Mesečni arhiv: februar 2017

Otroška oblačila, ocena velikosti

Otroška oblačila omogočajo zdravo odraščanje .

V času odraščanja otroška oblačila pripomorejo k zdravemu procesu biološke rasti . Otrok je odraščajoča oseba do štirinajstega leta starost. V tem obdobju se izjemno spremeni telesna višina, teža ter druge lastnosti. Temu primerno otroška oblačila izbiramo, za dobro izbiro je dodatno potrebno upoštevati individualne lastnosti. Večanje telesne teže ter telesne višine ni pri vseh otrocih enako. To najlažje opazimo v ožjem sorodstvu ter pri vrstnikih. Razlike v telesni teži in višini so za mnoge presenečenje, vendar velikokrat nič nenavadnega. Proces in lastnosti spreminjanja telesne teže in višine je odvisen od genov in dednih lastnosti, pa tudi drugih značilnosti ter posebnosti. Ustrezna velikost za otroška oblačila je tako pogosto individualna kategorija, zanesti se je potrebno na dejanske lastnosti. Splošne vrednosti velikokrat odražajo povprečje, primerna otroška oblačila za točno določenega otroka pa lahko odstopajo v obe smeri. Najmanj napak pri izbiri ustreznega otroška oblačila bomo storili z izmero telesne višine. Preko telesne višine se orientiramo pri oznakah. Proizvajalci v veliki meri označujejo otroška oblačila na tak način. Imamo pa tudi primere, ko so otroška oblačila označena z primernostjo za določeno starost otroka. V tem primeru se je potrebno zavedati prej omenjenih individualnih lastnosti ter možnosti odstopanja od povprečja. Poleg otrokovega možnega odstopanja od povprečja, se je potrebno zavedati možnosti odstopanja proizvajalčevih mer od drugih proizvajalcev oziroma od povprečja. Znano je, da so otroška oblačila določenih znamk večja od povprečja. Obstajajo pa tudi blagovne znamke, katerih otroška oblačila so manjša od povprečja. Takšne razlike narekujejo merjenje ali pomerjanje oblačila vsaj dokler ne spoznamo osnovnih značilnosti in posebnosti primerne velikosti za otroka. Podobno velja za izbranega proizvajalca, ki lahko bolj ali manj odstopa od povprečja. Spletni nakupi so do takrat tveganje, saj nimamo osnove za odločanje.

Otroška oblačila velja izbrati z dobršno mero previdnosti ter oceno na podlagi znanih dejstev.

Mehika, Združene mehiške države

Mehika je dežela območja Srednja Amerika .
Ozemeljsko Mehika predstavlja geografsko območje med Severno in Južno Ameriko. Srednja Amerika je razdeljena na kopensko ozemlje med Severno in Južno Ameriko, ta del se imenuje tudi medmorska Amerika. Ime je dobila zaradi dveh oceanov, ki se nahajata na zahodni in vzhodni obali. Na morskem območju Atlantika pa se nahajajo Karibi, ki ležijo jugovzhodno od Severne Amerike ter severozahodno od Južne Amerike. Mehika ima zelo raznoliko pokrajino, puščave, tropski gozdovi, visoke gorske verige in peščena obrežja. Glavno mesto je Ciudad de México, ki je samostojno zvezno okrožje. Ustanovljeno je bilo v šestnajstem stoletju na ruševinah nekdanje prestolnice Aztekov. Na njegovem metropolitanskem obočju živi preko dvajset milijonov prebivalcev. S tem sodi Ciudad de México med največje mesto sveta. Mesto je značilno po svojem tektonsko aktivnem območju ter ne preveč posrečeni gradnji. Azteki so pred prihodom kolonizatorjev bistveno bolje poznali geografske in druge značilnosti območja. Danes se posledice kažejo na razne načine, kot so ugrezanje površine in na druge načine. Mehika je federativna predsedniška republika, njen predsednik je Enrique Peñe Nieta. Uradni jezik je španščina, Mehika pa poleg nje pozna še dvainšestdeset avtohtonih amerindijskih jezikov. Izpod španskih kolonizatorjev se je Mehika osvobodila leta tisoč osemsto deset, enajst let kasneje pa je bila uradno priznana. Mehika šteje sto dvajset milijonov prebivalcev, ki prebivajo na skoraj dveh milijonih kvadratnih metrov velikem ozemlju. Zgodovinsko je Mehika zibelka številnih razvitih indijanskih civilizacij. Med njimi sta najbolj znani Azteki in Maji. Azteki so Mehiko osvojili v trinajstem stoletju, naselili so se na visokih planotah v okolici današnje prestolnice. Razlog za selitev naj bi bilo pomanjkanje hrane, na severnejših področjih. Ime Azteki izhaja iz mitične domovine Aztlan, kar pomeni kraj, kjer raste trs.

