Mesečni arhiv: marec 2016

vino in druge pijače

Vino, zdrava odvisnost

Vino je lahko zdrava odvisnost .

V prvi vrsti to pomeni zdravju neškodljiva odvisnost. Oseba lahko pije alkohol kot zasvojenec vedno pri kosilu ali kakšnem drugem obedu v količini, ki ima namen pospešitev ali izboljšanje prebave . Zaradi popite količine alkohola pa oseba ne bo vinjena oziroma imela druge posledice znane za prevelike količine. Kvečjemu malce bolj vedrega razpoloženja. Vse nekaj drugega pa je vino v velikih količinah, ki presegajo meje zdravega razuma ter zdravju škodijo. Organizem se na te količine zelo različno odzove. Če ustrezne količine in vrste prinašajo koristne antioksidante in druge učinke, lahko neustrezne količine slabe kakovosti prinašajo številne negativne učinke. Zato je vino potrebno piti po pameti. To kot prvo pomeni, da ga znamo izbrati, kot drugo pa to pomeni, da ga znamo piti. Kar je velikokrat težje kot se na prvi pogled zdi. Dobro vino je kot prvo stvar osebnega okusa. Določeni osebi bo določeno vino všeč, drugo pa isti osebi ne bo enako všeč. Poleg osebnega okusa je pomembno neškodljivost postopkov pridelave od grozdja do vina. Gre za niz postopkov, ki dajo zelo različen rezultat. Kot vsaka vinorodna dežela, ima tudi Slovenija na tem področju zelo bogate izkušnje. Zato tudi ni nobenega razloga, da bi pili slabo vino ali še huje takšno, ki škoduje zdravju. Količin dobrega vina je na kratko veliko, potrebno ga je najti ali si priboriti pravico do njega. Zaradi zahtevnosti in kompleksnosti je vino tudi osebni ponos pridelovalca, zato temu primerno velikokrat najboljše prihrani zase in ožjih krog oseb, ki so po njegovem prepričanju primerne zanje. Uvrstit se v ta krog pomeni čast, za pridelovalca pa nagrada z njegove strani. Na splošno pa je dobre kvalitete po dostopni ceni veliko. In zelo narobe je, če si ga ne znamo z nekaj dobre volje zagotoviti.

Vino je v Sloveniji dostopno v kakovosti kot ceni.

borelija

Klopni meningitis ogroža zdravje Slovencev

Klopni meningitis v Sloveniji povzroča obolenje preko dvesto osebam letno.

Slovenija sodi med dežele z najvišjo stopnjo obolevnostjo, saj klopni meningitis prizadene v povprečju šestdeset oseb letno. Največ obolelih je s področju Škofije Loke, Cerknice, Mozirja in Ribnice. Značilnost Slovenije je tudi v majhni prelepljenosti. Ta znaša dobrih deset odstotkov prebivalcev, v sosednji Avstriji je za razliko precepljenih sedeminosemdeset odstotkov prebivalcev. Kar se posledično pozna pri znižani obolevnosti. V Avstriji po statistiki klopni meningitis povzroči obolenje pri eni osebi na sto tisoč prebivalcev, Slovensko povprečje pa je trideset oseb na sto tisoč prebivalcev. Slovenija ima dobre naravne pogoje za razvoj klopa na praktično celotnem ozemlju. Izjema so obmejna območja na zahodu in vzhodu države. Idealna območja za razvoj klopaso temperatura tal nad pet stopinj Celzija ter visoka relativna vlaga. Take pogoje najde klop v gozdovih, na jasah in travnikih, kjer najde dovolj zavetja od koder se prenese na gostitelja. Klop potrebuje kri, da se postopoma prelevi iz ličinke v odraslega klopa. Klopni meningitis se prenese ob vbodu s slino, ki ima namen ublažiti bolečino ugriza do te mere, da jo človek ali žival ne občuti. Na gostitelju si klop poišče mesto vboda na mehkih delih kože, ki nudijo dovolj zaščit. Pri človeku so to z dlakami pokriti deli telesa. Klopni meningitis je nevaren za vse starostne skupine, razvija pa se v dveh fazah. Prvo faza se pojavi v povprečju teden dni po okužbi, njeni zanki so slabo počutje, utrujenost, bolečine v križu in udih. Traja do teden dni, nakar sledi prost interval. V drugi fazi se klopni meningitis razširi v celotni živčni sistem, poteka pa kot vnetje možganskih ovojnic, vnetje možganov ali kot bolezen podobna otroški paralizi. Lajšanje težav zahteva zdravljenje v bolnici, traja pa glede na stopnjo in lokalizacijo prizadetosti osrednjega živčevja različno dolgo.

