Mesečni arhiv: maj 2017

Fitnes je sodobna telovadnica

Fitnes je sodobna telovadnica.

Fitnes je prostor v katerem so različne vadbene naprave. Z njimi je mogoče razgibati telo v popolnosti. V tej lastnosti ima fitnes tudi poglavitno prednost pred številnimi drugimi sprotnimi aktivnostmi. Izberemo si lahko katerokoli drugo športno aktivnost, le redke med njimi bodo poskrbele za razgibanje telesa v tako obsežni popolnosti. Zato postaja v sodobnem, urbanem načinu življenja fitnes vedno bolj pomemben. Zelenih površin v naseljih je vedno manj, na njih smo tudi izpostavljeni številnim vremenskim vplivom in značilnostim. V fitnesu imamo za razliko vedno vstop, hkrati pa zagotovljene idealne klimatske pogoje. Fitnes je hkrati tudi zelo kompleksen in za začetnika zapleten. Učenje pravilne uporabe naprav, bi lahko primerjali z učenjem vožnje avtomobila. Uporabljati jih moramo po točno določenih pravilih, sicer lahko pride do negativnih posledic. Razlika z avtomobilom je v tem, da negativne posledice čutimo in doživljamo neposredno. Na ta način bomo lažje razumeli, zakaj je za fitnes priporočljiv osebni trener. Vsaj v začetku je koristno, da se poučimo o pravilnosti izvajanja, delovanju naprav, vplivih na telo in druge podrobnosti. Osebni trener je lahko tudi referenca, ko se odločamo za fitnes med mnogimi ponudbami. Kjer je zagotovljen osebni trener na voljo oziroma je prisoten ob vadbi, zagotovo ne moremo zgrešiti z izbiro. Pri tem uporabimo vse mogoče vire informacij, na koncu pa izbiro tudi praktično preizkusimo. Nič ni narobe, če v kratkem obiščemo tudi drugi ali konkurenčni fitnes center. Lahko obiščemo tudi več fitnes centrov v kratkem času, razlike bomo na tak način še bolj neposredno doživeli. Poleg dobrega osebnega trenerja so iskane lastnosti lokacija, dostopnost v širokem pomenu besede, urnik, plačilne ugodnosti in podobno. Kateri lastnosti bomo dali večjo ali manjšo težo, pa je odvisno predvsem od individualnih kriterijev izbire.

Fitnes postaja vedno bolj pomemben dejavnik zdravja ter zdravega načina življenja sodobnega človeka.

Kamena ali steklena volna?

Najpogosteje uporabljena toplotna izolatorja sta kamena ter steklena volna. Oba materiala se pogosto uporabljata za izolacijo, predvsem fasad. Poglavitna razlika je osnovna surovina iz katere sta narejena. Razlikujeta se tudi po načinu proizvodnje. Kamena volna je sestavljena iz bazalta ter diabaza v obliki plošč. Steklena volna je izdelana iz kremenčevega peska ter recikliranega stekla in je na voljo v zavitku.

Razlike v toplotni prevodnosti

Kameno volno odlikuje predvsem večja požarna odpornost. Ima večjo gostoto ter trdnost. Zaradi svoje gostote ima manjšo toplotno prevodnost. Toplotna prevodnost kamene volne pada z njeno gostoto. Toplotna prevodnost steklene volne raste z njeno gostoto. Oba izolacijska materiala nista odporna na vlago. Uvrščena sta v razred A1. Sodobne raziskave so ovrgle trditve, da sta oba materiala škodljiva zdravju. Vendar se priporoča uporaba zaščiten opreme, kot so očala, maska ter rokavice pri vgrajevanju. Pretirana izpostavljenost materialoma lahko povzroči draženje kože.

Primerna uporaba ter vgradnja

Zaradi različnih načinov vgrajevanja ter uporabe sta na voljo v različnih dimenzija, gostotah ter oblikah. Steklena volna je primerna za izolacijo ravnih ter poševnih streh. Uporablja se tudi, za izolacijo predelnih sten, tal ter kot sestavni del fasadnega sistema. Kameno volno ni potrebno rezati, kar predstavlja prednost v primerjavi s stekleno volno. Steklena volna v obliki plošč se uporablja za izolacijo tal, kadar so le-ta izpostavljena mehanskih obremenitvam. Kamena volna se zaradi hitrega načina vgrajevanja po meri, vgrajuje v težko dostopna mesta ter za hitro odpravljanje toplotnih mostov.