Maji so ljudstvo, ki naseljuje območja južna Mehika ter severna Srednja Amerika oziroma države Gvatemala, Belize, zahodni Honduras in Salvador.

https://www.agencija-oskar.si/mehika/

Toplotna črpalka, praktični nasveti koristijo

Toplotna črpalka je dobra izbira, ko so praktični nasveti združeni s strokovnimi informacijami.

Kako različna je toplotna črpalka vidimo že potem kakšen način izvedbe je uporabljen. Vsaka toplotna črpalka ima svoje karakteristike in značilnosti, o njih nam bodo najbolj koristne informacije dali strokovnjaki ter uporabniki. Strokovnjaki predvsem informacije tehnične narave, uporabniki pa informacije praktične narave. Posvetiti pa se velja tudi sami izvedbi, ki je lahko od primera do primera različna. Najbolj koristno je to, če je toplotna črpalka namenjena novogradnji. V tem primeru investitor velikokrat ne pozna okolice in njene značilnosti, zato se mora zanesti predvsem na vire iz okolice. Najbolj enostavna je toplotna črpalka zrak voda, ki potrebuje zgolj poiskati najboljšo lokacijo za namestitev. Bolj zahtevna pa je toplotna črpalka, ki zahteva posege v tla. Na različnih kocih države imamo različna tla, od bolj peščenih do kamnitih. Pri različnih izvedbah je lahko določena lastnost tal hkrati ugodnost ali slabost. Odvisno kako bo toplotna črpalka izvedena je recimo kamnita podlaga bodisi prednost ali slabost. Prednost je povsod tam, kjer je kompaktna ter lahko omogoča namestitev na majhni površini. Slabost pa tam, kjer moramo izkopati večjo površino na globino do treh metrov. Nasvet prebivalcev iz okolice je pri novogradnji pomembna pridobitev. Zanesemo se lahko tudi na strokovnjake oziroma izvajalce, ki imajo z postavitvijo določenega sistema na tem območju izkušnje. Znali nam bodo svetovati katera toplotna črpalka je najbolj optimalna glede na naše zahteve ter ali je nam najbolj všečna toplotna črpalka bolj ali primerna za okolico. Značilnosti okolice velja upoštevati tudi na daljše obdobje v prihodnosti, številnim investitorjem so se težave pojavile v prihodnosti. To so lahko razne neznane ali neupoštevane lastnosti okolice, ki so bodisi že prisotne ali pa so nastale po zaključku del.

Tak primer je toplotna črpalka voda voda, katere vir je lahko po izvedbi iz raznih vzrokov manj čist ter lahko povzroča motnje v delovanju.

 

Izposoja napihljivih igral za vašo vrtno zabavo

Rojstnodnevna praznovanja niso samo okusna torta in piškoti. Izposoja napihljivih igral bo naše vrtno praznovanje spremenila v pravi mali zabaviščni park. Naši otroci se bodo lahko igrali in zabavali v različnih napihljivih gradovih, se spuščali po toboganih, skakali z njihovim priljubljenimi figuricami ali pa si podajali ogromne napihljive žoge.

Napihljiva igrala so različnih velikosti. Večja lahko postavite na dvorišču, na zelenici ali vrtu za hišo, na travniku ob gozdu, ali pa pod prijetno senco dreves. Manjša so primerna tudi za v vašo dnevno sobo, spalnico ali teraso. Lahko jih postavite tudi v šotorih in telovadnicah.

Ko se odločamo za izposojo napihljivih igral se moramo vedno prepričati, da so ta varna in enostavna za uporabo. Le z zagotavljanjem ustrezne varnosti in kvalitete bo igra otrok brezskrbna in varna.

