Mesečni arhiv: maj 2016

triatlon rekreacija

Triatlon, davek napredka

Triatlon je vsestranska aktivnost .

Zato triatlon tudi navdušuje veliko število rekreativcev, obstoječim se vedno znova pridružujejo navdušenci. Za triatlon veljajo nekatere splošne, pa tudi posebne zahteve. Splošne zahteve so tiste, ki veljajo za praktično vse športne aktivnosti . Začetki so velikokrat težji kot si začetniki predstavljajo. Krivec za to so velikokrat predstave, ki presegajo sposobnosti osebe. Vsak se z ogledom tekmovanja oziroma nastopajočih že vidi v njihovi koži, misli si, da lahko čez noč doseže njihove rezultate. Dejstvo pa je, da triatlon pripravljenost pomeni dolgotrajne priprave, ki se štejejo v letih. Več ali manj odvisno od začetne kondicije, športne aktivnosti ter drugega. Nadalje je potrebno vedeti, da tako kot drugi športi, pomeni garanje, odrekanje, velikokrat tudi poškodbe, slabo počutje, bolečine in podobno. Zato je potrebno triatlon videti pred začetkom predvsem v tej luči. Kdor misli, da bo brez negativnih lastnosti prišel do dobrih rezultatov se blago rečeno moti, včasih je bolje da neha razmišljati na tak način. Primer dobre prakse so osebe, ki so bodisi že športniki ali imajo ustrezen značaj. V obeh primerih se bodo negativne posledice razumele kot davek napredka. Omenjene osebe težav s tem ne bodo imele. Vedo, da bo triatlon od njih zahteval veliko, temu primerno se take osebe tudi obnašajo. Bolečine so lahko različne, pomenijo pa sporočilo, ki ga velja jemati resno. Gre lahko za preobremenjenost, napačno izvajanje gibov in druge podobne nepravilnosti. Včasih je za odpravo težav potrebno malo, dobro pri tem je imeti reference izkušenih. Kdor se z rekreacijo ukvarja tudi ne bo odlašal z iskanjem informacij, predvsem pa ne bo vztrajal v negativnih aktivnostih. Velikokrat je problem tudi v rutini. Vsakemu človeku zna povzročati težave, ker je preprosto navajen starih aktivnosti, novih pa se še ni navadil ali mu to povzroča težave.

Triatlon je mnogim spremenil pogled na rekreacijo in sposobnosti človeka.

Več

ženska moda

Kam naj ženska pospravi svoje stvari, ko se odpravlja ven?

Splošno znano je, da ženske zelo rade s seboj nosijo ogromno stvari – za vsak slučaj, kajne dekleta? Že samo ključi, denarnica in telefon ti lahko zavzamejo veliko prostora. Če vam uspe vse to pospraviti v hlačne žepe, bravo za vas! Vendar pa pazite, da pri tem ne izgledate kot, da v njih nosite jabolka. 😉

No pa dajmo šalo malce na stran. Res pa je, da kamorkoli se že odpravljate, morate s seboj nujno vzeti vsaj tri, že prej omenjene stvari: ključe, telefon in denarnico. To so namreč najbolj glavne stvari, ki jih vedno potrebujemo imeti s seboj. V kolikor vsega tega ne moremo pospraviti v svoje ženske hlače, pa nam ženskam dostikrat pridejo v poštev kakšne ženske torbe, da lahko vanje pospravimo vso to kramo in še kakšno več.

Moda ženskih hlač se je do danes že kar precej razvila in tako imamo že kar veliko raznoraznih dizajnov hlač. V zadnjih nekaj letih so postale vrečaste oziroma »baggy« hlače precej popularne. Le-te so namenjene bolj za prosti čas in vanje lahko pospravimo res kar nekaj stvari, brez da bi se to kaj pretirano opazilo. Kadar pa kam ne moremo iti ravno v takšnih hlačah, pa si moramo poiskati kar svojo torbico. Le-teh je danes prav tako že kar precej, tako, da imamo ženske kar precejšnjo izbiro in se lahko po mili volji odločamo kakšno bomo imele za kakšno priložnost.

cerkno

Cerkno, slikovito naselje

Cerkno je slikovito naselje ob potoku z istim imenom.