Klopni meningitis lahko resno prizadene kakovost življenja.

obveznice

Obveznica, razpršitev portfelja

Obveznica omogoča razpršitev portfelja ter mu zagotavlja ustrezno večjo varnost.

Varnost je v tem primeru večja, kolikor večji delež ima obveznica napram ostalim bolj tveganim naložbam. Velikokrat tako sestavlja portfelj skupaj z delnicami. Možne pa so seveda tudi številne druge kombinacije. Naložbe lahko razpršimo tako, da izberemo večje število delnic. Kar pomeni, da bomo s tem tveganje razpršili, ker imajo delnice na borzi različna nihanja. Ciljamo seveda na dobiček, vendar se zavedamo, da je gibanje vrednosti delnic nekaj običajnega ter na isti dan lahko izrazito rastejo ali padajo cene zgolj enega izdajatelja ali manjšega odstotka vseh delnic v našem portfelju. Poleg gibanja cen, lahko portfelj razpršimo glede na številne druge možne lastnosti vrednostnih papirjev ter scenarije na trgu. Obveznica skupaj z drugimi bolj donosnimi vrednostnimi papirji postaja zanimiva zaradi majhnega donosa drugih naložb. Potencialni kupci se zavedajo, da jim aktualne naložbe prinašajo pičel donos, kar jih prisili k razmišljanju o drugih opcijah na trgu. Donosi njihovi naložb prinašajo za malenkost večji donos, kot če bi imeli denar naložen v nogavici. Kdor je bolj ambiciozen bo hitro ugotovil, da je potrebno nekaj ukreniti. Boljši donos prinašajo predvsem tvegani vrednostni papirji, vendar sami niso navdušeni nad tveganjem. Temu primerno jim obveznica prinaša možnost znižanja tveganja. Pri oblikovanju alternative je potrebno poleg tega razmišljati o drugih lastnosti naložbe. Razmisliti mora tudi kako bo obveznica učinkovala v primeru večjih izrednih potreb po denarju v času trajanja naložbe. V tem primeru mora izbrati naložbo, ki bo likvidna ali pa naložbo, katera omogoča učinkovito premostitev finančnih težav s čim manjšim žrtvovanjem donosa. Poleg likvidnosti morajo biti obveznica ter vse druge opcije oziroma sestavni deli portfelja ocenjene z vidika fleksibilnosti, varnosti in donosnosti. Pričakovani velik donos varnost, likvidnost in fleksibilnost je od primera do primera različno razumljen in načrtovan.

Obveznica so dobra izbira, ko želimo ustvariti varni del naložbe.

http://www.alta.si/Osnove_trgovanja/Izobrazevalne_vsebine/Obveznica

moške srajce in oblačila

Moške srajce, takšne ali drugačne

Moške srajce so klasično oblačilo .