Večina napihljivih igral se priročno zloži v prtljažnik avtomobila. Za prevoz, dostavo in namestitev večjih igral je na voljo pestra ponudba izposojevalcev. Ti lahko poskrbijo tudi za dostavo napihljivih helijevih balonov, šotorov različnih velikosti in barv, zračnih plesalcev, ali pa se celo dogovorite za dostavo velikanske žoge za zorbing.

Da je izposoja napihljivih igral res super popestritev vsake rojstnodnevne zabave, pričajo tudi zgodbe zadovoljnih staršev. Povedali so, da njihovi otroci neizmerno uživajo, vrste pred napihljivimi gradovi pa ni in ni konec. Za izposojo napihljivih igral se odloča tudi vse več gostincev in organizatorjev prireditev. Povedali so, da se je obisk bistveno povečal, odkar imajo postavljena napihljiva igrala. Otroci različnih starosti se med igro učijo navezovanja prvih stikov, ob tem pa se neizmerno zabavajo.

Smučanje 2017, varno in obzirno

Smučanje 2017 omogočajo številna slovenska smučišča .

Dobro smučanje 2017 omogočajo predvsem velika smučišča , začetnikom pa so ustrezna tudi številna manjša smučišča. To so praktično neznana smučišča za širšo javnost, poznajo jih predvsem lokalni prebivalci. Naprave so primitivne ali ji celo ni, vendar je takšno smučanje 2017 za začetnike več kot odlično. Ker ni oddaljeno od domačega kraja ne potrebujejo veliko časa za potovanje na smučanje ter povratek iz smučanja. S potovanjem takšno smučanje 2017 tudi nima pretiranih stroškov. Najbolj ugodna smuka se ponuja vsem tistim, ki imajo smučanje praktično za hišo. Dejansko pa so to smučišča v bližini stalnega prebivališča. To je lahko večji breg ali strmina, po kateri se lahko začetniki varno spustijo. Za varnost morajo velikokrat poskrbeti predvsem udeleženci smučanja sami, saj gre za naravna smučišča. Paziti je potrebno predvsem na številne možne ovire na smučišču ter seveda morebitne druge prisotne na smučišču. Če smučišče ni urejeno, gre za naravno zasneženo površino. Pod površjem se lahko nahajajo veje, skale in podobne ovire. Nanje mora biti začetniško smučanje 2017 v bližini doma posebno pozorno, saj je na takih ovirah možno stakniti tudi poškodbe. Za najmlajše udeležence takšnega smučanja je priporočljivo spremstvo staršev ali kakšne druge odrasle osebe. Načeloma lahko dobro varovanje zagotovijo tudi starejši najstniški bratje in sestre. V večini primerov so že dovolj odrasli, da znajo oceniti varnost smučišča ter se izogibati nevarnejšim odsekom. Začetniško smučanje 2017 v bolj organiziranih oblikah poteka na večjih in srednje velikih smučiščih, dobro ponudbo pa nudijo tudi manjši smučarski centri. Na teh smučiščih je predvsem poskrbljeno za organizirano in varno smučanje, saj je to pogoj za obratovalno dovoljenje takih smučišč. Prioriteta vsakega smučišča je v prvi vrsti varna smuka brez poškodb in nezgod. Ker so poškodbe in nezgode kljub temu del vsake smučarske sezone je pomembna prisotnost prve pomoči. Nudena prva pomoč je za mnoge največje zagotovilo, da bo smučanje 2017 potekalo varno. Za varnost mora skrbeti predvsem vsak udeležence smučanja sam z upoštevanjem pisanih kot tudi nepisanih pravil. Pisana pravila imamo zabeležena ter objavljena na vidnih mestih. Nepisana pravila za smučanje 2017 pa so pravila s področja etike in morale. Ljudje živimo v skupnosti z drugimi ljudmi, v taki skupini pa je dobro funkcioniranje možno s spoštovanjem tako pisanih kot tudi nepisanih pravil. Nepisana pravila so del kulture vsakega naroda, vsak narod jih po svoje oblikuje, določa ter tudi spreminja. Veliko vlogo pri oblikovanju ima šolski sistem, ki področje etike in kulture različno intenzivno vključuje v proces izobraževanja. Razlike na različnih področjih v regiji poznamo, manj znano pa je, da razlike niso naključje. V nekaterih območji regije je etika in morala na tak ali drugačen način