Nastanek naselja ni naključen, Cerkno ima v tem pogledu podobne in tipične korenine. Območje predstavlja križišče poti, ki so povezovale Posočje s starim rudarskim mestom Idrijo ter Poljansko dolino. O pomembnosti območja priča rimska utrdba na bližnjem Gradišču. V času avstro-ogrske je bilo Cerkno kraj okrajnega sodišča, leta tisoč devetsto je v naselju začela delovati čipkarska šola . Naselje šteje tisoč petsto prebivalcev, občina pa preko štiri tisoč šesto prebivalcev. Širše območje naselja Cerkno je bilo prvič omenjeno v enajstem stoletju, zgodovinski ostanki pa pričajo o naselitvi že v času ledenodobnega človeka. Najbolj znana najdba je neandertalčeva piščal, najdena v arheološkem najdišču Divje babe. Območje današnje občine Cerkno je bilo naseljeno v obdobju Keltov in Ilirov. Pomemben vpliv na naselitev je imela prometnica, ki je izkoristila naravne danosti prehoda iz Poljanske in Selške doline v porečje reke Soče. Rimljani so z zgrajenimi prometnicami omogočali v širšem pomenu pretok ljudi in blaga med Furlanijo in Kranjsko, ter vseh bližnjih in daljnih območji. Območje občine Cerkno je med enajstim in štirinajstim štetjem upravljal tolminski oglejski patriarh, kasneje je prišlo pod beneško upravo, sledilo je habsburško obdobje. V novejšem obdobju je območje zaznamovala leta tisoč devetsto dvajset začrtana rapalska meja med Italijo in Jugoslavijo. Cerkno je sodilo v italijansko državo, meja z Jugoslavijo pa je potekala po okoliških hribih cerkljansko-idrijskega hribovja. Občina je nastala leta tisoč devetsto štiriindevetdeset, meji na občine Idrija, Gorenja vas-Poljane, Železniki in Tolmin. Nastanek občine ni naključje, saj je območje zaključena regija, ki leži na območju naravnega prehoda med primorskim in alpskim svetom v porečju Cerknice in Idrijce. Območje ima slikovito lego naselja, ki se iz doline širi na obronke cerkljansko idrijskega območja. Prijetno klimo oblikujejo vplivi toplejšega primorskega območja, ki se na tem območju srečujejo s alpskimi .

Cerkno je prijetno naselje.

šačlica za barvni potisk

Za tisk na majice izberite podjetje Sekom grafika

Kljub temu, da v Ljubljani obstaja že kar nekaj tiskarn, pri katerih je možno naročiti tisk na majice, pa se glede ponudbe kar precej razlikujejo. Zelo pomembno je namreč za na primer podjetje, da tiskarna za tisk na majice deluje preko celega dne in ne samo popoldan, hkrati pa je pomembno tudi, da omogoča tisk na majice v večjih količinah in ne samo v nekaj kosih. Že če upoštevamo samo ta dva dejavnika, kakšna tiskarna v Ljubljani odpade, Sekom grafika pa izpolnjuje oba ta dva pogoja. Zelo velika prednost, ki jo ima to podjetje, pa je tudi v tem, da ima na zalogi tudi nekaj majic, tako da kakšno majico praviloma ni težav, če je kakšen »padalec«, ki se zadnjo sekundo spomni, kaj kupiti za darilo. Če primerjamo Sekom grafika z drugimi podjetji pa kaj hitro lahko tudi vidimo, da to podjetje ne nudi samo tisk na majice, temveč tudi na druge izdelke, kot je na primer sestavljanka, torta, lončki, svinčniki, diplome, žalne knjige, vizitke, koledarji, čestitke, brošure, na podlogo za miško, na svečke, magnetke, vžigalnike, serviete, pa še ogromno drugih izdelkov bi lahko našli. Pri tem podjetju torej lahko kupi človek prav vse za zelo izvirno darilo, prav tako pa tudi podjetje lahko pri njih naroči celoten promocijski material. Tisk na majice pri tem podjetju torej tudi slučajno ni edina dejavnost, s katero se ukvarjajo, kar je z vidika potrošnika izredno dobro, še posebej za podjetja, ki prav gotovo v primeru večjega naročila promocijskega materiala prejme kak popust, hkrati pa se vse dogovori z enim izvajalcem in tako porabi bistveno manj časa.