Debelino izolacije prilagodite mestu vgradnje ter konstrukciji stavbe. Pri tem pa upoštevajte standarde. Pred prenovo ali izgradnjo fasadnega sistema se posvetujte z graditelji objekta ter projektanti.

Več o tem si preberite tukaj.

Bovec in dolina adrenalina

Bovec je mesto, kjer dolina adrenalina ponuja obiskovalcem neizmerno možnosti za avanture.

Bovec je največje mesto v skrajnem severozahodu Slovenije. Severozahod Slovenije je slikovito naravno okolje, v katerem vsak obiskovalec lahko dobi zajetno porcijo adrenalina. Obstajajo možnosti za aktivnosti v zraku, v vodi ter na zemlji. Med športe v zraku sodijo skok s padalom, akrobatsko letenje, jadralno padalstvo, za širši krog obiskovalcev občine Bovec pa je na voljo ogled širše ali daljne okolice z letalom ali helikopterjem. Športov na zemlji je cela vrsta, najbolj smiselno jih je deliti na letne čase. Pozimi so to predvsem smučanje in bordanje, poleti pa jih je še bistveno več. Po športih v vodi je Bovec prepoznan po širnem svetu. Soča je reka, ki ima svetovno edinstveno barvo, ponuja pa tudi pisano paleto možnih aktivnosti. Toliko več aktivnosti imamo na voljo, če dodamo ponudbo ostalih vodotokov in vodnih površin občine Bovec. Med prepoznavne ponudbe sodijo kajak, rafting, soteskanje ter razne druge aktivnosti. Za ljubitelje miru ob vodi ali v njej, pa je na voljo ribištvo. Kdor želi aktiven dopust, bo v občini Bovec zagotovo prišel na svoj račun. Naselja v občini so Bavšica, Bovec, Čezsoča, Kal – Koritnica, Lepena, Log Čezsoški, Log pod Mangartom, Plužna, Soča, Srpenica, Strmec na Predelu, Trenta, Žaga in Zavrzelno. Naselja med seboj niso veliko oddaljena, ponujajo pa kljub temu zelo različna doživetja. Kako najbolje izkoristiti svoje proste dni v občini Bovec je prepuščeno na izbiri čisto vsakemu posamezniku. Odloči se lahko za en šport, kombinacijo dveh ali več športov, ali dan za dnem izkuša nov šport oziroma novo aktivnost. En šport ali kombinacija dveh, mogoče treh športov je dobra izbira za vse, ki so že aktivni rekreativci. Za začetnike je mogoče bolj zanimiva možnost, da vsak dan izkusijo novo aktivnost oziroma nov šport.

Bovec je pravi kraj za vse, ki si na dopustu ne željo zgolj počivati.

Več o dogodkih v občini si preberite tukaj.

Ograje razmejujejo ozemlje

Ograje so konstrukcije, ki razmejujejo ozemlje oziroma površine.

Največkrat so ograje postavljene zunaj, imamo pa jih tudi v notranjosti. Zunaj postavljene lahko imajo poleg razmejevanja ozemlja tudi druge funkcije. Onemogočajo prehod nepovabljenim gostom, ali izhod na zunanjo stran. Izhod na zunanjo stran preprečujemo predvsem otrokom ter domačim živalim. V notranjosti ograje služijo podobnim namenom : omejujejo gibanje, usmerjajo gibanje ali imajo razne druge funkcije. Med seboj se ograje dodatno ločijo po materialih iz katerih so izdelane. Priljubljeni so naravni materiali, v sodobnem času pa se veča priljubljenost nekaterih sodobnejših materialov. Priljubljenost sodobnih materialov za ograje je posledica želja po čim enostavnejšem vzdrževanju ograje v času uporabe. Tak primer so ograje iz nerjavečega jekla, ki ne potrebujejo nobenega vzdrževanja praktično celo življenjsko dobo. Izjema je morebitno čiščenje ograje, vendar je tudi čiščenje samo bistveno bolj enostavno, kot v primeru čiščenja ograje iz drugih materialov. Priljubljeni materiali so les, železo, barvne kovine, kamen ter razne kombinacije različnih materialov med seboj. Tako imamo lahko ograje iz betona, kamna ali zidakov ter železa, lesa ali stekla. Kombinacije materialov so priljubljene povsod tam, kjer se želi doseči določene cilje. S kombinacijami je možno poenostaviti in poceniti izvedbo, lahko pa jo tudi podražimo. Kombinacija betona ter železa je primer poenostavitve, saj je izvedba hitra in razmeroma enostavna. K poenostavitvi postavitve ograje so veliko pripomogli tudi proizvajalci z izvedbami, ki jih je moč enostavno sestaviti z predhodno proizvedenimi elementi. Predhodno sestavljeni elementi se spajajo na enostaven način, poleg osnovnih so možne številne bolj ali manj individualne izvedbe s številnimi dodatki. Predvsem na podeželju pa so priljubljen ograje, ki sovpadajo s kulturno krajino in okolico. V preteklosti so ljudje na določenih območjih postavljali za območje tipične ograje, pri njih so največkrat prevladovali točno določeni material, določena izvedba in druge lastnosti.