vključena v izobraževanje že od malih nog oziroma z etiko in moralo se otroci srečajo že zelo zgodaj. Temu primerno različno je tudi smučanje 2017 na različnih delih regije. Etična in moralna pravila na smučiščih niso pomembna zgolj za varnost in dobro vseh, kažejo tudi na osebnost. Oseba, ki jih spoštuje je drugače cenjena, kot oseba, katera etična in moralna pravila ne spoštuje. Brez izjeme pa mora vsako smučanje 2017 spoštovati pisana pravila za varno smučanje. Mednarodna smučarska organizacija, s kratico FIS ali Fédération Internationale de Ski, pozna deset pravil. Upoštevati jih morajo udeleženci na smučišču. To so smučarji, deskarji, sankači ter drugi udeleženci. Prvo pravilo veleva obzirnost do drugega. To je del prej navedenih etničnih in moralnih pravil. Niso pisana, vendar vsak normalen človek ve, kaj je obzirnost. Različno pa ga kot rečeno uresničuje v praksi prebivalcev posamezne regije oziroma dela regije. drugo pravilo pravi, da mora smučar hitrost prilagoditi svojemu znanju in razmeram na smučišču. Hitrejši smučar mora izbrati smučino, da ne ogroža smučarjev pred seboj. Prehiteva lahko smučar poljubno, vendar v primerni oddaljenosti od tistega, ki ga prehiteva. Predno začne smučanje 2017 mora smučar pogledati nadzor in navzdol po progi. Smučar se ne sme ustavljati na zahtevnejših delih smučišča. Izjema, ki dovoljuje ustavljanje na zahtevnih delih smučišča so izjemne razmere oziroma je ustavljene na zahtevnih delih dovoljeno zgolj v sili. Smučar sme za vzpenjanje ali sestopanje uporabiti le rob smučišča. Vsako smučanje 2017 mora upoštevati signale in prometne oznake na smučiščih. V primeru nesreče je smučar dolžan po svojih močeh pomagati ponesrečencu. Smučar se mora kot udeležence ali priča pri nesreči pustiti legitimirati. Za nespoštovanje pravil na smučiščih so zagrožene tudi kazni, ki znašajo od dvesto do šesto evrov. Največ denarnih kazni je izrečenih za smučanje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc. Nadzorniki najprej opozorijo na prekršek, z nadaljevanjem kršenja oziroma neupoštevanjem njihovih navodil pa se aktivira obveščanje policista na smučišču. Policist lahko za smučanje 2017 odredi tudi alkotest. Meja dovoljenega alkohola na liter izdihanega zraka je enaka, kot v cestnem prometu. To je nič cel štiriindvajset mililitra na liter izdihanega zraka. Kar zna biti pri gretju z raznimi alkoholnimi pijačami kar hitro doseženo ali celo preseženo. Zato velja za gretje uporabiti razne druge tehnike in pripomočke. Dvesto evrov je znesek, za katerega je moč kupiti smučarsko opremo. Z njo bo smučanje 2017 boljše, med drugim tudi gretje na mrzlih smučiščih. Večja pa je tudi varnost, za lastnika in uporabnika opreme, kot tudi za druge udeležence. Toliko več opreme pa lahko kupimo, če huje oziroma najhuje kršimo predpise. Kazen takrat znaša do šesto evrov, kar pomeni še toliko večji izgubljeni proračun. Z njim lahko dobimo že zelo lep smučarski paket, bodisi nastanitve, bodisi smučarkah vozovnic, bodisi opreme ali karkoli drugega. Vendar mora smučanje 2017 videti v tem predvsem nesmisel, saj nam že etika in morala narekuje spoštovanje pravil. Na večjih smučiščih nismo sami, vsi udeleženci si želijo predvsem varno smučati. Tako kot bi mi radi prišli domov zdravi in nepoškodovani, si enako želijo tudi vsi drugi udeleženci smučanja na smučiščih. Zato moramo storiti vse, da smučanje 2017 poteka varno za vse. Ko preprečimo nezgodo smo večji junaki, kot če bi tvegali nezgodo zaradi nastopaštva ali kakšnega drugega podobnega ravnanja na smučišču. Odstopit prednost, zmanjšati hitrost, biti obziren ter podobne vrline večina na smučiščih bolj ceni, kot našo željo po dokazovanju svojih sposobnosti.

Smučanje 2017 mora potekati predvsem varno za vse udeležence.

http://www.skifun.si/smucanje-2016-2017.htm