Vrtne garniture, izbira pravega materiala

Vrtne garniture v veliki meri določa izbran material iz katerih so narejene.

Materiali iz katerih so izdelane vrtne garniture so zelo različni. V ponudbi vidimo
plastične mase , les, kovino, kamen in druge materiale. Veliko je tudi ponudb, kjer imamo več različnih materialov združenih v celoto, taki primeri so les in steklo, kovina in steklo, les in kovina ter druge kombinacije. Kaj izbrati je za mnoge uganka, zapletena in težko rešljiva. Verjetno bo odločitev za vrtne garniture lažja, če pobrskamo po svojih izkušnjah iz preteklosti ali pa se za nasvet obrnemo na zaupanja vredne osebe. Več glav več ve, sami pa smo s svojim načinom izbire večkrat tudi omejeni. Za marsikatere stvari imamo iz različnih razlogov napačne predstave. V resnici izgledajo lahko čisto drugače kot si predstavljamo. Les je pogost material za vrtne garniture, poznamo ga tudi iz podobnih sorodnih izdelkov ter raznih drugih izvedb. Vemo, da je lep, daje občutek naravnosti in prestiža, zahteva pa tudi vzdrževanje. Izpostavljen vremenskim vplivom začne les izgubljati lastnosti pridobljene ob izdelavi. Te lahko z ustreznim vzdrževanjem ohranjamo v dobri kondiciji, v najboljši primerih izgleda kot novo. Nasprotje so plastične mase. Gre za umetni material, ki ga lahko po mili volji oblikujemo v razne oblike, nima naravnega izgleda, zahteva pa zelo malo vzdrževanja. Lesene vrtne garniture bomo morali po določenem času osvežiti, saj se izpostavljenost vremenskim vplivom pozna na videzu, v nekaterih primerih tudi na strukture. Plastične mase so s tega vidika veliko bolj trpežne in obstojne. Izpostavljenost enakim vremenskim vplivom na njih praktično ne vpliva. Manj kakovostne kvečjemu izgubijo nekaj sijaja, struktura, izgled in druge lastnosti pa ostajajo praktično nespremenjene. Les in plastične mase sta zgolj dve od možnosti, sta pa tipičen primer kako različne so vrtne garniture z vidika lastnosti ter lastništva v prihodnosti.

Vrtne garniture ponujajo praktično neskončno velike možnosti izbire.

