Mesečni arhiv: januar 2016

ogrevanje

Nakup toplotne črpalke in EKOsklad

Ste vedeli, da si nakup toplotne črpalke lahko zelo olajšate. Eko sklad toplotne črpalke vam subvencionira nakup te naprave, saj so prijazne do okolja. Do subvencije ste upravičeni le z nakupom določenih toplotnih črpalk, najbolje, da si ogledate seznam, ki ga je izdal Slovenski okoljski javni sklad.

Zakaj se sploh odločiti za nakup toplotne črpalke? No pozitivnih lastnosti je kar nekaj in sicer vam lahko prihranijo precej denarja pri ogrevalnih stroških, obenem pa so prijazne tudi do okolja. Kot večina stvari na tem svetu pa imajo tudi toplotne črpalke svoje slabosti. Prednosti so definitivno prihranki in pa čist odnos naprave do okolja, saj gre predvsem za prenos toplote, pri tem pa se ukvarja zelo majhen »carbon footprint« oz. po slovensko izpust ogljikovega dioksida v okolje.

Ena izmed slabosti toplotnih črpalk je ta, da postanejo na nek način neefektivne, ko temperature ozračja padejo pod ničlo. Čeprav se inovatorji trudijo izboljšati te lastnosti, vendar zaradi premika toplote iz zelo hladnega okolja na toplo to dejanje porabi ogromno električne energije. Ne glede na te slabosti, pa so toplotne črpalke veliko bolj učinkovite, kot radijator, ki ga poganja centralno ogrevanje na olje ali pa električno talno gretje.

Do prihrankov boste najlažje prišli, če boste ob nakupu povprašali še za subvencijo pri ponudniku, pri katerem se zanimate za nakup črpalke. Vsekakor pa se vam pred nakupom splača preveriti še mnenja prijateljev in kolegov, ki si te črpalke že lastijo. V pomoč pa so vam lahko še spletni forumi, na katerih je zbranih precej uporabnih informacij.