Mesečni arhiv: avgust 2018

Brez varčevanja pri nakupu pnevmatik

Pnevmatike predstavljajo edini stik vozila s podlago, s tem pa so ključni element pri zagotavljanju varne, udobne in varčne vožnje. Jasno je torej, da je prav to tisti kos, pri katerem si ne moremo privoščiti varčevanja. Veliko bolj smiselno je v pnevmatike investirati, saj gre za naložbo, ki se povrne z mnogimi prednostmi.

Že v izhodišču je pametno brskati le po izdelkih priznanih znamk. Čeprav je recimo za Sava gume cenik nekoliko višji v primerjavi z nekaterimi alternativami, je smiselno zaupati temu zanesljivemu proizvajalcu. Nikakor ne utemeljujemo svoje odločitve le na ceni, prej nasprotno – pri izbiri pnevmatik ceno začasno odmislimo, upoštevamo jo šele v končni fazi nakupa, ko lahko primerjamo cene za izbrani model pri različnih prodajalcih. Če za primer spet vzamemo Sava gume, cenik pri različnih prodajalcih morda določa različne cene, v vsakem primeru pa se odločimo za izbrani kvaliteten model.

Nadalje je treba opozoriti na to, da moramo vedno izbrati prave pnevmatike glede na vozne razmere. Morda se zdi privlačno izbrati celoletne pnevmatike in tako prihraniti pri stroških nakupa in menjave gum, a izkaže se, da je bolje uporabiti različne pnevmatike letne in zimske variante. Tudi z vidika cene – obraba celoletnih gum je večja in jih je treba pogosteje menjati. Če so pnevmatike letne, se bodo v toplejšem delu leta odlično obnesle, zimske pnevmatike pa so seveda kot nalašč za zimske razmere. Gume so prilagojene razmeram in imajo v teh situacijah tudi dolgo življenjsko dobo, da ne omenjamo vrhunskih voznih lastnosti. Naj bodo pnevmatike letne oziroma zimske glede na razmere.

Na koncu pa gre veliko pozornosti posvetiti tudi posameznim modelom pnevmatik. Za Sava gume cenik razkriva pestro zbirko pnevmatik v različnih cenovnih razredih, tudi drugi proizvajalci imajo v ponudbi veliko modelov. Odločamo se na podlagi dejanskih lastnosti gum, upoštevamo tudi teste in primerjave, če te izhajajo iz zanesljivih virov.