Klasično oblačilo so moške srajce, ker njihove dobre lastnosti ne bodo nikoli zbledele. Do današnjih dni smo dobili že številne alternative, vendar so se izkazale, kot neustrezne na tako širokem področju. Kar pa moške srajce brez težav izpolnijo. Alternative so boljše predvsem na aktivnih področjih uporabe. Ker jim to omogočijo izvedbe, materiali in so predvsem lahko veliko bolj namensko ustvarjene. Umetni materiali nadalje alternativam omogoča, da se poudari točno določene lastnosti, kot je odvajanje vlage, zaščita pred soncem in podobno. Vendar je to hkrati tudi omejitev, katero lahko presegajo le moške srajce. Za razliko od alternativ so dobre tako pri prostočasnih kot tudi poslovnih in protokolarnih priložnosti. V tem pogledu bodo verjetno za vse večne čase ostale klasika. Dobro uporabniško izkušnjo nudijo predvsem dobro izbrane moške srajce. izbiro nam najbolj olajšajo naše izkušnje preteklih nakupov oziroma preteklih uporab. Pomembne so predvsem dobro počutje, trpežnost, večkratna uporaba, enostavno čiščenje ter seveda estetika. Dobro počutje, trpežnost in dolgo uporabo zagotavljajo predvsem materiali. Zagotavljamo pa jih z investicijo. Kakovostni materiali imajo svojo ceno, zato ni smiselno varčevati in izbrati temu primerno slabše. Varčujemo lahko na drugih področji, moške srajce bomo nosili in jih uporabljali, v njih se moramo dobro počutiti ter tudi dobro izgledati. Blagovne znamke so dobro vodilo nakupa. Pri tem lahko upoštevamo tako svoje izkušnje, kot tudi informacije iz tujih virov. Svoje izkušnje najbolje poznamo so neposredne, tuje informacije pa nas seznanjano s tistim kar ne vemo ali tistim, kar smo iz takega ali drugačnega razloga spregledali. Zelo pomembna lastnosti so tudi estetske narave. Barva, kroj in druge lastnosti morajo ustrezati naši preostali garderobi. Zato je pomembno, da poznamo vsaj osnove kombinacij. Vsekakor pa imamo tudi tu proste roke. Lahko se odločimo za tako usklajenost kot nasprotje.

Moške srajce so vedno modne.

parket in druge talne obloge

Parket, kakovostna odločitev

Parket je med talnimi oblogami kakovostna odločitev . Ko opremljamo dom ali poslovne prostore imamo na voljo nešteto možnosti. izbira talnih oblog na trgu je vedno večja, iz dneva v dan se nudijo nove alternative obstoječim možnostim.

Investicija nas največkrat omejuje in sili v iskanje alternativ. Vendar bi bilo včasih bolje razmišljati bolj enostavno. Dobra talna obloga ima ceno, kar pomeni, da bo temu primerna tudi uporabniška izkušnja. Pri kakovosti življenja tudi ni vedno pametno za vsako ceno varčevati. Posebno to velja za prostore, kjer se bomo dlje časa zadrževali oziroma v njih bivali. Parket je pri takih odločitvah zelo dobrodošel. V veliko bivalnih ali poslovnih prostorih praktično vidimo kako se obnese skozi čas, dolga življenjska doba, enostavno vzdrževanje ter naravno bivanje so lastnosti, ki nam bodo zagotavljale kakovost bivanja v oddaljeni prihodnosti. Za dobro lastno izkušnjo je potrebno pred tem zbrati veliko informacij. Iz mnogih izkušenj izvemo, da ni čisto vsak parket dober, prinaša različne uporabniške izkušnje, kot tudi ni vsak izvajalec, material in vse ostalo na kakovostnem nivoju. Če želimo dobro kakovost se moramo izogibati kompromisov. Največje skušnjave se pojavijo pri ponudbah raznih alternativ, ter zagotovil o izjemnih lastnostih. Iz izkušenj mnogih je znano, da je kvaliteten parket domena kvalitetnega proizvajalca. Daljša kot je njegova tradicija, bolj smo lahko prepričani v kakovost. Iz lastnih ali pa tujih izkušenj se o tem lahko najlažje prepričamo na primerih. Zagotovo imamo prijatelje sorodnike in znance, ki imajo parket. Bolj kot je star, boljši primer je za vse, ki se odločajo za novo investicijo.

V kolikor je položen v več prostorov z več različnimi uporabnimi nameni, toliko boljše. Opazili bomo morebitne razlike, tipične poškodbe, znake obrabe ter številne druge letom uporabe primerne sledi. V primeru, da parket in njegovo stanje ustreza našim zahtevam ne smemo veliko razmišljati, ampak se pozanimati čim več podrobnosti o njem. Parket je hvaležna dolgoročna odločitev.