Ograje so zahtevna izbira skladno z zahtevnostjo investitorja.

Titikaka, jezero v Andih

Titikaka po eni izmed mnogih hipotez pomeni skalna puma .

Titi pomeni puma, kaka pa skala. Poimenovanje izvira iz oblike jezera v Andih. Obris jezera spominja na pumo, ki lovi zajca. Titikaka je najvišje ležeče plovno jezero, preko njegove površine poteka meja med Perujem in Bolivijo. Zahodni del jezera Titikaka pripada Peruju, vzhodni pa Boliviji. Površina jezera je nadalje razdeljena na manjše in večje jezero. Prebivalci vsake države drugače poimenujejo večje oziroma manjše jezero, v obeh primerih pa je delitev povsem enaka. Na jugovzhodnem delu jezera Titikaka je Tikvinska ožina, ki razmejuje površino na večji zahodni in manjši vzhodni del. Celotna površina jezera meri preko osem tisoč kvadratnih kilometrov, največja dolžina jezera je sto devetdeset kilometrov, največja širina pa osemdeset kilometrov. Povprečna globina jezera Titikaka je sto sedem metrov, največja globina pa dvesto štiri in sedemdeset metrov. Obalni pas jezera je dolg tisoč dvesto petindvajset kilometrov, gladina vodne površine pa se nahaja na višini tri tisoč osemsto devet metrov. Na jezeru Titikaka najdemo skupno enainštirideset otokov, nekateri izmed njih so gosto naseljeni. Uros je skupina devet naseljenih umetnih otokov, zgrajenih iz plavajočega trsja. Gradnja otokov je povezana z begom plemena v času inkovskega osvajanja. Danes so otoki ena večjih znamenitosti jezera Titikaka. Taquile je otok, ki je poseljen že v Inkovskih časih. Prebivalci otoka so znani po svojih tradicionalnih oblačilih in kakovostnih pleteninah, ki sodijo med najlepše v Peruju. Med večje znamenitosti na Bolivijski strani sodi mesto Copacabana ter bližnji Sončev otok. Mesto Copacabana je krščansko romarsko središče, romarji se zgrinjajo v mestno katedralo z kipom Jezerske črne Device Marije. Kip naj bi bil v preteklosti razlog za številne čudežne ozdravitve. Na perujski strani je največje mesto Puno, šteje okoli sto tisoč prebivalcev. Zaradi ugodnih življenjskih pogojev, se število prebivalcev mesta Puno neprestano veča.

Titikaka je gorsko jezero v Andih.

Vaje za hujšanje izboljšujejo življenje

Vaje za hujšanje so način za izboljšano življenje.

