo v mislih daljše časovno obdobje. Že z zamenjavo dobavitelja električne energije lahko torej naredimo veliko razliko na dolgi rok, zato se splača preleteti ponudbo dobaviteljev, ki jih imamo na izbiro.

HBO serije

Gledalci televizije imajo zelo različne interese in različne želje pri spremljanju vsebin. Posledično se naročijo na različne programske sheme, ki ponujajo te vsebine. V najbolj obsežnih shemah dobimo vse, kar si lahko zaželimo, možno pa je izbrati tudi takšne pakete, ki prinašajo le omejen nabor vsebin. Ena možnost so programi, ki predvajajo televizijske serije. Ti so zelo priljubljeni, saj gre za priljubljene serije, ki imajo zelo široko občinstvo po vsem svetu. V tem oziru gotovo posebej izstopajo HBO serije, ki združujejo nekaj nepozabnih uspešnic. Le kdo ne pozna serije Igra prestolov, ki je navdušila ljubitelje fantazije, prav tako uspešna je serija Černobil, ki dokumentira zloglasno jedrsko nesrečo, poleg tega pa HBO serijeponujajo še kar nekaj znanih komičnih serij, na primer Veliki pokovci. V zadnjem času navdušuje tudi serija Deklina zgodba, vedno pa prihajajo na dan tudi nove serije, ki vabijo različne profile gledalcev. Vsekakor je pametno HBO serije vključiti v programsko shemo, ki jo izberemo pri naročilu programskega paketa televizije.

Moški gleda hbo serije

Kako gledati HBO serije?

HBO serije lahko spremljamo na različne načine. Najbolj enostavno gotovo tako, da naročimo pravi televizijski paket, ki vključuje programe, ki te serije predvajajo. HBO ima več posebnih programov, ki so namenjeni prav prikazovanju priljubljenih serij. Obstajajo pa tudi drugi načini, na katere lahko sledimo dogajanju na tem področju. HBO serije so seveda na voljo tudi preko računalnika, če smo naročeni na prave storitve, pravzaprav lahko te vsebine spremljamo tudi preko mobilnih naprav. Veliko možnosti ponujajo že ponudniki telekomunikacijskih storitev, je pa to odvisno od posamezne ponudbe. Vsekakor se splača preveriti, ali je v določenem paketu vključena tudi možnost ogleda teh serij – včasih je treba HBO serije naročiti posebej, saj v programsko shemo niso vključene. To pa hkrati pomeni, da imamo zelo enostavno možnost naročila teh vsebin poleg osnovnega paketa, kar je pri T-2 cenovno ugodno in elegantno.