polar ure za merjenje

Polar, varuh dobrega počutja

Polar varuje dobro počutje

Dobro počutje Polar zagotavlja preko informacij, katere lahko uporabnik koristno uporabi. Športne in druge intenzivne obremenitve obremenjujejo organizem. Obremenitve morajo biti optimalne, saj s prestopom meje optimalnega lahko postanejo zdravju škodljive. Spoznati meje optimalnega pomaga Polar, s tem imamo jasno začrtano mejo preko katere ne smemo. prednosti s tem niso izčrpane. Meja ne koristi zgolj informacijo o preobremenitvi, ampak koristijo tudi optimalni obremenitvi. Napredek pri športu oziroma drugi aktivnosti je mogoč le takrat, ko smo optimalno obremenjeni. V primeru, da nismo obremenjeni optimalno oziroma premalo obremenjeni napredka bodisi ni bodisi ni tak, ki bi koristil. Zato je Polar tudi zagotovilo za napredek športne aktivnosti. Uporaba na takšni stopnji zahteva tudi nekaj strokovnega znanja, ki ga imamo bodisi sami ali ga pridobimo od strokovnjaka. V primeru, da nismo strokovnjak z učenjem ne gre odlašati, ampak začeti takoj po nakupu. Le tako nam bo Polar koristil in prinašal dobre učinke. Začetno učenje je morda marsikomu odveč, vendar mora pomislit, da bo v nasprotnem primeru odveč nakup. Z začetnim učenjem imamo možnost, da se od prvega dne dalje učimo Polar pravilno uporabljati. Kar je pomembna razlika med uporabo po lastni presoji. Navodila so sicer izčrpna in dostopna, vendar ne govorijo nič o naših osebnih lastnostih. Te moramo sami dodati, najbolje s strokovno pomočjo. V obratnem primeru bomo sami sebi delali škodo, uporabnost pa bo manjša. Ko bomo spoznali, da uporaba ni prava bomo morali prav tako po strokovno pomoč. Težava bo v tem primeru prej osvojeno napačno znanje, ki nas bo motilo s svojo rutino. Zato bomo potrebovali več časa, predhodno pa smo ga že zavrgli z napačno uporabo. Strokovna pomoč zato ni odveč, ampak koristna. Nihče se ni rodil učen, učimo pa se danes iz dneva v dan več, praktično ves čas svojega življenja.

Polar nudi koristne učinke z pravilno uporabo.

finančni načrt

Finančni načrt mora držati vodo

Finančni načrt mora držati vodo .

Za finančni načrt to pomeni, da načrtovano v prihodnosti drži oziroma se bo uresničilo. Z delnicami lahko računamo na večji dobiček, hkrati pa tudi tveganje. Če nam te lastnosti ne ustrezajo izberemo druge opcije. Imetniku delnice predstavljajo del lastništva v podjetju. Najpogosteje se v tem primeru govori o navadnih delnicah, katere lastnikom, ki oblikujejo finančni načrt prinašajo poleg deleža delniške družbe tudi dobiček podjetja oziroma udeležbo pri njem v ustreznem deležu, lastnik ima pravico do udeležbe pri upravljanju družbe. V primeru likvidacije ali stečaja delniške družbe ima pravico do dela preostalega premoženja. Finančni načrt pridobivanje upravičuje z različnimi nameni. Nekaterim je pomemben lastniški delež delniške družbe. Z njim imajo skladno z zakonodajo točno določene pravice, vendar hkrati tudi dolžnosti. V tem primeru finančni načrt predvideva večji delež, saj je moč lastnika odvisna od deleža. Manjši deleži imajo bistveno manj vpliva na dogajanje, kot ga prinaša večji lastniški delež delniške družbe. Na trgu je manjši delež zanimiv predvsem za investitorje. Slednji želijo delnice kupiti z namenom investicije, ki je lahko zelo različna. Nekateri kot denar za prihodnost, drugi imajo kratkoročne cilje, obstaja skratka številni cilji. Denar prihodnosti so predvsem kot sredstva, katera investitor danes ne potrebuje, potreboval pa jih bo čez določen čas. Tako lahko finančni načrt predvideva pridobitev sredstev za izdatnejšo pokojnino, za šolanje otrokali za podobne druge cilje. Njihovo bistvo je predvsem potreba po denarju v prihodnosti ter današnja zmožnost oblikovanja prihrankov za omenjeno obdobje. Investitorji v tem primeru delnice izberejo zaradi večjega donosa, kot jih prinašajo nekatere druge možnosti na trgu. Lahko bi izbrali tudi drugačne možnosti, vendar ne izpolnjujejo njihovih ciljev. Na kratek rok delnice koristijo predvsem tistim, ki nimajo ambicije v prihodnosti, ampak se cilji združujejo okrog kratkega lastništva.

Finančni načrt je možno z delnicami dobro uresničiti in izpolniti zastavljene cilje.