Dobre vaje za hujšanje se naslanjajo na dejstvo, da je človeški rod ustvarjen za gibanje. Problem človeškega rodu je, da v njegovem hrepenenju po udobnem življenju. Zato se fizične obremenitve iz generacije v generacijo skušajo na razne načine zmanjševati. Naši predniki so veliko več hodili peš ali se vozili s kolesom, danes tudi za krajše razdalje uporabljamo avtomobile, javni prevoz ter druge oblike prevoza. Učinkovite vaje za hujšanje se nudijo že s spremembami razmišljanja ter alternativnimi načini prevoza. Na krajše razdalje lahko z alternativnimi načini prevoza ne zgolj izvajamo vaje za hujšanje, ampak tudi hitreje pridemo na cilj. Do mestnega središča velikokrat pridemo prej s kolesom, kot z avtomobilom. Kolo lahko parkiramo kjerkoli, parkirati avto pa je bistveno bolj zahtevno. Predvsem zahteva več časa. S spremembo razmišljanja in uporabo alternativnih prevoznih sredstev bomo opravke v mestnem središču opravili prej, hkrati pa bomo imeli vaje za hujšanje. Z zgolj enim prevozom ali nekaj prevozi seveda ne moremo računati na izgubo velikega števila kilogramov. To lahko dosežemo z obsežnejšimi spremembami. Kolo moramo pogosteje uporabljati, odpraviti se moramo tudi na daljše razdalje. Takšne vaje za hujšanje niso koristne zgolj za kolesarje, ampak tudi druge rekreativce. Med pogoste rekreacijske aktivnosti sodi tek, njegova priljubljenost je iz dneva v dan večja. To lahko opazimo po številu udeležencev na tekaških prireditvah in dogodkih. Tek ima številne prednost, vendar tudi slabosti. Prednost teka je v njegovi učinkovitosti. Teči eno uro prinaša enake učinke, kot časovno bistveno daljša alternativna aktivnost. V primeru kolesarjenja to pomeni tri do pet ur intenzivne aktivnost. Slaba stran teka je v obremenitvah nekaterih delov telesa, predvsem sklepov. Kolesarjenje takih obremenitev ne povzroča, kljub časovno bistveno daljši obremenitvi. Zato je kombinacija ene in druge aktivnosti zelo koristna iz več vidikov.

Vaje za hujšanje si lahko izbiramo poljubno.

Bazeni, starodavno odkritje na sodoben način

Bazeni so starodavno odkritje, ki ga je človek sodobnemu življenju primerno posodobil v številnih in različnih izvedbah.

Kako pomembni so bili bazeni pred tisočletji govorijo arheološka odkritja. Velikokrat si ta obdobja predstavljamo, kot življenju neprijazna, s težkimi življenjskimi razmerami in na podobne načine. arheološka odkritja na drugi strani razkrivajo, da so imela številna starodavna ljudstva ter kulture poseben odnos do vode in čistoče. Bazeni so pri njih stalnica, najdemo jih na zelo različnih in oddaljenih lokacijah. Danes živimo drugače, voda in čistoča sta prav tako pomembni vrednoti sodobnega človeka. Javno dostopni bazeni so danes na voljo že v vsakem malce večjem mestu ali kraju, miniaturno izvedbo pa ima praktično vsako gospodinjstvo. Nekateri posamezniki pa poleg tega nadaljujejo tradicijo starodavnega odnosa do vode, predstavljajo jo predvsem zunanji bazeni. Večinoma so namenjeni uporabi v toplejših delih leta, z urejenim ogrevanjem vode pa se čas uporabe razširi. Praktično stalnica pa so bazeni v turističnih krajih, kot je rekreacijski center in naravno klimatsko zdravilišče Rogla. Takšna območja nimajo velikih naravnih vodnih površin, nadomeščajo jih bazeni. Na Rogli imajo obiskovalci zdravilišča in rekreacijskega centra možnost plavanja v wellnes centru Planja ter številne druge storitve. Kot ime wellnes samo pove, gre za številne zdravju koristne terapije ter zdravilne faktorje. Zdravilni faktorji so voda, gorska šota, fango ter blagodejna sredogorska klima Pohorja na nadmorski višini tisoč petsto metrov. Obiskovalci tako lahko poleg plavanja izberejo savne, masaže, kopeli, nege ter razne druge možnosti. Ponudba savn je popolna : finska, parna, infrardeča ter karbonska. Dodatno razvajanje nudijo senena ležišča, vrtinčenje zraka z aromami sivke in poprove mete ter obloga z medom in morsko soljo. Prav tako je popolna ponudba kopeli, od kopeli za razvajanje, mirne sanje, za regeneracijo do športne kopeli za rekreativce. Popolna ponudba velja tudi za masaže.

Bazeni nam nudijo številne raznolike ter zdravju koristne užitke.